What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ???

Fish131

Active member
No to jak Wy to ja tez :p
Krzaki znowu sporo urosly od czwartku!
Ujawnily sie juz wszystkie. Mam 3 zenskie (ICE, papaya, bagseed) i 3 meskie (ICE, papaya, bagseed x sweet roxana). Meskie rosliny wytne niebawem zeby nie zapylily panienek i zeby nie zaslanialy niepotrzebnie swiatla dziewczynkom :D

Gasienica :D widzialem ich sporo i martwia mnie one bo szamia liscie i chyba wlasnie one podjadly mi liscia ICE (foto pozniej)

Wesola gromadka

Muszki :D

Krotka i konkretna rozmowa z meskim ICE pt. "Jezeli zapylisz mi kobiety to Cie zabije" :D

Lisc papaya

Lisc ICE

Chory lisc (jest ich kilka) Bagseeda. Nie wiem OCB bo inne rosliny w tym dolku rosna ladnie...

Wszamany lisc ICE (przez gasienice??)

EDIT:
Aha zapomnialem powiedziec ze dzisiaj ucialem stozki wzrostu plantom zeby szly bardziej na boki.

Last edited:

Fish131

Active member
Nie moge wrzucic wiecej fotek wiec tu dam. Sorry za 2 post...

Male porownanie:
To tylko po 11 dniach :D Widac roznice?

A takie byly jak je sadzilem 15 dni temu
7983calosc.jpg

Last edited:
G

Guest

No no Fishu swietnie zreszta tak samo jak reszta :D
Cheech zazdroszcze fruitbowla... mam nadzieje ze moj teraz przynajmiej podorsnie do polowy rozmaru twojego. Narazie sie przyjol na spocie i podlelem go niezlym koktailem mineralow tak samo jak i inne rosliny :D hmm zmiesztalem kurzaka, biohumusa, saletre amonowa, substral normalny, planton s puzniej podsypalem dolomitem bo stroche kwasna ta ziemia na spocie. Zobacze za kilka dni co sie bedzie dzialo.

Last edited:
G

Guest

DucePL said:
hmm zmiesztalem kurzaka, biohumusa, saletre amonowa, substral normalny, planton s puzniej podsypalem dolomitem
imho nie robi sie takich mixow raczej. co sadzicie ekipa. chemii sie nie miesza z organika.
duce zapodaj fotki jak one to przetrwaly. peace
rgds pes :wave:

Last edited:

rogin

Member
no ja tez nie jestem zwolennikiem takich mieszanek w szczególności chemi <bleeeee>
Tylko i wyłącznie sama natura :D
PEACE

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
chemia czy natura?
osobicie jestem zwolennikiem naturki ale "po owocach ich poznacie" :)
co kto woli, krotko mowiac.

wreszcie udalo mi sie wybrac na spoty.
kilka miejscowek mnie ucieszylo, okazaly sie trafione (malo zielska, duzo slonca, malo szkodnikow), inne okazaly sie zupelna pomylka (wilgotno = slimaki, zarosniete buszem takim o jakim mowil greengirl - trzeba bylo szukac roslin wygladajacych jak chuderlawe patyczki...)

jak chodzi o odmiany i ich zachowanie to jestem zdziwiony slabym performancem osobnikow SR-x-DSS od wiadomo kogo (pozdro). Maja jedna z najlepszych miejscowek, malo zielska a duzo slonca, moze troche przysucho (dzieki temu malo slimakow) ale nie wygladaja na zasuszone.

najlepiej radza sobie Schrom-x-BS, Bagseed-x-SR oraz roslinki ktore przyjechaly do mnie z afryki i przez pewnego czlowieka nazwane african bagseed - ewidentnie dobrze czuja sie w polskiej glebie :D

ani jedna sztuka na zadnym spocie nie pokazala jeszcze plci co mnie troche martwi....

zeby nie przedluzac, przedstawiam towarzystwo:

pierwsza fota - zmasakrowany ale waleczny COB-x-P#1 (pozdro Too-Tiki). niestety pozostale 3 sztki poszly na kompost :(

dalej mamy sesje wspomnianych SR-x-DSS:

kolejny spot to wspomniane african bagseed'y. w ten dolek wysypalo mi sie ponad 10 pestek, wykielkowalo ok 6 a dzisiaj sa 4, w tym jeden kulawy i garbaty i ogolnie brzydal w porownaniu z reszta:

potem jada 2 sztuki EM z Nirvany - byly strasznie zagluszone i nadjedzone przez slimaki. miesiac mojej nieobecnosci na spocie i rosliny juz ledwo se radzily. druga sztuczka ma urwanan glowke i jest z tylu po lewej (mizerna):

