ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
De ce spui ca nu o sa suporte curentul acel releu ? Scrie clar pe priza ca suporta 16A , la mine o sa fie un maxim de 3A , deci nu am motive sa ma ingrijorez.Revin cu raspunsuri dupa teste.Degeaba ne dam toti cu parerea , pana nu testez sunt doar presupuneri si contraziceri.
Se refera probabil ca acel releu e pentru curent AC si nu DC. Si nu m-as baza pe chinezismele alea sa rulez mai mult de 10 A, chiar daca vorbim de tipul de curent pentru care sunt facute. Si eu de alea la controllerul de growroom, poate chiar mai solide decat ce pun astia in prizele acelea, dar pentru orice are peste 1-2 amperi folosesc un contactor conectat pe iesirea acelui releu. Better safe than sorry.
Cred ca e mai sigur sa schimbi releul cu unul pentru DC.
Si calculezi gresit, ca tu cred ca o sa intrerupi inainte de step-up-uri si atunci curentul e cam 5A, nu 3A, chiar daca dupa step-up-uri ai doar 3A, tu calculezi la punctul de contact pe care il controlezi.
Si (putin) offtopic: Eu nu vad contrazicerile alea de care vorbesti tu, acum desigur, de multe ori in viata e bine sa incerci si sa vezi ce se intampla. In electronica e mai bine sa studiezi inainte, ca altfel se aduna incercarile esuate si o sa ai mai multi bani bagati in piese arse decat in cele functionale.
prin releu o sa treaca curent alternativ oameni buni , mai exact 24Vca.din priza programabila vor iesi cei 24Vca spre puntea redresoare de 50A.acest releu trebuie sa imi spuporte un curent alternativ de aprx. 5A (eficienta modulelor step up este undeva la 95%). 24V x 5A = 120W.Sa zicem ca cei 20W se mai pierd in sursele step up si in ventilatoarele ce or sa fie pe acolo.Releul va suporta fara probele 5A.Credeti-ma.Va faceti probleme aiure.
Isi ia ventilator de 24Vac. Sau pe alta punte, ca nu moare nimeni.
E mult 5A a la long. Am sudat destule relee de "16A". Plus ca tu nu ai sarcina pur rezistiva, ca sa zici ca e ok. Chestia aia tine 16A (da, da, vezi sa nu, tine pe hartie) rezistiv. Inductiv tine 2-3A (500W, scrie pe ea de fapt).
Acuma, tu nu ai sarcina inductiva daca te pui pe AC, insa ai sarcina capacitiva (10000uF o sa ia ceva inrush curent la pornire daca nu pui si un ceva sa limiteze varful de curent). Supracurentii care iti pot suda contactele vor fi la inceput, nu la sfarsit (ca la sarcini inductive, unde apare arc la decuplare), dar vor fi. In fine, nu e o problema. O sa tina o vreme si o sa se arda contactele la releu la un moment dat, no big deal, nu ia foc.
Si daca il pui pe DC o sa ai un supracurent la pornire, dar nu atat de mic, caci condensatoarele din step=upuri sunt mai mici. Eu am sudat odata un releu cu un condensator de 100uF incarcat la 12V pe care il descarcam din cand in cand.
Pe priza mea programabila scrie 220 - 240V la 16A (3500W) nicidecum 500W.bine , ca sa va fac pe plac o sa pun 3 relee de 16A in paralel si cu releul din priza o sa comand cele 3 relee.intre timp am facut rost de o sursa led 37,5W.Am facut niste masuratori , am alimentat ledul si apoi pe terminalele ledului am masurat fix 33V.daca am masurat tensiunea de 33V inseamna ca amperajul a fost undeva la 1,13A (37,5W : 33V = 1,13 cu aproximatie A.).Aceeasi treaba am facut-o si cu o sursa de 10W iar tensiunea la bornele ledului era undeva la 30V si amperajul undeva la 330 ma.Intelegeti cum functioneaza treaba?Nicidecum ledul nu se deschide fix la 36V cum spunea cineva pe aici.Acum din masuratorile astea eu deduc ca am nevoie de 35V cu 1,42A pentru cei 50W doriti.Asa ca , daca alimentez direct ledul la sursa de 32V (exact cat imi iese din traful 24Vca dupa punte + 10.000uf ) nu cred ca ledul se va arde.Va consuma cu aproximatie 35W si nicidecum ca se va arde.Pun pariu pe chestia asta.Aceasta este sursa de 37,5W.Apropo , ledul este orbitor la cei 37,5W , WOW.
pentru ca ventilatoarele sa mearga non stop mai am o sursa step down pe care o voi regla la aprx 9V , sunt ceva mai silentioase coolerele de 12V alimentate la aceasta tensiune.
