What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

kaczy

Active member
Veteran
Witojcie kamraty,

co do postu poprzednika. @Dr Smoke z tym Early Skunk z Sensi to miej na to oko. Przegieli z tym Early bo ja kupilem pare lat temu paczke od nich i prawie wogole topow nie mialy. Bardzo ladnie zaczales! Widze ze tez jestes fanem grodzenia się. Taka siatka ma duze plusy. Good job m8!

Teraz takie pytanie wlasciwie do wszystkich. Czy znajdzie się osoba na tym forum, która miała styczność z kupowaniem klonów lub sadzonek. Chodzi mi o cene jednostkową sadzonki np w Holandii albo w Czechach. Gdziekolwiek gdzie jest to legalne. Interesuje mnie tylko cena nie chcialbym lamac regulaminu @ZZ ;D.

Pozdro dla wszystkich.
Kaczy :wave:

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
Siema :D

kaczy - pytanie jak pytanie nie ma glupich , sa tylko glupie odpowiedzi hehe

sa strony www ktore oferuja klony na wysylke za pieniadze i cena podaja czasami w emailach ona sie zmienia :D sa nawet prywatni ludzi ktorzy kasuja za klony a cena w zaleznosci ale od 70 nawet do kilku set funtow za sadzonke sa oczywiscie takie bezcenne ktorych nie kupie nawet jak bym se chuja na pipunie zamienil w krotka sukienke wskoczyl a ta pipunie na sucho wygolil , no nie podziela sie swoimi zdobyczami i po czesci ich rozumie , w brew pozrora rynek klonow jest wielki .

poZZdro

kaczy

Active member
Veteran
dzieki wielkie za odpowiedzi.

pozwole sobie rozwinąc mysl. Zapomnijmy o klonach na razie. Ile moznaby zawolac u nas w polsce za sadzonke idealną pod rozsade? Od razu zastrzegam ze nie planuje nic zlego robic :D Interesuje mnie ile wy byscie chcieli za sadzonki na outa jakbyscie mieli mozliwosc ich pozbycia się. Opisuje sytuacje czysto teoretyczną. Moze sie przeciez komus zdarzyc taka potrzeba kupna lub sprzedazy.

Dodam ze te teoretyczne sadzonki nie sa feminizowane, ale genetyka bardzo dobra.

Pozdro i dziekuje za info.

Kaczy ;) :wave:

konopek

Member
dzieki wielkie za odpowiedzi.

pozwole sobie rozwin±c mysl. Zapomnijmy o klonach na razie. Ile moznaby zawolac u nas w polsce za sadzonke idealn± pod rozsade? Od razu zastrzegam ze nie planuje nic zlego robic Interesuje mnie ile wy byscie chcieli za sadzonki na outa jakbyscie mieli mozliwosc ich pozbycia siê. Opisuje sytuacje czysto teoretyczn±. Moze sie przeciez komus zdarzyc taka potrzeba kupna lub sprzedazy.

Dodam ze te teoretyczne sadzonki nie sa feminizowane, ale genetyka bardzo dobra.

Pozdro i dziekuje za info.

Kaczy
Dobre pytanie bro. Niestety niewyselekcjonowane sadzonki to nie wiem czy kto¶ by chcia³ ³ykaæ. Ja osobi¶cie nie :)

Jak ju¿ kupowaæ to bym chcia³ mieæ wszystko z jednej matki co by by³o jednorodne i ³atwe do nawo¿enia. No i tak ze 4 ró¿ne matki do wyboru.

Tak w³a¶nie przeszed³em do kolejnej kwesti jak± jest z czego te sadzonki. Je¶li z pestki to nie widze dla tego op³acalno¶ci. Jak dla mnie tylko wyselekcjonowane klony inaczej to lekko bez sensu.

No i kwestia ceny. Ha!

