What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

wdr

Active member
Veteran
Dlatego sprostowalem ze jest to fota z neta. Przecie¿ bym wspó³rzêdnych domu nie wrzuci³ :) a screenshot by³ zrobiony przez firmê zajmuj±c± siê ociepleniami budynkow. Wiec skoro oni maja taki sprzêt to czym pos³uguje siê policja? ;) pozdro

Wlasnie mialem ci zapodac ten sam link co tomram. Nie ma co panikowac, gdyby faktycznie przeswietlali tak budynki to nie bylo by ani jednej uprawy w NL, a raczej tak nie jest -znajomy holender zartowal ze pewnie nie ma ani jednej ulicy w takim R-damie na ktorej ktos nie sadzi. Sam mieszkalem tam 3 lata i caly czas sadzilem, zero przypalu.
Nie chce cie dolowac ale podejrzewam ze masz jakas 'zyczliwa' osobe w otoczeniu ktora cie sprzedala. Nie koniecznie najblizsi znajomi ale wystarczy ze znajomy znajomego uslyszy gdzies w pracy itd , wiesz jacy sa ludzie - wszystko by chcieli wiedziec, a i takich co donosza nie brakuje. Dlatego stara zasada brzmi, im wiecej osob wie ze sadzisz tym szansa ze cie zlapia wzrasta wielokrotnie.

e: pytanie tez czy ten dom na zdjeciu to nie jest przypadkiem jakis dom w stylu amerykanskim z tektury ;) na linku co zapodal tom widac ze w angli (gdzie 90 % budynkow to cegla) wcale nie maja tak latwo, jedynie poddasze jest w miare widoczne i po wylotach cieplego powietrza na zewnatrz moga cie dojsc- co tez w praktyce jest niemozliwe biorac pod uwage jak tutaj ogrzewa sie domy- kto byl to wie. Parter i pwinica pozostaja jak dla mnie calkowice bezpieczne - chociaz sam sadzielm na poddaszu 600w i tez nic sie nie stalo, przy wiekszych wielkosciach lamp moze byc roznie ale patrzac po ilosciach palenia jakie sa dostepne na ulicy to nie jest zle :)

e:2 to jednak nie ten link co tomram, tylko cos innego - chodzilo mi o ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=CRbBu8nkjRk

co prawda jest z 2010 i moga miec teraz lepszy sprzet, ale tyle jest jarania w uk ze nie sadze.
:tiphat:

Last edited:
Siemka mam takie pytanie specjalistyczne z zakresu elektryki. Na jakich przewodach mam zrobic instalacje pod lampe 1000W MH tudziez hps?

Jezeli ktos sie zna na elektryce? Chodzi tutaj o przekrój miedzi mierzony w milimetrach kwadratowych. Czy lampa powinna miec osobny obwod a wentylacja osobny i czy balast do lamp 600 + nalezy chlodzic powietrzem bo tez o tym myslalem. Chodzi mi o ogolniekowe wyjasnienie spraw BHP podczas robienia instalacji elektrycznej. By bylo bezpiecznie i zgodnie ze sztuką.

Pozdr kaczy

1000w + wentylacja i cala reszta pod jednym obwodem. przewod 2.5mm i bezpiecznik 16A zalatwi sprawe bez problemowo i bedzie bezpiecznie. balast 600w magnetyczny nie wymaga zdnego chlodzenia 1000w tez raczej nie. wiadomo ze jak bedzie gdzies wsadzony do jakiejs szafki albo w jakas szczeline to przydal by sie jakis powiew powietrza ale jak bedzie stal na jakiejs podstawie nie zamkniety to nie powinno byc problemu. jak chcesz dobry cichy balast ktory napewno sie nie grzeje to mozesz zainwestowac w balas cyfrowy. osobiscie polecam dimlux 600w z boostem daje 690w albo dimlux 1000w z boostem 1200w. 600w wystepuje razem z reflectorem i osobno , 1000w tylko z reflectorem

http://www.growcenter-noord.nl/diml....html?osCsid=ffc2f69b8b0e5d5eaac110b0d16cd834

http://www.growcenter-noord.nl/diml....html?osCsid=ffc2f69b8b0e5d5eaac110b0d16cd834

http://opticlimateshop.com/en/

Last edited:

mariozzz

New member
Panowie ,pisa³em tu o przypadku jamjacnhaze od SensiG. czyli af bez af ...
Wrzucajac go pd cfl 250 wymusi³em flo , kwitnie jednak wolno...12/12 .
Flo potrzebuje jeszcze kilka tygodni by skonczyc .
Tak mysle jakbym go szafy wygonil na zewnatrz ,zwalniajac box ktory teraz by sie przydal bardzo,a roslina zajmuje wiekszosc miejsca .
Co mog³oby sie stac z roslina ?Herming? My¶lê nad tym .
PS. co do SensiG jednak cos graj w ciula z nasieniem,Tydzien temu wwystartowa³em w pcbox z c99af orion i ak od sensi i ... cindy daje ostro ak umar³ w butach.

