What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Domowe wypieki i spozywanie ziela.

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
664IMG_1895-med.jpg

kiedys nienawidzilem shrimp. teras jest moj najlepszy lunch,hehe
szybko, prosto,zdrowo,hehe

664IMG_1898-med.jpg

peace

Last edited:

bogusik2

Member
mmm krewetki są pycha... najlepszy przepis na krewetki koktajlowe jaki mi przychodzi do głowy to Krewetki Parowe ;P
Podstawą są dobre krewetki i urządzenie do gotowania na parze / wok z odpowiednią "przystawką" lub inwencja włąsna..
Krewetki trzeba najpierw zamarynować w occie winnym (najlepiej czerwony), soli, pieprzu i oliwie z oliwek (polecam smakową - np. "biała trufla"). potem już tylko wżucamy je "na pare" na parenaście minut i już ;p
Można coś takiego dożucić do sałatki ze świerzych warzyw i już sałatka orientalna gotowa... hehe większość polaków nawet nie może patrzeć na te "ochydne przekrwione robale" - jak to określił moj znajomy... a nie wiedzą co tracą :) pzdr

G

Guest

zamiast tych krewetek wolałbym się posilić zawartością tego pudełeczka :p

Korlic

Member
Siema wszystkim!
Własnie robie masełko wg przepisu Kova. Używam liści White Skunka od WL. jest ich koło 15 g na pół kostki masełka+troche smalcu. potem pomyśle aby przyprawić masełko czymś mocnym i aromatycznym. Zdam relacje z tripa po tym :)
Peace.

PS. Hyperreal umarł już jakiś czas temu, więc przeniosłem się tutaj :p

bogusik2

Member
Pieczeń wieprzowa...

Roladki rybne z Pangi z nadzieniem koperkowym...

Wieprzowina na czerwono z marchwia w sosie musztardowym (dzisiejszy obiadek)...

Kurczak po tajwańsku...

Kurczak z pary z warzywami...

Domowa Ice Tea...

I to na razie na tyle. Zachęcam do włąsnych wżutów. pzdr

Finger

Outdoor grower...
Veteran
No bogusik zobaczymy jak smakuja te roladki z pangi :)
@ HC wiesz co dobre mezcal rlz :)
Ja jak narazie do kolacji pije to

Last edited:

L&M

Member
siema Polacy :wave:

chcialem sie z Wami podzielić doświadczeniami kulinarnymi:yummy: , nie jest to nic szczególnego, ot skromna makumba,
niestety musze sie przyznać że w moim przypadku cosik mi nie wyszlo, mleko bylo laciate chyba 3 % tl czy ile tam sam nie wiem:D gotowalem to jakis czas, chyba 45 min, wsad to liscie em = jakies marne topy, wyszlo 2 szklanki zielonego napoju, a wlasciwie lepsze okreslenie to to iz był to okropny w smaku, brudnozielony, śmierdzący wywar, ale co sie nie robi dla fazy:D, trudno bylo to wypic ale jakos sie udalo. Efekty jakies tam były, po okolo 30 m do godziny weszło "coś" ale nie warto bylo sie męczyć dla tego "czegoś" . :pointlaug Sam juz nie wiem chyba cos spieprzylem, smiechu bylo troche ale ogolnie to skonczylo sie na bulu brzucha:badday: i trzeba bylo sie najebac zalewając smutek porażki, moze mleko bylo za chude bo masla w ogole nie dalem, moze trzeba bylo najpierw wygotować w wodzie tak jak to juz gdzies przeczytalem, no wlasnie duzo jest tych "może" ale co tam, nastepnym razem bedzie lepiej:D
a tu fotki:

p.s.

hehe, makumba w publicznej kuchni akademika? czemu nie!

powodzenia! :wave:

Fish131

Active member
L&M makumba nie wyszla poniewaz THC nie mialo sie w czym rozkladac!
Jak zapewne wiesz THC rozklada sie w tluszczach a tych brakowalo w Twoim przepisie. Mleko 3% to za malo... Ja co prawda robilem na takim samym mleku ale do tego dorzucilem prawie cala kostke maska ok 90%...
Pozdro!

