What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Domowe wypieki i spozywanie ziela.

V

vod

Masełko daje zajebisty efekt :D kiedyś przy robieniu ciasteczek zlizałem kapkę z noża
:bashhead: <- taki efekt :D

G

Guest

:wave:

Wlasnie przed chwilka zrobilem budyn...na szybkosci...:D
troche wyszedl za gesty, bo mi sie masło przedawkowalo lol czekam na efekt...

pozdro!

Last edited:

bogusik2

Member
Zachecam wszystkich do jedzenia swiezych owocow hehe :) zdrowe, smaczne a gastro ze swiezym ananasem, gruszką i grapefruitem to soczysta rozkosz hehe pzdr

12128ananass_2_.JPG

12128ananass_3_.JPG

12128ananass_4_.JPG

G

Guest

Moim jedynym doświadczeniem jest klasycznie robiona i pita makumba z 3-4g słabiutkich szczytów na litr mleka i 1/3 kostki masła plus cukier, gotowane 40min.
Po wypiciu dwóch szklanek czułem się bardzo luźno i miękko. Niedługo po wypiciu było trochę śmiechowo, później podchodzące pod alkoholowe rozluźnienie. Trwało niedługo i było słabo, ale przyjemnie.

Jutro mam zamiar zrobić dla siebie jednoosobową makumbę i teraz się zastanawiam ile będzie wystarczyło. Chcę do 0,5 litra mleka z masłem dodać 0,5 grama mocnego ziółka indyjkowego. Myślicie, że będzie ok? Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, powinno podziałaś mocniej niż jakbym spalił te 0,5g w odstępach czasowych? Może lepiej dać to w 1 litr mleka? Albo wrzucić 1g i sobie pić partiami?

wdr

Active member
Veteran
Buffalo said:
Moim jedynym doświadczeniem jest klasycznie robiona i pita makumba z 3-4g słabiutkich szczytów na litr mleka i 1/3 kostki masła plus cukier, gotowane 40min.
Po wypiciu dwóch szklanek czułem się bardzo luźno i miękko. Niedługo po wypiciu było trochę śmiechowo, później podchodzące pod alkoholowe rozluźnienie. Trwało niedługo i było słabo, ale przyjemnie.

Jutro mam zamiar zrobić dla siebie jednoosobową makumbę i teraz się zastanawiam ile będzie wystarczyło. Chcę do 0,5 litra mleka z masłem dodać 0,5 grama mocnego ziółka indyjkowego. Myślicie, że będzie ok? Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, powinno podziałaś mocniej niż jakbym spalił te 0,5g w odstępach czasowych? Może lepiej dać to w 1 litr mleka? Albo wrzucić 1g i sobie pić partiami?

ja tam makumbe robie tylko z męskich i z liści - po prostu daje tyle ile mam na tyle ile mam mleka :), ale jeśli dasz pół grama zielska na pół litra , to jak dla mnie efekt murowany. No i napawno bardziej Ci to wyjdzie na zdrowie.

pozdro

G

Guest

Buffalo said:
alijah, jak to zrobiłeś? Podziałało THC? A z budyniem jak było?

witam Buff!:wave::D

juz podaje Ci przepis...

wiec tak potrzebujesz krakersy(cebulowe w tym przypadku) do tego soczyste topy...to byl maroc z 2007out (5 g?). Przyprawy tymianek, majeranek, bazylia...itd wszystko z umiarem...:D ser mozzarella(najlepiej:), masło gruba warstwa...

przepis:

smaruje krakersy duza iloscia masla wczesniej zgrindowalem ziolko. Na warstwe masła nasypalem tematu rownomiernie...potem przykrylem to warstwa sera. na to przyprawy(z umiarem hehe) i jakies 15min w temperaturze 150 C. W sumie troche na wyczucie az sie wszystko ladnie zapiecze...

hehe z tego co pamietam dzialało ...oj dzialalo!:D
ps: budyn...hmmm taki se... :wink:
pozdr!:D

pozdr!:D

Last edited:
D

dEv-9

bogusik2 said:
Zachecam wszystkich do jedzenia swiezych owocow hehe :) zdrowe, smaczne a gastro ze swiezym ananasem, gruszką i grapefruitem to soczysta rozkosz hehe pzdr

12128ananass_3_.JPG

Na diecie jestes?:D

3815zeberka.JPG

wdr

Active member
Veteran
bogusik , jak możesz to daj przepis na te roladki pangowe co są na 6 stronie. Zajebiście lubie ryby, a to wygląda co najmniej apetycznie :)

pozdro

G

Guest

Hej, ali!

A, to tak to zrobiłeś... Myślałem, że jakoś tosterem i że z samym serem :D Ciekawe... 5g na takie krakersiki to musiało się dziać :)

Mikrofalówka spełni zadanie tak samo jak piekarnik w tego typu potrawach?

