What's new
  • ICMag with help from Phlizon, Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest for Christmas! You can check it here. Prizes are: full spectrum led light, seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

nu ai inteles.priza o sa aiba 24Vca si nu 220Vca.Apropo , te inseli.Releun nu se alimenteaza la 220V ci se alimenteaza din montajul electronic al prizei programabile , este un releu de tip : sla-48vdc-sl-a , iar plaja de alimentare este 5Vcc - 48Vcc.In fine , poate unii nu ati inteles ce vreau de la aceasta priza programabila.Vreau sa nu o bag in priza la 220Vca ci vreau sa o bag in priza la 24Vca.Ca montajul electronic din priza sa reziste la 220Vca este inseriat cu un cond de 0,22uf , mai exact puntea redresoare din montaj este inseriata cu acest condensator.Ceea ce vreau eu sa intreb este daca schimb acest condensator cu unul de 1uf sau putin mai mare (asta pentru a putea folosi priza la 24Vca)

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
beci..

Pai tu ai inceput prost zicandu-ne ca ai un transformator.. aia in seamna ca il ai si sta undeva in o priza de 220 si transforma. :)
Tu ai o priza..

ok , nu am vrut sa dau prea multe detalii.cam asta e ideea.nu am decat 24Vca.O sa revin cu detalii dupa ce imi vin ledurile , din ce am observat sunt la otopeni buc in momentul de fata , sper sa imi ajunga luni sau marti.aveti idee se plateste vama la ele daca le-am comandat de pe mouser?din ce am observat sunt trimise din usa dar pe email am primit mouser.cz , inseamna Chehia?

jtm

Some kind of shaman
Veteran
0. Pai vezi, umbli cu prostii jorjica, si iti dam informatii false: cum era sa bagi spire in trafu de alimentare a subsoluluiu sau whatever...
1. Iti sugerez sa iei un invertor de 24/220Vca, ca sa fi e mai simplu cu toata treaba.

1.a. O idee mai buna, e un traf de 220V/24V (si cateva sute de VA, minim 250VA in cazul tau), pe care il legi invers, adica cu 24V la 24V, si te alimentezi din 220V-ul trafului.

2. Nu ai inteles cum merg LEDurile. Daca au tensiunea de deschidere 36V si le alimentezi la 33V, sunt sanse sa nu ti se aprinda de loc. Acuma, depinde de curba curent/tensiune, dar nu e o idee buna.

3. Da, poti pune o sursa de step-up daca vrei sa mergi direct din 24V, insa sursa care ai ales-o nu e buna, ca da maxim 35V la iesire, indiferent din ce faci step-upul, asta daca am fost atent la parametri.

4. As merge pe punctul 1/1a in locul tau, e mult mai simpla treaba, inclusiv cu timerul. Alimentarea aia a timerului, cu condensator, etc, da, sigur ca se poate modifica, insa trebuie sa tii cont ca timerul a fost gandit cu un releu ale carui contacte sa duca maxim 500W la 220V, ori tu ai nu un LED, ci doua, adica peste 6A la maxim, ca sa nu mai punem, pierderile. Sigur, poti sa le pui in serie, iti va trebui un step-up de 80V. Deja e circ. Eu zic pune traf, se gaseste, chiar la mana a 2a, astea tin o viata in general, si second hand te costa pana in 150 ron cu transport cu tot, la 250VA.

Spor.

La punctul 4. tin sa te contrazic.Releul este conceput sa reziste la 16A.eu cred ca ma complic sa pun un alt transformator ca sa obtin 220V.o sa schimb condensatorul din timer deoarece releul rezista lejer la 6A (pe priza scrie 16A) , o sa caut o alta sursa DC-DC care sa urce pe la 40V macar.Intre timp mi-au venit si jucariile.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Da, DAR DADEA TENSIUNEA CARE TREBUIE! In circuitele neliniare, puterea nu este proportionala cu tensiunea. Circuitul avea limitare de putere (sursa de curent constant) la 10W, dar dadea tensiunea necesara ca LED-ul sa poate sa consume 10W. Diferenta de tensiune de la 10W la 100W poate fi de doar 1V, nu este de 10 ori mai mare, nu sunt becuri.

