What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

Bongjour

New member
Jak pozna³e¶, ¿e jest to niedobór fosforu? Mo¿e siê mylisz? Wrzuæ nam zdjêcie. Samo PK nie popali plantów, je¶li jest w dobrej proporcji ale na taki nawóz jest du¿o za wcze¶nie. Czy pH gleby jest w normie? Je¶li nie, to Twoja ro¶lina nie bêdzie czerpaæ pierwiastków w tym fosforu, bo jest zablokowana.

Przem

Active member
Chyba bedzie to ph nie obnizylem dwa razy ph w wodzie do podlewania a dzis zmierzylem moja kranowa mi 8,4 a sam nawoz napewno nie zbil ph do 6,5 dzis akurat podlewam i wyregoluje ph wiec powinno byc dobrze w su dostaną jeszcze terra vega

TheCreator

Member
Veteran
U mnie nie jest najciekawiej - ogólnie plaga ziemiorek, juz naprawde irytuja swoja obecnoscia. Podlalem kwiaty Polysect 005 SL, bo nic innego nie bylo na to *&%$stwo - wczesniej tylko robilem opryski z neem oil. Troche pomagaly, ale odkad zaczalem przelewac czesciej donice to jakas makabra wjechala.

picture.php

picture.php

Druga sprawa to duza ilosc lisci mi juz pousychala, poodpadala - bardzo latwo odpadaja. Nie wiem jeszcze raz nawozic epsom, czy to raczej inny niedobor? (co drugie podlanie stosuje Bio Compo do ziol npk 3-1-5)

tu to ewidentnie przelalem:

picture.php

picture.php

picture.php

Wdzieczny bede za sugestie - a btw jak wy sobie radzicie z takim robactwem?

Przem

Active member
Siema od którego tyg po przelaczeniu na 12/12 lejecie canna terra flores bo te tabele canny na przestrzeni lat nie co sie pozmienialy
Co może być przyczyną takiego stanu liści czy to niedobór Fosforu, potasu, czy też może nadmiar azotu
Ph wody jaką podlewam to 6,5
Jest to 11 dzień 12/12 jak do tej pory dostawały tylko canna terra vega

https://www.icmag.com/ic/picture.php?albumid=65240&pictureid=1548886
https://www.icmag.com/ic/picture.php?albumid=65240&pictureid=1548887
https://www.icmag.com/ic/picture.php?albumid=65240&pictureid=1548821

Last edited:

wdr

Active member
Veteran
Witam poszukuje dobrej jakosci wentylatora mieszajacego powietrze w boxie, dobrze jakby byl cichy i troche pochodzil 24/7, mam juz dosc chinszczyzny wlasnie padl mi trzeci w ciagu roku wentek, dobrze ze sie nie zapalil ;)

pozdr :tiphat:

Last edited:
C

canna_brotha

Honeywell HT 900 Turbo dwa takie stykaja calkiem spoko na 1,5x1,5 przy wiekszych projektach lepiej zainwestowac wieksze pieniadze i sciagnac zza oceanu badz wymieniac ;)

BReal

Well-known member
Veteran
Jestem typowym outdoorowcem ale z racji zaistniałej potrzeby stwierdziłem, że w tym roku zbuduję mini boxa partyzantkę na potrzebę pierwszych tygodni wegetacji zanim przesadzę na dwór. I w związku z tym, jako, że nie mam doświadczenia jeśli chodzi o indoor - kieruję do Was pytanie: czy świetlówki o łącznej jasności 1800 lumenów wystarczą czy powinienem dołączyć coś jeszcze? Nie chcę żeby mi się jakoś strasznie powyciągały maluchy. Może wypadało by więcej? 2700?

Zastosowałbym coś takiego: http://www.leroymerlin.pl/oswietlen...tlowka-pinowa-dulux-s-osram,p39225,l2449.html
Takie żaróweczki x2 lub x3 wszystko skitrane w szafie, pudło miało by wycięty otwór wylotowy na wentylator wysysający powietrze (taki zwykły komputerowy) - z ujściem poza szafę, oraz otwór na wlot powietrza, całość najlepiej żeby chodziła jak najciszej, najlepiej bezgłośnie - chodzi o to. żeby żaden z domowników przez około 2 tygodnie nie zorientował się ocb ^^ partyzantka 100% :D

Pozdro :tiphat:

Last edited:
D

DLOC

Siema BReal da sie wszystko a z tego co mnie wiadomo to ktos juz ma takie rozwiazanie boxa w szafie i widzialem tez tak ktos robil czyli sie da:D.Oswietlenie sprawdz sobie na kalkulatorze jaka masz powierzchnie boxa.Co do pudelka z kartonu odradzalbym raz ze mozesz sie spalic za bardzo a dwa lepiej zainwestowac w boxa ze sklejek a dlatego nawet ze bedziesz mial go na dluzej.Jak wiadomo konopia jest wytrzymala roslina i da sobie rade w bardzo niekozystnych warunkach, ale czym lepsze wymiany powietrza tym lepiej jej jak w pierniku.Wentylatory to polecam od zasilacza komputerowego i mozesz sobie kupic regulator obrotow jeszcze mi pociagnal kiedys 3 wiatraki tego typu ja mialem,wiadomo ze to zalezy jak duzego boxa klecisz kolego, lepszy by byl jakis promieniowy typu ufo i jako jeden by robil na dole pasywny wlot i tyle, te wenty maja moc i mozna by je wyciszyc przy malej inwestycji w regulator obrotow lub kupic odrazu z regulacja.