Przem

Active member
Siema uprawia ktoś z was w kokosie potrzebuję trochę info na ten temat mam chęć zrobić teraz uprawę w koko :)

kips0n

Member
to rób
ja co prawda do coco te¿ siê przymierzam ale to bym ec metr potrzebowa³
coco prawie jak soil podobno lepiej bo ja³owe pod³o¿e i mo¿na mieæ lepsz± kontrolê
trochê informacji zgromadzi³em, tak¿e co by¶ chcia³ wiedzieæ?

Przem

Active member
Chciałbym żeby wypowiedział się ktoś kto ma raczej doświadczenie w koko bo co innego teoria a co innego praktyka tym bardziej że moje grow jest dość spore i nie do końca mam czas na eksperymenty

kaczy

Active member
Veteran
Witam grono, mam pytanie odnośnie filtrów węglowych. Czy jest ktoś kto mógłby coś wyjaśnić na ten temat. Ewentualnie polecić filtr plus wentylator pod 600W combo light z cool tube?

pzdr kaczy

cheapwine

Well-known member
Veteran
a co tu duzo wyjasniac? :) ja moge Ci jedynie polecic marke, rhino hobby ale pod 600w to raczej rhino pro ;) I problemem zapachu nie musisz sie martwic.

cheton

Active member
Veteran
Dokladnie kaczy, ja uzywam takich zestawow.Roznica miedzy Rhino Pro, a Hobby to wymiary i zywotnosc.Filtry z serii hobby sa mniejsze i maja mniej wegla aktywnego, stad chyba ta krotsza zywotnosc.Wentyl pod taka lampke najlepiej o srednicy 125mm, ja bym bral prima klima mes II 220/360m3/h, rhino pro 220/360m3/h, albo rvk a1(cichszy od l1) 22O m3/h.Wszystkie mam i wszystkie daja sobie rade z 600tka, o ile pomieszczenie jest odpowienio duze.RVK jest nacichszy i zuzywa tylko 30watt, za to kiedy jest na prawde goraco drugi bieg w wentylatorze sie przydaje, szczegolnie latem.Filtrow tez obu uzywam i jest git.Jeszcze za filtrami z prima klima sie mozesz rozejrzec, choc ich nie testowalem.Najlepsze to chyba mountainair, ale wchuj drogie sa.

mariozzz

New member
Pisa³em wam o moim dylemacie z jamajcan ha ze af SensiG.
Przelaczylem ¶wiat³o kwitnie ju¿ lekko pó³tora miecha a koñca nie widaæ czyli mog³a siê trafiæ haze?
Chimeryczna jedna jedyna i pyta³em czy nie móg³bym jej eksmitowac na dwór zwolnilaby miejsce jak¿e potrzebne. Co mog³oby siê staæ herming po zmianie ¶wiat³a?
Niech ekipa z icmag poduma i co¶ napisze w temacie.
Doda³bym foto ale tu trzeba najebac tyle postów ¿eby móc ze mo¿e siê odechciec lekko mówi±c.

wdr

Active member
Veteran
Witam grono, mam pytanie odnośnie filtrów węglowych. Czy jest ktoś kto mógłby coś wyjaśnić na ten temat. Ewentualnie polecić filtr plus wentylator pod 600W combo light z cool tube?

pzdr kaczy

Ja wlasnie teraz koncze grow na rhino hobby 4" i 600W HPS, do tego went td silent 160m3/h - i jestem naprawde mile zaskoczony , mialem juz kilka innych filtrow nawet sam kiedys robilem - do tej pory can byl moim nr 1. , ale ten rhino hobby mnie zaskoczyl pozytywnie cena 26 funtow a nie czuc doslownie nic. Zobaczymy jak bedzie za drugim grow, ale nawet na jeden raz za 26f to jest gitara. Producent podaje ze moze przefiltrowac 350m3/h wiec spokojnie daje rade przy 160m3/h. Wiadomo ze sa lepsze firmy, ale za te cene jakosc jak dla mnie nie do przebicia.

polecam, zanet kaleta

growpl

Member
Siema załoga, czy w pomieszczeniu gdzie sa kwitnace sciany (tzn mokre od gruntu) da sie coś zrobić ? aktualnie jest grzyb na scianach i podłodze myślałem o chlorze,wapnie, gaszonym, ozonatorze i wkońcu osuszaczu. miał ktoś taki problem?

