What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Domowe wypieki i spozywanie ziela.

G

Guest

wuj mial dzisiaj rece pelne roboty...

Ciasteczka a'la pieguski

Składniki

1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka orzechów włoskich

Przepis

Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut.

Można dodać też mak, rodzynki czy inne bakalie - na co kto ma ochotę.

wujek podrasowal je greenmargarine, dodal tez troche kakao, cynamonu, cukru waniljowego i zapachu rumowego no i migdalow.

12125IMG_1803.jpg

12125IMG_1806.jpg

Last edited:

bogusik2

Member
Wujek (czy aby napewno nie moj? bo moj jakis taki do dupy haha) super ciacha :D
I widze ze lubimy te same klimaty :D
Zielone + wanilia rum i migdałki hehe :) pzdr

G

Guest

Escobar pytalem sie ludzi i w skali 1 - 10 dostalem 10 :headbange:
jakies 3 - 5 pod mleczko i jest dobrze

bogusik :D myslalem jeszcze nad slonecznikiem ale juz mi sie nie chcialo do shopu leciec. :D

bogusik2

Member
A dzis maślane ciasteczka swiateczne z czarnym ziolem :) mmmmm
5g ziola, pol lyżki proszku do pieczenia. jajo całe, troche ponad 250g maki i szklanka cukru :) hehehe do tego oczywiscie 70-90g masła
Zjadłem na probe gwiazdke, choinke i serduszko :) ciekawe czy 3 szt. zadziałaja..
Piekłem z 155st. przez 15-20 minut :) fotki wkrotce hehe
Moze sie załapiecie na te pysznosci jak kopliwe wyjda :) NG zgadnij po co serduszka na swieta tłocze ^_^

E: oł je :D czuć ze wchodza.. ok 35 min po spożyciu :) napewno byloby lepiej jakbym najpierw masło marihuanowe zrobil a nie wzucał do maki zioło hehe
Ale dzieki temu jak kruszy sie w ustach ciacho jest taki smak zioła ze ho ho :D
Ogólnie ciasteczka cynamonowo-marihuanowe :) pzdr

Last edited:

bogusik2

Member
Retbater super ciasto :) smacznego :) SO AS I ALIJAH :) :p hehe
Na czacie gadalismy o kurczaku.. ja wtmysliłem najlepszy sposób na kurczaka z patelni :) Wiec poza czatem i przepisami macie tu fotki :)
Cebula, piers z kurczaka, kilka plasterków sera żoltego. pzdr

12128kurcyak.JPG

12128kurcyak_1_-med.JPG

12128kurcyak_2_-med.JPG

12128kurcyak_3_-med.JPG

NEO-ANGIN

Member
kurde...jadlem niedawno kolacje...wszedlem w ten thread i strasznie zglodnialem jak zobaczylem foty bogusia ! :) hehe zajebiscie smacznie wyglada ta szamka :D

bogusik2

Member
Dzieki Neo :) hehe Wigilie i świeta jakos skromnie obchodze :) ale wczoraj popracowałem nad sniadankiem dla rodziny hehe :) Kilka identycznych talerzy i światecznie przygotowany sledź :)

..

Sledź jest z octu :) Obrałem go ze skóry, pokroiłem kazdy filet na 3 kawałki zeby ładnie sie poxniej porcjowało. To kolorowe to mix siekanych warzyw pol na pol z cebulą :) Jako zalewy użyłem oleju z pestek winogron + olej rzepakowy jako swiateczny akcent, troche kwasku cytrynowego (sok z cytryny/ocet odradzam), sól, pieprz, troche oregano/bazylii (naprawde troche..)
Co do tresci warzywnej siekanki to włozyłem w nią:
Świerze pieczarki, kapelusze borowików z kapusty wigilijnej, pepperonchino (chilli takie male wloskie heh mozna nie dodawac pestek zeby było mniej ostre, albo dodac oleju spod nich), cebula, ogórek kiszony i konserwowy, czosnek a także opcjonalnie oliwki czarne :) smacznego za rok hehe :p pzdr

12128hyhy_1_.JPG

C

cracker4

krewetki w ciescie na ostro :D wyszlo mniam
500g krewetek tych takich wiekszych
ciasto
3 lyzki maki ziemniaczanej (ja uzylem tortowej)
3 jajka
1 lyzka majonezu
1 lyzeczka ostrej papryki (w zaleznosci od gustow jak ktos woli lagodniejsze to mozna dac mniej)
krewetki nalezy obrac z pancerzykow nastempnie sparzyc wrzatkiem na sitku
odsaczyc dobrze z wody
zrobic ciasto powinno miec konsystencje gestego ciasta nalesnikowago
maczamy w nim krewetki nadmiar ciasta powinien splynac
potem smarzymy je w goracym oleju w przepisie byly 3 minuty ale w praktyce to chyba za malo ;] podajemy z sosem sojowym
ja do ciasta wycisnelem jeszcze troszke cytryny i doprawilem ciupke

21517DSC01184.JPG

:wave:

Last edited:

bogusik2

Member
Ziel, cracker zajebiste dania :p hehehe ..na teflonie da sie smazyc bez kropli oleju :D ale placuszki wychodza smieszne z jednej strony i aksamitne z pierw smazonej :D hehe
..imbirowo cynamonowe z orzechowo karmelowym lukrem xD mmm pzdr

...przed upaleniem...

12128aaplaple.JPG

...i po xD

12128aaplaple_1_.JPG

G

Guest

Ej, ale w tych wszystkich daniach miało być ziele :D

Ja lubię tortillę :redface: Dałoby radę z ziółkiem? W czym bym musiał rozpuścić THC, żeby pasowało do ostrej tortilli, np. w serze?

Na zdrowie!

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
Buffalo brachu ja sie znam tylko na gotowaniu , jakos nie dodaje ziolka do jedzenia , ale mysle nad zrobieniem masla ( zmaselko moge wszystko potem upichcic ), to maselko morzna potem dodac do sosu i ukrecic tortille , dodac morzna tez ziolko do sosu i pogotowac -nie mam pojecia czy to da jakis efekt , hash napewno hehehe , :wave:
Bogus smakowicie tutaj pichci , on napewno buleczki z rogaliki i inne slodkosci z maselkiem robi :wave:

Last edited: