ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
a więc nasze zioła tniemy tak aby były małymi bobkami. lukier robimy rozwodniony, tak aby spryskiwacz dał rade go z siebie wydusić(hehe). gotowy lukier wlewamy do spryskiwacza i dokładnie, dogłębnie (jak zwał tak zwał) spryskujemy nasze ziołowe bobki (z każdej strony!). po tym zabiegu kładziemy na talerzyk i razem z talerzykiem w ciepłe miejsce, żeby lukier miał szanse szybko wyschnąć... jak już będziemy pewni że wysechł przystępujemy do kolejnej "fazy" kulinarnej. robimy gęsty lukier, bardzo gęsty i rozlewamy go na płytkie naczynko (tak abyśmy mogli kulać nasze cukierki) a obok w następnym talerzyku rozsypujemy posypkę (mniam ). ususzone bobeczki raz jeszcze maczamy w gęstym lukrze dokładnie tak żeby były z każdej strony mokre turlając go po naczynku z lukrem i szybko myk na talerzyk z posypką! powinna sie być przyklejona z każdej strony cukierka!
czekamy aż już otrzymane cukierki wyschły w ciepłym miejscu na talerzyku i będą gotowe do mamlania w ryjkach
przepis wymyślony przeze mnie i sprawdzony też!
polecam
Kartofelki warto pokroic w ósemki, zamarywnowac w occie balsamicznym, oliwie, oregano, chilli, curry, imbirze, koperku, wegecie, pieprzu kajeńskim + ziela angielskie..
Po nocy zwiotczeją i bedzie z nich przyszna potrawa z piekarnika pzdr
hehehe dzieks Ostatnimi czasu wymyslilem 2 super deserki
Pierwszy to lody truskawkowe z imbirem i cynamonem.. na wieczory panieńskie
Po rozwinieciu wygladaja jak wibrator hahahaha
(gotujemy jakies swierze owoce z cukrem, doprawiamy, studzimy, do blendera i dodawac powoli smietanke potem w szklanki wysokie i patyk po skosie do srodka, po zamrozeniu w ukrop z cala szklanka, poruszac wokolo i ladnie wychodzi - to zawinac w jakas folie - najlepiej w torebeczki na kanapki - i zamrozic ..mamy loda na patyku hehe zeby byly lepsze m0ozna dodac masła (marihuanowego? hyhy) do gotowania i piany z bialek do zimnej masy.
Drugi to nadziewany melon serek wiejski, cynamon, wiórki kokosowe, troche jakiegos dżemu, troche smietanki i na to ozdoba.. trawka góra slońce lol heheheheh pzdr
Hej widze że potrawy z mj cieszą się dużą popularnością ;-) Chciałem się zapytać o coś zupełnie z innej beczki. Otóż słyszeliście napewno o kroplach miętowych na problemy z układem pokarmowym. Jest to nalewka na spirytusie ok 85% alkoholu wykonana w proporcjach ok 1:5 (zioło:alkohol). Czy ktoś kiedykolwiek robił coś takiego z mj? Mam zamiar zrobić coś takiego, z tym że takie nalewki "wyciągają" z ziół olbrzymie ilości substancji aktywnych, więc wolałbym zasięgnąć porady kogoś doświadczonego w tej kwestii.
piłem z Czech wódke z gandą niewiem czy to do końca taka jest z thc, ale w smaczku zajebista była i listek MJ na butelce, zapijalismy ja z kumplami browarami
Tylko jak skończy sie out odrazu musze upiec murzynka z bonusem zielonego masła chyba ze ktos mi "pozyczy" podaruje masełko i bym mogł upiec Wygląda to wszystko smakowicie Pozdr
piłem z Czech wódke z gandą niewiem czy to do końca taka jest z thc, ale w smaczku zajebista była i listek MJ na butelce, zapijalismy ja z kumplami browarami
Hej jeśli chodzi o "Green Dragon wodka z trichomami" z http://www.greendragonsoda.com to nie zupełnie to o co mi chodziło. Otóż tę nalewkę(chyba mojego pomysłu) robi sie ze ze spirytu przez ok 7-14 dni mieszając codziennie, a po tym okresie przecedza i wywala fusy. Spiryt ma dobre właściwości jako rozpuszczalnik substancji aktywnych, więc uwalnia wiele składników z ziół i przez to zawartość THC będzie dość spora ;-) Problem z dawką jaką należ jednorazowo przyjąć. Na początek zastosował bym dawke z kropli miętowych 20-50 kropli. Widze jednak, że nie eksperymentowaliście w ten sposób, więc pozostaje mi jedynie być królikiem doświadczalnym (niestety dopiero po outcie) i zrobić patent na nalewke. Jeśli to sie sprawdzi podam przepis, chyba że mnie ktoś uprzedzi ;-) Pozdrawiam hej
Leczo wg przepisu babuni poźniej moze przepis wcuce hehe..
