What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

kempamc

Member
roslina poczatek flo..
ale wiem ze powinienem dawac malo azotu ale wkurza mnie jak widze jakies niedobory u roslinki dlatego chce dac zastrzyk biohumusem a pozniej jechac zalecana dawka :)..

placjusz12

Member
kazuya zrobilem tak jak napisales przesadzilem roslinki do nowej gleby bez nawozu mam nadzieje ze pomoze w kazdym plancie wymienilem okolo 80-90% gleby. zauwazylem ze niektore roslimki reagowaly bardziej na ten nawoz ale te ktore nie cierpialy na wszelki wypadek tez przesadzilem.
Moze mi ktos cos powiedziec o odmiance vortex??
Pzdr Placek

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
posiadam terra vega canna i do tego terra crow z plagron sadzonki mam w ziemi terra profesional domieszalem perlitu.w doniczkach rosnie euforia nie znalazlem zadnego posta o euforii dlatego nasuwa sie pytanie jak? i od kiedy? stosowac nawozy i czy moge je podawac razem?czytalem o tym ze dopiero po 3 tygodniu i dawki maja wzrastac ale ja chce podac od 2 i pol dawki zalecanej czy nie popale kiorzeni???a co z pk 13-14 stosowac od 3-4 tygodnia zycia roslinki czy dopiero na flo???
p.s szoku jest GIT dobrych ludzi poznasz po tym ze potrafia dostrzec blad i go naprwic;) a co do palenia to jasne ze spalimy sie tylko musisz na wyspy przyleciec,)pozdrawiam

Azzzzzz

Member
Veteran
Z-Z: pewnie ze mozesz, ale to mowie o terra vega bo tego drugiego nie znam, moim zdaniem terra vega spokojnie da sobie rade jako samodzielny suplement :>, dawke tak jak mowisz.
PK 13/14 wczesniej niz na flo sie nie daje, chyba ze masz niedobory to mozna jakas domieszke. Jesli masz pk 13/14 to stosuj sie do ulotki, oni wiedza co pisza... . Ogolnie z wlasnego dosw zauwazylem ze leprzy efekt przynosi zwiekszanie dawki tak od 3-4 tyg flow, az do prawie konca. Pozdr

placjusz12

Member
Mam male pytanko czy temp gleby ma jakis wplyw na rozwoj?? chodzi mi o to ze w boxie zauwazylem ze temp powietrza jest nizsza niz gleby

kempamc

Member
sluchajcie ile dac dolomitu na 1l wody?? lyzeczke , dwie , wiecej???
kupilem dzis "Dolomit 50" prosze o szybka odp

kempamc

Member
spoko ale nie ma czasu na czekanie i mieszanie z ziemia wiec wzialem jedna lyzeczke do wody z biohumusem dodalem dolomitu ... i tym podlewam
po za tym nie tylko ja stosuje w ten sposob dolomit wiec nie mow..

R

retbatler

ziel-zielona said:
retbalter dzieki ----to sie dowiedziales o kielkowaniu w szklance---ja daje na 3 godziny do wody i wacik ale nie z DP
jak dam tam 5 roslin to beda problemy z powietrzem(zuzycie)???w boxie mam 40^C po 30min na 400w MH lampa od termometru jest na 100cm ???o ile spadnie tem po zamontowaniu wentylatora lazienkowego 15 cm???a moze szyba? ale jak duza strata lumenow???jaka moge miec temp na max???(33^C -35^C tak wyczytalem ale...) i jaka odleglosc ma miec lampa od rosliny ???(wyczytalem ze 45cm - 55cm ale...)

Sposobów na zbicie temperatury jest pewnie tyle ilu ludzi na forum.
400W na niecałe 0,4 m2 to cokolwiek dużo. Idealnie byłoby dać cooltube.
Szyba albo pleksi też załatwi sprawę - wiatrak wydmuchujący nad nią i szpara od ścianki przeciwległej do wiatraka, np wiatrak na tylnej ścianie to szyba nie dochodzi do przedniej ściany. Oczywiście wloty pasywne u dołu boksa - najlepiej na tej ścianie co wiatrak.
Minus jest taki że nie możesz wtedy opuszczać lampy tylko podnosić rośliny.

Pozdr

Last edited:

CIECIU

Member
znalazłem info o max temp w boxie , a co z minimalną temperaturą w której wszystko bedzie ok ? pytam ponieważ planem jest box na balkonie zabudowanym przesuwalnymi szklanymi szybami . Plan jest na listopad grudzien styczen czyli mrozy wiec szafka bedzie obłożona stereopawianem ale nie wiem czy różnica temp nie bedzie zbyt zależna od wysokości w szafce, której montaż jest w planie. wymiary to 1 m2 , wysokość kole półtora mjetra , 1x400W. pytam bo moze wogole to ni ma sensa i nie wyjdzie z tego sensamilia. a moze jest jakas specjalna odmianka lubiąca chłodek ? z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

szok

Member
CIECIU said:
Plan jest na listopad grudzien styczen czyli mrozy wiec szafka bedzie obłożona stereopawianem ....

ZAPOMNIJ!!!!
Przerabialem podobny temat na poczatku swojej kariery tj w listopadzie kiedys tam i nie da rady. Takie cos moze sie udac jak temp na dworze spada min do 10'C i wtedy wlaczasz lampy jak jest noc/zimno na dworze a wylaczasz jak temp na zewnatrz sie podnosi. zapomnij o jakis styropianach i bog wie czym. dobrze ci radze. rosliny beda skarlowaciale i gowno na nich wyrosnie.

szukaj koniecznie czegos zabudowanego. wtedy wlaczasz 2 lampy w taki sposob ze jedna swieci 12h druga nie i na zmiane.sa one oddzielone scianka+przeplyw powietrza w odp strone i i wtedy masz w miare stala temperature. no ale nawet przy mrozach moze byc ciezko strasznie. zalezy jakie mrozy.
moja rada: musi byc w zimie centralne.

