What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
mai bine bagi niste plante sub ele si vezi cum se comporta. eu zic ca pentru microgrowuri is superbe. mai ales ca daca le cumperi la oferta le iai cam la pretul unui cfl.
desigur, exista variante mai bune, dar ori cu o investitie initiala mai mare, ori cu ceva cunostinte de electronica in bagaj. pentru cine nu are aceste optiuni, mi se pare o varianta buna.

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Tare mi-ar placea un luxmetru...si pentru minunatul LED de 10W si mai ales sa vad cam cat scoate hps-ul dupa cativa ani de stat degeaba.

Ce pot sa fac sunt poze cu amprenta luminii pe sol de la diverse distante iar intensitatea luminii ramane de evaluat ochiometric.
Momentan nu am timp si nici nu stiu ce valoare ar avea asemenea 'teste'.
Uneori e mai bine sa nu faci nimic decat sa faci fara scule potrivite.

Ce pot sa zic e ca la atingere, partea cu electronica e mai calda decat la un CFL Philips de 23W si ca marca e Lhouis.
Nah, mare ajutor...

Orice telefon Android cu camera frontala si senzor de proximitate poate fi folosit ca luxmetru. Aplicatii se gasesc destule in Play Store. Probabil ca sunt disponibile si pentru iPhone.

adrianos88

New member
Ms de pont, hempfield. Cand o sa am un telefon Android cu camera frontala si senzor de proximitate o sa-l folosesc si ca luxmetru.

Momentan LED-ul pazeste 2 seminte de Jock Horror care ma astept sa scoata capul din pamant azi sau maine, dupa care o sa deschid un grow jurnal si o sa putem sa vedem impreuna cum se comporta sub un LED de 10W.

Ca sa nu fie total degeaba postul asta, "becul" de 10W e format din 13 leduri mici si arata cam asa cand e aprins:

Si da, draciile alea mici de leduri cam fac tatuaj pe retina, la aia 0.5W amarati cati or avea.
Chiar sunt curios cum e lumina de la COB-urile de 50W.

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Par sa fie chipuri 3528 (https://en.wikipedia.org/wiki/SMD_LED_Module) sau poate sunt unele non-standard. Scrie cumva pe bec unde este construit ? (ma indoiesc ca ar fi facut in alta parte decat in China).

Daca ledurile astea fac tatuaj pe retina, un COB Cree e aproape dureros de privit (iti lacrimeaza ochii instantaneu daca incerci numai sa te holbezi la el).

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Ati facut un sport din a va uita in leduri? Nu poate sa faca bine ochilor treaba asta!
Pe mine ma dor ochii si cand ma uit in directia lor, perpendicular pe directia generala a luminii. Cand ma apropii de ele ori le opresc ori pun ochelari de soare cu protectie uv800 la ochi.. va sugerez si voua sa va protejati ochii.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Orice telefon Android cu camera frontala si senzor de proximitate poate fi folosit ca luxmetru. Aplicatii se gasesc destule in Play Store. Probabil ca sunt disponibile si pentru iPhone.

Am incercat eu vreo doua si m-am linistit si mi-am luat luxmetru. Acuma, sunt doua variante: senzorul de pe samsungul meu era de doi lei, aplicatia era de doi lei.

Nu stiu cum mai e acuma, poate tu ai avut mai mult noroc.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Am testat si eu la cineva si nu era bun de nimic. Pe de alta parte, nu va luati telefoane cu android decat daca vreti sa aveti un spion cu voi pretutindeni.

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Chiar daca vrei nu cred ca te poti uita cu ochii deschisi la ledurile COB Cree. Cu ochii inchisi, la jumatate de metru de ele simti ca si cum te-ai uita la soare.

Nici eu nu recomand folosirea lor fara ochelari de protectie.

adrianos88

New member
Cu parere de rau am vazut ca mult mai sinteticul "Made in PRC" a luat locul clasicului "Made in China". Una peste alta, da, ledurile astea mici sunt facute-n China.

hempfield, am citit topicurile tale despre panouri led diy cu mult inainte sa postez ceva pe forum, cool stuff! Pe mine descrierile mai mult ma fac curios, suna bine senzatia de lumina/caldura simtita si intors cu spatele.
Daca mai bagam in poveste si un joint fumat cu ochii inchisi in timpul asta...

Sunt dezamagit ca nu functioneaza decent telefoanele destepte si ca luxmetru, la ce tehnologie au in ele suna foarte posibil. Asta e.

Cat despre privit cu ochiul liber in(spre) surse puternice de lumina, cine are dubii ca protectia oculara ar fi doar o teorie, recomand forumul asta plin de marturii 'pe viu', de la oameni patiti: https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=153770 .