Ogolnie wlasne cukinie ze sloików, wlasne gruszki z octu i co sie da wlasnej roboty
i wczorajsze grillowanie ;D do tego dobra12 letnia szkocka z wloch i pierwszy raz pilem zolandowa de lux - czysta, lekko slodka i bardzo lagona .. ladnei klepie polecam
Zamarynowane kawalki kurczaka w glazurzy sa świetne!! to spalone wcale nie smakuje jak spalone tylko przez miod i przyprawy robi sie smakowita skorka ciemna pzdr
@boguś, ! ! ! fuck ale mi na noc narobiłeś smaka !! kurde, od podstawowej "ciężkiej" potrawy, po deser gruszeczki przepyszne hhehehe NIE ZASNE przez Ciebie !
@alijah, dokładnie to piłem przyjemny kolorek, smak też... K+++ panowie
Edit: kurde : "You must spread some Reputation around before giving it to bogusik2 again."
boguś wszystko cool eleganzko smaczne ale popracuj jeszcze nad elegancką kompozycją estetyczną na talerzu :], jak to robi np. pan okrasa albo w smaczneGO ,)
dawaj przepisy dokłądne a nie same fotki...zobacz jonyq juz ma problemy przez ciebie
Dzieki Panowie Johny zaraz napisze co i jak zebys mogl wyprobowac hehe
57 jak sie w ten sposób griluje pod wódeczke i jedzenie na kolanie to za bardzo nie trzeba bawic sie w kompozycje mam na kacie kilka obsluzonych przyjęc i tam faktycznie sie staram czerpiac inspiracje z kuchniTV www.kuchania.tv
Wczesniej w tym watku pokazalem troche ladniejszych dań
"Leczo babuni"
Bierzemy duzio miecha ..nie koniecznie musi byc najlepsze, a ze bedzie sie i smazylo i potem dusiło mozna wziac w sumie cokolwiek od drobiu po wolowine..
Ja uzylem czegos takiego jak 'okrawki' czyli ochłapy ze sklepu po 5zł/kilo - w praktyce to normalne wedliny tylko takie ktorych nie oplaca sie juz kroic albo cos.. w sumie nie wiem jak oni je wybierają bo czasem trafiaja sie kawalki po prostu przekraczające wszelkie pojęcie hehe - normalne i smaczne tyle ze duzo tańsze
A wiec najpierw podsmazylem na patelni 4 cebule, 6 zabków czosnku i od razu dodalem kurkume. curry w proszku, slodka papryke, majeranek, koperek suszony i wszystko smazylem az cebulka sie nie zeszkliła.. w sumie powinno sie dodac czosnek dopiero jak cebulka bedzie zeszklona, ale ja nie widze roznicy wazne zeby go nie przypalic bo bedzie wszystko gorzkie..
Do tego wzucilem to co bedzie sie najdluzej robic czyli surowe mięso - w tym przypadku takie jak do spagetti czyli wołowo-wieprzowe, teraz jest tez czas na wzucenie tłustych czesci wszystkiego co mamy zeby sie ladnie wytopilo i wsiaknelo w miesko.. Poźniej dozucamy wedliny, kiełkabe i cokolwiek innego, co niepotrzebuje duzo obrobki termicznej a ma tylko nabrac kolorku i smaku, ktorego użyczy poźniej gulaszowi
Kiedy mieso bedzie juz złote dodajemy pieprz (polecam kajeński, lub chilli), wegete (mozna uzyc czegokolwiek słonego - sól czosnkowa, ziolowa, inne wynalazki), sok z cytryny wraz z skórka (mozna zastąpic kwaskiem spożywczym albo octem balsamicznym/winnym) do tego miód, ziele angielski, liśc laurowy, owoce jałowca i troche granulowanego czosnku dla podkreslenia smaku (zalezy ile dajemy świerzego czosnku - ten sweirzy bedzie zaledwie ciekawym posmakiem a dodany poźniej bedzie wyraźnie czosnkowy. co wiekszosc osób lubi)..
Karmelizujemy wszystko (miód) na ciemnozłoty kolor i przechodzimy do garnka
Przezucamy do niego mieso z patelni i robimy taki maly trik - zawsze przy tego typu dlugim smazeniu na mocno złoty kolor tyroche miesa przywze i sie spali - jest to bardzo pożadany 'smak z patelni'..
Po przelozeniu miesa nastawiamy patelnie z resztkami na duzy ogień i wlewamy rosołu albo innego pluny ktory rozpuści w sobie wszystkie przypalone resztki - bedzie latwiej myc patelnie a smak nada leczu wyjatkowa glebie.
