What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

planuje zrobic growboxa i mam taki problem poniewaz bede mial 2 wentylatorki od kompa i niechce zeby przez nie przebijalo swiatlo jak myslicie jak rozwiazac ten problem

Ganja Man

Member
cannabis sativa kupujesz sobie takie kolanka (wiesz o co chodzi takie do rur )
i robisz z nich i łączysz dwa zeby powstala litera s i montujesz to do wentylatora i nie wychodzi ci zadne swiatło z tych wentylatorów
pzdr

kempamc

Member
ganja man
mialem to pisac wlasnie ale nie moglem :D

cannabis sativa
mozesz takze zamontowac z tylu boxa wentylatorki i jezeli bedzie stal przy scianie nie powinno duzo widac:p a jak dobrze umiejscowisz to wcale:]

Mr.T

Member
mam krzaki na na 24 dniu wega pod hps 150 W 17500 lm chciałem trzymać miesiąc na wegu ale jak tu widze ze szok trzymał 2 tygle i takie zajebiste topy mu wyrosły to chyba przełącze na flo ten tydzien wczesniej, chciałbym zebrac z tej lampy tak z 80-90 g stosuje fim

btw.
szok stosowałes moze fim i lst ? w ilu litrowych donicach trzymales planty ?

szok

Member
Mr.T said:
mam krzaki na na 24 dniu wega pod hps 150 W 17500 lm chciałem trzymać miesiąc na wegu ale jak tu widze ze szok trzymał 2 tygle i takie zajebiste topy mu wyrosły to chyba przełącze na flo ten tydzien wczesniej, chciałbym zebrac z tej lampy tak z 80-90 g stosuje fim

btw.
szok stosowałes moze fim i lst ? w ilu litrowych donicach trzymales planty ?

ja trzymam tak krótko ale mam 400W. trzymam w wiaderkach z castoramy. jaesli ci sie nei spieszy to potrzymaj 4tyg. ja odpowiednio juz dobralem okres vega do swoich warunkow.wczesniej stosowalem rozne czasy vega. i taki mi po prostu najbardziej odpowiada. jak bym potrzymal 4tyg to nie bylo by adekwatne do pozniejszych zbiorow bo mam SOGa.

co do fim i lst: lst nie stosuje bo bym sie zajechał. a co do fim to owszem. mysle ze mozesz śmiało chośby raz przyciąc rosliny a na pewno na tym nie stracisz. ni eprzejmuj sie brakiem miejsca bo 1 przyciecie to nei tragedia..

ps. słuchajcie żadko ost zagladam to czasem moze mi cos umknąć wiec pm'y

Mr.T

Member
dzięki za odpowiedź szok

jednak zdecydowałem się przestawić dziś na flo, zwłaszcza że mam 2l doniczki i każdy kolejny dzień bez preflowerów będzie oznaczał ograniczenie wzrostu rośliny (chociaż dotąd rosły bez zarzutu) jak tylko rozpoznam żenskie przesadzam do 15 l

pzdr.

szok

Member
mr. T : i tu popełniasz bład, zbyt pozno wg mnie przesadzasz. spojrz na to logicznie: skoro veg sluzy budowie korzeni to przesadzic musisz wczesniej do wiekszych aby te korzenie mialy czas rozbudowac sie w wiekszym/nowym miejscu. przyznam ze sam tak robilem kiedys. wiem ze to ocszczednosc miejsca po dlampa itp. ale pozniej juz po scieciu widzialem ze wcale ta przesadzona roslina nie wypelnila calej duzej doniczki korzeniami-wrecz bylo ich znikomo malo w nowym miejscu. teraz przeszedlem na klony wiec mam problem z glowy. pomysl o femi też.

Mr.T

Member
szok : niby zawsze moge znowu przestawić na weg żeby maksymalnie wykorzystac miejsce, tylko własnie nie wiem czy będzie mi się aż tak opłacało patrząc na plon, większość krzaków jest juz bardzo ładnie rozkrzaczona dzięki fimowi i wydaje mi się że z dobrym nawozem i troche większymi doniczkami ugram te 0,6 z Wata

Ganja Man

Member
siema
Panowie mam małe pytanko czy jak dam do boxa o wym. 120 x 100 x 190 wys 2x400w hps i 12 kraczków żenskich moge sie spodziewac duzo wiekszego plonu niz z 1x400w hps ??

Cinnamon

Member
@Ganja Man - jeżeli wszystko pójdzie tak jak powinno to plon będzie znacznie większy niż spod jednej sodówki...

btw. trochę gimnastyki będziesz miał z tymi roślinami - pamiętam jak u siebie z 6 walczyłem na połowie Twojej szafki...

