What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

mariozzz

New member
W pcboxie na koniec wega doda³em ¶wie¿o zakupiony bio gr ow...w³a¶nie ro¶lina w tym czasie puscila pierwsze w³oski .Zaczê³o robiæ siê ciasno ,przypalalo szczyty, przerzucilem do szafki wiêc.
Dodam ¿e wcze¶niej w tej samej donicy mia³em autojacka od sensigen. 70 dni i by³o ok. Choæ ledwo poradzilem sobie z treningiem, bo ro¶liny wigor maj± nie powiem.

mariozzz

New member
Panowie dobra,nied³ugo czas ,¿eby zmieni ¶wiat³o.
My¶lê nad cfl 250 kto¶ co¶ ,gdzie taniej czy mo¿e dwie ¶wietlówki, Hps raczej odpada wg. Mnie.

pepsicola1923

New member
Witam.
Nie wiem czy tutaj powinienem pisac a nie chce zasmiecac forum :)
Wszystkie pytania sa tylko w celach czysto informacyjnych. Na wstepie zaznacze ze mieszkam po za granicami naszego pieknego kraju wiec mam dosyc
ograniczony dostep do internetu i nie moge swobodnie uzyskac odpowiedzi na moje pytania , prosze o wyrozumiałość .

Przypatrzyłem sie ostatnimi czasy systemowi AeroFlo od GHE , spodobała mi się konstrukcja oraz prostota(Pompa,kastra,rury kanal., rurki z dyszami)
Tylko cena nie jest proporcjonalna co do elemetow w systemie i całość nie przypomina aero :)

Mam parę pytań jesli ktoś znałby odpowiedź było by miło.
1.Jak dobrać pompę do kastry ( 90l ) i do rur kanalizacyjnych ( 160 mm )
Nie wiem czy jeśli użyje przykladowo pompy 2200 l/h , 2800 l/h to czy nie wypompuje mi za szybko wody w stosnku do wody spływającej z rur.
Rury mozna ustawić pod mocnym kątem + regulacja w srodku rur lustra wody.
Cięzko znaleźć większy zbiornik plastikowy na wode niz 90 l ( niski prostokąt ze wzgledu na niski sufit)
Chciałbym zrobić rury 3 x 4 metry do jednego zbiornika 90 l . Nie wiem czy wydoli taki system i jak dobrac najlepjej pompę ?
Czy nie za długie sa rury. Rur 160 mm juz nie zmienie.
Może lepjej było by zrobić w ten sposob aby kastre postawić po środku i po obu stronach ułożyć krótsze rury.
Wyjdzie na to samo ale może w ten sposob pompa wydoli z ciśnieniem i wodą.

2.Może te sposób sprawdziłby sie lepjej : postawić 3 x 4 m rurę na stojakach , podłączyć jedną pompę która wyciąga z rur wodę ( to ma sens? ) i wprowdza ja do głownej zbiornika ( beczki plastikowej np 200 l) i z tamtąd jest rozprowadzana do pcv 160 .
Wtedy mozna było by zastosować jedną pompe główna mocną i jedna odprowadzającą z rur z dwoch 4 metrowych. Koszty się zwiększają , problemy z wylaniem wody ale chyba te rozwiązanie ma największy sens gdyby odpowiednio dobrać pompy.
Wtedy woda z rur nie spływa swobodnie do zbiornika tylko jest wypompowywana do głownego w którym jest pożywka.

3.Jakie waszym zdaniem sa najlepsze dysze rozpryskujące wodę w rurch pcv ?

Proszę chociaż o jakąs podpowiedź w jakim kierunku można rozwiązać ten problem .
Za wszystkie linki pomocne czy jakiekolwiek informacje byłbym wdzięczny.
Z góry przepraszam jeśli temat sie kiedyś powtórzył.

Dziękuje za pomoc.

pepsicola1923

New member
Dziękuje za odpowiedź :)
Napewno twoje rady sie przydadzą.
Nie wiem czy sposob jakim montujesz te małe rurki w otwory wytrzyma cisnienie min. 2000l/h.
Troche ryzykowny sposob.Myslalem nad połaczeniem tej rurki trojnikiem(w miejscach gdzie bedzie odchodziła rurka ) ewentualnie zaklejenie jakaś żywica lub dam uszczelke na otwor.Jednak problem jest z tymi wlasnie elementami.
Tu pytanie jaką najbezpieczniej używać żywice do uszczelnia rur. W oryginalnych systemach na dekielkach jest maźnieta jakaś żywica.
W sklepach czesto są szkodliwe substancje ktore zabarwiaja lub zawieraja rożne syfy.
Pompa faktycznie podnosi temperature w baniaku ale ja myslalem nad systemem 1 kastra 3 rury cztero metrowe.
Rysunki sa tylko czysto teoretyczne chodzi mi o sam układ rur i ciśnieniem.
Coś takiego :
53m0ti82t

