What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
szok'u widze ze chcesz pomoc .....to sie chwali.....!!!!!!spostrzegawczy jestes ...to jest uklad 400w z zarowka 250w hps a ja dokupilem zarowke 400w na ostatnie 2 tygodnie...pasywne otwory jak juz to po bokach???takk???jakiej wielkosci te otwory --promien--i ile tych otworow ja to widze tak.2 otwory po przeciwleglych stronach o promieniu 3 cm???musze zaznaczyc ze nie chce naswietlac pokoju....
a teraz pytanie za 100pkt boxa pomalowakem biala farba o nazwie GLOSS-non drip ona nie jest matowa ale doskonale odbija swiatlo...tylko czy go niezalamoje....pomalowac na matowo , a moze papierem sciernym przetrzec...a moze zostawic....pozdrowienia

V

vod

Przede wszystkim proponuję się zczilować trochę mon.
To czy farba będzie matowa czy gloss ma swoje znaczenie, ale nie jest to kwestia życia i śmierci. Zrób jak ci wygodnie po prostu. Jak masz chęć i w ogóle to przemaluj na mat. Wszyscy twierdzą że mat lepszy.
Co do wentylacji to pasywne wloty zrób tak, żeby miały powierzchnię w sumie 2 razy większą niż wylotowy wentylator. Powinno być ok. Zrób je po bokach, z tyłu, z przodu... jak ci pasuje. W każdym razie nie jeden tylko kilka (min. 2 he he) i na pewno na dole. Wentyl wyciągający gdzieś na górze i voila!
Bez stresu :) Będzie dobrze. A jak nie, to następnym razem będzie lepiej he he.
Jak nie chcesz pokoju naświetlać to możesz kolanka na otworach pomontować. Światło nie skręca. W ogóle podstawy fizyki zjawisk z którymi się w tym temacie spotykamy sobie powtórzyć/zbadać i myśleć samemu nad rozwiązaniami problemów.
To co mnie interesuje: lampa 250W działa z układem 400W?

Ganja Smile

Active member
gruby said:
jezu co wy mowicie jak mozna wkladac 250 do 400.zarowka moze expladowac.zarowki hps sie nie przepalaja,to nie zarowki z drutem wolframowym.

DOKŁADNIE TAK ;] chcesz stracic sprzet to dzialaj ;] Twoj wybor!!!
nie po to sa podane miary zeby je krzyzowac....

kempamc

Member
nie mowiac juz o gazach ktore sie wydobeda z tej lampy...

hehe wiecei co? roslinka miala korzonki malusie jak zacyznala kwitnac... teraz jest gdzies 10dni na flo juz a korzenie zapelnily cala doniczke ok 3-4L wiec jednak cos tam podczas flo rosna te korzenie... ;)

jestem ciekaw ile z tego bede mogl nazbierac... z 20g?
ma z 25dni... 15weg i 10flo... 15cm wysokosci i 9 pieter lisci bardzo gesta jest znad kazdego pietra powyrastaly lodyzki.. poki co sa male ale rosna.. i pojawiaja sie juz na nich wloski

czuje ze bedzie dosc gesta ta roslinka...

najgorsze to ze nie wiem co za odmiana:(

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
vod mam wentylator na wyciaganie powietrza na gorze boxa i pokojowy w boxie po uchyleniu drzwi robi sie przeciag(((dzieki szok'u ....tak na chlopski rozum to zatrybilem....pozdro)))i temperatura spade o 3^C .ta farba mnie dobija ale zostawie tak jak jest na 2 raz pomaluje i zobacze jak to wplywa na roslinki...fotki beda w krotce tylko znajde troche czasu.co do ukladu 400w z zarowka 250w to macie racie ze sie wypali szybciej a NAWET moze wypier'''''''''lic w powietrze ale sa ludzie ktorzy tak jada i nic sie nie dzieje.....ja wiem to nie znaczy ze mi tez nic sie nie stanie.....a uklad ukladowi nie jest rowny....kupilem wiekszy bo wiem ze w przyszlosci box tez bedzie wiekszy.....i pytanko mialo byc w kielkowaniu ale dam go tutaj?????maluska gandzi ma wysokosc 7 cm i dopiero tam sa te dwa liscienie(te piersze)podejrzewam ze lampki sa za wysoko (5 razy 20 w)a moze cos ......pozdrawiam i dziekuje

