What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

alfi

New member
hi szok klony by poszły do systemu hydro wegowały by na wełnie mineralnej a matka tylko żeby była podtrzymywana by był ciągłość ciągłość :D pod koniec tygodnia postaram się zdać relacje uprawy hydro w skrzynce plastikowej jedna na drugiej pod hps 150 wydaje mi się ze box będzie mniejszy niż mówisz w sumie masz racje jedna matka w zupełności wystarczy postaram się pogrzebać na forum :)

ss_argus

Member
szok said:
2 matki do pobierania tylko 8 klonów sa zbyteczne, wystarczy jedna a i tak za duzo bedzie

przykład:
zalezy od tego w jakich doniczkach chcesz trzymac, ja trzymam w wiaderkach od castoramy. takie wiaderko ma srednice 27cm liczmy 30cm. zrob tylko 90x90 czyl 3 na 3 rosliny i bedzie zajebiscie. lampa Philips AGRO z uzupełnionym widmem niebeiskim. wybralem hpsa zamiast MH bo ma wiecej lumenow. mozesz zrobic tez generalnie mniejszy box aby pominac matke.matka moze stac gdziekolwiek byle troche swiatla na nia padalo bo i tak sie bedzie rozwijac. wsyzstko zalezy od tego pod czym bedize FLO bo jak pod 250 to 400na wega nie potrzebne.

mało sprecyzowane pytanie szcerze mowiac

Witam,

szoku - Posiadasz dużo wiedzy praktycznej z przełożeniem na zajebiste w/g mnie - efekty Twoich upraw. Udzielasz konkretnych odpowiedzi na temat- popartych własnym doświadczeniem. To "się czuje" w Twoich postach, tak samo: HOT CARGO, technoMAXgrower, sLAW77 i kilku innych - WIELKI SZACUNEK dla Was !!!

Niestety wielu ludzi rwie się do odpowiadania i pouczania innych, szerząc przy tym herezję i czysto teoretyczne pierdolenie.Przy okazji skutecznie wprowadzając tych mniej doświadczonych w błąd. Na zasadzie "...uczył Marcin, Marcina - a sam głupi jak świnia" - a na chuj komu potrzebna taka odpowiedź się pytam ?

Od dłuższego czasu jestem w fazie przygotowań, do swojego pierwszego in w boxie o wym. :196 x 116 x 60 z HPS 400W. Jeszcze muszę dokupić kilka rzeczy m.in. cooltube, nawozy. Generalnie całymi dniami "jak w transie" rozmyślam tylko o uprawie i nad rozwiązaniami technicznymi w boxie. Dla obcykania się z "tematem", będę jechał z nasion femi max. 4 planty bez fim'owania, bez lst i bez pobierania klonów - całkowicie "wolna amerykanka".
Pytania są trochę na przyszłość.Na PM niestety nie mogę, a nie będę spamował, żeby w tydzień najebać sobie 50 postów.

Czy pod lampami HPS -AGRO jedziesz tylko na wegu, a potem dajesz zwykły HPS, czy używasz ich przez całą uprawę ?

Z jakiego ukorzeniacza korzystasz lub który sprawdzony mógłbyś polecić ?

Jaki preparat universalny jest skuteczny na ew. robactwo w boxie ?

Czy masz już wymierne efekty z przesiadki na nawozy GHE (warte ich ceny), czy jeszcze za krótko z nich korzystasz, żeby wysnuć jakieś radykalne wnioski ?

Czy ograniczyłeś się do "trójpaka" Terra Flores, czy jedziesz z full opcją "z tabelki" z boosterami na czele ? :sasmokin:

Życzę powodzenia w dalszych uprawach i odnalezienia własnego "kamienia filozoficznego growerów" - dzięki któremu bedziesz wyciągał 1g/1W lub więcej.