Mięso w garnku zalewamy plynem z patelni i dolewamy ok 2-3 szklanki gotującej wody.
Nadszedłczas na warzywa.. mozna uzyc dowolnej ilosci dowolnych warzywek; papryki, cukinii, bakłazana, pomidora, marchewki, itp itd..
Ja zdecydowalem sie na domowej roboty cukinie ze sloika (pokroic w kawaleczki ok 1x1 cm), tak samo w pelni domowe gruszki z octu (kroimy w wieksze kawalki), 4 duze swierze pomidory (ja nie pobieram ze skórki, ale oczywiscie bedzie super jezeli bedzie sie wam chcialo to zrobic) i jeden spory słoiczek koncentratu.
Jezeli robimy ta ilosc nie mozna niczego zalowac.. normalnie dałbym 3 słoiczki, ale na 8 minut przed koncem gotowania dodałem 2x fix knora do spagetti, ktory zageszcza calosc i zawiera duzo suszonych pomidorów.. podnosi tez nieco walory smakowe
Po ok 30-40 minutach duszenia i odparowywania płynów (w razie co mozna dolac wody) leczo bedzie gotowe powinno miec konsystencje sosu do spagetti, ale zapewniam ze bedzie nieporównywalnie lepsze smacznego
"Kurczak po węgiersku"
Najwazniejsze jest marynowanie.. sól, pieprz (opcjonalnie chilli w proszku), wegierska przyprawa na bazie slodkiej papryki (mozna zamiast niej dodac sloskiej papryki, szczypte ostrej, odrobine cukru i curry), jakas forma kwasu - od zwykłego octu, przez winne i balsamiczny az do soku z cytrusów - musztarda i miód.
Z miodu, musztardy i kwasu powstanie ta piekna glazura zapiekająca sie warstwami na miesie podczas pieczenia. Karmelizacja miodu moze sprawic wrazenie przypalonego na amen miesa, ale jest smaczne Do tego jeszcze ziele angielskie, koperek i lisc laurowy.
Przy pieczeniu wazne jest zeby wegle były równomiernie rozgrzane - kurczak potrzebuje solidnego pieczenia tak aby nie był przy kosci surowy, co jest bardzo ryzykowne dla zdrowia!! Lepiej przepiec niz niedopiec ;P
Mialem z tym problem bo był silny wiatr i wegle dawaly strasznie duzy żar - w takiej sytuacji mozna co jakis czas brac łyka piwka i pryskac mieso ustami
Co jakis czas polewac kolejnymi warstwami pozostałej marynatki zeby warstwami utworzyla sie smakowita, chrupiąca otoczka
Piwo nie tylko zmiejszy zar ale tez dobrze wplynie na kruchosc miesa i smak
Po ok 35-40 minutach wszystko bedzie gotowe. smacznego pzdr
dzięki dzięki boguś ! napewno wypróbuje te przepisy, trudno mi było zasnąć ale wkońcu sie udało zaczęłem liczyć sobie przeskakujących przez wielkiego joint'a rastamanów
a tu coś odemnie, co prawda, dawno to robiłem, ale jakoś zapodziały mi sie te zdjęcia i nie wrzuciłem ich
"Kaczka nadziewana jabłkami "
tak jak tytuł kaczka nadziewana w środku jabłkami, do tego 4 jabłka na zewnątrz, wydrążone i wypełnione, marmoladą, można wypełnić innymi słodkimi powidłami, świetnie sie komponuje ze smakiem kaczki
a tu na talerzu:
"Ciaaacho na faze"
pewnego pięknego dnia, po zapaleniu stuff'u naszła mnie chęć na coś słodkiego, ale coś innego, nie ze sklepu, a nawet niechciało mi sie iść do sklepu...więc poszperałem w kuchni i znalazłem produkty na mase, waniliowo-ajerkoniakową, spody do tortów, orzechy laskowe i włoskie (starte, posypałem tort po wierzchu), i marmolade truskawkową, no i na wierzch " magdarynki ", tak tak nie pomyliłem sie to są owoce specjalnie uprawiane dla palących
Iiiii po przekładałem spody elegancko, tylko że jak zużyłem całą mase to zauważyłem że zapomniałem o bokach, no ale cóż jakby ktoś niewiedział to i tak spoko wyszło
a tu pewnego innego dnia wyszło mi coś takiego, całkowity spontan
makaron rurki, jabłka pokrojone w kostke, serek wiejski, wszystko posypane cukrem, i cynamonem pyszności, mmm....
Ps. mam nadzieje że teraz ktoś przezemnie bedzie miał problemy ze snem