What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

ironCELL

ironRULES
Veteran
Jakie oświetlenie polecacie do boxa na wega? Dokładnie będzie to box na matki i na klony. Raczej mała wysokość, duża szerokość i mała głębokość. Dokladnych wymiarów jeszcze nie znam ale powiedzmy 1m x 2,5m x 0,5cm (wys, szer, gł).

HPS odpada a na innym oświetleniu się nie znam więc proszę o pomoc :)

Preferowane oświetlenie jak/podobne do jarzeniówki.

Z góry dzięki za pomoc.
Najlepsze i najtańsze będą zimne świetlówki liniowe T8 36W / 1,2m podpięte pod elektroniczny układ stabilizacyjno zapłonowy. Polecam Żaneta Kaleta :D

Jak masz trochę grosza kup rurę ledową do uprawy roślin od Philipsa. Jeśli weg. jest pod out to przy takim oświetleniu początkowym powinno być mniej szoku po wystawieniu na dwór. Jeśli weg. jest pod in to w sumie nie ma znaczenia i raczej bierz zwykłe rury bo tanie i dobre.

One love,
peace

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
Potrzebuje kogos do budowy panelu led mozecie kogos polecic ?

witam
W budowie to nie pomoge , ale tez ostatnimi czasy sie zastanawiam nad kupnem ledow , pomimo zlej opini musze sam je stestowac , tym bardziej ze mozna teraz kupic 600w panel na 3w diodach za 230 a nawet mniej funtow :D

panele z Mars bardzo mnie interesuja mysle ze to jest optymalny zakup , na pewno sie myle i prosze niech ktos mnie uswiadomi bo to 50 funa w ta czy w tamta nie gra roli jak chodzi o jakosc

http://www.mars-hydro.com/reflector-led-grow-light-192-3w-101.html

dziwne ze na stronie producenta nie ma napisane jasno ile lumenow , jest tylko jakis zaczarowany grafik ktory wydaje sie mi pomylony , ale na zjebaju jest ladny opis a w nim napisane jest jasno ze ten panel ma Lumen: 29200lumens - to by mi pasowalo , ale za 268 funa za juz 600w Viper-y na 5w diodach ,ale panel jest maly na okolo 40cm i bez parametrow , sa tez za 250 funtow 2 panela 600w na diodach 3w w takiej samej zabodowie jak mars ale jakis inny producent taniej bo w cenie jednej mamy 2 sztuki , smierdzi mi podstepem . Jesli ktos posiada szersza wiedze to prosil bym o pomoc , z produktem do kupienie wlacznie ;)

poZZdro

Last edited:

konopek

Member
Najlepsze i najtańsze będą zimne świetlówki liniowe T8 36W / 1,2m podpięte pod elektroniczny układ stabilizacyjno zapłonowy. Polecam Żaneta Kaleta :D

Jak masz trochę grosza kup rurę ledową do uprawy roślin od Philipsa. Jeśli weg. jest pod out to przy takim oświetleniu początkowym powinno być mniej szoku po wystawieniu na dwór. Jeśli weg. jest pod in to w sumie nie ma znaczenia i raczej bierz zwykłe rury bo tanie i dobre.

One love,
peace
Projek outdoor ale jeśli zimne T8 stykają to gitara. Co do led to miałem okazje zamówić z chin właśnie takie t8 led'owe ale nie wiedziałem że będą mi potrzebne. Może namówie kolege żeby mi odsprzedał jedną :)

ironCELL

ironRULES
Veteran
Projek outdoor ale jeśli zimne T8 stykają to gitara. Co do led to miałem okazje zamówić z chin właśnie takie t8 led'owe ale nie wiedziałem że będą mi potrzebne. Może namówie kolege żeby mi odsprzedał jedną :)
Żeby była jasność ja Ci chińskich jednobarwnych LEDowych zamienników świetlówek nie polecałem i nie polecam.

One love,
peace

A

ares420

@ konopek

Na weg to MH, świetlówki rurowe, ja na CFL leciałem i byłem zadowolony

pozdro

ironCELL

ironRULES
Veteran
Ja zrobilem sobie panel led , najtansze z chin za kilka funtow 50 szt 1w 6500k i w akwarium lece juz z pol roku , super ,lampa za darmo a zostalo mi z 30 zapasowych led .
To tak poza tematem .
Chyba nawet te tylko troszke taniej cos kolo 20 zl za 50 szt :D
http://www.ebay.co.uk/itm/Lots-High...mponents_Supplies_ET&var=&hash=item3cd7967763
No proszę... Czyli może jednak się da. Sam nie testowałem ale słyszałem, że nie jest to najlepsza opcja tym bardziej ze względu na to mleczne tworzywo użyte jako "kolimator" o ile w ogóle można to tak nazwać. Ale dzięki za info masa, dobrze wiedzieć! Poza tym w takich najtańszych "panelach" (zamiennikach za rury T8) to chyba jednak nie są użyte takie LEDy jak u Ciebie w linku a kolega konopek o takich pisał jeśli dobrze go zrozumiałem.

