ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
Przymierzam się do mojego pierwszego ind00r'a... i tutaj pytanie do ludzi, którzy mieszkają w Anglii albo po prostu się orientują jak to tam wygląda... właśnie z uprawą ind00r Znajomi mówią, że na ulicy za posiadanie jointa czy małej ilości MJ najwyżej Cię spiszą i przymykają oko... a na forum jeden z użytkowników wypowiedział się, że w UK codziennie likwidują takie domowe uprawy... także jeśli ktoś się orientuje czy to jest jakieś ryzyko wielkie to dał by cynk Dodam tylko, że zajarałem się tym hobby i planuje uprawę w boxie z HPSem 150 do 200W max (ziółko na własne potrzeby), więc nie będę miał jakiejś dużej plantacji I tak będę sadził, ale Ci co się orientują niech się wypowiedzą czy palanty rzeczywiście są tam takie sprytne Pozdro
Siema beres ja ci powiem ze nie przejmuj sie czy cie złapią w anglii na jaranie patrzą inaczej jakby cie złapali to by ci i tak huja zrobili by cie spisali tylko
pzdr
ja mam pytanko a mianowicie, chodzi o to że:
hoduje sobie blubbleberry, i mają one już 21 dni, są na wegu pod HPS 250W, i oswietlam je 18/6, i przy łodyce głównej gdzie odchodzą boczne odgałęzienia pojawiły sie takie małe kuleczki, i teraz mam pytanie czy to jest męska czy żeńska roslina ? pare tych kuleczek jest koło tych odgałęzieniach.Jak myślicie czy to mogą sie z tego rozwinąć topy, czy to juz bedzie męska? bo tam jest koło 3-5 takich kuleczek jeszcze dosyc malutkich, ale niedlugo przestawiam na flo....
prosze o pomoc...help!
pozdro
L&M niedługo powinienem dostać nasionka od czachy , a szkoda ze ta roslinka to męska a jak myslicie wyrzucić z boxa tego męszczaka, czy potrzymac jeszcze troche zeby wiecej thc miał do makumby wogóle to kiedy najlepiej sciąć męską rosline żeby miała najwięcej THC, bo słyszałem ze w pewnym okresie męskie rosliny mają więcej THC niz żeńskie....?
pozdro
tak ale na wegu chyba, wiedz jezeli Ci zakwitł ten męski osobnik to chyba bedzie stracił thc niż zyskiwał, ale niech wypowie się ktoś mądrzejszy, kiedyś widziałem wykres zależności w stezeniu thc meskich osobnikow i zenskich i tak mi sie wydaje...PP
O to pewnie chodzi, że męskie rośliny zaczynają z regóły wcześniej dochodić aby móc zapylić jeszcze młode samiczki, które zdążą donosić przed śmiercią nowe pokolenie. Dlatego są mocniejsze
spokojnie, meski osobnik jest na wegu jeszcze, a te małe kuleczki sie dopiero rozwijają także spokojnie ją podchoduje jeszcze i zrobie ta słynną makumbe
Siema wszystkim. Mam takie drobne pytanko co do Keramzytu... Wcisneli mi go w odrodniczym chcialem kupic perlit ale nie bylo i dali mi keramzyt kupilem bo napewno sie nie zmarnuje hehe. No i tu te pytanie czy moge go wymieszac z ziemia czy moze na dno dolka ?? Keramzyt zatrzymuje wilgoc i daje sie go chyba na wierzch ale chce sie upewnic bo swierzak jeszcze jestem hehe. Pozdro.
ESC mzoesz zmiezac ten karmezyt z ziemia jesli jest dobry... a jak jest grubszy to mzoesz dac na wierzch dolka - wtedy nie bd parowac tak strasznie gleba i nie bd wyplukiwal ziemi przy podlewaniu... albo dac na dno dolka ten karmezyt - wtedy korzenie jak bd morko nie bd gniły i bd mialy wiecej powietrza...
pozdro peace
MYLAR - do pana kilka postów wyżej.
W Polsce spokojnie jest możliwość zakupienia mylaru ale 1m2 kosztuje około 9zł o ile czegoś nie przeinaczyłem. Zastosuj koce ratunkowe z allegro
Pomaluj boxa na biała dobrą farbą cena do skuteczności jest najatrakcyjniejsza.
Dobrym rozwiązaniem jest też folia kiszonkarska, ale zazwyczaj sprzedają całą belkę.
Z jednej strony czarna a z drugiej biała.
Dobrze odbija także folia do pakowania kwiatów.. taka oczywiście srebrzana
pytaj u kwiaciarki / kwiaciarka ( hehe) pewnie sprzedadzą Ci parę metrów.
Ważne jest to aby światło nie było odbite jak w lustrze a rozproszone...
z doświadczenia wiem, że roślina dużo lepiej sobie rośnie pod dobrze rozproszonym
światełkiem niżeli tam barbarzyńsko odbitym niczym od lustra .
mario_PL - nie ilość roślin jest ważna a powierzchnia boxa, musisz przyjąć że na 1m2 powierzchni minimum 250W HPS optimum 400W HPS.
Zrób boxa w kwadracie 60 x 60 cm i wysokość 120cm (im wyżej tym lepiej) to daje Box o powierz. 0.36 m2 minimum potrzebujesz 10,800 lumenów czyli około 8-9 świetlówek (philips) 21 W
średnio potrzebujesz 14400 lm czyli 11 świetlówek 21W
optimum 18000 = 14 świetlówek kompaktowych 21W.
Jak widzisz.. trochę świetlówek ;-/ moim zdaniem kup sobie Lampę sodową 250W i tyle . Zaoszczędzisz sporo.. bo jedna świetlówka to chyba 16 zł x 14 = 224 zł.. inaczej być nie chce.
HPS 250 W który ma lampę Sylvania (nadaje się na każdy cykl życia planta bo ma uzupełnione widmo niebieskie) ma 30 tys lumenów i cały zestaw z odbłyśnikiem to koszt 250zł a jak dorwiesz 250W używke to i za 140 pójdzie .
Nie warto teraz inwestować w tyle świetlówek.
Prędzej czy później i tak wylądujesz na HPSie hehe.