Nie wiem gdzie chcesz to robiæ ale je¶li w kraju gdzie takie zabawy s± nielegalne to minimum jak dla mnie jakie musisz osi±gn±æ to tyle ile by¶ mia³ $ z pestek b±d¼ topów po¶wiêcaj±c podobn± ilo¶æ czasu/pieniêdzy/miejsca itp.

kaczy

Active member
Veteran
Nie zrozumiales mnie. Ja nie licze na to zeby dorobic sie na sprzedawaniu sadzonek.
Ciekawa dyskusja sie rozwinela. Mowisz, ze ciezko jest nawozic rozne fenotypy? Czy o to chodzi. Jezeli ja nawoze biohusem i florovitem w polowie dawki to moge lac ile chce. Raz w tygodniu przez caly veg i nie widze problemu. Zgodze sie ze kazda jedna ma inna tolerancje na nawozy, ale to nie przesadzalbym z tym bo mozna wszystkie traktowac 60% roztworem i tez Ci bedzie roslo. Paly gwarantowane. Przynajmnie na oucie. In sie nie wypowiadam bo nie mam doswiadcznia. 2 growy w zyciu pod lampą zrobiłem i tyle.

Sytuacja teoretycznie wygląda tak, ze kolega nasadził za duzo i teraz nie wiem jak mu pomoc. Wg mojego myslenia nie mozna dac sie zmarnowac zadnemu krzakowi. Jak juz peklo ma prawo zyc ;) Dlatego mysle jak rozwiazac tez problem tak aby wilk byl syty i owca cała.

Sytuacja jest wyjatkowa i podejrzewam, ze za rok sie nie powtorzy. Za duzo checi bylo, ale miejscowek gotowych do wywalania tego teraz brak.

Czy jak by sie powiedziało sprzedaj sadzonke reg. za 40 zł za sztuke to by się żle postąpiło? Chodzi mi o górną granice, tak zeby mial chlopak dolary na inwestycje.

PS Weźmy pod uwagę mikroskopijne koszty inwestycji do ewentualnie monstrualnego zysku z jednego krzaka. Skupiając sie na tym ze mamy ~50% szans na wielokrotne pomnozenie wkladu. Przy kupnie 10 sadzonek przy tej cenie tj 400zł. Licząc ze w najgorszym przypadku bedziemy mieli 1 zenska a w najlepszym 10 i tak jestesmy do przodu. Wystarczy ze zbierzemy 10 gr z takiego krzaka i juz sie to zwróci. Dobra chuj! Stanmy na srodku. Wyjdzie nam 5 damek, z kazdej nawet po 40 gr minimum. To daje 200gr shitu. Dalej nie musze chyba mowic co sie z tym robi. Ile to dni palenia za darmo wychodzi ;D

Jak coś to mnie skorygujcie czy dobrze mysle.

Pozdro Kaczy :wave:

konopek

Member
Nie zrozumiales mnie. Ja nie licze na to zeby dorobic sie na sprzedawaniu sadzonek.
Ciekawa dyskusja sie rozwinela. Mowisz, ze ciezko jest nawozic rozne fenotypy? Czy o to chodzi. Jezeli ja nawoze biohusem i florovitem w polowie dawki to moge lac ile chce. Raz w tygodniu przez caly veg i nie widze problemu. Zgodze sie ze kazda jedna ma inna tolerancje na nawozy, ale to nie przesadzalbym z tym bo mozna wszystkie traktowac 60% roztworem i tez Ci bedzie roslo. Paly gwarantowane. Przynajmnie na oucie. In sie nie wypowiadam bo nie mam doswiadcznia. 2 growy w zyciu pod lamp± zrobi³em i tyle.

Sytuacja teoretycznie wygl±da tak, ze kolega nasadzi³ za duzo i teraz nie wiem jak mu pomoc. Wg mojego myslenia nie mozna dac sie zmarnowac zadnemu krzakowi. Jak juz peklo ma prawo zyc ;) Dlatego mysle jak rozwiazac tez problem tak aby wilk byl syty i owca ca³a.

Sytuacja jest wyjatkowa i podejrzewam, ze za rok sie nie powtorzy. Za duzo checi bylo, ale miejscowek gotowych do wywalania tego teraz brak.