Peace iG... :kissass:

szok

Member
divinorum said:
lepiej daj dobra 600W wyjdzie na to samo a mniejszy pobor bedzie
gowno prawda , po chuj takie rzeczy gadasz? probowales kiedys pod jednymi i drugimi? 2 zródła swiatla to 2 epicentra wiec bardziej rownomierne rozlozenie sie swiatla. sprawdz pod 600w jak wygladaja rosliny te ktore sa pod lampa a jak te ktore sa dalej ....
pamietam jak przez własnie takie niesprawdzone informacje sie musialem przedzierac na poczatku ...każdy coś chce od siebie dodac i chuj czy to sprawdzone czy tak mu sie wydaje albo ktos mu tak powiedzial ...
to niech lepiej on poprzekłówa wykałaczkami to samo tylko pod 250W i i tak na to samo wyjdzie co nie ?

Mr.T said:
większymi doniczkami ugram te 0,6 z Wata

kolego 0,6 z wata to na bank nie za pierwszym razem hehe, jeszcze sie zdziwisz ...niestety tak to juz jest ze zawsze cos sie spierdoli zanim sie nauczysz temu zapobiegac

G

Guest

tak probowalem i pod jedna 400 i pod dwiema i pod 600 + 400 i skonczylem na jednym 600 w flobox i 400 mh w growbox.

2X400w daje duzo...duzo wiecej ciepla niz 600W a skutecznosc swietlna jest taka sama na poziomie 90klux.. co do rozprowadzania zgadzam sie ale wystarczy walnac konkretny parasol albo batwinga o szerokich skrzydelkach i nie ma roznicy, nie mowie o growroomie, mowie o growboxie szcegolnie o takim 100x120..
szok jak bym nie sprawdzal to bym nie pisal, takie jest moje zdanie.. ot co
/ja rotuje rosliny w boxie, co kilka dni przestawiam miejscami i wygladaja tak samo bez znaczenia czy sa po bokach czy w srodku - pod lampa/

Last edited:

szok

Member
divinorum said:
1. 2X400w daje duzo...duzo wiecej ciepla niz 600W a skutecznosc swietlna jest taka sama na poziomie 90klux..

2. co do rozprowadzania zgadzam sie ale wystarczy walnac konkretny parasol albo batwinga o szerokich skrzydelkach i nie ma roznicy,

3./ja rotuje rosliny w boxie, co kilka dni przestawiam miejscami i wygladaja tak samo bez znaczenia czy sa po bokach czy w srodku - pod lampa/

1. philips Green Power 400W=58 500 lum 600W=88 000 lum wiec nie mow ze jest podobna bo 2x400w=117 000lum , ale juz pozostawiajac te aptekarskie wyliczenia to zawsze wiecej swiatla =wiekszy plon. swiatlo jest najwazniejszym czynnikiem i basta.

2. konkretny batwing to wydatek 252zł wg. hydroonline wiec nie widze sensu przeplacac bo to sie juz w ogole nie trzyma kupy. chyba uzyles po prostu jakiegokolwiek argumentu . zaden odblysnik nie zastapi drugiej lampy

3. no dobrze rotujesz i wygladaja tak samo ale zamiast te mniejsze byc wieksze to te co mialy byc wieksze sa mniejsze. ot cala filozofia.

4. nie kloce sie tylko uwazam ze konstruktywna wymiana zdan jest jak najbardziej na miejscu

G

Guest

to już lepiej zamiast 2x400 dac 1 x 600w 1 x 250 i mamy ok 150 tys. lum zamiast 117 tys. lum (przy 2 x 400 )

G

Guest

@SZOK
jesli uwazasz ze konstruktywne jest zamontowanie 2x400W w boxie 100x120x190, zamiast 600W to ja sie juz nie odzywam... nie bede sie spieral bo doswiadczenia masz wiecej
pozdr

szok

Member
divinorum said:
@SZOK
jesli uwazasz ze konstruktywne jest zamontowanie 2x400W w boxie 100x120x190, zamiast 600W to ja sie juz nie odzywam... nie bede sie spieral bo doswiadczenia masz wiecej
pozdr

@divi: oczywiscie !!! wg mnie optymalna powierzchania dla 400w to 70x70cm. dalej juz widac ze roslina ma tego swiatla mniej (a uzywam odblysników). dla 100x120 cm zajebiscie bybylo dac 2x400w wrecz genialnie, ja mam b. podobnie bo mam w jednym ciagu na dlugosci 270cm(szer 70cm) 4 lampy 400w i ciesze sie pieknymi szczytami.tyle ze ja mam to nie obudowane wiec sie gubi swiatlo.

mialem tez lampy 600w a obok 400w i stwierdzam ze najlepiej rosliny rozwijaja sie pod sama zarowka. wiec im ich wiecej tym bardziej to sie rownomiernie rozklada
mam na celu udowodnienie ze wiecej swiatla =wiekszy plon.