Najpierw gotowac w wodzie? A czemu to ma sluzyc?

L&M

Member
tak tez myslalem ze za malo bylo tluszczu ale co tam, a z gotowaniem w wodzie to chodzilo chyba zeby oczyscic z syfu/kurzy i c.... wie jeszcze z czego czy cos takiego, a moze to tylko chore imaginacje mojego zrytego umysłu? sam nie wiem:D

powodzenia! :wave:

bogusik2

Member
Ja też słyszałem że najpierw jak sie kilka razy zmieni wode liściom (gotującą) to makumba potem wyjdzie smaczniajsza :) Pewnie oprócz nieczystości taka procedura pozbawiłaby listki jakiejś części chlorofilu, który jest BE :D
Tak jak Fish napisał.. msełko, masełko i jeszcze raz cholesterol x-P hehe
Jak nie wyżuciłes tych lisci to moze uda sie zrobić z nich 2 żut makumby? W końcu cała dobroć pozostała w środeczku ;) pzdr

bogusik2

Member
Nowy sposób na jajka... "jaja bogusika2 z pary" :D hehe
Najpierw mieszanka mrożonej marchewki i marynowanych boczniaków (grzybki takie)..
Boczniaki standard.. marynowane w oliwie, occie balsamicznym, soku z cytryny, sosie Worcestershire, pieprzu (duużo), soli, sukrze i odrobinie gałki muszk...

Następnie przygotowałem foremki na jajka :p po prostu odcisnołem złożoną folie alu na nieza dużej szklance,, do środeczka wlałem oliwe z oliwek.

A teraz czas na wbicie jaj :p po jednym na foremke.. do kazdego sól, pieprz i kropla sosu Worcestershire.

Dalej 2 jajka rozbełtane z musztarda bawarską, octem balsamicznym, sola i cukrem.

Następnie kiedy warzywa już sie pogotowały na parze przez 25min. włożyłem talerzyk, na którym były ułożone foremki z jajkami. Po 8 minutach pierwsza warstwa była ścięta i mogłem polac je rozbełtanymi jajkami (2 warstwa). Te 2 warstwy oddzieliłem szczypiorkiem..

Jajka fajnie puchły (jak suflety) gotujac sie na parze :p

Gotowe :p czas na dodatkowa porcje szczypiorku do dekowacji i wykładanie jajek z formy na talerz..

ooo tak :p u like that don't you.. :D

I voila.. koło jajek układamy warzywa, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem (koniecznie świerzo mielony), a na koniec tylko szczypierz :D

Taki jeden talerz (którym można sie najeść po szyje) to tylko ok. 400kcal!!!
Moje motto to smacznie, zdrowo i z sercem :D już sie nie moge doczekac dań z cannabisem po zbiorach.. pzdr

bogusik2

Member
Dzięki hehe pierwsze zamówienia :p obsługiwałem już wigilie w firmie matuli na ok. 15-16 osób, więc male przyjątko to dla mnie pestka :D haha
Mam nadzieje ze kiedyś będą mi tak wychodzić topy :p pzdr

bogusik2

Member
Jak na razie nie :( ale naoglądałem sie "cooking with cannabis", więc jak tylko zetne i podsusze topy.. będzie zabawa :D:D:D
Oprócz masła jest jeszcze mąka, oliwa i nalewka z marią - można kazde danie, chocby najwykwintniejsze uczynić lepszym hehe
Musze tylko uważać na proporcje bo jak wiadomo przesadzanie z doustnym przyjmowaniem THC nie kończy sie za dobrze :p pzdr

bogusik2

Member
hehe Bio to sie daje w takich ilościach że tylko posmak czuć :p oczywiście zeby było smacznie i ziolko musi być smaczne - jak przyprawa.. czyli najlepiej po curringu ze skórkami cytrósów.. mniam :D
Z resztą można coś zrobić "na ostro" czyli pieczenie (ten miły rodzaj pieczenia :p) zakłóca smak ziolka.. ogólnie bardzo smacznie można podac prawia wszystko ;) pzdr

Latest posts

Latest posts