What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

BReal

Well-known member
Veteran
Aby z glowa nie potrzebujesz tych kabli wystarczy rozciac je i polonczyc z wentylatorem jeden czarny i czerwony a kolejne dwa do zasilacza 12v.Laczysz wentylator i wentylator kabelkami a pozniej tak jak schemat.

BReal co do boxa to spoko pomysl nawet na outa te 2 tyg taki miec to dobry pomysl bo wiadomo ze z nasiona odrazu na spocie to loteria :Da wieksze sadzonki to juz wypas.Masz czas to mozesz zbudowac boxa na nastepny sezon :D

No ba! Żeby chociaż urosły jak te moje maluchy to będę hepi ^^

picture.php

Jeśli chodzi o oświetlenie mam taki plan:

2x http://www.leroymerlin.pl/oswietlen...tlowka-pinowa-dulux-d-osram,p39236,l2449.html

Każda z tych żaróweczek daje 1800 lumenów, czyli w sumie 3600 lumenów... powinien być git :biggrin: Jeśli dobrze rozumuję to żeby te żaróweczki zadziałały będę musiał dokupić jeszcze 2 stateczniki g24 oraz 2 kable żeby można było podłączyć do gniazdka + będzie trzeba to obwinąć jakąś taśmą z elektrycznego żeby nie porazić się prądem czy żeby do zwarcia nie doszło. Całość zaść podpięta do tajmera ustawionego na 18h wegetacji. Nie wiem czy będę kupował mylar czy po prostu pomaluję na biało boxa od środka - chyba to drugie bo to tylko weg i 3600 lm powinno dać radę samo w sobie :)

Edit: No i do tego 2 gniazda G24... kompletnie o tym zapomniałem, hehe... niech ktoś mnie poprawi jeśli się pomyliłem ale chyba dobrze rozumuję jeśli chodzi o budowę oświetlenia z gniazdem g24

Peace!

Last edited:

TheCreator

Member
Veteran
3600 lumenów to by by³o dobre na powierzchniê co¶ ala 25x25cm...ja wiem, ¿e Ty tam nie chcesz tego trzymaæ d³ugo i na pocz±tku wega nie bêdzie tyle ¶wiat³a potrzebne, ale je¶li to ma byæ pod³u¿na powierzchnia i chcesz tam dwie lampki po 1800lm daæ w wy¿szej temperaturze (bo box okryty ciuchami dla maskowania) to nie wiem czy nie lepiej ju¿ na tym parapecie powegowaæ :)

BReal

Well-known member
Veteran
3600 lumenów to by by³o dobre na powierzchniê co¶ ala 25x25cm...ja wiem, ¿e Ty tam nie chcesz tego trzymaæ d³ugo i na pocz±tku wega nie bêdzie tyle ¶wiat³a potrzebne, ale je¶li to ma byæ pod³u¿na powierzchnia i chcesz tam dwie lampki po 1800lm daæ w wy¿szej temperaturze (bo box okryty ciuchami dla maskowania) to nie wiem czy nie lepiej ju¿ na tym parapecie powegowaæ :)

Parapet odpada sam wiesz czemu :D Za dużo światła... hmm... nie powiedziałbym ponieważ box będzie miał długość około 45-50 cm a nie 25. Tam ma się zmieścić więcej niż parę sadzonek. Liczę, że na spokojnie zmieszczę tam około 15-20 maluchów. Jeśli chodzi o wentylację to tak jak wcześniej napisałem całe powietrze będzie odprowadzane "za" szafę - zamierzam wyciąć dziurę z tyłu szafy na to, a więc pomimo, że box będzie przykryty różnymi rzeczami to powietrze nadal będzie jakoś odprowadzane poza szafę :)

C

canna_brotha

koledzy czy moze byc takie podlaczenie wentylacji: filtr-odblysnik radiant wentylowany-tlumik-td silent 350- wylot na dwor ?;) jak narazie leci tak tylko bez filtra za radiantem. PEACE