Pozdr.
ss_argus

Last edited:

massiwo

Member
siema chopaki,

szok: powiedz ty masz wiaderko czy skrzynie ? tez tak mysle o skrzynce nawet zobacz w linka czy cos takiego bedzie ok ?

wymiary:
External dimensions: L 400 x W 300 x H 175mm
Internal dimensions: L 355 x W 255 x H 164mm

pzdr
masiwo

szok

Member
ss_argus said:
Witam,

1. szoku - Posiadasz dużo wiedzy praktycznej z przełożeniem na zajebiste w/g mnie - efekty Twoich upraw. Udzielasz konkretnych odpowiedzi na temat- popartych własnym doświadczeniem. To "się czuje" w Twoich postach, tak samo: HOT CARGO, technoMAXgrower, sLAW77 i kilku innych - WIELKI SZACUNEK dla Was !!!

2. Niestety wielu ludzi rwie się do odpowiadania i pouczania innych, szerząc przy tym herezję i czysto teoretyczne pierdolenie.Przy okazji skutecznie wprowadzając tych mniej doświadczonych w błąd. Na zasadzie "...uczył Marcin, Marcina - a sam głupi jak świnia" - a na chuj komu potrzebna taka odpowiedź się pytam ?

3. Od dłuższego czasu jestem w fazie przygotowań, do swojego pierwszego in w boxie o wym. :196 x 116 x 60 z HPS 400W. Jeszcze muszę dokupić kilka rzeczy m.in. cooltube, nawozy. Generalnie całymi dniami "jak w transie" rozmyślam tylko o uprawie i nad rozwiązaniami technicznymi w boxie. Dla obcykania się z "tematem", będę jechał z nasion femi max. 4 planty bez fim'owania, bez lst i bez pobierania klonów - całkowicie "wolna amerykanka".
Pytania są trochę na przyszłość.

4. Na PM niestety nie mogę, a nie będę spamował, żeby w tydzień najebać sobie 50 postów.

5. Czy pod lampami HPS -AGRO jedziesz tylko na wegu, a potem dajesz zwykły HPS, czy używasz ich przez całą uprawę ?

6. Z jakiego ukorzeniacza korzystasz lub który sprawdzony mógłbyś polecić ?

7. Jaki preparat universalny jest skuteczny na ew. robactwo w boxie ?

8. Czy masz już wymierne efekty z przesiadki na nawozy GHE (warte ich ceny), czy jeszcze za krótko z nich korzystasz, żeby wysnuć jakieś radykalne wnioski ?

9. Czy ograniczyłeś się do "trójpaka" Terra Flores, czy jedziesz z full opcją "z tabelki" z boosterami na czele ? :sasmokin:

10. Życzę powodzenia w dalszych uprawach i odnalezienia własnego "kamienia filozoficznego growerów" - dzięki któremu bedziesz wyciągał 1g/1W lub więcej.

Pozdr.
ss_argus

1. dzieki za wazelinkę...przekażę ją dalej: uczyłem sie na doświadczeniach TechnoMAXgrower'a.moze on nawet nie wie bo wymienilismy niewiele pmów ale śledziłem jego poczynania hehe pamiętam jak jeszcze pod innym nickiem przywiózł z RFN (Republika Federalna Niemiec-przyp.dla młodzieży hehe) złote środki dla roślin a ja połowy nie czaiłem co jest do czego hehe...

2.racja , wielu pieprzy 3po3. wiem ze chca dobrze ale prawda jest taka ze skutki są odwrotne.rada: każdy nowy musi filtrować wiedzę.

3.196 x 116 x 60 z HPS 400W: ten box jest troche za duzy wg mnie ale niewiele wiec nic nie zmieniaj.to jest box dla 8roslin pod 2x400w w 12litrowych wiaderkach casto dla soga. ale jak bedziesz mial 1x400w to wsadz je w 20litrowych wiaderkach i przytrzymaj na vegu miesiac. nie powinny byc za duze bo mi sie jeszcze nie zdazylo.lampę ustaw na srodku. wtedy wypełnisz jak najwiecej boxa bocznymi odrostami i bedzie si.ja nie fimuje bo mam ciasno ale ty przytnij je nawet ze 2 razy.nic sie nie stanie. gdybys mial wiecej doswiadczenia to sugerowal bym wiecej przyciec no ale tego sie nie da wytlumaczyc pisemnie.

4. nabij posty wazelinujac kolesiom jakie maja ładne planty na anglojezycznych forach. sprawdzone dziala.

5. ja AGRO daje tylko na wega z uwagi na niebieskie swiatlo. potem przechodza pod Philips GreenPower. nie wiem co rozumiesz przez zwykly HPS bo zwykly to dla mnie Philips SON-T-PIA koszt 30zł służacy do oswietlania budynków. Green Power kosztują okolo 100zł ale warto. róznica o w cenie to okolo 4g a w plonie na bank sie to zwraca. gdybym nie mial GP to bym trzymal dalej pod AGRO.

6. korzystam z tego na zdjęciu na dole. probowalem inne i pozostane na zawsze przy tym. nie wiem czy moze wtedy mialem mniej dosw jak probowalem inne ale teraz mam ten i wszystko gra.spokojnie polecam.

7. nie ma jednego skutecznego. pojawia sie szkodnik to go lokalizujesz-obczajasz-identyfikujesz-siadasz do netu w celu zasiegniecia informacji-idziesz do sklepu po odpowiedni srodek. powiem ci ze kurestwo jest zawsze trudno wytepic. ja np. musialem teraz siegnac po tzw. spory grzyba (srodek 100%biologiczny) aby zacza atakowac robactwo bez szkody dla roslin. normalnie jak by mi ktos powiedzial 2 lata temu ze bede biegly w srodkach ochrony roslin to bym sie usmiał. stosowalem juz rozne inne chemiczne ale przewaznie szkodniki sie uodparniaja na dany srodek.przerabiałem juz kilka rodzajów szkodnikow i zawsze sie zastanawiam skad kurwy sie biorą... paranoja....

8. nawozy GHE to jest MISTRZOSTWO SWIATA. rośliny po nich nie sa wyłącznie zadowolone ale imprezuja jak jest "dzień", normalnie tak glosno jest ze chyba im jeszcez kolorofony i strobo zamontuje bo muzyke to juz im dawno puszczam. przede wszystkim zauwazylem zageszczenie kwiatow,zadnych niedoborow,patrzysz na rosline i widzisz ze jest zdrowa. poza tym wydaje mi sie ze troche jak by szybciej zaczela kwitnac bo dotykam topow i juz rece smierdza a dla porownania obok u starszych roslin na innych nawozach w danym okresie tak nie bylo.

9.full opcja z boosterami na czele. wczesniej stosowalem co nieco z Atami i tak np. nie zrezygnowalem z B'cuuz boster BLOEI,i ATA XL i ATAZYME. stosuje to w połaczeniu z całą gamą GHE ale to juz indywidualnie dla kazdej odmiany trzeba dobrac. ja swoja odmianę c-4 znam dobrze i wiem ile ona jest w stanie przyjąc na klatę. a moze duzo. dla porownania b-52 wymiekał przy podobnych dawkach. i jeszcez jedno : Ludzie kupcie se kurwa PHtester i obnizacz pH z GHE jesli jedziecie na kranowie. jesli okaze sie ze nie miałem racji i nic nie pomoże to wypłacam po 10g kazdemu na rękę.