Trójnik będzie średnicy tej głownej rurki.Chciałbym dać jak najmniejszą srednice z umiarem aby pompa dobrze pracowała.
Teraz kiedy mam rury 3 rury po 4 metry i zbiorniki 90 l czy pompa do oczka wodnego 2000l/h (45W , duzo ciepłna nie wydziela w porownaniu do innych).
Czy woda nie wypompuje mi sie za szybko na takim odcinku rury ( 1 Rura 160 mm o dlugosci 1m ma objetosci 20 l dzielimy na dwa)
W 3 takich rurach 4 metrowych jest w sumie 120 litrow zgodnie z metametyka. Obnizajac minimalnie poziom w rurach ( z połowy ) odejdzie pare litrów.
Teraz czy to wszystko wydoli, pompa ma wysokosci podnoszenia 1,8m. Ewnetualnie zastowac wieksza pompe ale to czy to nie wysuszy baniaka w flo kiedy
jedza dosyc sporo.

Mysle tez nad opcja ustawienia tego jak tutaj :
6zsdthy5t

Podpiąc taki zestaw 3 lub 4 kastr z rurami pod jeden głowny zbiornik. Tylko jak kurde wode z rur wpompowac do zbiornika.
Woda pod kątem spływa do kastry i teraz z kastry wyprowadzic wode do glownego zbiornika , jak ?
Druga taka sama pompą tylko zewnetrzna np 5000l/h ktora wyprowadza rurami(kazda osoba do kastry) z tej kastry do zbiornika glownego.
Jak najlepjej było by to zrobić ? Może jak w sposobie "2" po 2 metry z dwoch stron wtedy woda nie musi pokonywac taki dystansu .Problemy z temperatura oraz roznymi innymi czynnikami nie biore pod uwage , ph ,ec i tak dalej i dalej :)
Chodzi mi o sama budowe , sprawne działanie.

Jesli ktoś mógłby jakiś pomysł podrzucić ?
Z góry dziękuję ze pomoc.

pepsicola1923

New member
Przepraszam za takie pisanie post pod postem ale wczesniej zle wstawilem zdjecia do postu. Podsyłam te dwa zdjecia . Pierwsze o ktore mi chodziło to :
picture.php

Drugie :
picture.php

pepsicola1923

New member
Dzieki wielkie za pomoc i pokazanie swojej wizji artysty :) O takie coś własnie mi chodziło.
Na jakiej wysokosci umiesciles rury ? Widze ze szare pcv pod spodem sa podpiete pod te głowne z doniczkami aby odprowadzic sobie ładniej z nich wode. Tylko czy kurde woda wlewała sie tobie do zbiornika z pompa na takiej wysokosci od ziemi ? Sama kastra ma załozmy 36 cm wysokosci a na zdjecia mam wrezenie ze system wisi praktcznie nad ziemia , chyba ze to iluzja :)

klint

Active member
Veteran
A ja teraz trochê z innej beczki. Mianowicie mam screena z kamery termo... ¿eby nie by³o niejasno¶ci jest to screen z neta.
picture.php

Last edited:

gyrafix

New member
Ja bym proponował 9 roślin weg ok 21 dni no i hps 1000 wat w cool tube ale koniecznie trzeba zmienić odblysnik ( ten w cool tube ma za słabe rozpowadzenie światła na 120 cm ).
Trzeba wyjąć ta blachę ze środka cool tube i założyć na nią z góry taki zwyczajny nie wentylowany odblysnik za 60 pln, można złapać dwoma blachowkretami odblysnik do ten metalowej rury która wychodzi z cool tube.

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
klint@aty czasami polozenia tam niepodales,oco chodzi?:)
smieje sie,a oco biega z tym zdjeciem

klint

Active member
Veteran
Dlatego sprostowalem ze jest to fota z neta. Przecie¿ bym wspó³rzêdnych domu nie wrzuci³ :) a screenshot by³ zrobiony przez firmê zajmuj±c± siê ociepleniami budynkow. Wiec skoro oni maja taki sprzêt to czym pos³uguje siê policja? ;) pozdro

kaczy

Active member
Veteran
Siemka mam takie pytanie specjalistyczne z zakresu elektryki. Na jakich przewodach mam zrobic instalacje pod lampe 1000W MH tudziez hps?

Jezeli ktos sie zna na elektryce? Chodzi tutaj o przekrój miedzi mierzony w milimetrach kwadratowych. Czy lampa powinna miec osobny obwod a wentylacja osobny i czy balast do lamp 600 + nalezy chlodzic powietrzem bo tez o tym myslalem. Chodzi mi o ogolniekowe wyjasnienie spraw BHP podczas robienia instalacji elektrycznej. By bylo bezpiecznie i zgodnie ze sztuką.

Pozdr kaczy