ziben

Active member
Veteran
Witam załogę. Potrzebna mi Wasza opinia :) otóż chce zbudować sobie mikro boxa na potrzeby własne. Z uwagi na to, że ma być on niewidoczny na pierwszy rzut oka, zamierzam go wstawić do dużej szafy ubraniowej wykonanej z cienkiej płyty. Wiem, że taki zabieg może znacznie podnieść temperaturę, dlatego postanowiłem nie pakować do środka hapeesa. Plan jest następujący.......
Wymiary szafy wys. 150 cm, szer. 114 cm, gł. 59 cm
Wymiary boxa wys. 100-120 cm, szer. 60 cm, gł. 30 cm (pow. 0,18 m2)
Obliczyłem w kalkulatorze, że na taką powierzchnię potrzebuję:
Minimalnie 5400 Lm
Średnio 7200 Lm
Optymalnie 9000 Lm
Źródło światła Dwie świetlówki energooszczędne TNEON, 55W, 2700k, 3800 Lm. dł. 53,5 cm
Łącznie 7600 Lm
Wentylacja na początek 2-3 wiatraki komputerowe
Donice 2 x 6-7 litrów
Boksik będzie zrobiony z płyty wiórowej i jeszcze zastanawiam się nad odbijaniem światła. Więc albo mylar albo biała farba matowa (tylko nie wiem czy da radę pokryć te płyty).
Co do światła to wiem, że będzie go na styk, ale jest kilka argumentów przemawiających za tym żeby kupić te świetlówki. Po 1, są tanie hehe, bo na hempie po 30 zeta za szt. Po 2, prawie się nie grzeją więc nie powinienem mieć problemów z za wysoką temperaturą. Po 3, nawet bez odbłyśnika równomiernie oświetlą całą powierzchnię, ponieważ mają długość 53,5 cm (a box 60 cm). Ewentualnie spróbuję ogarnąć kawałek blachy lustrzanej w zamian za odbłyśnik. Świetlówy przykręciłbym na stałe do sufitu.
O zapach na razie się nie martwię. Życie pokaże czy będę musiał inwestować w went. Promieniowy + filtr węglowy… Może wystarczą jakieś pochłaniacze zapachów postawione w szafie, tuż przy boksie.

Jak myślicie? Sprawdzi się taki pomysł

Pozdro Bracia i Siostry :tiphat:

szafa
picture.php

picture.php

box
picture.php

ironCELL

ironRULES
Veteran
koledzy czy moze byc takie podlaczenie wentylacji: filtr-odblysnik radiant wentylowany-tlumik-td silent 350- wylot na dwor ?;) jak narazie leci tak tylko bez filtra za radiantem. PEACE
Lepiej żeby wentylator był ustawiony zaraz za filtrem czyli: filtr -> wentylator -> odbłyśnik -> wylot. Jest to o tyle lepsze rozwiązanie, że do odbłyśnika powietrze jest wpychane a nie zasysane. Co prawda radiant robi dobre i szczelne odbłyśniki ale jednak zawsze lepiej minimalizować możliwość zassania zapachu prosto z boxa do odbłyśnika by później mógł sobie swobodnie wylecieć. Zawsze lepiej jak mamy pewność, że powietrze wylatujące jest powietrzem, które przeszło przez filtr.

ironCELL

ironRULES
Veteran
Witam załogę. Potrzebna mi Wasza opinia :) otóż chce zbudować sobie mikro boxa na potrzeby własne. Z uwagi na to, że ma być on niewidoczny na pierwszy rzut oka, zamierzam go wstawić do dużej szafy ubraniowej wykonanej z cienkiej płyty. Wiem, że taki zabieg może znacznie podnieść temperaturę, dlatego postanowiłem nie pakować do środka hapeesa. Plan jest następujący.......
Wymiary szafy wys. 150 cm, szer. 114 cm, gł. 59 cm
Wymiary boxa wys. 100-120 cm, szer. 60 cm, gł. 30 cm (pow. 0,18 m2)
Obliczyłem w kalkulatorze, że na taką powierzchnię potrzebuję:
Minimalnie 5400 Lm
Średnio 7200 Lm
Optymalnie 9000 Lm
Źródło światła Dwie świetlówki energooszczędne TNEON, 55W, 2700k, 3800 Lm. dł. 53,5 cm
Łącznie 7600 Lm
Wentylacja na początek 2-3 wiatraki komputerowe
Donice 2 x 6-7 litrów
Boksik będzie zrobiony z płyty wiórowej i jeszcze zastanawiam się nad odbijaniem światła. Więc albo mylar albo biała farba matowa (tylko nie wiem czy da radę pokryć te płyty).
Co do światła to wiem, że będzie go na styk, ale jest kilka argumentów przemawiających za tym żeby kupić te świetlówki. Po 1, są tanie hehe, bo na hempie po 30 zeta za szt. Po 2, prawie się nie grzeją więc nie powinienem mieć problemów z za wysoką temperaturą. Po 3, nawet bez odbłyśnika równomiernie oświetlą całą powierzchnię, ponieważ mają długość 53,5 cm (a box 60 cm). Ewentualnie spróbuję ogarnąć kawałek blachy lustrzanej w zamian za odbłyśnik. Świetlówy przykręciłbym na stałe do sufitu.
O zapach na razie się nie martwię. Życie pokaże czy będę musiał inwestować w went. Promieniowy + filtr węglowy… Może wystarczą jakieś pochłaniacze zapachów postawione w szafie, tuż przy boksie.