Peace!

bogusik2

Member
Pangien machen :)
Filety z Pango dokładnie myjemy, osuszamy papierowym reczniczkiem i wladziemy na desce. Przyprawiamy (posypujemy rowna warstwa) koperkiem, wegetą/kucharkiem, pieprzem (najlepiej bialy), jakimis ziolami (kostki knora sa niezle do tego.. np. czosnkowa + cebulowa).
Zwijamy fileciki w rulonik i układamy w garnku. Po wierzchu dla smaku i koloru posypujemy curry, mozemy zakryc zwiniete filety jakimis wazywkami jak np. baby carrots (dzicie-marchewki - te takie male hehe, mozna wstypac zamrozone prosto z lodowy). Potem 30-35 min na parze (nie trzeba tego pilnowac) i juz :)
Zeby byly smaczniejsze marynuje je zawczasu w oregano/ziolach prowansalskich/bazylii, occie balsamicznym pol na pol z sokiem z cytryny, swierzym czosnkiem, zielem angielskim i oliwa extra vergine. Oczywsicie marynata wymaga czegos slonego i pieprznego.. jak uzyjemy w niej soli to pozniej nie trzeba juz dosalac rybki :>
Smacznego ;) pzdr

E: z 5 osob na PM pytalo jak przygotowac swierzego ananasa do zjedzenia hehe milo ze zachecilem kogos do jedzenia swierzych owocow :D
Ja i moja dieta mamy sie swietnie od zawsze hyhyhy ..gdyby nie browce xD
Zrobie dzis fotorelacje jakas 'jak obrac ananasa' :) pzdr

Last edited:

wdr

Active member
Veteran
serdeczne Bóg zapłać, jeszcze dziś to wypróbuje- wczesniej oczywiscie blancik :) uwielbiam gotować gdy jestem zjarany hehe o konsumowaniu już nie wspomne ;)

bogusik2

Member
Wdr smacznego :) jak sie udały?
Dev lubie jeść zdrowo i smacznie :) ale nie odmawiam sobie i takich pysznosci hyhy :)
P.S. najlepszy i najprostszy sos toffi domowej roboty:
1. Kupic SŁODZONE, skondensowane mleko w puszce.
2. BEZ OTWIERANIA gotowac 2.5-3h (normalnie wstawic do garnka, zalac woda i gotowac)
3. Ostudzic, otworzyc i cieszyc sie pysznym sosem do lodów czy przekładania ciast :) pzdr

12128aaalekitatusie_5_.JPG

12128aaalekitatusie_6_.JPG

Last edited:

PioK

Member
no ... tez znam ten sosik .... a dodam ze jak gotuje sie dluzej to wychodzi karmel jak w snickersach .... tylko przy gotowaniu trzeba pilnowac wody i dolewac

K

Kameleon

Krótka piłka do kucharzy szczególnie do bogusika, ale inni niech nie czują się broń boże zdyskryminowani :)

Ogólnie w diecie mam mało rybek i trzeba to zmienić.
Możecie mi zaproponować jakiś przepis na smaczną rybkę morską albo słodkowodną polską (pangi i inne chinsko-wietnamskie trucizny odpadają).
Coś smacznego, szybkiego (w przygotowaniu) i bez ości ;)
I fajnie by było gdyby wybiegało ponad standardy "ryby w cieście na patelnii"

Wiem, że to nie forum kulinarne, ale jak ktoś rzuci jakimś przepisem to się bardzo ucieszę. W necie jest tego multum, ale potrzebuję czegoś sprawdzonego.

Pozdro i dzięki z góry!

Escobar

Active member
@kameleon polecam sole pod beszamelem :)

Składniki:
ok. 150 g fileta z soli
100 g szpinaku świeżego lub 50 g mrożonego
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka startego żółtego sera
gałka muszkatołowa
biały pieprz
1 ząbek czosnku
sól

Sposób przyrządzania:
1.Z masła i mąki robimy białą zasmażkę. Część dodajemy do podduszonego szpinaku, a z drugiej części zasmażki, mleka, pieprzu, soli i gałki muszkatołowej robimy sos beszamelowy.
2.W naczyniu do zapiekania układamy skropione sokiem z cytryny i posolone filety z soli, na filetach układamy podduszony szpinak wymieszany z zasmażką, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem.
3.Zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut.
4.Filety przed zapiekaniem można usmażyć, wtedy zapiekanie skracamy do momentu rozpuszczenia się żółtego sera.
Rada: W ten sam sposób możemy przyrządzić filety z fladry lub halibuta.

źródło: rysiu (Zabratówka, Polska)

bogusik2

Member
Polecam rybke z grila :) - dowolną rybe (wypatroszona i oczyszczoną) nadziewamy ziołami (swierzymi - bazylia, tymianek etc.) plasterkami cytrynki i czerwoną cebulką, nacinamy pod katem 75stopni z obu stron na wierzchu i wpychamy tam marynate (sok z cytryny, miód, musztarda, swierze i suszone zioła + przyprawy do smaku.
Pakujemy ja głeboko i dokładnie :)
Potem na rybi ruszt (nie mozna zapomniec posmarowac go oliwą) i bam :)
Zeby było ciekawiej.. rybke z grila robimy tylko na weglu drzewnym a jak mamy pokrywke do tegoz grila mozemy dozucic na goracy wegiel kilka namoczonych kawałków drzewa do wędzenia (nie pamietam jakiego heh wujo kiedys uzywał śliwowego drewna).. wychodzi pieczono-wędzona super ryba, ktora kazdy polubi :)
Inna opcja to podobne przyzadzenie wstepne tybki i zawiniecie w rekaw z folii alu :)
Rybke wstawiamy do piekarnika i jedoczesnie piekac sie jest gotowana w powstałej wewnątrz rekawa parze :)
Wychodzi delikatna i przesaczona smakami ktore tam zamknelismy. pzdr

Plantator

Well-known member
Veteran
A mi się zachciało upiec ciasto , kto jadł ten wie ocb :] proste ciasto z torebki , a jak cieszy , i jakie słooooooodkie nie ?

Latest posts

Latest posts