1. Da, din pacate pe multe astfel de prize nu este scris decat curentul rezistiv suportat. E o mica magarie.
2. Nu ne faci pe plac, ne dam si noi cu parerea.
3. Ai inteles gresit, nu a zis nimeni ca se deschid fix la 36V, ci ca nu ii stii tensiunea de deschidere cu precizie fara a ii ridica curba UI. Nici nu poti spune ca exista un astfel de punct.
Datorita faptului ca nu poti sti precis, nu se lucreaza cu limitare de tensiune, ci de curent.
Este o greseala sa presupui ca ai un curent de xA pentru ca masori tensiunea pe led si "stii" puterea sursei. In mod corect se masoara curentul, tensiunea, si calculezi puterea. Curentul este dependent de tensiune si de "rezistenta" (ca sa zic asa) LEDului la tensiunea respectiva, ca sa zic asa.
Eu nu am auzit de limitare prin tensiune la led-uri. Dar niciodata. Daca ar merge asa simplu de ce ar mai cumpara lumea drivere??
Asa ca faceti-ma si pe mine sa inteleg, cum tensiunea de 32V sa zicem, ca doar asta e exemplu dat, va face ledul sa nu suga mai mult de 35W, adica un amper si ceva. Luam in calcul ca sursa are ceva mai mult amperaj disponibil decat are necesar ledul ca sa se arda. Acum, ce il face sa nu se arda? Si sper ca raspunsul nu e "sperante si rugaciuni", ca nu suntem pe threadul despre religie.
Intre timp am reusit de am montat ledurile pe radiatoare.Le-am tinut in test aproximativ 30 min cu ventilatorul de pe radiator setat la fix 10V si nu se incalzeste mai deloc cu sursa de 37,5W.Va urma ....
Attachments
Week 5 big b blue cheese1
103.2 KB
· Views: 47
Blue cheese 1 in the hall. Just got her haircut. Flame defender on floor behind plant
Intrebarea este.. Cati Ah are disponibili aceea baterie?
Uite, daca chiar sustii treaba asta din experienta, sau ai citit prin vreo sursa de incredere treaba asta, zi-mi, si fac un test. O sa pun la bataie un led de 1W sau 5W si o sa il conectez la un stepdown, oferindu-i exact voltajul din datasheet. Vedem ce se intampla. Din ce cunosc eu se va arde. Ce zici, esti atat de sigur de treaba asta ca ar trebui sa risc ledul ala?
Eu stiu asa.Am alimentat un led care in datasheet are 3V , l-am alimentat direct dintr-o sursa reglabila si am reglat-o la 2,8V.Nu s-a intamplat nimic , ledul a luminat corect mai mult timp.
ok, pana maine seara probabil revin cu rezultatul (daca cumva uit dati si voi un semn). sa vad daca gasesc chiar in seara asta piesele necesare pt test. +ochelarii si manusile de protectie si extinctorul la indemana.
) Nu cred ca ai nevoie de extintor si alte alea.In fine , maine ma duc sa achizitionez sursele step up cu urmatoarele caracteristici :
Performance parameters:
1.Input Voltage:3-35V DC (Note: When input voltage is less than 4V, onboard voltmeter will not work).
2.Input Current:9A (max).
3.Output Voltage:3.5-35V DC (this board is boosting board, output voltage>=Input voltage).
4.Output Current:6A (max).
5.Output Power: 65W (when the input and output voltage greater than 20V up to 100W).
6.Conversion Efficiency: 96% (the highest).
7.Output Ripple:40mV(TYP).
8.Onboard Voltmeter Range:4-40V .
9.Error:+/-0.1V.
Am sa le alimentez pe rand la un alimentator de laptop 19V 4,5A , are cam 75W , vreau sa vad daca reusesc sa le fac sa lumineze la 50W.revin maine cu rezultatele la teste.Sper sa ne lamurim odata pentru totdeauna care e treaba cu ledurile astea.
1 singur poate, la 50W, matematic nu incap 2 acolo. Si nici nu cred ca e recomandat sa tii sursa aia la maximul posibil prea mult timp. Am si eu laptopuri cu alimentator de 90W, dar rareori trece de 60W consumul pe ele. Si se incing chiar si asa!