Jak myślicie? Sprawdzi się taki pomysł

Pozdro Bracia i Siostry :tiphat:

szafa
View Image
View Image
box
View Image
Siema bro. To mi przypomniałeś... Nie wiem czy pamiętasz ale mojego pierwszego box'a z początków też chowałem do szafy :D. Strasznie słaby pomysł. Same problemy. Tym bardziej jak nie chcesz robić wydajnej wentylacji. Jak dla mnie pomysł jest słaby. Lepiej było by poświęcić trochę czasu i poszukać obudowy typu high tower, wsadzić tam wentylowany HPS/MH 70/150W pod szybką i postawić wszystko jako wolno stojący serwer. Lepsza wentylacja, mniej problemu z temp. No i jak się przyłożyć to serio można zrobić coś bardzo fajnego. Trzeba tylko się przyłożyć trochę do uszczelnienia takiej skrzynki ze względu na wentylację i światło. Ja bym szedł w tę stronę. Zamknięcie skrzynki w skrzynce przy słabym oświetleniu i słabej wentylacji się po prostu nie dodaje. Tyle mojego zdania w temacie :)

Kelly's Heroes

Active member
Czołem bracia i siostry!

Dostałem w końcu robote w jednym z większych polskich miast i wynająłem sobie całkiem niemałe mieszkanko ~45m2. Planuję wsadzić tam 2x 600W i...
... i mam schizę o przypał z prądem. Co o tym myślicie? Czy grow na dwie lampy 600W jest już takim poborem o który trzeba się martwić, czy w dupie z tym i cisnąć na ostro?

Przy okazji, ma ktoś / testował ktoś HomeBox-y z PAR+ i Dark Roomy ORCA? Te drugie jakieś takie strasznie drogie... :/

Dajcie znać!

Pozdr,
Kelly

Kelly's Heroes

Active member
Hej,

Zapytam trochę inaczej: czy ktoś kiedykolwiek słyszał o tym, że ktoś się wjebał w POLSCE bo miał przypałowe zużycie prądu!?
(przypałowe = 12h/24h siorpało ~1,5 kW?)

:)

Uspokójcie mę duszę skaraną...

Kelly

C

canna_brotha

Kelly's Heroes -idzie sie wjebac przez prad jesli chodzi o zuzycie i cykl uprawowy, ale raczej zeby doszlo do inwigilacji musza miec powod, a jesli robisz to pierwszy raz tam to juz ryzyk fizyk ;)) mieszkanko w polsce 45m2 i 2x 600?? pomysl o halasie jaki wygeneruje wentycja.. pomysl jakie cieplo beda dawac te dwie 600 itd itd, do tego jeszcze dochodzi jaki tam masz licznik.. jesli nowy to inkasent podstawia swoj magiczny czytnik i wszystko przez irde ma zapisane. dalbym na twoim miejscu 250/400 weg i pozniej flo 600 i wentylowany odblysnik a i tak reszta zalezy od tego jakim jestes czlowiekiem, jakich bedziesz mial sasiadow itd, tak czy siak powodzenia ;)

tost- phyto uzywalem i srednie efekty.. co prawda mam przedostatnia generacje ale do ledow jak narazie nie jestem przekonany no chyba ze LUMIGROW ;D ale tutaj cena robi swoje

wdr

Active member
Veteran
Nie mieszkam w kraju juz ladnych pare lat, ale nie wydaje mi sie zeby po samym zuzyciu cokolwiek Ci grozilo. 1200W to nie jest duzo tak naprawde, u mnie boiler na wode ma 9000W, wiadomo ze caly czas nie dziala ale jednak. Jedyna rzecz to jesli to jest w typowym polskim bloku z plyty to musisz zadbac o halas, kupic jakies ciche wentylatory np. td silent , do tego wyciszane przewody wentylacyjne i powinno byc gitara. O filtrach nie pisze bo to podstawa podstaw - jesli to jest w bloku to najlepiej wpiac sie do pionu i po sprawie.

