What's new
  • ICMag with help from Phlizon, Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest for Christmas! You can check it here. Prizes are: full spectrum led light, seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

mariozzz

New member
W pcboxie na koniec wega doda³em ¶wie¿o zakupiony bio gr ow...w³a¶nie ro¶lina w tym czasie puscila pierwsze w³oski .Zaczê³o robiæ siê ciasno ,przypalalo szczyty, przerzucilem do szafki wiêc.
Dodam ¿e wcze¶niej w tej samej donicy mia³em autojacka od sensigen. 70 dni i by³o ok. Choæ ledwo poradzilem sobie z treningiem, bo ro¶liny wigor maj± nie powiem.

mariozzz

New member
Panowie dobra,nied³ugo czas ,¿eby zmieni ¶wiat³o.
My¶lê nad cfl 250 kto¶ co¶ ,gdzie taniej czy mo¿e dwie ¶wietlówki, Hps raczej odpada wg. Mnie.

pepsicola1923

New member
Witam.
Nie wiem czy tutaj powinienem pisac a nie chce zasmiecac forum :)
Wszystkie pytania sa tylko w celach czysto informacyjnych. Na wstepie zaznacze ze mieszkam po za granicami naszego pieknego kraju wiec mam dosyc
ograniczony dostep do internetu i nie moge swobodnie uzyskac odpowiedzi na moje pytania , prosze o wyrozumiałość .

Przypatrzyłem sie ostatnimi czasy systemowi AeroFlo od GHE , spodobała mi się konstrukcja oraz prostota(Pompa,kastra,rury kanal., rurki z dyszami)
Tylko cena nie jest proporcjonalna co do elemetow w systemie i całość nie przypomina aero :)

Mam parę pytań jesli ktoś znałby odpowiedź było by miło.
1.Jak dobrać pompę do kastry ( 90l ) i do rur kanalizacyjnych ( 160 mm )
Nie wiem czy jeśli użyje przykladowo pompy 2200 l/h , 2800 l/h to czy nie wypompuje mi za szybko wody w stosnku do wody spływającej z rur.
Rury mozna ustawić pod mocnym kątem + regulacja w srodku rur lustra wody.
Cięzko znaleźć większy zbiornik plastikowy na wode niz 90 l ( niski prostokąt ze wzgledu na niski sufit)
Chciałbym zrobić rury 3 x 4 metry do jednego zbiornika 90 l . Nie wiem czy wydoli taki system i jak dobrac najlepjej pompę ?
Czy nie za długie sa rury. Rur 160 mm juz nie zmienie.
Może lepjej było by zrobić w ten sposob aby kastre postawić po środku i po obu stronach ułożyć krótsze rury.
Wyjdzie na to samo ale może w ten sposob pompa wydoli z ciśnieniem i wodą.

2.Może te sposób sprawdziłby sie lepjej : postawić 3 x 4 m rurę na stojakach , podłączyć jedną pompę która wyciąga z rur wodę ( to ma sens? ) i wprowdza ja do głownej zbiornika ( beczki plastikowej np 200 l) i z tamtąd jest rozprowadzana do pcv 160 .
Wtedy mozna było by zastosować jedną pompe główna mocną i jedna odprowadzającą z rur z dwoch 4 metrowych. Koszty się zwiększają , problemy z wylaniem wody ale chyba te rozwiązanie ma największy sens gdyby odpowiednio dobrać pompy.
Wtedy woda z rur nie spływa swobodnie do zbiornika tylko jest wypompowywana do głownego w którym jest pożywka.

3.Jakie waszym zdaniem sa najlepsze dysze rozpryskujące wodę w rurch pcv ?

Proszę chociaż o jakąs podpowiedź w jakim kierunku można rozwiązać ten problem .
Za wszystkie linki pomocne czy jakiekolwiek informacje byłbym wdzięczny.
Z góry przepraszam jeśli temat sie kiedyś powtórzył.

Dziękuje za pomoc.

pepsicola1923

New member
Dziękuje za odpowiedź :)
Napewno twoje rady sie przydadzą.
Nie wiem czy sposob jakim montujesz te małe rurki w otwory wytrzyma cisnienie min. 2000l/h.
Troche ryzykowny sposob.Myslalem nad połaczeniem tej rurki trojnikiem(w miejscach gdzie bedzie odchodziła rurka ) ewentualnie zaklejenie jakaś żywica lub dam uszczelke na otwor.Jednak problem jest z tymi wlasnie elementami.
Tu pytanie jaką najbezpieczniej używać żywice do uszczelnia rur. W oryginalnych systemach na dekielkach jest maźnieta jakaś żywica.
W sklepach czesto są szkodliwe substancje ktore zabarwiaja lub zawieraja rożne syfy.
Pompa faktycznie podnosi temperature w baniaku ale ja myslalem nad systemem 1 kastra 3 rury cztero metrowe.
Rysunki sa tylko czysto teoretyczne chodzi mi o sam układ rur i ciśnieniem.
Coś takiego :
53m0ti82t