Czy jak by sie powiedzia³o sprzedaj sadzonke reg. za 40 z³ za sztuke to by siê ¿le post±pi³o? Chodzi mi o górn± granice, tak zeby mial chlopak dolary na inwestycje.

PS We¼my pod uwagê mikroskopijne koszty inwestycji do ewentualnie monstrualnego zysku z jednego krzaka. Skupiaj±c sie na tym ze mamy ~50% szans na wielokrotne pomnozenie wkladu. Przy kupnie 10 sadzonek przy tej cenie tj 400z³. Licz±c ze w najgorszym przypadku bedziemy mieli 1 zenska a w najlepszym 10 i tak jestesmy do przodu. Wystarczy ze zbierzemy 10 gr z takiego krzaka i juz sie to zwróci. Dobra chuj! Stanmy na srodku. Wyjdzie nam 5 damek, z kazdej nawet po 40 gr minimum. To daje 200gr shitu. Dalej nie musze chyba mowic co sie z tym robi. Ile to dni palenia za darmo wychodzi ;D

Jak co¶ to mnie skorygujcie czy dobrze mysle.

Pozdro Kaczy :wave:
Ja to liczy³bym tak. Ile czasu trwa zrobienie matki, pociêcie na klony, ukorzenienie itp i to porównaæ do sadzenia na topy. Matki poci±æ na klony, ukorzeniæ i sobie sprawdzasz ile Ci sztuk wysz³o i sobie zak³adasz ¿e np by¶ tyle i tyle topów mia³ w ten czas. Jak znasz swoje mo¿liwo¶ci to jeste¶ w stanie to oceniæ i porównaæ :)

Natomiast sadzonki out reg z pestki to bym wyceni³ na max 15-20z³. Bior±c pod uwagê ¿e pestka 7z³. 3z³ kosztów to 2x tyle siê nale¿y bo siê nie le¿y tylko trzeba o sadzonki dbaæ.

Ile kto z tego topa uzbiera to insza inszo¶æ jak dla mnie i w to ju¿ nie wnikam :p

uho667

Active member
w angli to jak za giet wolaja 15 futnow czy jako tak to klony chodza po 10-12funtow z tego co slyszalem jeszcze zalezy jakie geny itd

Bumpalumpa

New member
MASAKRA !! AUTOPILOT stracil kontrole jak zwykle zawiodl czlowiek :D

MASAKRA !! AUTOPILOT stracil kontrole jak zwykle zawiodl czlowiek :D

Autopilot xxl dzien 46
CO MU JEST POMOCY, przeczytalem mase watkow a wnioski? burdel w bani , pytanie brzmi co je dopadlo temp 29 z co2 40 wilgoc 55 cm od lampy.
Panien jest 45 / 2,88m2 1,2kw 2x 600w

Prosze moznych tego forum o diagnoze.
tylko w przypadku 2 sztuk jest to zauwazalne drastycznie 3 pietra lisci szczytowych uschly ( ale kwitnie mocno intensywnie o_O ) 8 jest porazonych mniej wiecej tak jak ten na foto , ale te pozostale 35 tez przedstawia sladowe skutki tego co na zdjeciu.

Dodam ze topy puchna jak szalone mimo tego.
podlanie 650ml x1 7L doniczka dzis 1 raz poszlo 650ml wczesniej 500 ( co 2 dni ) (lacznie poszlo 32 L )

na 5 L banke wody wchodzilo
-9ml canna boost
-5.5ml cannazym
-9ml terra flo
-2,5 ml rhizo
-2ml pk13/14
-PH 6.5
Dodam ze byly 3 podlania ph 5,8 w dniu 31 - 35 i 39 / dzien 33 i 37 woda ph 6.2 )

1 oznaki wystapily w ¬¬36/7 dniu

- Byl tez incydent w poznym wegu z nadmiarem azotu spowodowany 2 podlaniami ( woda + BACTERIAL od No Mercy ) - https://www.nomercy.nl/site/en/products/bacterial/

Podejrzewam brak wapnia lub potasu ostatecznie cos z mg moze lecz moge sie mylic co do wyzej wymienionych :D.
Prosze o rade bo nie moge spac po nocach :D
jesli trzeba dodam wiecej foto

Attachments

• a 210.jpg
    a 210.jpg
    71.4 KB · Views: 23
  • a 211.jpg
    a 211.jpg
    62.4 KB · Views: 23
  • a 212.jpg
    a 212.jpg
    50.6 KB · Views: 21
  • a 213.jpg
    a 213.jpg
    64.6 KB · Views: 22

ziben

Active member
Veteran
Witam. Czy istnieje jakiś sposób żeby stwierdzić ile dany panel led wytwarza lumenów?