Last edited:
C

canna_brotha

a wiec sprawa wyglada tak. box 1,5x1,5x2 do tego na duzym wingu 2x600. jest co2, kontroler i teraz pytanie moge dac do tego silenta 350m3 czy lepiej zapodac prime klime 800m3 z regulacja? ten box to dark street 150 i jest deko lipny i slaby stelaz.. nie wiem co robi a pechy juz w wodzie.. edit: przy 600w jak narazie 22,5 stopnia 60-70 wilg i prima klima na 50procent smiga 400m3 jutro sprawdze jak bedzie przy 1200w

Last edited:

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
growpl - moja pieczare pokrywal różnokolorowy meszek , wapno pomoglo oraz preparaty grzybobójcze , w brew pozora uprawa wysusza pomieszczenie , tak bylo w moim przypadku , moze teraz mie sie latwiej tam robaczki rozwijaja ale walcze tylko z nimi a ozonator by wybil wszystko , tak ze da rade jak tylko masz mocny wylot powietrza ...

canna_brotha - namiot nie jest najgorszy idealny na 1000w przy wentylu 800m3 powinno byc ok , ale 2 x 600 ROBI duza RÓŻNICĘ...

moze sie komus przyda , ale tylko tym co walcza z temp. i tego nie widzieli

http://www.vitalink.eu/additives/chill/

maja tez Heat ...

poZZdro

orangefreak

Member
Hey wszystkim !

Mam pytanko. Po raz kolejny ; ) mam okazję na uprawę IN.
Celuję w lampę LED - ale jak zobaczyłem ceny :woohoo:
Naprawdę, drogo. Nie wie ktoś , gdzie można dostać w miarę tanio lampkę led do growboxa o pow. +/- 0.25m2 max 0.5m2 .. ?

Dlaczego LED - zużycie prądu głównie.

...nikt ? :(

picture.php

Z góry dzięki za jakieś info
Pzdr
OF

Last edited:

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
Jak o LEDach mowa to z tego co mi wiadomo to C.O.B. sa na ta chwile najlepsze , 1 dioda w cenie ale moc kochani moc sie liczy hehe

poZZdro

orangefreak

Member
Jak o LEDach mowa to z tego co mi wiadomo to C.O.B. sa na ta chwile najlepsze , 1 dioda w cenie ale moc kochani moc sie liczy hehe

poZZdro

OK !

Więc.. okazało się, że posiadam takową lampę ( COB ) , miałem ją do maleńkich - 5W ( czy 10W ) ale spokojnie wystarczała, by wysadzić, poczekać na lepsze - cieplejsze dni i wysadzić do donic i na słoneczko.

Teraz pytanie.
Na znanym portalu aukcyjnym znalazłem takową
" HALOGEN LED NAŚWIETLACZ LAMPA SMD 200W IP66 GRATIS 20000lm (SMD LED - 300 sztuk) "

lub

" Halogen LED Naświetlacz LED 150W SLIM IP66 13500lm ( COB x 3 ) "

I pytanie.
Zasmakowały mi automaty :) Niestety, na pogodę w Galii - no k..ka , jest różnie, chociaż kocham out - to muszę przenieść się w in.

Która będzie wydajniejsza ( plon ) tutaj mamy SMD i COB...

COB - lampa opisywana jest " zimna " z tego z co pamiętam - na fazę formowania kwiatostanów - średnio, racja ?

SMD - zimna ( 5500-6000K )

spektrum można dobić " ciepłym " światłem świetlówki np. mogę się mylić.

Cena jest naprawdę atrakcyjna, forumowy dobry duch ( dzięki ! ) doradził i dał motywacje do poszukiwań na własną rękę, za co dziękuję !

Pytanie - warto się pakować w all..ro lampę COB , lub jak doradzicie ew. SMD LED ( EPISTAR ) ??

Głównie i tylko automaty, chyba, że druga lepsza połówka zażyczy sobie czegoś egzotycznego ; )

Bardzo bym prosił o w miarę szybką i profesjonalną odpowiedź, Galia daleko, bardzo rzadko powozy z zagrabanicznymi produktami tutaj widzimy...

Pozdrawiam,
OF
z fartem ludziska

growpl

Member
ema załoga! mam pytanie odnośnie robactwa jakieś chujostwo zjada mi pomodory a jest juz zaawansowane kwitnienie. na liściach żółte plameczki przy żyłkach i czarne kupy. to chyba jakiś przędziorek co polecacie? żeby nie zjebać smaku jakimś chemicznym syfem.

Latest posts

Latest posts