What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Da, inteleg ce zici, si probabil ca asa voi face pana la urma, bag si speed controlul pe ventilatoare. Din ce am observat caldura se duce destul de repede in tot radiatorul, acum desigur, va fi mai scazuta daca se masoara pe aripioare, dar pe talpa, chiar si pe lateral este max 1-2 grade diferenta fata de masuratoarea luata fix langa led. Nu m-am hotarat inca unde vor fi pozitionati senzorii de temperatura, ca am comandat altii pentru montajele finale, care n-au ajuns inca, dar oricum, undeva pe talpa vor veni pusi. Cat despre alegerea mea de a merge pe 40 grade.. vreau sa si protejez ledul si observ ca daca radiatorul este unul bun, nu se ajunge la temperatura aia decat fara vent, oricum.. drept urmare la mine in practica dimmingul se va face mai des din cauza temperaturii mediului decat a radiatorului.. sau cel putin asa intuiesc eu.
Mi-am dat seama ca-i complicat de codat daca ai 2 bucle care se suprapun, dar acum ca ai venit cu ideea ca ventul sa se tureze doar ca o ultima solutie, inainte sa ramana ledurile mult prea chioare, suna bine. Nu stiu insa daca se va ajunge la vreo situatie de asta, totusi, ca din cate observ pe la 25-40% putere sta pe la 30 grade radiatorul fara vent. Iar cree-urile sunt si mai eficiente decat chinezismele astea de le tin acum in teste.
Mersi de ajutor, am mai conturat putin proiectul final!

Da JTM , radiatoarele sunt destul de mari , ideea este ca la 30W fara sa mearga coolerul ele stau reci , nu se incalzesc aproape deloc.La 50W incep sa se incalzeasca fara cooler.Sursele step-up ce o sa le montez sunt stabilizate , adica daca le reglez la 36V pai la 36V raman indiferent daca modific tensiunea de intrare , am facut testul cu 18V apoi am setat pe 24V si tensiunea de iesire a ramas aceeasi , 36V.Deoarece este prima oara cand lucrez cu leduri de putere sunt sigur ca nu am inteles eu chiar bine cum stau treaba cu ele dar ma straduiesc.Inca o intrebare , ce pasta termoconductoare folositi voi ? Eu am folosit arctic silver 5 , este ok sau trebuia sa folosesc pasta uzuala alba ?

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@ jorj: Ambele sunt bune. Bineinteles, arctic silver e oleaca mai buna. De obicei eu am la indemana de aia alba si nu sufar.

@explo: Am mai stat si m-am mai gandit aseara la buclele tale. Acuma, depinde cat de mult conteaza zgomotul pentru tine. Eu unul, daca ar fi sa fac stabilizarea temperaturii si protectia, as face-o din coolere, daca zgomotul nu m-ar deranja.

Hai sa ne imaginam intr-un grow-room. Ce am prefera cand suntem acolo sa se modifice daca trebuie reglata temperatura? Cred ca majoritatea ar alege sa ramana lumina constanta. Variatiile de zgomot sunt mai putin deranjante pentru oameni, alea de lumina nu. Ar fi ca intr-o zi cu nori care se plimba pe cer. Identic natural. :)

Bineinteles, ca daca esti cu grow-tentul in dormitor, o sa vrei invers, sa te duci din lumina si doar in ultima instanta din ventilatie.

Acuma depinde de necesitatile si preferintele tale.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Eu o sa reglez si temp in growroom cu intensitatea luminii, deci nu ma deranjeaza. Oricum am sa bag vreo 500w/m sa am de unde scade.
Na, growroomul e stealth, dar stii ce m-am gandit, daca tot il fac custom, pai vreau sa poti sta langa el si sa nu stii ca e acolo. Ba mai mult, chiar daca stii ca e pe acolo pe undeva, sa nu stii in ce directie sa cauti mai repede. Cam toate sunt stabilite, mai am niste functii de siguranta de gandit cum le implementez, si sa ma decid cum voi afisa datele, daca il leg la retea sau pe wireless, sau ramane doar local, etc.

Last edited:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
542 W / sqm. e ok daca ii poti raci. Avand in vedere ca optimul la leduri incepe undeva pe la 400w/ sqm.. e ca si cum ai avea undeva intre 600 si 1000W hps / sqm. Planta poate beneficia si de 2000W pe metru patrat deci e in limitele acceptabile.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu prea.. ti-ar trebui dublu.
200w de cree-uri pe 1 mp e comparabil cu un hps de 250W/ mp, cand recomandat este cam 400+W/mp.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@jorj: Auzi, daca mai cresti cu 2-3V tensiunea la sursele tale, te-ai scos, ai 400W/mp :D

...just kidding ...

@explo: Vine un mic tent de 1mp. Ma gandesc la niste radiatoare pasive pentru 50W. Am comandat niste drivere de 100w dimabile, LEDurile is tot de 100W, ma gandesc sa le pun pe 50-60Wx10buc. Pare incurajator ce ziceti voi cu coolerele alea, si nu as mai adauga zgomot la la growtent, in afara de extractor. Din pacate, driverele imi vin spre Craciun incolo, so...

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Suna bine jtm. Dar o sa stea calde radiatoarele daca nu pui coolere pe ele. Ca asta inteleg ca vrei cand zici ca nu mai adaugi zgomot.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Pai daca nu stau la mai mult de 50-60C nu sunt suparat. Bine, LEDurile duc si 80C...

Citii putin, si vazui ca la 100cmp am cam 4C/W. Asta inseamna ca o tabla de 50x50cm, ar avea sub 0,2C/W. La 50W inseamna 10C peste ambianta, ceea ce e uau, pentru o bucata de tabla. Acuma, nu o fi proportional, dar si dublu suna bine. Ai putea sa faci un grow room cu tavanul din placa de aluminiu. Si poate si peretii laterali :p

Na, speculez deocamdata...

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Si, o intrebare. Prin drivere dimabile te referi la meanwellurile alea cu potentiometru?

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Nu, niste chinezarii fara carcasa, cu semireglabili, care desigur pot deveni potentiometri externi. Da' imi vin de anu'nou probabil, best case... Cred ca o sa ajunga Malawi-ul la juma de metru pana atunci. Sub cefeleuri, ov cors.

Latest posts

Latest posts