na nastepnym spocie ladnie rosna sobie 2 sztuki Schrom-x-BS (pzdr Hot!). wrzucilem 4 sztuki, wykielkowaly 2 ale obie radza sobie dobrze:

na kolejnej miejscowie mam Bagseed-x-SR (rowniez pozdrawiam ziomalka!). To sa chyba moje najladniejsze krzaki. Z 4 wykielkowaly 2 sztuki i ladnie rosna, jedna jes znacznie wieksza - oby to nie byl menszczyzna):

na kolejnym spocie znowu Bagseed-x-SR (daje rade):

nieopodal rosnie S.African Durban-x-Skunk#1 (freebie z Nirvany). Wykielkowal tylko 1 z 4 sztuk i jakos niewyraznie wyglada, ale ma jedna z najlepszych miejscowek wiec moze cos z niego bedzie:

i ostatni spot - zupelna porazka, najgorsze miejsce, ostala sie tylko 1 sztuka EM (z 4 wysianych) i przez miesiac dzielnie walczyla zeby nie dac sie otaczajacemu ja zywiolowi polskich chwastow. poszlo jej dosc marnie - sama sie nawet nie trzyma w pionie i nie mam zbyt duzej nadziei wobez tej planciny. Tak czy owak, uwolnilem ja od chwastow i zobaczymy co sie bedzie dzialo.... Oto ten obraaz nedzy i rozpaczy:

No i to tyle na ten moment. Wszystkie planty dostaly zostaly dokladnie obejrzane, opryskane od robali i podlane. Nastepna wycieczka na spoty odbedzie sie w ramach akcji "daj plantom papu"

pozdro ekipa

polak

Active member
Hej NKTOS :)

Nie masz co narzekac, w koncu to partyzant. Nie obawiasz sie tego Afrykanskiego BS? Afrykanski strain u nas na out? :O EM i COB slabo wygladaja, ale na tyle roslin, nie dogladanych to naprawde malo ;) Reszta, co tu duzo mowic, rosnie pieknie.

Ogolnie jak na partyzantcka technike to swietnie wyglada.

Teraz sprawa do was....

Na moim (i GS'a oczywiscie) najwiekszym spocie mam wielki problem :(
Prawie kazda plante atakuja gasienice :( Fakt, wiekszosc z nich robi naturalne LST, ale wolal bym zrobic to sam i jak bedaa troche wieksze nie teraz. Jedna z roslin przez gasienice zrobila sie ladna kulka :) Te gasienice zbieraja w kupke liscie i robia w nich kokon. Pozniej te liscie umieraja i rosliny wolniej rosna przez to :/ Znacie jakies sposoby na te male skurwiele?

Oto fotka jednego z nich.

200606230158rv.jpg

P.S Dzisiaj na jednym planci bylo ich az 4 :/

Teraz czas na newsy ze spota.
SMxICE - radzi sobie swietnie, szybko rosnie, chociaz ostanio jakby zwolnila.. Wczoraj ucialem jej stozek wzrostu zeby galazki boczne troche podrosly, jadnie sie pokaaly wiec niech do gory pojda. Jak myslicie ponaginac ja dodatkowo do ziemi?
FEMALE

ICE (reveg) - Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi sie, ze juz kwitnie... Wg mnie powstaja juz normalne kwiatostany, a to dopiero poczatek lipca zaraz bedzie.. Musze zrobic fotki zebyscie zobaczyli i ocenili. Fajna kulka sie z niej zrobila :)

KOM (na spocie razem z smxice i ice) - Troche zzolkly liscie nie wiem od czego... Wczoraj podlana biohumusem, dzisiaj nie widac poprawy.. zzolkly dolne liscie, a gorne stracily piekna zielona barwe. Sa tutaj dwie roslinki, jedna po przejsciach, ale widac daje juz sobe rade, druga wlasnie ta opisana.
Plec nieokreslona

Spot komarowo, kleszczowy, nieprzyjemny dla czlowieka.

HK - Zasuwa az milo popatrzec, kilka plantow dopadly niestety gasienice :/
KOM - Co tu duzo mowic, Kobajanskie nasiona poprostu roxx! Chyba nie ma ani jednego Kom'a ktory by rosl slabo, karlowato.
Top44 - W zaleznosci od naslonecznienia, ale ogolnie slabo daja rade :/
Nie pamietam reszty odmiana jakie tam sa :)

Niestety plec nie ujawniona :/

Last edited:

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
Pozdro wszystkim, witaj NKOTS!

Troche malo czasu mam ostatnio zeby wpadac na forum. Wiadomo lato slonce impry laski, wiec tak na szybciorka pozdrowienia wszystkim growerom!!! Rosnie Wam jak na drozdzach! Oj Polska sie zadymi na jesieni!

