ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
,,Portiunea aia liniara din graficul de mai sus nu e valabila la 20V,,
Nu inteleg ce vrei sa zici ca nu e valabil graficul la 20V.In grafic pe verticala sunt voltii iar pe orizontala amperii.Si graficul arata clar o chestie , tensiunea de start a ledului este in jurul a 31,5V , si nu prea e bine sa depasesti 36V daca nu ai sursa cu limitare in curent.Credeti ca eu nu as fi vrut sa gasesc un step up cu limitare in curent ? Nu vreau sa mai astept iar o comanda asa ca am decis sa cumpar de pe plan local sursele de mai sus.Va garantez ca atata timp cat ledul nu va fi alimentat cu mai mult de 35V el nu va pati nimic.
ia uitati ce spune cineva pe aici : vad ca unii nu fac diferenta intre curent si tensiune , la un led care este in principiu o dioda conteaza curentul maxim suportat de el (cel din catalog) si nu tensiunea , curent care este limitat de rezistenta si care se calculeaza , pe pe led va cadea o tensiune constanta + caderea de pe rezistenta , suma celor doua trebuie sa dea tensiunea de alimentare
un led alimentat la o sursa de 3V si 1000A va lumina normal si va lua un anumit curent (cam 20 mA , 0,02A) care nu va influenata functionarea, in cataloage este si puterea disipata in W
daca se va conecta la o sursa cu tensiune mai mare va trebui limitat curentul la valoarea specificata de catalog
Si tu cam ce crezi ca incercam sa iti explicam de 2 zile? Rezistenta aceea limiteaza efectele fluctuatiilor tensiunii de deschidere, a tensiunii de alimentare, etc, intr-o anumita masura. LEDul intr-adevar va lua doar un curent conform curbei U/I, insa comportamentul, in lipsa acelei rezistente sau a unei surse de curent, tinde spre o functionare in avalansa, cu exceptia cazului ca stai tu cu mana pe buton.
Adica. Il pui la 33,5, ia 1,5A (sa zicem). Incepe si se incalzeste, ia 1,6. Se va incalzi mai tare. Va trebui sa ii scazi tensiunea cu 0,1V. Isi va reveni. Etc.
Acea rezistenta (sau limitarea de curent) impiedica tocmai asta. Este posibil ca modulul tau de step-up sa aiba limitare de curent si atunci e ok, doar reglezi limitarea la cat vrei.
Daca nu are, ii pui o rezistenta (prin tatonare, masori curentul in circuit). Poti incepe cu o rezistenta de 2,2 ohm/10W, la datele pe care le ai tu acolo.
Sa fii tu sanatos cate led-uri am ars de curiozitate, ca sa vad cum merg alimentate in tensiune constanta (isi schimba culoarea la curent mai mare. nu incerca totusi )
dar tu nu ai resistor acolo. ca doar ne-ai spus ca stii sigur ca merg fara. acum vii si spui ca resistorul face ca ledul sa mearga linistit la tensiune constanta. deci unde e adevarul?
si de ce ai lua un step-up fara reglaj de current, cat unul care are reglajul e max 10 usd, iar unul mai ieftin in jur de 5 usd? eu am vreo 4-5 step-up-uri de astea pe aci numai pentru teste, sunt f utile.
Ok baieti , am intrat in posesia modulelor step up.Sa scrie si rezultatele acum.Am folosit un alimentator de laptop 19V si 4,5A , din el am alimentat modulul step up , din modul am alimentat ledul cu ampermetru in serie.Am inceput sa reglez tensiunea , pe la 28V ledul incepe sa se aprinda foarte slab si pe masura ce cresteam tensiunea crestea si amperajul astfel incat in momentul in care am ajuns la 36V amperajul s-a fixat in jurul valorii de 1,4A , asta inseamna consum led 36 x 1,4 = aprx 50W , exact cat mi-am propus.Dupa 30 min de functionare toate masuratorile au ramas constante , nimic nu s-a schimbat.Modulul step up s-a incalzit o idee deoarece este alimentat la doar 19V si la iesire erau 36V , in momentul cand o sa il alimentez la 32V lucrurile vor sta altfel.Pozele care le-am atasat vorbesc de la tine.Ma bucur ca am avut dreptate , aveti si voi dreptatea voastra dar eu v-am spus de la bun inceput ca aceste module step up sunt ok pentru ceea ce mi-am propus.revin in viitor cu alte detalii....Coolerul de pe radiator a fost reglat la 12V , nu se incalzeste mai deloc radiatorul ledului.Temperatura a ramas constanta dupa 30 min de functionare.
Imi permit sa iti sugerez sa te joci si cu limitarea de curent, pana vezi ca ii poti si scade nitel curentul, si apoi sa o dai inapoi un pic. Asta daca vrei iluminare constanta ca pentru 50W.
Bine, asta in cazul in care potentiometrul ala din coltul placii face asta. Asa ar trebui, inca nu ma prind din ce reglezi tensiunea, din ala sau din butoane. In mod normal, la 36V poti fi oriunde intre 1,5 si 2 A, functie de temperatura cipului, deci nu ar fi exclus sa fii deja in limitare de curent. Greu de spus fara placa in fata.
Din potentiometru se regleaza doar tensiunea.Am reglat tensiunea la aprx 36V , curentul masurat era aprx 1,4A , dupa 30 min de functionare timp in care temperatura ledului s-a stabilizat si nu a mai crescut curentul si tensiunea au ramas aproape la fel.Sa zic ca a variat foarte putin , ceea ce este si normal.Eu zic ca mi-am atins scopul si totul a iesit cum am planuit pana in momentul de fata.Va urma ...
Mult prea mic radiatorul de pe step up pentru 50W. N-o sa dureze prea mult, mai ales la 3 dolari cat face un step-ul de asta. Cu doar 1 dolar si jumatate in plus luai unul cu limitare de curent. O alegere mult mai inteleapta. Si pare si greu sa ii schimbi radiatorul, daca nu cumva poti adauga pe spate unul maricel..
Radiatorul acela nu o sa se incalzeasca prea tare , iti explic si de ce.Cu cat diferenta dintre Uout si Uin este mai mica cu atat acel radiator o sa se incalzeasca mai putin deoarece eficienta este mult mai mare.Eu o sa alimentez step-up-ul la o tensiune de 32Vcc si o sa iasa din el 36Vcc , deci diferenta este de doar 4Vcc.4 volti sunt putini tare , De fapt acel radiator o sa disipe caldura de 4V x 1,4A cat am pe iesire , asta inseamna 4V x 1,4 = 5,6W , atat disipa acel radiator , nicidecum 50W ) , se pare ca sunt cam cel mai priceput la electronica pe aici.Fara suparare.In casa modulul step-up l-am alimentat la 18V si l-am setat pe out pe 36V.In cazul acesta 36V - 18V = 18V , 18V x 1,4A = 25W , da , asa se incalzea radiatorul , ca na trebuia sa disipe cei 25W , ap pus un cooler pe el si s-a racit instant.Cam asa sta treaba cu electronica , asa se calzuleaza cat disipa un radiator , cu cat diferenta dintre tensiunea de iesire si tensiunea de intrare este mai mare cu atat pe acel radiator se va disipa o putere mai mare si va fi mai ineficient.La fel este valabil si cu sursele step down.
N-a zis nimeni man ca o sa disipe radiatorul ala 50W, ziceam ca atat treci tu prin step-up. 5 W pentru un radiator asa mic, folosit 12/24 sau 24/24 ore mie mi se pare mult. Mai ales cand sunt folosite piese ieftine pe circuitele de genul asta din china. Tu gadila-te cat vrei.
Eu nu pun bani sa iti facem statuie, vezi cu jtm poate te ajuta el.
Exploziv nu te supara dar esti pe dinafara cu electronica.Ceva ceva stii tu dar nu suficient de mult.Auzi tu ,,N-a zis nimeni man ca o sa disipe radiatorul ala 50W, ziceam ca atat treci tu prin step-up. 5 W pentru un radiator asa mic, folosit 12/24 sau 24/24 ore mie mi se pare mult,,
Ia explica-mi si mie cum adica or sa treaca prin step-up 50W ? Prin step-up or sa treaca 5,6W . Restul de 50W or sa treaca prin led si va rezulta o lumina foarte puternica.In final va fi un consum de 55,6W (led + step-up).Sa fie clar , prin step-up or sa treaca doar 5W (impropriu spus , normal se spune ca acei 5,6W se disipa prin step-up.)Mai vorbim dupa o luna doua daca au rezistat modulele , ok ? Eu pun pariu ca or sa reziste foarte bine , chiar daca tu imi tot spui ca nu.radiatorul acela este destul de mare pentru cei 5,6W care or sa se disipipe , plus de asta o sa bata un cooler incontinuu pe module.Acu l-am alimentat la 24V , iesire 36V.36 - 24 = 12W disipati , functioneaza asa de aprx o ora bate un cooler pe modul si este caldut , abia se simte ceva caldura.Temperatura coolerului de pe led la fel , este foarte ok , lumina nu mai zic , orbitoare.Cu asta am incheiat discutia , clar ca nu o sa ajungem nicaieri , voi aveti cele mai bune module , eu am numai gunoaie , chinezisme , v-ati contrazis cu mine incontinuu.In final tot nu vreti sa imi dati dreptate , nu e nimic.Eu imi fac treaba voi ramaneti cu ideile voastre.Peace !!!