Jesli nie prowadzisz jakiegos melanzowego trybu zycia i ogarniasz sprawe to powinno byc ok, w przeciwnym wypadku to prawdopodobnie skonczysz w wiezieniu - 1200W 'specjalistyczne lampy do ogrzewania' i zwazone na mokro 4 kg z ktorych moznaby zrobic 70 000 porcji po 30 zl - jak nic diler milioner i news dnia na policja.pl

pozdr :tiphat:

C

canna_brotha

oj wdr uwierz ze po samym zuzyciu idzie juz teraz miec wpadke. jesli na wynajetym mieszkaniu nagle podskoczy zuzycie do kilkuset zlotych to nie jest normalne. jesli bedzie ktos dociekliwy i do tego dojdzie inteligentny licznik to sprawa napewno bedzie podejrzana. tak wiec radze dobrze sie zastanowic ;] pozdrawiam~!! edit: a pytanie ode mnie z innej beczki brzmi: ile dolomitu na 50l ziemi w IN, lece na iguana juice od AN i strasznie obnizaja ph a nie chce dawac chemi ;) PEACE

Last edited:

Kelly's Heroes

Active member
Hej!

Ciągnę dalej mój wątek. canna brotha trochę mnie przestraszył, że ten mój pomysł z 2x 600W to przesada i się trochę poschizowałem, że może lepiej rzeczywiście dać tylko "skromnego" boxa z pojedynczą 600W...
U mnie jest mały blok z końca lat 90, mało sąsiadów, ja ostatnie piętro, niski blok, żadna wielka płyta. Sąsiedzi no problem - każdy żyje swoim życiem, zero komunistów, kapusiów itd. O ciepło się nie martwię bo mam oddzielny pokój na grow i "wydech" leci poza ten pokój do innego gdzie mam uchylone okno zawsze. Różnicy temp nie mam jakiejść znaczącej więc się nie boje o kondensację pary i pleśń itd. Wenty wydajne i tylko "silent" + obudowywuje je dla dodatkowego wyciszenia. Przewody też izolowane + tłumik, tak więc hałasu też się nie boję. Nie jestem amatorem więc o smrodzie w ogóle nie piszę bo zawsze mam dobry filtr + drugi w zapasie w razie W.

Prąd, prąd, prąd... 1,5 kW (liczę 2x 600 + wenty i inne pierdoły ~1,5 kW) to w istocie nie jest dużo, ALE tak jak mówi canna brotha - CYKL i tego się boję.
Nie wiem kuźwa jaki mam dokładnie licznik, ale wiem, że zczytują mi wszystko radiowo z ulicy i tu pytanie do was - czy to stanowi dla mnie ryzyko? Czy fakt, że odczyt jest zdalny, radiowy = dokładny zapis od której do której skacze mi zużycie?
A może jestem maniakiem gier wideo i mam ultra sprzęt, może mam serwer który odpalam na noc? Może kurwa nie wiem co ;)
Ogólnie jestem megalomanem i nie lubię się rozdrabniać... stąd 2x 600...
Jeśli jednak myślicie, że można się wjebać w Polsce przez prąd, a dokładniej nie ilość zużycia a CYKL, to pierdole i ryzykować nie będę...
Melanży nie robię, dużo pracuję, mało ludzi mnie odwiedza, chodzę pod krawatem i sprawiam wrażenie kogoś kto ma dobrze w głowie poukładane ;) wszystkim się kłaniam, zagaduję, uśmiecham się i ogólnie ohh ahh... ;)
Jestem wszak pozytywny w chuj i uwielbiam nakurwiać grow-y! 2x 600W to dużo więcej możliwości testowania wspaniałych odmian i zawsze tak chciałem!
Olać temat czy iść na całość?
O nic się nie boję bo unikam przypałów: melanże, krzywe akcje, ciepło, smród, hałas - to mi nie straszne.
Prąd a konkretnie cykl - tylko to budzi me wątpliwości.
Na dniach idę do energetyki przepisywać na siebie liczniki i będę na bank wybierał taryfę nocną ; ) bo jestem nocny Marek : )
Wypowiedzcie się koledzy!
Jak myślicie!?
Jak to dziś jest w naszej Polsce?
Do tej pory siedziałem w domu jednorodzinnym i o takie pierdoły się nie martwiłem...
ehhh