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Pai un LED de 100W e ca soarele ca intensitate, cum sa fie o poveste??? Doar ca lenea...

buna ziua

buna ziua

O intrebare am si eu , mai mult o nedumerire.doresc sa alimentez 2 x cxb 3070 la un transformator de 24 v (aprx 400W) alternativ , din punte imi vor iesi aprx 32 - 33 V , pot alimenta ledurile direct la aceasta tensiune fara driver ? mentionez ca vor fi montate pe radiator corespunzator.cam ce putere va avea fiecare led ? multumesc

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu merge ca nu vei avea limitator de curent. Vor avea cat pot suge din sursa, dar doar pt ceva secunde.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@explo: nu si in cazul asta

@jorj: Pai ai fisa tehnica:
http://www.cree.com/LED-Components-and-Modules/Products/XLamp/Arrays-NonDirectional/XLamp-CXB3070

Asadar, chiar redresat si perfect filtrat, nu prea are cum sa iti mearga, ca LEDurile merg la 36V. Acuma, e drept, 32...36.
Daca poti sa mai bagi cateva spire la transformator, ca sa mai maresti nitel tensiunea, pana pe la 40V, ai putea rezolva ceva, CU O CONDITIE:

SA BAGI UN REZISTOR DE PUTERE IN SERIE CU FIECARE LED.

Scuze de majuscule, mai bine urlu decat sa arzi ledurile. Singura problema ar fi ca trebuie sa tatonezi nitel. Daca, de exemplu, o sa scoti 40V la varf, O sa trebuiasca sa incepi cu niste rezistoare de, sa zicem, 47 ohm/10W, si sa tot pui in paralel, pana ai curentul efectiv egal cu cel dorit (caci poate nu vrei chiar 100W). Atentie, trebuie sa masori cu aparat TRUE RMS, caci o sa ai pulsuri acolo (caci ti-ar trebui un condensator semnificativ de mare ca sa ai un riplu de doar 2-3V la curentii respectivi). In plus, ar fi bine sa citesti nitel si documentatia de utilizare:

http://www.cree.com/~/media/Files/C...Lamp-Application-Notes/XLampPulsedCurrent.pdf

Mai ales tinand cont ca nu ai pregatire de specialitate (caci altfel nu intrebai), se ajunge la concluzia:

MAI BINE ITI IEI DRIVERE :D Mare bataia de cap...

ce te face sa crezi ca sunt asa scumpe niste rezistoare ? oricum , am unele de 47 ohmi la 10W.o sa incerc cu unul in serie si alimentat la cei 32 - 33V , daca nu imi convine ce putere obtin le alimentez direct la cei 32 - 33V.Din fisa tehnica ceea ce inteleg eu este ca acest led alimentat la 36V consuma aprx 2 A , in concluzie consuma cam 70W.E posibil ca alimentat la 32 - 33V sa am norocul sa consume exact puterea urmarita si mai exact 50 - 60W.revin cu raspuns dupa ce voi primi ledurile si voi face un test.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Fara rezistor nu iti recomand deloc. Cred ca nu intelegi cum functioneaza ledurile, nu sunt becuri normale ca sa ia doar x watti, ele iau cat le dai. Oricum, e mult mai ok cu drivere, mai ales ca is destul de scumpe ledurile si nu merita sa le arzi. Si nu uita ca e nevoie de curent DC pentru ele, nu AC. Asa ca iti trebuie o punte de diode care sa redreseze curentul.

O rezistenta de 10W este 2-3 dolari, adica 25-50% din pretul unui driver. De aia ziceam ca nu prea merita.

stiu cum functioneaza un led.o sa iau 2 drivere pana la urma.am explicat mai sus ca din transformatorul de 24V ca o sa pun o punte din care or sa iasa 32 - 33 V cc.o sa caut doua surse step up de 50W fiecare.multumesc

ce ziceti de sursa aceasta ? este ok la ceea ce vreau eu sa o folosesc ?

1.Input Voltage:3-35V DC (Note: When input voltage is less than 4V, onboard voltmeter will not work).

2.Input Current:9A (max).

3.Output Voltage:3.5-35V DC (this board is boosting board, output voltage>=Input voltage).

4.Output Current:6A (max).

5.Output Power: 65W (when the input and output voltage greater than 20V up to 100W).

6.Conversion Efficiency: 96% (the highest).

7.Output Ripple:40mV(TYP).

8.Onboard Voltmeter Range:4-40V .

9.Error:+/-0.1V.

The module has high power output and efficiency (up to 96%). The output can be up to 65W (and can further reach 100W when enhance heat-transfer).

Inca o intrebare.Am achizitionat o priza programabila care functioneaza la 220Vca. , adica pentru priza de apartament.Bineinteles ca eu o sa trebuiasca sa o alimentez la 24Vca.Am desfacut-o sa vad ce electronica are in ea , puntea redresoare care alimenteaza montajul de comanda cu releu este alimentata de la 220V printr-un condensator in serie de 0,22uf nepolarizat.oare daca il schimb cu unul de 1uf nepolarizat isi va face treaba la 24Vca?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Releul are bobina de 230V AC, nu cred ca va merge fara sa schimbi acel releu.
In schimb, mult mai simplu ar fi sa alimentezi din priza aia un releu care sa iti opreasca tie ce ai nevoie.
Desi nu inteleg de ce vrei sa opresti dupa sursa de curent, cand poti opri direct 220V care o alimenteaza, si sa nu mai ai consum in gol cand nu ruleaza luminile.