One love,
peace :tiphat:

masakrator

Well-known member
ICMag Donor
Veteran
Nie wiem jak sie by to sprawilo dla naszych roslinek ,ale w akwarium mam same roslinki , trawnik z maly heniek i glosia i calkiem ladnie rosnie ,brakuje tylko wybarwienia roslin czerwonych ,sa slabo wybarwione ,ale zielenina co tydzien trzeba przycinke .Wczesniej mialem tam 2x 18 w + 1x 11w cfl a teraz jest 20 x 1w tych led i rosnie prawie tak samo ,a juz z 6 miech wiec cos moge powiedziec , lampa za darmo :D teraz bede skladac do akwarium 250x 60 x 60 tez na tej chinsczyznie ,a radiotory beda najdrozsze :D
A i swiece tym po 10 h dziennie i nic sie nie spalilo ,zepsulo , poprostu swieci , jestem zadowolony cena do jakosci .

uho667

Active member
jo Pany
gdyby byla mozliwosc kupna panelu 600 w za 300 fuli i by dzialal to nie placil bym po1000e za 300 watt

ogolnie na veg to daja rade , na 1m2 firmowych binow to potrzebna jest moc okkolo 100-120watt, na flo liczy sie kolo 35 wat na 30cm x30cm zeby efekt koncowy byl dobry i oczywiscie na dobrych diodach cree, philips, osram

nie ma zlych opini na temat ledow , sa tylko opinie nierzetelne przez ludzi co nie rozumieja tego ze sprawa grow po ledami to jest jak nauka sadzenia na nowo , inne wrunki inne potrzeby przez rosliny itd, to jak w przypadku hps zanim ludzie posprawdzali jak dziala hps i jakie kwiatki potrzebuja waunki pod tym oswietleniem tez minelo kilka lat ,lub przy wiekszych nakladach swiatla kilka miesiecy,
ci co sa nie zadowoleni z ledow to mieli chinczyki a nie dobre ledy , dwa lumeny nie maja znaczenia bo lumeny sa dla ludzi a umole dla kwiatkow ,
i jak zawsze powtarzam ze jest duza roznica miedzy growerem a rolnikiem , rolnik nauczy sie jednej metody na pamiec i cisnie lata ,nagle zmienia cos w boxie i sie pierdoli grow i narzekanie ,taka osoba zawsze dziala schematami, grower patrzy na rosliny i widzi co im trzeba czyta z nich bo liscie -lodygi sa ich ec metrem no

wiec dobre ledy co daja dobre wyniki to duze koszta i dzialaja zajebiscie

konopek

Member
Co do ledów to chodziło mi o led'y rurowe. Kumpel zamawiał do doświetlania ogórków między rzędami od dołu gdzie słabo dochodzi światło :) Narazie zamówił parę szt. na próbę. Nie wiem czy mu już doszły. Ogólnie jak patrzyłem na specyfikacje co całciem całkiem toto wyglądało.

Zdecyduję się na t8. Będzie najprościej i w miare tanio. Jak zacznę coś montować to wrzuce fotki :)

clothez

Member
chyb za pozno albo za wczesnie zrobilem trening choc nie wiem wogle po co go robil2m rosliny oglnie bardziej podobaja mi sie bez ; } do rzeczy pytaniee po ile srednio szczytow powinny miec panny po lst?i czy jezeli widze ze jest ich w grom za duzo wyciagaja sie nie dostaja swiatla ciac? cz zostawiac zreszta chyba przedobzylem z weg jednak 17 kobit na 120/240 to chyba za duzo

Szybki

Member
Witam.

jestem zmuszony zrezygnować z lamp HPS i przejść na Ledy
oczywiście chodzi o zużycie prądu
czy dwa zestawy pociągną ten box bez strat
potrzebuje konkretną odpowiedz

PANEL LED PHYTOLITE / ORIGINAL PHYTOLED 280W DUAL
Ilość i rodzaj zastosowanych diód:
- Czerwony 660nm 48x
- Czerwony 630nm 32x
- Niebieski 460nm 24x
- Pomarańczowy 610nm 16x
- Moc 110V/220V 278W/266W LED

box 240x120x200

clothez

Member
a dlaczego plaska sie zrobila?
czy ktos z was kto uzywal canna terra np. canna terra flores stosowal za kazdym razem gdy podlewal?czy tylko moje kobity wydaja mi sie tak wyglodniale?

Przem

Active member
Zna sie ktos może na elektryce ?
Jaki agregat potrzebuje na 20x 600wat hps przy założeniu że będą to układy elektroniczne lumatek 600w 2,7A?

clothez

Member
Jeżeli jaja urosły ładnie zakwitnietej lasce gdzie nie gdzie .może być to powodem stres który był jej dostarczany przez ucinanie w wczesnym stadium odrostow które byle nie po3ebne?nie robiłem fim na niej zrobiłem tylko lst i za dużo miałem odrostow temu odcielem poprostu:) czy jaja są w genach i to nie żadna wina odcinania ? Przez co może roślina jeszcze pokazać jaja ?

wdr

Active member
Veteran
witam :wave:

Dawno się nie udzielałem, ale wciąż w formie ;) i coś tam staram się działać.

Co byście mi polecili z nawozów organicznych na kwitnienie, jest tego trochę na rynku i niewiem co wziąść, ostatnio działałem trochę na bat guano i nie było źle, ale teraz nie miałem gdzie dostać i nie dosypałem na czas, a tu trzeba coś dać bo moje OG Kushe już od trzech dni na flo.

pzdr :tiphat:

Last edited:

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
siemanko
z jedno butelkowych i dosc tanie ,ja polecam iguana juice z a.n. obniza ph,trzeba dosc sporo siliconu walic zeby podwyzszyc.jedyna wada :).do tego jakis top max, pk i jest super.mozna zainwestowac i dokupic big bud i overdrive ,b52, zamiast topmax i pk.pozdrawiam

Latest posts

Latest posts