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
retbalter dzieki ----to sie dowiedziales o kielkowaniu w szklance---ja daje na 3 godziny do wody i wacik ale nie z DP
jak dam tam 5 roslin to beda problemy z powietrzem(zuzycie)???w boxie mam 40^C po 30min na 400w MH lampa od termometru jest na 100cm ???o ile spadnie tem po zamontowaniu wentylatora lazienkowego 15 cm???a moze szyba? ale jak duza strata lumenow???jaka moge miec temp na max???(33^C -35^C tak wyczytalem ale...) i jaka odleglosc ma miec lampa od rosliny ???(wyczytalem ze 45cm - 55cm ale...)
pozdrowienia

kazuya20

Active member
Escobar said:
najlepiej otworzyć okno albo zajarać na świeżym powietrzu

gruby said:
ale w jakim celu,usonac zapach mj.ionizator,albo filter weglawy.tylko te dwie rzeczy sobie z tym poradza,dobry ionizator kosztuje dwa razy tyle co filter z extraktorem.i kiedys mialem ionizator ,ten co mialem raczej niebyl wstanie sobie pordzic 8 tygodniowymi kwiatami.smrod snul sie po calej klatce.
heh gryby nie o to chodzilo escobarowi
:bashhead: :joint:

szok

Member
ziel-zielona said:
o ile spadnie tem po zamontowaniu wentylatora lazienkowego 15 cm???a moze szyba? ale jak duza strata lumenow???jaka moge miec temp na max???(33^C -35^C tak wyczytalem ale...) i jaka odleglosc ma miec lampa od rosliny ???(wyczytalem ze 45cm - 55cm ale...)
pozdrowienia

optymalnie lampa powinna byc ok 30cm, nie stosuj szyby bo lepszy jest wentylator. nie tylko dla temperatury ale i dla wymiany powietrza. jesli roslinki maja duszno to sie zle czuja tak samo jak czlowiek.kolega kiedys upr w stęchlej piwnicy gdzie nie mial wymiany powietrza i jak wchodzilem to bylo w ogole malo tlenu wiec co2 tez pewnie bylo malo.kazalem mu zamontowac wentyl do komina (domek) i wszystko sie poprawilo. z szyba sa tylko problemy.nie jestem w stanie ocenic jaka jest strata lumenow ale generalnie jak podlozylem reke pod lampe z szyba i bez to bylo widac roznice na rece. (nie pamietam jaka byla gruba ale i tak sie stlukla hhee)

placjusz12

Member
jak myslicie jezlei po przesadzeniu w poniedzialek tych moich biednych przenawozonych krzakow dzisiaj jeszcze zyja to znaczy ze sie przyjely? zauwazylem ze te dwa ktore nie przesadzalem poszly duzo do przodu bo ten trzeci to mutant to ciezko powiedziec o co mu chodzi hehe
pzdr Placek

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
dzieki gruby teraz to mnie OSWIECILO ...;)i napewno nie tylko mnie....dobra robota
szok'u a wentylator na wdmuchiwanie powietrza umiescic na samym dole czy moze go dac na tej samej wysokosci co topy.....jakies 40cm-50cm od dna szafeczki..... !!!!a tak w ramach jasnosci lampe nabylem takahttps://sklep.hydroonline.pl/go/_search/full_search.php?search_query_words=891

szok

Member
ziel-zielona said:
szok'u a wentylator na wdmuchiwanie powietrza umiescic na samym dole czy moze go dac na tej samej wysokosci co topy.....jakies 40cm-50cm od dna szafeczki..... !!!!a tak w ramach jasnosci lampe nabylem takahttps://sklep.hydroonline.pl/go/_search/full_search.php?search_query_words=891

po pierwsze primo to pokazujesz w linku lampe 250W.wiec o co kaman?

po drugie primo: wiem ze tak na chlopski rozum trudno uwierzyc ale lepiej sprawdza sie system wyciagajacy powietrze niz wdmuchujacy. jesli w duzym klubie jest zalozona wentylacja to zauwaz ze nigdy wentylatory nie wdmuchuja powietrza tylko wysysaja je a nie jest duszno. dlatego wyciagajacy wentyl montujemy u gory poniewaz cieple powietrze jest lzejsze i idzie do gory a zimne na dol. tak samo jest z co2. jest on ciezszy wiec utrzymuje sie u dolu. dlatego pasywne otwory umiesc u dolu boxa by wlasnie znajdujacy sie przy podlodze co2 byl zasysany do boxa. nawet jak nie zrobisz otworow to nie boj sie powietrze i tak zostanie zassane przez wszelkie mozliwe szpary z uwagi na roznice cisnien.

kempamc

Member
juz ladniej roslinka wyglada niedobory znikaja powoli.. ;)
ciekawy jestem dalej co to za odmiana... ma z 15cm wys z 9 pieter i z nad kazdego lodygi wyrastaja ogolnie w hoooj gesta bez przycinania.. ale wkoncu 185.000lux bez odejmowania strat:p

gruby.. nie spamuj ... jest taka opcja jak edit
posty jak chcesz to nabijaj na anglojezycznych np forach..

Latest posts

Latest posts