P.S. W razie co, mam fotki.

kips0n

Member
Witam. Czy istnieje jaki¶ sposób ¿eby stwierdziæ ile dany panel led wytwarza lumenów?

P.S. W razie co, mam fotki.

jasne luksomierzem, po zdjêciach to nie bardzo ewentualnie ze specyfikacji danej diody i policzeniu ale luksomierz bêdzie najdok³adniejszy

DR.JOINT

Member
Płukanie z 1/4 pożywki, albo tylko super thrive z ustabilizowanym pH (6.2)na początek jak dla mnie. Jak masz donice 7l to lej im po 10l conajmniej. Wstaw do kubła i przelewaj. Końcówka to więcej nie ma sensu działać. Wygląda na niedobory wapnia i potasu z popaleniem.

DR.JOINT

Member
Jak dla mnie cena klonów zależy jak ziel stwierdził od genetyki. Jedne się łatwo ukorzeniają inne trudniej. Od ceny pestek i palenia już gotowego też. Najtańsze jakieś big budy po 25-30 zł bym puścił ;]

uho667

Active member
mierzy sie umole a nie ledy zeby bylo odpowiednio pokazana moc panelu, a na 30 cm x 30 cm powinno byc kolo 30-35 watt mocy w ledach na dobrych binach a ty zibeny co tam msz pochwal sie bracie wogole kupe lat hehe

ziben

Active member
Veteran
Dziękówa za pomoc :) panel ma właśnie ok. 30x30 cm. Zadzwonię do ziomeczka żeby zmierzył go co będę wiedział dokładnie. Mówisz 30-35 w mocy... hmm.. a jak to się przekłada na światło? Da radę coś pod nim zrobić? :)

P.S. Uho, odezwę się do Ciebie na priv :)

kips0n

Member
Dziêkówa za pomoc :) panel ma w³a¶nie ok. 30x30 cm. Zadzwoniê do ziomeczka ¿eby zmierzy³ go co bêdê wiedzia³ dok³adnie. Mówisz 30-35 w mocy... hmm.. a jak to siê przek³ada na ¶wiat³o? Da radê co¶ pod nim zrobiæ? :)

P.S. Uho, odezwê siê do Ciebie na priv :)

wrzuæ te zdjêcia tego panelu tutaj, to jest jaki¶ kupiony gotowiec czy sk³ada³e¶ sam?

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
eee wczoraj juz pisac sie mi nie chcialo raz jeszcze tego samego , zatem dzisiaj napisze ponownie

Siema Bumpalumpa przeniose puzniej to do indoor pytania , na pewno zakladanie nowego watka daje mozliwosc szybszej odpowiedzi , widzisz to forum poznac musisz ma swoj specyficzny sposob bycia , duzo osob pewno by ci PW wyslalo ale zrobic tego nie moga bo brak postow , teraz z biegiem czasu to juz pewnie problem nozyczki rozwiazaly , ale powiem ci brachu ze warto o tym napisac bo sprawa sie tyczy w wiekszosci ludzi co uprawiaja w ziemi bo w coco to zadkosc tak samo jak w wszelakich uprawach wodnych .

Warto tez wspomniec o podlewaniu i calej tej specyfice , nie zaleca sie stosowania takich zabojczych mixow , a juz na pewno nie polecam dodawania PK 13-14 z innymi nawozami na flo w tej samej butelce mieszajac wszystkie nawozy bo to niczemu nie sluzy a wrecz przeciwnie .