Daca imi explici tu cum ajung la led watti aia fara sa treaca prin step-up, te cred. Hai lasa discutiile astea, mai bine ai lucra la proiect acolo. Nu suntem aci sa ne batem in electronica, sau cel putin nu eu nu vad nici un rost in asta. Imi pare rau daca te-am deranjat. Succes la treaba.
In primul rand nu m-ai deranjat.Vreau doar sa iti expplic ca te inseli , cunosti tu ceva electronica dar nu indeajuns de mult.Si ca sa iti raspund la intrebare cum ajung cei 50W la led , pai cum sa ajunga ? Simplu , prin step-up care ridica tensiunea de alimentare de la 32Vcc la 36Vcc.Exact asa ajung cei 50W , impreuna cu cei 1,4A bineinteles.bineinteles ca step-up-ul se va incalzi foarte putin deoarece prin el caderea de tensiune va fi destul de mica , 4V + 1,4A = 5,6W , este foarte putin pentru radiatorul ala , crede-ma , abia o sa se incalzeasca putin tinand cont ca pe el o sa bata si un cooler.De ce crezi ca ledul care consuma 50W trebuie pus pe un radiator adecvat si racit de cooler ? Pentru ca daca masori tensiunea la bornele ledului este tensiunea de 36V iar daca pui ampermetrul in serie cu ledul iti va arata 1,4A. De aici cei 50W.Faza este ca aceste module step-up au o eficienta foarte mare , lucreaza la o frecventa destul de mare si eficienta este pe masura.Cu cat eficienta este mai mare , adica cu cat randamentul este mai mare cu atat modulul respectiv se va incalzi mai putin.Hai sa iti dau un exemplu , un amplificator audio in clasa A de exempli are o eficienta destul de mica , undeva la 40 % , acest tip de amplificator va avea nevoie de un radiator imens deoarece pe el se va disipa o putere destul de mare .Un amplificator audio in clasa AB de exemplu are randament mai bun , undeva la 65 - 70% , el necesita un radiator mai mic.Amplificatoarele audio in clasa D au un randament foarte , foarte bun , unui amplificator de 100W de exemplu care este in clasa D ii trebuie un radiator destul de mic , nu iti vine sa crezi cat de mic este , pe cand la clasa AB este cu mult mai mare.V-am dat niste exemple ca sa intelegeti.Multumesc si scuze daca am exagerat pe alocuri.
Nu asta era ideea, nu trebuia sa imi explici, na, mersi acum, ca te-ai straduit. Am lucrat si eu cu step-up-uri, si cu step-down-uri, citesc datasheetul inainte sa folosesc ceva, stiu cum functioneaza, stiu si ca daca treci 50W prin ele puterea disipata in radiator nu va fi 50W, ca-i si logic, ar fi eficienta 0%. Tu te-ai legat de o exprimare care poate nu era prea clara, dar te asigur ca nu se referea ca ar fi 50W disipati in acel radiator. Si de aici vreo 5 posturi degeaba, intelegi?
Apoi, nu a zis nimeni ca tu ai cele mai proaste chinezisme, folosesc si eu piese tot din china, dar nu ma zgarcesc la 1-2 dolari, cand treaba asta ar putea arde un led de 20+ dolari. Sustin ideea mea ca ti-ar trebui limitare de current, si o sa realizezi asta daca ai ghinionul sa ti se opreasca ventilatia la vre-un radiator pe care ai led. De altfel, iti mai zic cu siguranta ca tu vei avea eficienta mai scazuta a ledurilor si durata de viata mai mica. N-am testat asta, dar scrie in datasheet-uri. Si am studiat si de ce nimeni nu foloseste leduri controlate prin voltaj, practic explicatia simplificata ar fi fix ce a postat jtm. Crezi ca ai descoperit tu o metoda super ingenioasa de a nu folosi drivere? Iti garantez ca daca era o metoda fezabila ai fi gasit-o scrisa si explicata peste tot, chiar si pe forumul asta. Si da, nu stiu tot, nu stiu nici macar multe in electronica, dar tot ce mi-am propus sa fac am facut pana acum am reusit, daca studiezi inainte problema suficient, la cata informatie e pe internetul asta te descurci si asa. Poate ca nici nu imi trebuie mai mult. Dar stiu sa nu ma incapatanez cand primesc un sfat, si merg sa mai studiez problema inainte de a ma decide ce e de facut. Tu o tii pe a ta.. Tine-o in continuare, pe mine nu ma deranjeaza. Nici pe jtm, sunt sigur.