G

Guest

@kempamc - roslina po przelaczeniu na 12/12 wchodzi w cykl intensywnego vega na jakies 2-3tyg dopiero potem startuje flo... impuls do wzrostu dostaje juz po 2dniach z zasady... dlatego tak szybko nabudowala korzenie
lampa 250 dziala w wiekszosci ukladow 400 fakt ze nie wytrzymuje dlugo... moja sie przepalila i nie pekla strzelil tylko zarnik i sie okopcila od srodka..

@zielzielona - jakie lampy?? jesli swietlowy to moga dotykac tez nic nie bedzie,tuba sie prawie nie grzeje,byle jakis wiatrak dmuchal..

wlasnie walcze z oswietleniem bo cooltuby mi dojechaly, troche wypadlem z gry bo mnie na jakies pustkowie wypedzili ale juz wrocilem (widzialem poletko afgani calkiem tluste ale pozapylane cale).. Z TV widze i slysze ze niebawem beda nas sadzac na krzesla elektryczne jak tak dalej pojdzie za dzialalnosc hobbystyczna...
pozdr

kempamc

Member
divinorum
thx ;) zastanawialem sie wlasnie jak to sie stalo ze tak duzo korzeni puscila:) o tym nie akurat nie wiedzialem...

w srode powinienem miec multivit plus fosfor wiec zaczne jechac na nawozie bez azotu chyba juz do konca :)... ew od czasu do czasu mala dawke biohumusa i dolomitu dam.
eh ten pierwszy grow :D

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
divinorum system mam ELT a zarowki Philips Master son-t PIA plus 400w & Osram Vialox Nav-T Super (son-t plus) 250w ....moja sie przepalila i nie pekla strzelil tylko zarnik i sie okopcila od srodka.. opisz ile godzin dzialala ???ile wczesniej ci sie popalilo ???i pytanko z szafki jedna sadzonka nabrala na lisciach lekko bordowy kolor tylko brzegi roslinka wyglada zdrowo ....???co to???przypomne wymiar szafy szer 75 cm glebo 55cm i wysok 130 cm!!!!!!

kempamc

Member
ziel-zielona
a przypomnij jaka to odmianka??
byc moze takie geny ... raczej nie masz sie co martwić

podejrzewam ze moja odmianka to LR ...
planuje zapylic czesc roslinki , jakims pylkiem od ziomka zeby tak z 50nasionek miec i troche palonka zeby bylo :)

placjusz12

Member
Bardzo prosze o szybka pomoc . dziewczynki po przesadzeniu mialy sie dobrze. dzisiaj zachodze a 90 % ma pozawijane liscie do dolu ale nie wierzcholki tylko liscie na calym obwodzie . Prosze o Pomoc

placjusz12

Member
Potrzebna pomoc

Potrzebna pomoc

dobra daje zdjecia wiem ze nie sa zbyt piekne ale ani czasu,oswietlenia i aparatu dobrego niemam. ta sa roslinki po tym przesadzeniu widze ze korzenie ruszyly ale nie wiem co im dolega

a tutaj vortex ktorego nie przesadzilem bo nie dawal oznakow przenawozenia tak jak inne