Trójnik będzie średnicy tej głownej rurki.Chciałbym dać jak najmniejszą srednice z umiarem aby pompa dobrze pracowała.
Teraz kiedy mam rury 3 rury po 4 metry i zbiorniki 90 l czy pompa do oczka wodnego 2000l/h (45W , duzo ciepłna nie wydziela w porownaniu do innych).
Czy woda nie wypompuje mi sie za szybko na takim odcinku rury ( 1 Rura 160 mm o dlugosci 1m ma objetosci 20 l dzielimy na dwa)
W 3 takich rurach 4 metrowych jest w sumie 120 litrow zgodnie z metametyka. Obnizajac minimalnie poziom w rurach ( z połowy ) odejdzie pare litrów.
Teraz czy to wszystko wydoli, pompa ma wysokosci podnoszenia 1,8m. Ewnetualnie zastowac wieksza pompe ale to czy to nie wysuszy baniaka w flo kiedy
jedza dosyc sporo.

Mysle tez nad opcja ustawienia tego jak tutaj :
6zsdthy5t

Podpiąc taki zestaw 3 lub 4 kastr z rurami pod jeden głowny zbiornik. Tylko jak kurde wode z rur wpompowac do zbiornika.
Woda pod kątem spływa do kastry i teraz z kastry wyprowadzic wode do glownego zbiornika , jak ?
Druga taka sama pompą tylko zewnetrzna np 5000l/h ktora wyprowadza rurami(kazda osoba do kastry) z tej kastry do zbiornika glownego.
Jak najlepjej było by to zrobić ? Może jak w sposobie "2" po 2 metry z dwoch stron wtedy woda nie musi pokonywac taki dystansu .Problemy z temperatura oraz roznymi innymi czynnikami nie biore pod uwage , ph ,ec i tak dalej i dalej :)
Chodzi mi o sama budowe , sprawne działanie.

Jesli ktoś mógłby jakiś pomysł podrzucić ?
Z góry dziękuję ze pomoc.

pepsicola1923

New member
Przepraszam za takie pisanie post pod postem ale wczesniej zle wstawilem zdjecia do postu. Podsyłam te dwa zdjecia . Pierwsze o ktore mi chodziło to :
picture.php

Drugie :
picture.php

pepsicola1923

New member
Dzieki wielkie za pomoc i pokazanie swojej wizji artysty :) O takie coś własnie mi chodziło.
Na jakiej wysokosci umiesciles rury ? Widze ze szare pcv pod spodem sa podpiete pod te głowne z doniczkami aby odprowadzic sobie ładniej z nich wode. Tylko czy kurde woda wlewała sie tobie do zbiornika z pompa na takiej wysokosci od ziemi ? Sama kastra ma załozmy 36 cm wysokosci a na zdjecia mam wrezenie ze system wisi praktcznie nad ziemia , chyba ze to iluzja :)

klint

Active member
Veteran
A ja teraz trochê z innej beczki. Mianowicie mam screena z kamery termo... ¿eby nie by³o niejasno¶ci jest to screen z neta.
picture.php

Last edited:

gyrafix

New member
Ja bym proponował 9 roślin weg ok 21 dni no i hps 1000 wat w cool tube ale koniecznie trzeba zmienić odblysnik ( ten w cool tube ma za słabe rozpowadzenie światła na 120 cm ).
Trzeba wyjąć ta blachę ze środka cool tube i założyć na nią z góry taki zwyczajny nie wentylowany odblysnik za 60 pln, można złapać dwoma blachowkretami odblysnik do ten metalowej rury która wychodzi z cool tube.

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
klint@aty czasami polozenia tam niepodales,oco chodzi?:)
smieje sie,a oco biega z tym zdjeciem

klint

Active member
Veteran
Dlatego sprostowalem ze jest to fota z neta. Przecie¿ bym wspó³rzêdnych domu nie wrzuci³ :) a screenshot by³ zrobiony przez firmê zajmuj±c± siê ociepleniami budynkow. Wiec skoro oni maja taki sprzêt to czym pos³uguje siê policja? ;) pozdro

kaczy

Active member
Veteran
Siemka mam takie pytanie specjalistyczne z zakresu elektryki. Na jakich przewodach mam zrobic instalacje pod lampe 1000W MH tudziez hps?

Jezeli ktos sie zna na elektryce? Chodzi tutaj o przekrój miedzi mierzony w milimetrach kwadratowych. Czy lampa powinna miec osobny obwod a wentylacja osobny i czy balast do lamp 600 + nalezy chlodzic powietrzem bo tez o tym myslalem. Chodzi mi o ogolniekowe wyjasnienie spraw BHP podczas robienia instalacji elektrycznej. By bylo bezpiecznie i zgodnie ze sztuką.

Pozdr kaczy