Polak, nie ma rady na te dzdzownice, po prostu sie pojawiaja i juz. jedyne to czesto przeprowadzac inspekcje roslin i recznie je usuwac. Rosliny wcale wolniej nie rosna jezeli maja zaatakowany listek czy dwa. Za chwile skonczy sie plaga dzdzownic zgodnie z naturalnym rytmem przyrody. Do tego czasu obserwuj uwaznie rosliny i usuwaj skurczybykow!

pozdr, kov

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
pozdro polak i kov! stara gwardia hehe :D
ja tez nie mam czasu na internet, dlatego odzywam sie raz na 2-3 tyg.. ale staram sie byc na biezaco i doczytuje sobie w wolnej chwili i ogladam te wasze planciny.
a tak a propos - czy ktos oprocz Hot'a ma w planie produkowac pestki? ja bym bardzo chcial ale nie wiem czy sobie poradze :p niby wiem co i jak ale wiadomo nie od dzis ze mistrza czyni trening a nie gnicie w bibliotece :D

polak,dzieki za slowa otuchy ;)

a czy nie obawiam sie afykanskich wynalazkow w polska glebe wrzucac? no troche mialem watpliwosci ale coz... rydzyk fizyk :) indoor sie nie szykuje zaden w ciagu dajacego sie przewidziec horyzontu czasowego wiec szkoda zeby te pestki lezakowaly i tracily na potencji w kielkowaniu. wiec postanowilem wysiac troche i wybadac na przyszlosc co z nich bedzie pod polskim sloncem.
Ciekawostka - te bagseedy sa z okolic rownika, z terenow strasznie goracych i wilgotnych. u nas w polszy totalnie inne warunki a jednak sa to, obok bagseed-x-SR, najzdrowsze z moich roslin (i najchetniej odwiedzane przez wspomniane przez polaka gasienice). tutaj fotka najslabszego z afrykanskich bagseedow - to jest dokladnie to o czym pisze polak - zwroccie uwage na kokon zwiniety z lisci i pelen gasienic - zrobilem tam jatke i popryskalem insektycydem na dolewke:
5136spot013_060626_african_bagseed_005.jpg

a druga ciekawostka, ze pozostale afrykanczyki (a w zasadzie jedna sztuka) to wspomniany cross South African Durban-x-Skunk#1 czyli polkrwi afrykaniec, polkrwi holenderski skunks :) i ten, chociaz powinien w naszych warunkach miec bardziej "jak u siebie" radzi se znacznie gorzej niz african bagsseds.

co do gasienic, to chyba kov ma racje - szukalem w sklepach srodka na gasienice ale nie ma nigdzie czegos takiego - jedynie na owady maja rozne opryski..
oby mial tez racje, ze wkrotce sezon na gasienice sie skonczy bo to gowno moze byc niebezpieczne :[

G

Guest

hey polak, nkots, kov :wave:
ja bede robil crossy fish mnie poczestowal pylkiem sour diesela f2. mama takze wysiane 3 x cindirella99 takze mam nadzieje na jakiegos meszczaka. tak oto przewiduje nastepujace crossy:
bubbleberry x buddah sister x c99 [odtad bbxbs], bb x bs x c99,bbxbs x sour diesel f2, sour diesel f2 x cindy 99 [jesli wystapi female c99:D], sour diesel f2 x sweet roxana, sour diesel f2 x schroom cross mix, sour diesel f2 x california orange bud x passion#1, sour diesel f2 x romp19, sour diesel f2 x durban silver star x sweet roxana.

oczywiscie w przypadku oblu plci w temacie cindy99 beda takze wszystkie crossy jak leci ze wszystkimi moimi odmianami: bb x bs, romp19, cob x p1, sr, dss x sr.

peace pes :joint:

rogin

Member
kurde pes troche tego bedzie ja tez planuje zrobic pestki ale boje sie troche ze zapyli mi całosc i hooya palenia bede mial :/ Macie moze jakis pomysł jak zapylic tylko cześć rosliny ? Pewnie skozysatm z pomsyłu Kova zaby nasypac pyłek do torebki i obwiazac jakiegos topa to jest chyba najlepszy pomysł, ale jak wykminie jakiegos męskiego osobnika to go odrazu wyrwe bo napewno mi zapyli, najlepiej bylo by odrazu wykopac i przesadzic go w inne miejsce i tylko z pylkiem przyjechac ale niema takiej mozliwośći niestety :/ Moze macie jakies pomysły bo jak cos wykombinuje to bede mial następujace crossy:
Leb x Er/Purt
Npp x CSM
CO/hh x CSM
CO/hh x Leb i Erd/Purt
Roxi outdoor mix x Kobaia outdoor mix
Big Sur x Leb

i pewnie cos jeszcze sie wykmini :]
PEACE

Fish131

Active member
pes3fan said:
ja bede robil crossy fish mnie poczestowal pylkiem sour diesela f2.