Wracajac do tematu czyli Potasu (K) to warto wiedziec ze to on pomaga roslinie absorbowac swiatlo oraz powietrze , podwyzszona jego wartosci pozwala chronic rosline przed plesnia i bakteriami , NAJBARDZIEJ pomaga w absorbowaniu cukrow/skrobi na kwitnieniu oraz weglowodanow , oj to wlasnie dla nich potas tanczy w roslinie . Potas jest dla rosliny wiekim bodzcem do zycia rosliny zbiera/przetwarza weglowodany jest tego procesu podstawa , co jest konieczne do budowy bialek w roslinie ktore to one daja nam ladne zbite kwiaty o duzej zawartosci oleju :D mozesz latwo zauwarzyc ze topy z takich roslin sa mocno zbite i oszronione , pomimo niedoborow , potas pomaga budowac mocne korzenia . Zazwyczaj tez dzieje sie to w puznym stadium kwitnienia rosliny , mozna to szybko bo w przeciagu 5-7 dni wracaja do siebie odwrocic , wsypujac do skarpety popiol z drewna i maczac go w wodzie ktora puzniej podlewamy dana rosline , warto PH badac bo taki mix moze dac nam nawet 11 PH tak ze wypada zbic do 6.5 .

Jesli masz scinac to podpisuje sie pod tym co DR.JOINT lac ale czysta wode bym polecal , oczywiscie ze kropeli vita nie zaszkadza :D

Nadmiar potasu zablokuje pochlanianie magneZu , manganu czasami cynku orazzelaza .

zycze powodzenia

daj znac ak sie sprawa zakonczyla

ZZ

jacie_sole

New member
Witam, panowie takie pytanko ... Planuje wertykala w boxie 80 x 60 x 150 cm aby maxymalnie wykorzystac mozliwosci lampy 400 W. Rosliny beda na ziemi (zero poziomow) rozpiete na siatce o promieniu 25 cm i wysokosci okolo 1 metra.

Jaka jest optymalna odleglosc roslin od lampy 400w (cooltuba) aby wykorzystac maxymalnie liczbe lumenow przypadajacych na stope kwadratowa w uprawie wertykalnej?

czy majac rosliny w odleglosci 25 cm wokol lampy 400 w wyciagne 1g/w ? wedlug moich obliczen siatka o promieniu 25 cm i wysokosci 1 metra daje powierzchnie 1,6m2 a wiec powierzchnie o okolo 60% wieksza niz przewiduje sie pod taka lampe. Zakladamy oczywiscie ze temperatura bedzie optymalna.

Dzieki za rade, pozdrawiam

konopek

Member
Witam, panowie takie pytanko ... Planuje wertykala w boxie 80 x 60 x 150 cm aby maxymalnie wykorzystac mozliwosci lampy 400 W. Rosliny beda na ziemi (zero poziomow) rozpiete na siatce o promieniu 25 cm i wysokosci okolo 1 metra.

Jaka jest optymalna odleglosc roslin od lampy 400w (cooltuba) aby wykorzystac maxymalnie liczbe lumenow przypadajacych na stope kwadratowa w uprawie wertykalnej?

czy majac rosliny w odleglosci 25 cm wokol lampy 400 w wyciagne 1g/w ? wedlug moich obliczen siatka o promieniu 25 cm i wysokosci 1 metra daje powierzchnie 1,6m2 a wiec powierzchnie o okolo 60% wieksza niz przewiduje sie pod taka lampe. Zakladamy oczywiscie ze temperatura bedzie optymalna.

Dzieki za rade, pozdrawiam

Ro¶liny maj± byæ tak blisko lampy jak pozwala na to temperatura.

Nie zastanawia³e¶ siê przypadkiem ¿e bêdziesz musia³ mieæ d³ugiego weg'a i przez to op³acalno¶æ tego zmaleje?

Wiem ¿e takie wertykalne uprawy 0 poziomowe jak to nazwa³e¶ to robi± w krajach gdzie mog± sadziæ np. 3 ro¶liny i z nich staraj± siê jak najwiêcej ¶ci±gn±æ.