Later.edit: acum am vazut si "pe rand". asa ii ok. cred ca-s spart.
ca sa va mai lamuresc putin atasez graficul de la CXB 3070.
Din grafic reise (am curaj sa pun pariu cu oricine) , ca CXB 3070 alimentat de exemplu la 35,5V el va consuma 1,8A , deci puterea va fi de 35,5V x 1,8A = 63,9W.Sursa poate sa aiba si 1000A dar cu conditia ca ea sa fie reglata la fix 35,5V acest led nu se va arde.Pun pariu cu oricine doreste chestia asta.
Nu trebuie sa pui pariu. Asa si este. Doar ca 35,5V acela difera de la un LED la altul, si mai mult, de la un lot la altul, si inca si mai mult, de la un producator la altul. Este posibil sa ai o potrivire perfecta la 10 LEDuri, la al 11lea sa ai 20% diferenta in putere, etc. LEDurile din acelasi lot se vor comporta identic. Cand te uiti si la dispersia cu temperatura, lucrurile devin si mai rele.
Nu e incorect faptul ca este posibil sa gasesti pentru fiecare LED o tensiune la care sa lucreze la un curent in plaja in care merge "bine". Incorect este sa te bazezi pe limitarea in tensiune. Iluminarea LEDului depinde de intensitatea curentului, care la tensiune constanta variaza chiar si la simpla incalzire (ca nu o sa il tii criogenic). Ca sa nu mai zic ca variaza raportul de la un lot la altul. Din motivul asta se lucreaza cu limitare in curent.
Nimeni nu vrea sa iti faca in ciuda ci sa iti spuna ca daca un cui intra in scandura nu e din cauza ca il suge scandura, ci din cauza ca dai cu ciocanul.
Ca atare, nu invata oamenii prostii. Din motive practice, chiar daca poti alimenta LEDurile cu limitare in tensiune, asa, experimental, de amorul artei, ele trebuie alimentate cu limitare de curent.
In ceea ce priveste sursele, tensiunea lor maxima este data de o referinta stabilizata, mai mult sau mai putin. Cat e aia si cat sunt rapoartele interne de la care ia referinta dau tensiunea de iesire. Daca e facuta ca lumea, nu o sa poti sa ii fortezi iesirea mai sus. Daca nu e facuta ca lumea, never now.
E si electronica o meserie, crezi nu crezi. Pentru unii.
In alta ordine de idei, nu am inteles cum vrei sa alimentezi LEDul de la sursa de laptop. Poate prin step-up. Direct nu o sa se aprinda. De data asta in veci, indiferent ce crezi tu. LEDurile nu sunt becuri. Portiunea aia liniara din graficul de mai sus nu e valabila la 20V.
Si crede-ma, unii pe aici sunt lamuriti, nu e magie
@explo: nu iti strica degeaba LEDurile. Pot sa mearga. Un timp.
Cine chiar vrea sa invete despre diode, sunt ecuatiile aici:
The Shockley diode equation has an exponential of V_D/(kT/q), which would lead one to expect that the forward-voltage increases with temperature. In fact, this is generally not the case: as temperature rises, the saturation current I_S rises, and this effect dominates. So as the diode becomes hotter, the forward-voltage (for a given current) decreases.
Here is some detailed experimental data, which shows this for a 1N4005 silicon diode. In fact, some silicon diodes are used as temperature sensors; for example, the CY7 series from OMEGA has a forward voltage of 1.02V in liquid nitrogen (77K), 0.54V at room temperature, and 0.29V at 100 °C.[5]
In addition, there is a small change of the material parameter bandgap with temperature. For LEDs, this bandgap change also shifts their colour: they move towards the blue end of the spectrum when cooled.
Since the diode forward-voltage drops as its temperature rises, this can lead to thermal runaway in bipolar-transistor circuits (base-emitter junction of a BJT acts as a diode), where a change in bias leads to an increase in power-dissipation, which in turn changes the bias even further.
Adica ce stiai din experienta, ca nu ii place pe sursa nelimitata in curent. Eu le-am alimentat fara limitare in curent, desigur. Cine a stat 1000 de ore sa le supravegheze, fie ca variaza tensiunea nitel, fie ca se incalzeste afara? O sa o faca jorj...
Cred ca m-am tampit. Imi pierd vremea. Unde esti tu CB???