What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

BlinD

Active member
Czy orientuje się ktoś jaki byłby optymalny pojemnik pod hempy bucket (perlit/wermikulit) w 0,36m2 i 250w - 4 donice?

zastanawiam się czy już 5,6L wystarczy czy lepiej 11 lub nawet 18 pakować.
nie pamiętam gdzie i kiedy, ale ktoś pisał, że nie ma sensu ładować roślin w zbyt duże pojemniki w przypadku coco ale czy to się tyczy tez samego perlitu z wermikulitem ?

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
heja
przy kushach zajebiscie sie sprawdza dolomita w ziemi,coos pieknego .
do hydro,doniczki przy koko to chyba najlepiej 3,5l ,klony ,

BlinD

Active member
Witam,

Prosze o pomoc w zdiagnozowaniu problemu z kielkowaniem... jeszcze nigdy nie miałem takich przejść ale tak czy inaczej pada znaczna większość.

Czesc nasion chomikowanych, wiec rozumiem problemy ze startem ale niepokoi dalsza czesc.

kilka pestek peklo i gdy wysunely kielek na milimetry od razu wrzucone do kostek z welny i po 4 dniach nic

kolejne wysunely kielek na 1cm i także dalej nic... więc do następnych postanowiłem podlać je roztworem zaprawy nasiennej t (odrobina zaprawy do kieliszka z woda i po kilka kropel w kostke)

2 rośliny trzymają się lecz po 2 tyg od pęknięcia idą ale baaaardzo powoli (środek z pojawiającą się nową parą liści zoltawy ale nie wygląda najgorzej)

kolejne 2 zatrzymały się na etapie liścieni... kolor zgnilozielony i po wyjęciu z kostki okazało się , że końcówka korzonka już martwa.

woda kranowa ze demineralizowana ph 5.8 obniżone preparatem PeKacid (zakwaszacz 0-60-20) i odrobina nawozu - EC 0,6.. kostki cały czas stały w 1-2cm wodzie, żeby podczas nieobecności nie wyschly (tutaj dopatruje się błędów)

Kolejna partia poszła na watę i czekam aż kiełek będzie solidniejszy i zamierzam do kubeczków 0,2 z coco wrzucić - później hempy bucket perlit+wermikulit.
Jendak na szybko zorganizowałem kostę coco z marketu ale po namoczeniu wali mocno stara wilgotna piwnica i nie wiem czy tak ma byc... boje sie bo poprzedni projekt u kumpla zakonczył się zanim zaczął przez zgorzel siewek dokladnie w takiej samej kostce

cheapwine

Well-known member
Veteran
@BlinD, jako hint'a powiem Ci ze woda utleniona w proporcji 1-2 krople na kieliszek daja koa na start dla sionka.

Niestety teraz Cie zasmuce, to ze nasionko wyszlo.. nie znaczy ze bedzie wszystko cacy i git, po dluzszym czasie moze juz nie byc tak kolorowo... od kielka do rosliny jest N czynnikow ktore po prostu musza wypalic, na starych sionkach to loteria. Ja u siebie nigdy nie zauwazylem czegos takiego ze kielek 1mm mialby byc gorszy niz ten 5mm - w sensie te wieksze zawsze szybciej wybily sie z ziemii.. ale na to tez nie ma reguly.

BlinD

Active member
woda utleniona rzeczywiscie zapomnialem na poczatku i do kolejnej partii dorzucilem i efekt jest (pytanie na ile to zasługa nowej partii a na ile h2o2) niestety kolejne to juz nie fem, ale zawsze bylem ciekawy herijuany.

bardziej zastanawialem sie nad nawozami na poczatek, ale EC 0,6 niewiele wyzsze nic kranowki wiec niby ok i tym, że kostka była cały czas w 100% nasączona bo stała w wodzie.. może to przydusiło... no i zaprawa nasienna... czy nie za mocne stezenie albo co - ale z kolei tak sie balem zgorzeli bo kumplowi tyle dobrych genów dalem i wszystko poszło się...

no i kokos.. nigdy nie uprawiałem w kokosie więc nie wiem czy kostki po namoczeniu tak wala taka stechlizna (przypomina zapach zagrzybialej piwnicy)

BlinD

Active member
siemanko mam pytanie o temperaturę.

31.C przejdzie jeszcze w uprawie w samym perlicie?

na razie siewki w małym grodanie z pierwszym liśćmi- trochę mają dziwną barwę. zielony przechodzi od ciemnozielonego w jasnozielony/żółtawy (kolory podobnie jak przy niedoborze mg między nerwami) i zastanawiam się czy to nie przez temp.

