What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ???

LDV

Active member
witam
jestem tutaj nowy dlatego chcialbym sie ladnie ze wszystkimi na poczatek przywitac!
Ladne macie planty mam nadzieje ze kiedys bede mogl sie tutaj pochwalic rownie ladnymi...
Pozdrawiam i mam nadzieje ze milo mi sie bedzie czytalo ten watek :)

szok

Member
BlinD said:
Siema!!

Czy tak niska temp w nocy u roslin moze znacznie hamowac rozwoj roslin ??

blind moze i to bardzo, przyklad:
rosiny kumpla ktore trzyma na strychu i maja okolo 2 mies i maja zimno wygladaja jak moje 3tygodniowe ktore maja cieplo. uwaga! za blisko dany wentylator tez moze na to wplywac bo rosina odczowa zimno!!!

kurde :cos mi sie klony nie moga ukorzenic tym razem, hmmm przestawilem do lazienki na kaloryfer to moze teraz pojda bo to juz 2tyg zlecialy i nic

a tak poza ttym to widze ze juz chyba wszyscy dolączyli ze znajomych z OG...

szok

Member
kto mi powie czy jak stosuje pk13-14 i B'Cuzz Bloei (stymulator kwitnienia) to musze jeszcze dodatkowo jakis nawoz stosowac?czy one same w sobie wystarcza? techno max: doradz no mi cos !?

greengirl

Active member
WeedTime z tych 2 wziąłbym fuji, przede wszystkim ze względu na wysokie iso. Jednak pamiętaj, że te aparaty to typowe automaty. Kiedyś może przyjść moment, że zapragniesz włożyć w zdjęcie więcej "siebie", a one ci na to nie pozwolą.
Jeśli ja bym dzisiaj kupował, to na pewno zainwestowałbym w aparat z trybami PASM (czyli coś pokroju aparatu Hot Cargo-swoją drogą fajny aparat). Canony serii A są dobre i popularne, dają duże możliwości ustawień manualnych, a zdjęcia z nich wychodzą bardzo przyjemne w odbiorze (choć trochę nienaturalne, często zdarza się, że skóra nabiera takiego dziwnego odcienia). Jeśli chodzi o funkcje makro to wydaje mi się, że przy dzisiejszych rozdzielczościach odległość 5 cm od fotografowanego przedmiotu spokojnie wystarczy, wykadrować i powiększyć zdjęcie zapisane w dużej rozdzielczości można później na kompie. Dodatkowo często się zdarza, że przykładając aparat do tematu zdjęcia na odległość 1 cm zabieramy mu większość światła (rozwiązaniem jest statyw, chyba że obiekt się porusza).
Przy kupnie aparatu szczególną uwagę zwracaj na obiektyw (jasność) i wielkość fizyczną matrycy (na ogół przy większej matrycy są mniejsze szumy).
Dobrze jest zasięgnąć rady na jakimś polskim forum fotograficznym, których obecnie nie brakuje. Oprócz podanego linka warto też odwiedzić http://www.letsgodigital.org/en/index.html, http://www.megapixel.net/html/reviews.php - bardzo dobra strona z oceną punktową po każdym teście, http://www.dpreview.com/. Opinie o aparatach w języku polskim można przeczytać na http://www.recenzje.net.pl/, lecz tu bierz poprawkę na wypowiedzi, bo często piszą ludzie, dla których nowy nabytek jest pierwszą w życiu cyfrówką i nic dziwnego, że się cieszą.
Życzę udanego wyboru, zadowolenia z zakupu i pięknych zdjęć pupilków z boxa

greengirl

T

technoMAXgrower

witam wszystkich
weed time sprobuje ci tez doradzic greengirl dobrze mowi. Jeśli mialbym wybierac jakis aparat to tylko wchodza w gre takie dziala jak canon, nikon no i moze olympus, te firmy typowo specjalizuja sie w produkcji aparatow. Swietne sa takze sony ze szklami carl zeissa oraz panasoniki z obiektywami leica (Carl zeiss i leica robi najlepsza optyke na swiecie to chyba wszystko mowi samo za siebie)
Zajrzyj na link podany wczesniej przez Hota tam Phill Askey ci najlepiej doradzi
http://www.dpreview.com/reviews/default.asp?view=rating
wszystko zalezy do czego chcesz go uzywac czy chcesz macro czy moze szeroki kat albo mega zoom.
Na iso to w kompaktach raczej bym nie patrzyl bo i tak przy tak malych matrycach nie jest do osiagniecia uzyskanie dobrego iso i dynamiki. Te 1600 w fuji jest bezuzyteczne
Do robienia konkretnych fot oraz dla wtajemniczonych fotografow radze wybrac zabawke jaka jest dslr, ktora stwarza nowe mozliwosci. Wada wszystkich luster jest nieco slabsze makro trzeba wtedy wylozyc hajs na soczewki.