Nu e o rusine ca nu stii cum merg LEDurile dar, in asemenea conditii, cand cineva iti da un sfat, intreaba mai intai de ce ti la dat, inainte sa ii explici ca nu are dreptate.

Asadar daca vrei lumina rapid usor si fara probleme... ai deja solutia corecta. Sigur, daca aveai LED-uri de 12V era altceva.

Daca insisti si vrei step-up se poate dar:

Trebuie sa iti redresezi si filtrezi tensiunea "de retea". Pentru un riplu de bun simt, 10V sa zicem, iti va trebui 4700-6300uF/40...63Vcc. Si atentie, puntea va trebui pusa pe radiator la 6A.

Folosesti un step-up de genul asta:

http://www.ebay.co.uk/itm/DC-DC-Ste...425977?hash=item3cfc822779:g:X84AAOSw-vlVgjf0

Atentie, trebuie pus pe radiator cu pasta siliconica, tabla pe care e facut nu cred ca ii ajunge. Sigur, un radiator mic cu un cooler sau unul mare fara. Nu stiu sa tii zic cat de mare, la putere maxima insa e posibil sa disipe vreo 25W, poate chiar 50 la 200W. Atentie la reglaje, unul e sigur limitarea de curent, celalalt e probabil limitarea de tensiune.

Probabil mai gasesti si altele dar, atentie, nu prea ai ce face cu stepupuri de 35V. SUnt pentru alte LEDuri eventual.

Apropo , la cxb 3070 tensiunea de deschidere nu e nicidecum 36V.l-am alimentat acum la doar 30V si lumineaza foarte puternic , sursa de 10W.La iesirea sursei in gol aveam aprx 45V , dupa ce am alimentat ledul aceasta a scazut la 30V.Cred ca tensiunea de 36V este tensiunea optima de alimentare.

Puntea redresoare este una de 50A care o voi monta pe un radiator , evident.Condensatorul este 10.000uf la 100V.pana la urma o sa iau o sursa step up de 35V , pun pariu cu cine se crede mare electronist ca o sa lumineze perfect ledurile cu acea sursa step up.Am vazut unii useri ca foloseau surse de 1,4A pentru aceste leduri , la 50W , ghici ce tensiune trebuie ? fix 35,7V x 1,4A = 50W.revin cu un review dupa ce primesc sursa step up

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu zice nimeni ca nu o sa lumineze ledurile, dar undeva pe site-ul cree gasesti la fiecare wattaj care este voltajul optim. Posibil sa aiba treaba cu eficienta ledurilor treaba asta. Daca nu iti pasa de aia, probabil ca o sa mearga asa fara probleme.

Cat despre priza programabila. Daca cumva nu merge sa o modifici pe aia de o ai, poti incerca cu un microcontroller si un RTC (cu un battery pack de rezerva pt cand cade curentul) si cu un releu. Costa cam cat o priza toata chestia asta, dar ramai cu o gramada de porturi libere pentru alte functii, adica o sa poti adauga pe viitor cam orice vrei, de la dimmere pentru leduri pana la udare automata. Se pare ca te pricepi cat de cat la electronica deci n-ar fi greu de realizat ceva de genul asta.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Da, tensiunea de lucru este 32-36V, desigur, insa incep sa se deschida la tensiuni mai mici. Din pacate, la loturi diferite, rezultatele pot fi diferite.

Sigur, poti sa incerci un step-up din ala de 35V, nu moare nimeni. Poate sa si mearga. Este la limita insa. Daca iti place adrenalina... De ce crezi ca aia au facut sursa sa aiba 50V in gol, de nebuni? Insa este posibil ca si asta care ai ales-o sa dea in gol tot 50V, evident, si atunci ne contram pe chestii inutile. Fara sa ai sursa pe masa, si LEDul pe masa, nu poti decat sa presupui...