Daca ai inteles ce vreau sa zic, bine, daca nu, succes si nu mai ma baga in seama.
La faza ca daca mi se strica ventilatia ai dreptate.Sa speram ca nu o sa mi se strice.Oricum , ledurile le voi regla undeva la 40W si la cate ventilatoare or sa fie prin grow nu cred ca o sa se intample ceva daca imi moare un ventilator.Am ales aceste step-up-uri deoarece nu mai stau sa astept o alta comanda cu alte step-up-uri , am ales sa le cumpar pe acestea doua de pe plan local.Oricum , am facut testul si am oprit ventilatia la led si spre surprinerea mea dupa 15 min curentul nu crescuse aproape deloc , cred ca au vreo limitare ceva si step-up-urile.
Din pacate pentru tine explo se inseala. Daca ti se strica un ventilator pe un LED, poti sa ai si mama limitarii in curent ca tot iti crapa LEDul daca radiatorul nu este destul de mare. Pentru asta trebuie sa folosesti o siguranta termica pe fiecare radiator, si se rezolva. Insa mie mi se par mari radiatoarele, asa ochiometric.
Toata lumea le alimenteaza la curent constant pentru ca le alimenteaza la tensiune semnificativ mai mare decat 36V. De ce? Pentru ca asta da functionare constanta, iluminare constanta, protectie, etc. Asadar este posibil sa nu se arda atat cat vor merge ventilatoarele, poate nici daca se opresc, atata timp cat sursa nu da peste 36V. Insa nu este o chestie de incredere. Si doamne feri sa nu fie stabilizat stepup-ul daca o sa il alimentezi tu de pe reteaua de 24Vca din subsol. O sa afli la un moment dat de ce, sau poate tu esti norocos.
P.S.
Daca vrei sa crezi ca te stii cel mai bine la electronica de pe aici si te ajuta la psihic, fii sigur ca nu te va impiedica nimeni, ba chiar te vom sustine (tacand), ca sa fii tu fericit.
Ca sa evit arderea ledurilor eu le-am pus pe un circuit de dimming care scade factorul de umplere cu 10% de fiecare data cand radiatorul atinge 40C sau temp in growroom atinge 28C. Inca lucrez la proiect, dar pana acum merge bine in teste (cu leduri chinezesti). Dupa voi face montajul final cu cree-uri.
Pentru teste am pus speed control si pe coolere, dar nu stiu daca e va fi nevoie sa transfer aceasta functie si in montajele finale. Cred ca e mai simplu sa le las la viteza maxima la care sunt inca silentioase si sa reglez din dimming temperatura. Tu ce zici, jtm? E bine asa?
O varianta simpla este cu cate un PTC pe LED, dar e rigida. Se practica in unele cazuri, insa in cazul tau cel mai simplu e din dimming. Nu iti recomand doua bucle, decat daca a doua incepe unde nu mai face fata prima, si nu sunt suprapuse intre ele.
De exemplu, vrei dimming, si poti sa te duci pana la 0% la o adica dar parca totusi nu ai vrea, corect? Si atunci, iti fixezi limita inferioara de dimming pana la care zici pas, dupa care cresti coolerele. Coolerele sunt asadar de protectie. Insa merge 100% numai din dimming.
Vei vrea fie o fereastra de reglare, ca sa ai histerezis, fie sa ii pui o rampa, ca un fel de integrare, cu un pas care sa fie cam ca timpul de raspuns al senzorului, si cu un increment pe care doar practic poti sa il afli (si e ok pentru nevoile tale) fara sa bagi un algoritm de selftuning pe acolo. A doua varianta e mai precisa, si ti se poate stabiliza destul de bine, insa din fericire prima merge foarte bine si ea si e simplu de facut. Doar timpul de achizitie trebuie corelat cu timpul de raspuns al senzorului, ca si la rampa.
In ceea ce priveste temperatura, eu as merge pe vreo 50C, 40C este ... mult prea lejer pentru LED. Ma rog, depinde unde o masori.