bede wdzzieczny za kazda pomoc

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
kampampc rosnie nam EUFORIA ...ma 10ty dzien i tak pokolei 9 8 7 dzien, wychodzily pokoleij przoduje indoor mix z FS piekny .......Jest to moj pierszy box,)
placjusz12 posuchaj grubego ......i wroca do siebie,nie takie wyprowadza sie na prosta...(dokladam mysli ze to nie jest out!!! i o warunki to ty dbasz jako matka natura)mi troszke ale to naprawde troszke listki wygielo(1 pietro)dodalem canna terra vega 0,5 dawki zalecanej i tak samo z Terra grow z PLAGRON,razem ,,,ta sama ilosc kazdej(warunki maja takie same a nawet identyczne;)a tylko 2 bzikuja....do tego 3 ma lekkie brzebarwienie na brzegach lisci,mlodych........co do mojej temp w boxie to pasywne zastosuje.....a do tego jakis dobry bimber upendze z rurka w boxie,,,,na poczatek.ale sie zjaralem....za usterki przepraszam
pozdrawiam

Last edited:

Leptosoma

sɔıʇǝuǝ⅁ ʞuoW
ICMag Donor
Veteran
witam!
Panowie potrzebuje pomocy ,na tabeli hesi podane jest by od klona podawac root complex, tnt comlex oraz super vit i tu pojawia sie pytanie kiedy i co zaczac podawac? Na tabeli jest by podawac wszystko od poczatku wiec moge chyba zaczac po tygodniu? Dodam, ze sionka z kielkami poszly do seed mix'u wczoraj. Kielek puscilo 3/3 ss femi,3/3 blubonic,9/11 ak47,7/11 lui.Kielki rosly rosly na wacikach dosc wolno pomimo homemaded inkubatora, po 72h mialy ledwie kilka mm wiec ich dluzej nie meczylem. Postaram sie o jakies foto niebawem.

Peace

V

vod

napiłem się, więc nabiję sobie posta.
nie za bardzo jestem w stanie zdanie ze zrozumieniem przeczytać, ale chuj z tym...
miałem podobne akcje z młodziutkimi roślinkami jak kolega wyżej. dolne liście robiły się zółte. co zrobiłem? dałem im jeść! podlałem nawozem i było git :) chłopaki okazały się po prostu żarłoczne, a te małe doniczki nie mają dość ziemi, żeby je karmić dłużej niż parę tygodni (sory ale nie pamiętam w którym tygodniu im się to przytrafiło. drugi albo trzeci).
pozdro all!]

p.s. istnieje coś takiego jak chujowe geny. takim roślinkom nic nie pomaga.

Last edited:

kempamc

Member
jakies argumenty?
co sie stanie?? pod 400w podlaczaja 250w a tutaj pod 50w by byla 70w lampka... czy te 20w tak duzo zmienia?? prosze o jakies fakty a nie..
" nie podlaczaj , bo tak"

szok

Member
27 dzien FLO
zauwazylem ze u mnie w lecie rosliny daja mniej plonu. wydaje mi sie ze zalezne jest to od temperatury,jest za wysoka. jak zaczyna sie jesien to od razu wszystkie lepiej wygladaja.tak samo na wiosne. w zimie jest slabiej ale jednak lepiej niz w lecie.ot tyle ... :D

G

gelowas

Bardzo ladnie Szok, wlasnie tak jak cie uczylem ;)
Powiedz chlopakom o tych wstretnych szkodnikach, co zawsze na jesieni wlaza i czym je zwalczac, moze ktos ma podobny problem, pozdro dla indoorowcow, na wiosne dolacze do Waszego grona (jezeli wszystko dobrze pojdzie)

kempamc

Member
dalej zastanawiam sie czy pod uklad 50w mozna podlaczyc lampe 70w...?

i moje nastepne pytanie to czym zastapic welne mineralna "grodan" , czyms bardziej dostepnym? moze mozna przerobic jakos welne minerlana taka do ocieplania... nie wiem przeplukac wrzątkiem czy cos zeby nie klula itp..
lub czym zastapic ja? jakas pianka latwodostepna? w sklepie? (nie internetowym) byle nie keramzyt bo w nim raczej posadzic sie nie da chce cos jalowego i najlepiej podobnego w strukturze do welny..

Latest posts

Latest posts