10. dzieki za wazelinę po raz drugi. wydaje mi sie ze b.dobrym pomyslem jest sposób lelelebe06. i wydaej mi sie ze da sie wtedy wyciagnac o wiele wiecej ale nie bede sobie na razie komplikowal zycia bo sa wakacje. eksperymenty zaczne po wakacjach oczywiscie jak bede w stanie bo zapowiada sie ostra bibka z dupeczkami na czele. ehhh jak ja lubie te małolaty :headbange

massiwo: swego czasu jechalem w skrzynkach 60x40cm i ladowalem tam 6szt. polecam bo wyciagalem z takiej skrzynki 125g a wchodzily 2szt pod HPsa. wazne abys dal tą sama odmiane bo ja kiedys wymieszalem i przy podlewaniu kazda chciala co innego jeść i byly problemy. do tej skrzynki z foto dal bym 2szt. i pod 400w wsadzil 4szt skrzynek. ale to by dalo 8szt wiec mniej niz 12 w tych moich. no lae pokombinuj sobie sam..

ss_argus

Member
Witam,

szoku serdeczne dzięki za udzielenie wyczerpujących odpowiedzi

Należą się Wam słowa uznania, :respect: bo reprezentujecie wysoki poziom. Dzielicie się wiedzą i doświadczeniem z początkującymi, dzięki czemu nie muszą wyważać otwartych drzwi, zanim wyrobią sobie swój własny ulubiony styl uprawy. Człowiek widząc takie planty, niesamowicie się nakręca i zaczyna nabierać wiary we własne możliwości - jak jemu się udało to ja też mogę spróbować.

Mój box będzie z dzielonej na pół dwudrzwiowej szafy, więc mogę go zawsze dostosować w środku pod wymiar 60 x 70. Na razie z obawy, że w boxie o mniejszej objętości może być za gorąco, postanowiłem wyciągnąć środkową dechę. W przyszłości (zanim się nie napatrzę na rosnące planty) box będzie dobrze uszczelniony i zamknięty, a cała wentylacja wpięta do komina. ( bo chcę też kiedyś spróbować uprawy odmian wydzielających intensywny zapach :yoinks:) Jak już dokupię cooltube i wydajny wentylator kanałowy to zrobię test temperatury i będzie wiadomo co do zmniejszenia jego objętości.

Kompletny zestaw HPS kupowałem na hydrooonline i własnie ze zwykłą lampą Philips SON-T-PIA do oświetlania budynków.Na przyszłość będę już wiedział jakie lampy kupować.

Miałem wielki dylemat jakiej marki zamówić nawozy, teraz już wiem. No i oczywiście pH tester i obniżacz pH. I ukorzeniacz :sasmokin:

Na pierwszy raz oczywiście nie nastawiam się na jakiś obfity plon, bo do wszystkiego się dochodzi małymi krokami. Napewno nie wykorzystam w pełni możliwości i potencjału tych nawozów. Chcę porostu jak najwięcej obserwować, analizować i popełnić jak najmniej błędów.

Ta...małolatka jest najfajniejsza bo jest w stanie zrobić za free niemal wszystko, o czym sobie tylko fantazjujesz. Chce zaimponować starszemu gościowi jaka jest wyluzowana, no i żeby ją ciągle zapraszano na na imprezy. A potem chwali się jeszcze koleżankom ze szkoły (opowiadając z detalami) w jaki sposób, w która dziurkę i na ile batów była zapinana.

Wielu growerów ma tu wypracowany swój własny, efektywny i ciągle udoskonalany styl uprawy lub jakąś kombinację wartą naśladowania. Mnie zainteresował Twój z 4 roślinami pod lampą. Bo póki co będę korzystał z 1 lampy HPS 400W , sadził tradycyjnie w ziemii i będzie git.

Pozdr.
ss_argus

Mr.T

Member
coś z moim NL jest nie tak, mam w boxie jeszcze WR i skunka które 3 dni po przestawieniu na flo pokazały preflo a od 2 dni ostro kwitną natomiast NL 8 dni po przestawieniu na 12/12 nie pokazuje żadnych oznak płci. help
lałem tylko biohumus

D

DepczacyRobaki

Witam!
Zapodaje fotke specjalnie dla gelowasa i dla tych co borykaja sie z takim samym problemem jak on mowiac ze w piwnicy maja tylko swiatlo a nie maja gniazdka.