Condensatorul este ok. Bine, sper sa iti tina la curentul pulsatoriu, dar asta este alta poveste. Nu o stii decat dupa catalog. Probabil va fi ok.

Mers perfect inseamna sa masori iluminarea si sa fie ce voiai. Aprecieri de genul "ma orbeste" pot fi valabile si la led-uri de 3W.

Si nu trebuie sa fii mare electronist ca sa stii lucrurile astea. Daca ai impresia ca ti-a raspuns cineva ca sa se dea mare... te inseli. Sa vezi cand am dat inapoi bec de 230V care nu mergea pentru ca aveam tensiunea 210V uneori. Zici: las ca merge. Si merge. O vreme. Sau nu. Sau da... Nu trebuia sa fii mare electronist ca sa stii asta. Si totusi...

In ceea ce priveste programatorul eu sunt mai conservativ: as pune un trafuletz de cativa vati pentru a alimenta timerul cu 220V si un releu pe iesire cu contacte care sa duca SIGUR curentul LEDurilor. Si gata, si elegant. Daca ai chef de mestereala...

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Mai e varianta aia in care daca reusesti sa scoti DC 24V din priza aia, daca nu iti pasa de eficienta (adica daca nu platesti curentul..) iei un inverter de 300-400W care suporta 12..24 V DC pe intrare si uiti de toate grijile. Ai 230V AC si faci ce vrei cu ei!

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Nu o vrea pe aia. Daca o voia, baga un traf. Vrea step-up direct si, ce e drept, e mai ieftin.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
O fi, dar nush ce scoate el din priza aia programabila. Mai ales ca e risc de electrocutare cand munceste la ea si testeaza rezultatul. Era doar o varianta mai simpla. Sunt sigur ca apreciaza ca suntem baieti buni si ii dam mai multe variante sa isi aleaga. :muahaha:

Dupa atatea discutii despre electrica si electronica m-am mobilizat si eu sa scot piesele sa mai muncesc la controllerul pt. noul growroom. Am niste modificari de facut de care ma tot ocolesc de aproape jumatate de an. Tot timpul asta am zis ca le fac la iarna.. se pare ca a venit iarna. :D

Multumesc pentru sfaturi baieti , dar la priza programabila o sa aleg sa tatonez acel condensator , nu vreau sa mai pun alt traf.Am achizitionat o sursa step up , ledurile mi-au venit dimineata.Luni poate reusesc sa le montez pe radiatoare ca sa si testez sursa step up.am sa o dau la maxim 35V (am inteles ca merge si la mai mult) , si cu un ampermetru vreau sa vad daca consumul imi arata 1,4A.Daca o sa imi arate asa inseamna ca astia sunt watii pe care am urmarit sa ii obtin , daca nu o sa mai reglez din potentiometru.In fine , o sa revin cu rezultate dupa teste.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Bine ar fi sa reglezi din potentiometru inainte sa conectezi ledul, ca sa nu il arzi.. :)
Si cred ca iti trebuie o sursa de step-up per led.

da , ai dreptate , mai bine il reglez undeva la 25V apoi ii dau din ce in ce mai mult cu un ampermetru in serie pana ma apropii de 1,4A.apropo , sursa are si voltmetru cu afisaj si voi vedea ce tensiune este pe led la 1,4A.Abia astept sa fac testul.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu, intai reglezi curentul la minim, apoi reglezi pana unde ai nevoie.
Ledul il poti arde si la 25V, daca ai suficienti amperi..

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Se incepe cu potentiometrul de curent la minim. Teoretic, sursa poate sa mearga in scurtcircuit deci nu ai o problema cu asta, poti baga direct ampermetrul pe iesire, daca nu stii care e minimul. Cu tensiunea poti merge la maxim in gol, sursa e destinata sa mearga in limitare de curent, anyway. Desigur, poti sa reglezi la 35V in gol, ca nu moare nimeni daca tre sa mai cresti oleaca.

Spor la condensatori. Te mananca. Si oricum, releul ala nu te ajuta sa comanzi led-urile direct, decat poate daca sursa are o intrare de enable.