Male sprostowanie :D To nie moj pylek tylko Tomasza i jemu naleza sie podziekowania. A ze ja nie mam nic in ani nic na oucie gotowego do zapylenia to oddalem pylek Pesowi aby sie nie zmarnowal.

G

Guest

Hej NKOTS "kope lat" hehe :) co u ciebie widze ze ladnie Ci wszystko rosnie, super tak trzymaj

cheech and bong

Active member
pare kolejnych zdjec z miejscowek cos to nie rosnie mi moze teraz po zmasakrowaniu kszrow ktore przerosly mi roslinki sie troche odmieni

nothern lights

robale

schrom x bs x ww

cos

pitisbitis

New member
piekne roslinki, uwielbiam roslinki autdor ;) a mam takie male pytanie, jakie som kary w polsce jerzeli by psy kogos za dope wzieli z 5st sporych roslinek w lesie?

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
pes i rogin ladne ruchanko sie szykuje :D powodzenia, trzymam za was kciuki a wy trzymajcie za mnie!
ja jeszcze nie mam tak zaawansowanych planow rozkminionych ale jak mi sie uda to bede crossowal co sie da, czyli wchodza w gre rozne kombinacje EM, b-x-SR, SR-x-DSS, SBS (Schrom-x-BS), SAD-x-S#1 oraz te afrykanskie bagseedy. COB-x-P#1 juz nie licze bo chyba nic z niego nie bedzie...
Najchetniej zrobilbym "zapylenie czyste" czyli np SBS-x-SBS albo EM-x-EM a oprocz tego wszystkie mozliwe crossy ale tak sie nie da :D bo by mi na krzakach galezi zabraklo hehehe a pozatym nie byloby palenia na jesienne dzdzyste wieczory.

A propos metody - rogin pyta jak to zrobic. samo zapylenie i zabawa z workami jest chyba jasna a jak chodzi o niebezpieczenstwo zapylenia: otoz meskie zazwyczaj zakwitaja wczesniej niz laleczki. w takim ukladzie czekasz az otworza jajca, zbierasz meskie nasienie do pudelka od zapalek/samarki foliowej (trzeba usunac kawalki kwiatow i inne niepozadane elementy, ktore oddadza wilgoc i zepsuja pylek) i przechowujesz do momentu az damy pokaza cipeczki. Po zebraniu pylku meskiego oczywiscie wyrywasz.
druga opcja, stosowana swego czasu przez kopernika (zyjesz, brachu??) to poczekac az meskie kwiaty beda na granicy otwarcia, wyrwac krzaki i uciac kilka galazek z takimi prawie otwartymi jajcami. galazki te w domu wsadzic do sloika z woda i po paru(nastu) godzinach zbierac pylak z otwierajacych sie pylnikow. Ta opcja jest bezpieczniejsza bo na spocie nie dopuszcza sie wogole do otwarcia pylnikow - ale trudniej trafic akurat na ten moment i wyrwac chwasta poki nie zdazyl narozrabiac.

siemasz mazur, przypominaja sie stare dobre czasy :) u mnie wszystko w porzo, jak widzisz po dlugim okresie bezczynnosci zabralem sie troche za robote no i przy pomyslnych wiatrach powinno cos z tego wyjsc. indorka nie cwiczylem juz dlugo i jeszcze dlugo nie bede. a co tam u ciebie stary, siedzisz jeszcze na wyspach?
wlasciwie to powinienem PM wyslac ale skoro juz tyle naskrobalem to nie bede kasowal :p pozdrowionka czlowieku!

ps widzial ktos tabaluge, micha, philosophosa i/lub kopernika?

rogin

Member
yo NIKOTS
normalnie ze bede trzymał za ciebie kciuki, powiedz tylko kiedy :D

A co do zapylenia to czy nei mozna było by na męska nałożyć worek ten papierowy i poczekac az w tym worku sie otworzy pyłek, czy roślina w takim worku pewnie zwiędnie.

pitisbitis
"a mam takie male pytanie, jakie som kary w polsce jerzeli by psy kogos za dope wzieli z 5st sporych roslinek w lesie?"

nie zostawij swoich odcisków palców na miejscówce !!! Ja by cie złapali to zawsze mozesz sciemnic ze wyszedłes na grzyby i przypadkiem tam zaszedłes :p

PS co do kopernika to na hyperrealu siedzi :)

Peace

Last edited: