ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut.
Można dodać też mak, rodzynki czy inne bakalie - na co kto ma ochotę.
wujek podrasowal je greenmargarine, dodal tez troche kakao, cynamonu, cukru waniljowego i zapachu rumowego no i migdalow.
Wujek (czy aby napewno nie moj? bo moj jakis taki do dupy haha) super ciacha
I widze ze lubimy te same klimaty
Zielone + wanilia rum i migdałki hehe pzdr
A dzis maślane ciasteczka swiateczne z czarnym ziolem mmmmm
5g ziola, pol lyżki proszku do pieczenia. jajo całe, troche ponad 250g maki i szklanka cukru hehehe do tego oczywiscie 70-90g masła
Zjadłem na probe gwiazdke, choinke i serduszko ciekawe czy 3 szt. zadziałaja..
Piekłem z 155st. przez 15-20 minut fotki wkrotce hehe
Moze sie załapiecie na te pysznosci jak kopliwe wyjda NG zgadnij po co serduszka na swieta tłocze ^_^
E: oł je czuć ze wchodza.. ok 35 min po spożyciu napewno byloby lepiej jakbym najpierw masło marihuanowe zrobil a nie wzucał do maki zioło hehe
Ale dzieki temu jak kruszy sie w ustach ciacho jest taki smak zioła ze ho ho
Ogólnie ciasteczka cynamonowo-marihuanowe pzdr
Retbater super ciasto smacznego SO AS I ALIJAH hehe
Na czacie gadalismy o kurczaku.. ja wtmysliłem najlepszy sposób na kurczaka z patelni Wiec poza czatem i przepisami macie tu fotki
Cebula, piers z kurczaka, kilka plasterków sera żoltego. pzdr
kurde...jadlem niedawno kolacje...wszedlem w ten thread i strasznie zglodnialem jak zobaczylem foty bogusia ! hehe zajebiscie smacznie wyglada ta szamka
Dzieki Neo hehe Wigilie i świeta jakos skromnie obchodze ale wczoraj popracowałem nad sniadankiem dla rodziny hehe Kilka identycznych talerzy i światecznie przygotowany sledź
..
Sledź jest z octu Obrałem go ze skóry, pokroiłem kazdy filet na 3 kawałki zeby ładnie sie poxniej porcjowało. To kolorowe to mix siekanych warzyw pol na pol z cebulą Jako zalewy użyłem oleju z pestek winogron + olej rzepakowy jako swiateczny akcent, troche kwasku cytrynowego (sok z cytryny/ocet odradzam), sól, pieprz, troche oregano/bazylii (naprawde troche..)
Co do tresci warzywnej siekanki to włozyłem w nią:
Świerze pieczarki, kapelusze borowików z kapusty wigilijnej, pepperonchino (chilli takie male wloskie heh mozna nie dodawac pestek zeby było mniej ostre, albo dodac oleju spod nich), cebula, ogórek kiszony i konserwowy, czosnek a także opcjonalnie oliwki czarne smacznego za rok hehe pzdr
krewetki w ciescie na ostro wyszlo mniam
500g krewetek tych takich wiekszych
ciasto
3 lyzki maki ziemniaczanej (ja uzylem tortowej)
3 jajka
1 lyzka majonezu
1 lyzeczka ostrej papryki (w zaleznosci od gustow jak ktos woli lagodniejsze to mozna dac mniej)
krewetki nalezy obrac z pancerzykow nastempnie sparzyc wrzatkiem na sitku
odsaczyc dobrze z wody
zrobic ciasto powinno miec konsystencje gestego ciasta nalesnikowago
maczamy w nim krewetki nadmiar ciasta powinien splynac
potem smarzymy je w goracym oleju w przepisie byly 3 minuty ale w praktyce to chyba za malo ;] podajemy z sosem sojowym
ja do ciasta wycisnelem jeszcze troszke cytryny i doprawilem ciupke
Ziel, cracker zajebiste dania hehehe ..na teflonie da sie smazyc bez kropli oleju ale placuszki wychodza smieszne z jednej strony i aksamitne z pierw smazonej hehe
..imbirowo cynamonowe z orzechowo karmelowym lukrem xD mmm pzdr
Buffalo brachu ja sie znam tylko na gotowaniu , jakos nie dodaje ziolka do jedzenia , ale mysle nad zrobieniem masla ( zmaselko moge wszystko potem upichcic ), to maselko morzna potem dodac do sosu i ukrecic tortille , dodac morzna tez ziolko do sosu i pogotowac -nie mam pojecia czy to da jakis efekt , hash napewno hehehe ,
Bogus smakowicie tutaj pichci , on napewno buleczki z rogaliki i inne slodkosci z maselkiem robi