Mysle ze spokojnie mozna takie cos dostac w dobrym elektrycznym sklepie.Gelo gdyby jednak nie udalo Ci sie zdobyc takiej zlodziejki to ta z foty jest juz twoja.
POZDRO!

Tonny

Member
hehe bajer, tylko o co pytac w tym elektrycznym bo zlodziejka to sie chyba nie nazywa:p
naszczescie nie mam takiego problemu,,,

alfi

New member
hi mam problem z

boxem na klony nie wiem jakie zastosować światło i jaki duży zbudować na 8 klonów na wełnie

nawozy ghe lecz zastanawiam się na nawozami canna oczywiście ph testery płyn obniżający ph wiem że się trzeba zopatrzeć

massiwo

Member
siema, mam pytanie zauwazylem ze w niektorych doniczkach ziemia zrobila sie troche zielonkawa.. mam ph tester ale taki hujowy co sie ziemi troche naklada potem kapu kap i zawsze tyle samo wychodzi.. czy ktos wie czy ten nalot to cos zlego ? pewnie ph za duze, jakos to zwalczyc czy olac to ?

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
^^^kiedy rosliny sa jeszcze male i swiatlo lampy dociera do powierzchni gleby to robi sie taki nalot glonowaty, ale potem liscie rosna, ocieniaja glebe w doniczce, poza tym oddalasz lampe, i ten nalot zanika. To nic zlego i nie wplywa na rosliny.

pozdr, kov

szok

Member
massiwo: ja dalej za kov'em powtorze, tez to mam czasem i nie wplywa w zaden sposob.

natomiast kov moze ty wiesz co to znowu za nalot biały? czasem mi sie zdaza. na poczatku myslalem ze to nawozy sie osadzaja na powierzchni , teraz wyczaiłem ze czasem jest jakis trefny worek. wyglada to jak wapno czasem przechodzace w kolor i kosystencje dolomitu (taką glinowatą) ale tez nie ma wplywu zadnego. pytam z ciekawości bo to w styd żebym nie wiedział co sie u mnie w ogrodku dzieje hehehe!

G

Guest

Szok, jesli uzywasz wody z kranu, ktora jest twarda, to pewnie kamien z tej wody sie osadza.

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
Owszem, mi tez sie pojawia nalot bialy na powierzchni gleby i zwlaszcza na gornych wewnetrznych sciankach doniczki, na pozniejszym etapie growu, mysle tak jak Buffalo ze to woda. Zreszta wszystkie doniczki na oknach domow maja taki nalot. Nie wiem jak to wplywa na roslinki.

Przy okazji ja czesto spulchniam glebe w doniczkach, warto podczas hodowli przegrzebac powierzchnie raz na jakis czas zeby nie tworzyla sie skorupa i byl lepszy dostep powietrza, to i nalot usuwam sprzed oczu.

pozdr, kov

nol

Member
według mnie ten nalot to jest nic innego jak sól.wiadomo lejecie rożne nawozy do tych swoich doniczek.tworzą sie sole potasowe np.KNO3(sol potasowa).rodzajów soli jest mnóstwo (sodowe,zelazowe,magnezowe itd.).azotany sprzyjają ich powstawaniu

massiwo

Member
Nol: to mi teraz przypomniales jazde z przed kilku dobrych lat jak jeszce ze starymi mieszkalem jakies 8 chyba dokaldnie i sobie posadzilem kwiatuszki na parapecie a stary sie nabijal ze mnie ze mi nic nie wyrosnie. Jak poszla w gore i miala jakies metr stary zaczol mi woda z sola podlewac i potem byl tez taki bialy proch na glebie, roslina sie w 3 dni rozjebala skrecila i umarla, no i staremu tez tak wyciolem kilka kwiatow na balkonie heheh

dzieki za opowiedz chopaki ;)
massiwo