u siebie w aparacie mam z tym cieno, bo nie moge zejsc ponizej 35cm ale z kolei nadrabiam to duza matryca-21.5 x 14.4 mm CMOS sensor

gello dobre sztuki w tym linku
szok pk ci w zupelnosci starczy co masz + stymulator i musi byc git, tylko ostroznie zdawkami
Edit
heh trafily mi sie dobre geny w 3 pestkach Motavation wyrosly mi podwojne roslinki z jednego ziarenka niezla faza i zamiast 10 mam 13 Motavationow, musze zapodac zdjecie tego zjawiska niebawem

Last edited:

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
wzielem to copy and paste z polskiego spszedawcy

PowerShot A620 z matrycą 7.1 mln pikseli to aparat kompaktowy wysokiej klasy wyposażony w funkcje jak dotąd zarezerwowane dla aparatów serii G przy cenie na poziomie serii A.
Ciekawostką jest odchylany wyświetlacz LCD o przekątnej 2 cale.
Tak jak poprzednicy,A 510 i A520 aparat ten posiada szereg programów tematycznych(sport,portret,krajobraz,zdjecia sportowe) jak i również pełne ustawienia manualne(preselakcje czasu i przysłony,pełne ustawienia ręczne).

odemnie:

mysle ze to jest perfeckt aparat dla amatora , mozna sie duzo nauczyc na tym aparacie bo ma funkcje profesjonalne.bardzo mi sie podoba , nieznam sie na aparatach,ale polecam bardzo ten aparat z tego co widze jaki jest

wady to tszeba kupic wienkszo memory card,bo dajo maly, i baterje ladowane lepiej sobie dokupic.

peace

k_kaliber

Member
szok said:
kto mi powie czy jak stosuje pk13-14 i B'Cuzz Bloei (stymulator kwitnienia) to musze jeszcze dodatkowo jakis nawoz stosowac?czy one same w sobie wystarcza? techno max: doradz no mi cos !?

6. Pk13/14 na opakowaniu pisze ze stosuje sie to wraz z nawozami 3 tygodnie przed zbiorami.
A ja znalazlem cos takiego Link
"well i used to water after the bio bizz shedule, but i think its too much...

i made a plan for the next grow

i will water 2-3 Times/week 1 nutrients / 1-2 only water

veg:
1. 10l: 10ml Root Juice / 10ml Bio Grow
bloom:
1. 10l: 5ml pk13/14
2. 10l: 10ml pk13/14 /
3. 10l: 10ml pk13/14 / 10ml bio bloom / 10ml bio grow / 10ml top max / 10 ml alga c mic
4. 15l: 15ml pk13/14 / 20ml bio bloom / 20ml bio grow / 20ml top max / 10 ml alga c mic
5. 15l: 20ml pk13/14 / 20ml bio bloom / 10ml bio grow / 20ml top max
6. 20l: 40ml Top max
7. 20l: 40ml Top max
8. 15l: 30ml Top max

its not exactaly what i will do, the plants will tell me if they want more or less.. but i´ll guess this could be my shedule

Po dodaniu PK13/14 zaznaczan ze niestety zapach sie zmienil :badday: ale moze jeszcze wroci?????

rogin

Member
siema starzy wyjadacze widze ze ten theard Powoli zastepuje Polanda z OG :D no i bardzo dobrze ze taksie dziej, aczkolwiek jeszcze daleko mu do Polanda. Zbliza se sezon 2006 pesteczki juz gotowe i za niedlugo trzebabedzie powrzucac pierwsze foki !!
PEACE

ralph_pl

New member
hc zasugerowalem sie twoim zakupem i przyjzalem sie blizej produktom canona i kupilem wczoraj a540, model bardzo podobno do a620, ma mniejsza matryce zato wiekszy (nieruchomy) wyswietlacz ;) dla mnie ten ruchomy to zbedny gadget. jutro zapodam jakies macro moich budsow;) w koncu.. pozdrawiam

G

Guest

ema ema wszystkim, kojarzycie mnie jeszcze?;D fishu z tych golych panienek tak jak mowiles robia sie zarosniete kobietki ladnie wam idzie, zazdroszcze tym ktorzy moga uprawiac in :)
pozdrawiam wszyttkich

Fish131

Active member
Jest to ICE z Nirvany.

Fotki z dzis. Marko z komorki hehehe.

Przed chwila spryskalem je GA-SPRAYEM z NoMercy.

Last edited:

KILER

Member
fishu no to bedziesz miał dobre palonko!!:)A ile tych rośli tam masz bo ta siatka jest obficie wypełniona!Też chce uprawiac w ScrOG! Tylko czekam na nasionka!:)

Latest posts

Latest posts