EC-0,7 pH ok 6

nie wiem ocb ale poprzednio w 90x90 t tym samym miejscu obserwowalem, że MH 250 porządnie się grzał a po przejściu na HPS 400 temp tylko trochę podskoczyła...

teraz jest setup 60x60 i w temp nie ma różnicy pomiedzy 250 MH i 250 HPS (może nawet wyższa temp przy hps) ;/

oczywiście dalsza walka trwa.... ale boję się, że nie zdziałam cudów bo na razie pod cooltube jeszcze nie jest podłączony filtr który też lekko przydusi

DR.JOINT

Member
Czynników może byc dziesiątki. Foty pokaż. Temperatura powyżej 30oC jest problemem. Jeżeli je przesuszyleś to się mogły zawiesić z wapniem a później z magnezem. Pokaż te liście i powiesz czy przesuszyłeś.

TheCreator

Member
Veteran
Blind - mysle, ze niepotrzebnie te krazki trzymasz w wodzie. Wedlug mnie to tez zdecydowanie jest bledem przy kielkowaniu...

woda utleniona rzeczywiscie zapomnialem na poczatku i do kolejnej partii dorzucilem i efekt jest (pytanie na ile to zas³uga nowej partii a na ile h2o2) niestety kolejne to juz nie fem, ale zawsze bylem ciekawy herijuany.

Kiedys myslalem, ze to mit z ta woda utleniona.., ale przeczytalem troche ksiazke Nieumywakina "Woda utleniona na strazy zdrowia" (czy jakos tak) i zmienilem o niej zdanie :) Czasem robie z niej opryski dla kwiatkow, czasem lekko dodam do wody do kielkowania. Czyto akurat daje kopa? Do konca to nie wiem, ale faktem jes ze W.U. strukturyzuje wode (przynajmniej ta czysta, z aptek ponoc zabrudzona dodatkami...ale do tej aptecznej mam tylko dostep).

Co do Herijuany - mialem tylko jeden maly krzak i jedyne co moge powiedziec to: plon raczej nie powali ilosciowo, paki mniejsze ale zbite i ladnie polukrowane. Mile palonko, nie powiem..mam jeszcze pare kulek i z lemon pheno tez :biggrin:

BlinD

Active member
witam mam pytania z którymi nie mogę się uporać:

1) kwasek cytrynowy
dlaczego jak dodaje preparat do obniżania pH (PeKacid - npk- 0:60:20 - pH 2,2) pH i EC zachowują się prawidłowo pH spada a zasolenie rośnie
jednak przy kwasku cytrynowym na początku w przypadku EC jest odwrotnie.... najpierw spada o jakieś 0,3 i dopiero później rośnie... wytłumaczy ktoś ocb ?

2) hempy bucket a niedobory (Magnez/Wapń/Żelazo??)
w skrzynce jest 7 roślin w tym 3 herijuana lemon i to one marudzą... natopmiast SJ x killing fields leci jak szalona, rozkrzewia się pięknie jak po toppingu choć bez niego

wracając do marudzącej herijuany... na początku uzywałem do obniżenia pH preparatu o npk 0:60:20 i wywnioskowałem, że może za dużo fosforu dostała i zablokowało się przyswajanie Fe lub Mg. Szybka zmiana zakwaszacza na kwas azotowy i dodatek raz saletry wapniowo magnezowej i w późniejszych przelaniach zmiana na preparat mikrokomplex intermagu (sporo magnezu i siarki wiec pewnie siarczan magnezu plus dodatek micro) nie naprawiło zadowalająco roślin.
Też nie wiem ile dawać magnezu w czasie niedoboru ale czy saletry Ca/Mg czy Mikrokompexu dawałem wg następującego schematu woda kran+destyl EC 0,2+ praparat magnezowy EC dochodzi do 0,4 + nawóż npk 20:20:20 - EC dochodzi do 0,6 + kwas azot. = finalnie EC 0,7-0,9 pH 5,5

rośliny nadal na starych liściach widać jakby miały niedobór (jutro zrobię foto) ale nie wygląda klasycznie jak magnez .. bardziej jak żelazo ? w świetle dziennym tylko najstarsze liście ale pod mocnym światłem hps może mi się wydaje ale widać tego więcej.

ps.
czytałem, że w uprawie w hempy buckets ludzie olewają pH odpływu itp. ale po walce (która nadal u herijuany trwa) zacząłem mierzyć i było bardzo wysokie - wlewane 5,5 a odpływ 6,8...
po bardzo mocnym przepłukaniu na następny dzień rośliny zdecydowanie odczuły to w ogólnym wigorze.