a zreszta my sie tu produkszyn a kolo zrobi i tak jak mu bedzie wygodniej albo jaka lampe bedzie mial akurat pod reka

Last edited:

botwin

New member
mam pytanie czy na powierzchni szerokość 120 cm długość 180 cm wysokość 190 cm ściany wyłożone folią reflect wystarczy lampa 600 wat sylvania 90 tys lum + dołożony na flo hps 150 wat zastosowany scrog czy styknie światełka
roślin 14 w 20 l donicach z coco coir

G

Guest

@SZOK
no to teraz starenki juz cie lubic przestaje.. od 2miechow cilam kase,projektuje,zciagam specjalne aluminium,spawam je ..specjalnie pod cooltube i system wentylacji na JEDNA!!!lampe 600W i swietlowki, od tych dwuch miesiecy moj swiat sie kreci w kolo tego boxa, a ty go wlasnie zrujnowales,spaliles i rozgniotles. w dodatku musze doinwestowac !!! i jak mi te szczyty nie wyciekna pod 400 i 600 przez specjalnie zaprojektowany wyciag w spodzie boxa to przejde do twojego wydzialu (AN)i cie nekac bede ;)

Last edited:

szok

Member
divinorum said:
@SZOK
no to teraz starenki juz cie lubic przestaje.. od 2miechow cilam kase,projektuje,zciagam specjalne aluminium,spawam je ..specjalnie pod cooltube i system wentylacji na JEDNA!!!lampe 600W i swietlowki, od tych dwuch miesiecy moj swiat sie kreci w kolo tego boxa, a ty go wlasnie zrujnowales,spaliles i rozgniotles. w dodatku musze doinwestowac !!! i jak mi te szczyty nie wyciekna pod 400 i 600 przez specjalnie zaprojektowany wyciag w spodzie boxa to przejde do twojego wydzialu (AN)i cie nekac bede ;)

hmmm przeciez i tak wyrosną ci szczyty z tym ze jesli zastosujesz 600w i na serio wszystko potoczy sie pomyslnie to wyciagniesz 400g z tego boxa a jak dasz 2x400=800w i wszystko potoczy sie pomyslnie to wyciagniesz 600w z tego boxa.
w sumie to nie wiem w czym teraz problem skoro masz 2 lampy.chyba w tym ze strasznie chcesz zaoszczedzic na pradzie. ja na to nigdy nie patrze bo wychodze z zalozenia ze im wiecej place za prad to wiecej zbieram wiec jest ok. nie chce ci juz mieszac w planach ale walnij maximum swiatla na flo. na pewno na tym nie stracisz.a wentylacja? no coż sam musze chyba wyjebać teraz 250zł na wentylator 500m3 bo jak na razie to duzoo wietrze :).

oczywiscie skoro skaładasz teraz boxa to jak znam zycie na bank cos pojdzie nie tak juz podczas uprawy wiec licz na mniej

ps. mam za sobą już spokojnie kilkanascie upraw.dlatego tyle bo lecialem czasem kilka naraz pod roznymi lampami. przerabialem juz wszystkie warianty lamp, ukladow tych lamp itp. docelowo teraz sadze 4szt w castorama-pot pod jedna 400w, obok jest druga i nastepna i nastepna. moge oczywiscie dorzucici jeszcze z boku kolejny rzad wiaderek ale nie ma to sensu wg mnie bo wtedy juz te boczne nie sa tak wypasione jak te umiejscowione pierwotnie. szkoda mi na nie juz nawozow i pracy bo najebac sie trzeba strasznie. skoro udaje mi sie wyciagnac z tego ukladu 0,8 gr z wata to uwazam to za b.dobry wynik. do wszystkiego doszedlem sam a zawdzieczam to wylacznie analizowaniu i spostrzegawczosci. i tak np. kalkulator oswietlenia ktory swego czasu gdzies na hyper był (moze jest) średnio ma sie do rzeczywistosci ale jest b dobry dla poczatkujacych bo przynajmniej pogladaowo mozna zaplanowac ogrodek/boxa.

i teraz wracajac do pytania GANJA MANA:
gm said:
Panowie mam małe pytanko czy jak dam do boxa o wym. 120 x 100 x 190 wys 2x400w hps i 12 kraczków żenskich moge sie spodziewac duzo wiekszego plonu niz z 1x400w hps ??

to konkretnie jeśli dasz 2x400 to wyciagniesz 50gr z krzaka =600gr(min 500g)
jesli dasz jedno 400w to licz na max 300g !!! wiecej nie sadze ze ci sie uda nie znajac zapotrzebowania danej rosliny na nawozy. acha wrzuc tam co2.chocby z drozdzy.

Latest posts

Latest posts