Dajcie znać.
Pozdr,
KH

P.S. Kurwa, ale tak na zdrową logikę... jak jestem nieprzypałowy (a tak jest) to gdzie ryzyko? Ktoś mi będzie analizował zużycie dobowe, od której do której włączam moje "serwery"? Może jestem szalonym informatykiem i piszę/testuje oprogramowanie? Nie chce mi się wierzyć, że Polska stała się aż tak przypałowa... Mamy u nas w ogóle takie szpiegujące liczniki prądu jak te o których pisał klint?
P.P.S. Siedzi ktoś w mieszkaniu w bloku na 2x 600W? Zna ktoś tę sprawę z autopsji? Zna ktoś kogoś kto się wjebał tylko przez cyklicznie skaczący pobór prąd-u? Ja się rozliczam z energetyką bezpośrednio na moje dane, nic nie leci przez właścicieli...
P.P.P.S W ogóle, to chce sobie jebnąć klimę w tym mieszkaniu ; ) ) ) ) bo ja sercowiec jestem i mi lekarz zalecił siedzieć latem w klimatyzowanych pomieszczeniach ; D a to też prąd żre : P

Last edited:

wdr

Active member
Veteran
Olać temat czy iść na całość?

Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie, jesli czujesz sie na silach to ruszaj grubo jesli nie to odpusc. Z 600-tka i powiedzmy 6-8 krzakami w razie 'W' skonczylbys z zawiasami, no chyba ze juz cos nawiwijales ;) a z 1200 moze byc roznie zalezy od bardzo wielu czynnikow (adwokat,slady sprzedazy itd) ale nie mozna wykluczyc ze przynajmniej pare miesiacy mozesz odsiedziec , moze nawet troche wiecej.

powodzenia :tiphat:

C

canna_brotha

zalatw dobre klony, matki trzymaj pod swietlowkami i lec 12/12 kazdy cykl ;] na lepsze ci to wyjdzie. a jesli chodzi o inteligentne liczniki [a z tego co piszesz masz odczyt radiowy] to z pewnoscia takowy masz. odrazu za zuzycie ci na chate nie wbija, ale cykl uwierz mi daje do myslenia. mamy 2016 rok - przez 16 lat niebieskie KU*** zdarzyly sie wiele nauczyc i gnebia zwyklych ludzi.. jak mialbym radzic to 600w dobre klony i jazda ;] ale wybor nalezy do Ciebie! jak dobrze zadzialasz to duzo dobrej gandy bedziesz mial co 60dni ;] POZDRO ps. a co to taryfy nocnej to tym bardziej 1.7kw wzbudzi podejrzenie [wiele lat doswiadczenia w polskich realiach]

mariozzz

New member
Witajcie , pierwszy mój post ,bêdzie zapytaniem pomocniczym do do¶wiadczonych ...
mianowicie z ma³ego boxa pc , przenios³em planta do duzego boxa ok 100 cm wysoki ,50 cm szeroki z powodu bujnego wegu .
Jest to JamicanHazeAF od Sens.Genetics.

Dylemat polega na tym ,¿e jest okolo 3 miesi±c weg ... a kwitn±æ nie zamierza ... wypusi³ po kilka w³osków na odrostach ju¿ b.dawno w duzym boxie od tygodnia jest 12/12 .
Wczesniej 24/0. Po zmiaie periodu nie zauwazam oznak startu kwitniêcia... Dodam ze swiat³o jest jeszcze nie wystarczajace na flo,ale jest plan na wymiane .
Kto¶ mo¿e ma do powiedziena w a takim temacie bo roslina naprawde spora ale zajmuje pomieszczenie , inne projekty in czekaja...?DOdam ,¿e nie jestem laikiem i przeszlo sporo prze moje rêce (in, tylko pc box)

wdr

Active member
Veteran
Cos dziwny ten 'af' co od 3 miesiecy nie kwitnie.. Wcisneli ci jakiegos bubla po prostu, swoja droga zastanawia mnie to jak udalo ci sie wegowac rosline w tak malym boxie przez 3 miesiace? Tydzien to za malo zeby zaczely kwitnac, poczekaj jeszcze tydzien i na bank ruszy.

klint

Active member
Veteran
Dok³adnie tak jak mówi wdr. 90 dni i nie kwitnie to napewno nie jest AF. Normalne AF które mia³em w 90 dni by³y gotowe do harvestu. Czyli jest to pelnosezonowka. teraz jak zmieni³e¶ fotoperiod to musi zacz±æ flo lada dzieñ. Zapodaj jakie¶ foto. Pozdro :)