Aby Z G³ow±

New member
DLOC móg³ by¶ mi podes³aæ link gdzie mogê taki regulator obrotów do wentylatorów komputerowych kupiæ ?

BReal ja ci polecam typa nicegrowbox.pl typek robi boxy na wymiar jako¶æ zajebi... i typek jest profesjonalist± bêdziesz zadowolony zrób sobie boxa na wymiar jaki chcesz a on Ci go uszyje i bêdziesz móg³ go wsadziæ do szafy tylko plecy w szafie wywal.
Pozdrawiam

D

DLOC

Tutej
picture.php

Na allegro albo w komputerowych kupisz nazywa sie GELID fan speed controller i mozna go ustawic ze praie nie slychac nic moze jak ucha nadlozysz.

Aby Z G³ow±

New member
Dziêki ale to odpada bo nie mam takich wej¶æ usb a elektrykiem nie jestem to siê kabelkami nie bêdê bawi³ zreszt± wcale nie s³ychaæ ich. Wcze¶niej jak w biurku mia³em uprawê to by³y s³yszalne ale teraz mam w namiocie i s± ¶rubkami przykrêcone i nic nie s³ychaæ ;)

BReal

Well-known member
Veteran
Siema BReal da sie wszystko a z tego co mnie wiadomo to ktos juz ma takie rozwiazanie boxa w szafie i widzialem tez tak ktos robil czyli sie da:D.Oswietlenie sprawdz sobie na kalkulatorze jaka masz powierzchnie boxa.Co do pudelka z kartonu odradzalbym raz ze mozesz sie spalic za bardzo a dwa lepiej zainwestowac w boxa ze sklejek a dlatego nawet ze bedziesz mial go na dluzej.Jak wiadomo konopia jest wytrzymala roslina i da sobie rade w bardzo niekozystnych warunkach, ale czym lepsze wymiany powietrza tym lepiej jej jak w pierniku.Wentylatory to polecam od zasilacza komputerowego i mozesz sobie kupic regulator obrotow jeszcze mi pociagnal kiedys 3 wiatraki tego typu ja mialem,wiadomo ze to zalezy jak duzego boxa klecisz kolego, lepszy by byl jakis promieniowy typu ufo i jako jeden by robil na dole pasywny wlot i tyle, te wenty maja moc i mozna by je wyciszyc przy malej inwestycji w regulator obrotow lub kupic odrazu z regulacja.

Apropo sklejki to Ty chyba czytasz mi w myślach :D No bo właśnie rozmyślałem czy użyć kartonu po obudowie do komputera czy sklejkę - masz rację, lepiej sklepać gwoździkami sklejkę. Z tyłu szafy będzie wycięty otwór na powietrze wylotowe. Może jeszcze gdzieś zrobię mniejszą dziurę na wlot w szafie ale z drugiej strony nie chcę aż tak demolować szafę :D tzn. mam nadzieję, że szpary w szafie wystarczą... zobaczymy. Będzie tylko jeden wentylator w boxie na wylocie, jeśli chodzi o jego wielkość to zobaczymy: albo standardowy 12 cm albo większy trochę. Tyle musi wystarczeć. Pamiętaj, że to jest partyzantka. Co prawda nikt mi do szafy nie zagląda ale wolęnie robić tego z rozmachem a cały box od wierzchu i z przodu będzie zakryty jakimiś torbami i ciuchami tak żeby nie było go widać gdy się otworzy szafę. Co prawda domownicy kiedyś już widzieli co rośnie mi czasem na parapecie ale po paru dniach, tygodniach tracili cierpliwość i to wywalali XD więc nawet po otwarciu szafy nie może przelatywać żadne światło z boxa a wentylator nie może chodzić za głośno. Wydaje mi się, że wentylacja nie będzie problemem tylko temperatura. Może tam być za gorąco. Pomysł z regulatorem może się też przydać więc dzięki z góry :tiphat: Mam gdzieś czasomierz tylko muszę jeszcze obmyślić jak podłączyć te świetlówki na pin no i wentylator od kompa bo ja się na elektronice w ogóle nie znam a domu spalić nie chcę ^^

Ogólnie to ma to wyglądać w przybliżeniu tak:

picture.php

BReal

Well-known member
Veteran
DLOC móg³ by¶ mi podes³aæ link gdzie mogê taki regulator obrotów do wentylatorów komputerowych kupiæ ?

BReal ja ci polecam typa nicegrowbox.pl typek robi boxy na wymiar jako¶æ zajebi... i typek jest profesjonalist± bêdziesz zadowolony zrób sobie boxa na wymiar jaki chcesz a on Ci go uszyje i bêdziesz móg³ go wsadziæ do szafy tylko plecy w szafie wywal.
Pozdrawiam

Dzięki za linka możliwe, że się kiedyś przyda ale na razie wolę się za to zabrać samodzielnie z dwóch powodów:

1. Chcę złapać trochę doświadczenia
2. Mniejsze koszty :)

Peace! :wave:

D

DLOC

Aby z glowa nie potrzebujesz tych kabli wystarczy rozciac je i polonczyc z wentylatorem jeden czarny i czerwony a kolejne dwa do zasilacza 12v.Laczysz wentylator i wentylator kabelkami a pozniej tak jak schemat.

BReal co do boxa to spoko pomysl nawet na outa te 2 tyg taki miec to dobry pomysl bo wiadomo ze z nasiona odrazu na spocie to loteria :Da wieksze sadzonki to juz wypas.Masz czas to mozesz zbudowac boxa na nastepny sezon :D