Last edited:

BReal

Well-known member
Veteran
oświetlenie LED na vega

oświetlenie LED na vega

Hej!

Dawno tu nie zaglądałem :biggrin:

Szukam taniego oświetlenia LED (z mocnym naciskiem na TANI - max 150 zł) które by wystarczyło na pierwsze 2 tygodnie wegetacji - z myślą o przesadzeniu na przyszłoroczny outdoor. Czy coś takiego by wystarczyło? \/

http://www.ledkia.com/pl/kup-seria-cienkasupercienka/992-naswietlacz-led-smd-cienki-30w-120lm-w.html

Natężenie światła to 3600 lm - tyle wystarczy? Barwe bym wybrał chłodną - 6000k bo to podbno dobre na wega. Nie chcę żeby się powyciągały do góry za bardzo. A może macie jakieś lepsze propozycje? W tym sklepie jest mnóstwo pozycji, ciężko się na coś zdecydować.

EDIT:

Znalazłem jeszcze coś takiego (chyba jest lepsze ^^):

http://ledfarmer.pl/pl/p/Zarowka-LED-Oswietlenie-roslin-Power-54W/123

Peace, Shaman! :wave:

Last edited:

BReal

Well-known member
Veteran
Dobór wentylatora do filtra w małym boxie

Dobór wentylatora do filtra w małym boxie

Okej... mam dylemat:

Jeżeli jest filtr węglowy o optymalnej przepustowości 240 m3/h to czy można do niego zastosować wentylator o znacznie mniejszej wydajności? Np.: 105 m3/h?

Sęk w tym, że jest potrzeba zastosowania wydajnego filtra (a jednocześnie z jak najcichszym wentylatorem kanałowym), ale w bardzo małej przestrzeni (około 0,2 m3).

W tak małej przestrzeni powietrze przechodzi przez całego boxa bardzo szybko więc wydaje mi się, że nie ma potrzeby stosowania wydajnej wentylacji bo na tym przykładzie co podałem teoretycznie powietrze w boxie będzie wymienione do około 600 razy na godzinę o ile dobrze liczę - co jest aż nad to wystarczające.

Problem polega na tym czy powietrze będzie dobrze przechodziło przez filtr z 2-3 krotnie słabszym wentylatorem niż jest zalecany? Mógłbym co prawda zastosować jeszcze mniejszy filter, ale obawiam, się o zbyt małą skuteczność w kamuflowaniu zapachu. Z kolei jeśli zastosuję mocniejszy wentylator to może okazać się za głośny (a ma być z założenia bardzo cichy!). Jest ktoś w stanie się wypowiedzieć na ten temat - czy taka konfiguracja zadziała? Wentylator sprostał by zadaniu? Za bardzo kombinuje? Aaa... mam mętlik w głowie xd

P.S. wymiary boxa to około: 30x60x90 cm

A elementy które upatrzyłem:

https://www.growtent.pl/product-pol-366-Wentylator-osiowo-kanalowy-Axial-Flo-100mm-105-m3-h.html

https://www.growtent.pl/product-pol-514-Filtr-weglowy-Prima-Klima-Eco-Line-100mm-240-360-m3-H.html

Peace! :chin:

Last edited:

klint

Active member
Veteran
Siema @BReal. Ten went poci±gnie na tym filtrze spokojnie. Tak ¿e bez obaw mo¿esz sk³adaæ do kupy :) pozdro Bro.

Carrington

Active member
Panowie mam pytanie dotycz±ce cooltuba ze zintegrowanym wentylatorem ch³odz±cym ¿arówê, jaki¶ czas temu widzia³em takie cudo na forum, ale przejrza³em kilka tematów i nie mogê znale¼æ tej foty. Kto¶ wie jak namierzyæ ten sprzêt? Kto to produkuje lub gdzie to kupiæ?

Kelly's Heroes

Active member
Cześć,

Możecie zerknąć na tę krople dziwnej cieczy? Co to kurwa jest!?
Jakby żywica z sosny kapiąca, ale to nie żaden iglak...

picture.php

Może ktoś to wytłumaczyć?

picture.php

picture.php

Z rośliną wszystko wydaje się być OK.

Sorry za jakość zdjęć i z góry dzięki za wskazówki.

KH

A

ares420

hehehe jest to to co tygrysy lubią najbardziej konopna żywica :D

popatrz tutaj mam nadzieje, że kolega Jahman się nie obrazi, za zdjęcia- pozdro
picture.php

picture.php

Latest posts

Latest posts