What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ???

Fubar

Member
LDV said:
Ej kiedy sie lowrydery zapyla? w którym tygodniu od posadzenia tak pi razy drzwi co?

Po 3 do 4 tygli możesz miec już co zapylać: a zapylasz tak długo jak długo zyja meskie.
jeśli masz te lowridery o ktorych myśle, to .. niektóre beda wysokie na 8 cm.

WeedTime

Member
dzieki za odp Lewar, tak wlasnie myslalem ze ten sklep to sobie ktos zrobil na probe zeby zobaczyc czy mu cos takiego pojdzie, bo za duzo fajnych rzeczy w nim jest.

dzieki za info o seed.pl ale wlasnie chodzi o to ze nie chce mi sie czekac bo zamowic tez moge wszystko co chce przez hemp.pl i to nie place za przesylke ale w tym gorwshop.pl maja bat guano i myslalem ze sobie kupie i wsadze nowe pestki do ziemi :)

pozdr.

T

Txx

WeedTime sklep jest jak najbardziej wporzadku reklamuje sie na wszystkich forach
szybko odpowiada na maile,caly ten towar ze ssklepu jest juz w polsce takze mozna zamawiac ja juz tez zamowilem cool tube,guano gosciu jjest mily i wydaje sie byc wporzadku,ale jak wiadomo to jeszcze o niczym nie swiadczy ale wiara juz zamawiala i bylo si

LDV

Active member
Po 3 do 4 tygli możesz miec już co zapylać: a zapylasz tak długo jak długo zyja meskie.
jeśli masz te lowridery o ktorych myśle, to .. niektóre beda wysokie na 8 cm.

dziex za info
właśnie w tym sęk że jeszcze ich niemam, ale za to mam 7 lowryderów F2 od innego growera wiec jakos dam sobie rade. No te karłowate lowrydery nie będą szły na nasiona, postaram sie wybrać najdorodniejsze osobniki tak aby F3 były jak najlepsze i te F3 (wszystkie bo mam w huj miejsca) pójdą na outdoora gdzie też postaram sie dokonac przynajmniej minimalnej selekcji...
No i będzie F4 które mam nadzieje będzie "godnych" rozmiarów...

A może ci urosły takie 8cm bo nie miały warunków?

Biodizel

Member
hehe, najwiekszy DF okazal sie kobitka ;) troche mnie martwi ze jeszcze samce sie nie okreslily, przewaznie wczesniej mozna je wyhaczyc

:wave:

Last edited:
C

Ca2

PPP (soil) - po obiawach niedobór fosforu

White Widow (coco) - młode listki zaczęły wychodzić bardzo jasne ale to już załatwiłem

Rośliny są podlewane tymi samymi nawozami. Jak widać roślina w soil ma problemy ze sobą (większość liści w 1/2 obumarłych wyciąłem). Coco RLZ :D

Biodizel said:
hehe, najwiekszy DF okazal sie kobitka ;) troche mnie martwi ze jeszcze samce sie nie okreslily, przewaznie wczesniej mozna je wyhaczyc

Lepiej się ciesz bo masz większe szanse na więcej kobitek ;p

Last edited:

Biodizel

Member
hehe, w coco latwiej jest naprawic bledy ktore sie zrobilo w nawozeniu, ale jesli sie tych bledow nie popelania to nie mozna powiedziec ze w soil gorzej rosnie, wielu chyba moze potwierdzic ;) HC, ktory uprawia tylko w soil, dla tych co zaczynaja, ale nie tylko

nie mozesz tez porownywac 2 odmian, jak ktos hoduje wiecej jak 1 odmiane na raz to czesto widzi ze inaczej reaguja na te same warunki, te same nawozy, nawet gdy rosna w tym samym substracie

hehe, ale ja te DF chce glownie na pestki ;) duzo ludzi chce F2, nie bedzie meskiego, nie bedzie F2

Last edited:
C

Ca2

No nie mogę porównać... niby nie... Ale mimo, iż są podlewane tymi samymi mieszankami to w soil pojawił się problem.
Ja obecnie testuje coco i jestem z niego bardziej zadowolony od soil (poprzednie grow tylko soil). Przedewszystkim każdy musiał by sam porównać. Ale to, że w growshopach upowszechnia się coco świadczy o jego zaletach. Każdy ma swoje zdanie. Co do różnic tych samych roślin i jednego coco - 2 ww się od siebie różnią ale nadal wygląd liści zachowują zajebisty. I poprostu jedzą mi z ręki, a to co się dzieje w tej już zapewne wyjałowionej zbitej ziemi to nie wiem. Dałem NPK 2-3-4 i postępów brak gdzie w coco po 3 dniach jasne liście się elegancko zazieleniły.
Jak się trzaska tęgi soil mix i ma się zajebiste nawoziki pod konopki to wiadomo, że urośnie zajebiście. Ja tu porównuje działanie tych samych tanich specyfików. Coco moim niezmiennym zdaniem jest dużo wdzięczniejszym podłożem. "Trzeba oparzyć się, żeby poczuć" :p Mnie pokusiło na coco i nie załuję, wręcz przestawiam się na dobre. Dorzucić do coco srogie nawozy i można hulać :D

Siema!
Ca2 ladnie ci rosnie :D
Tez mialem dawac na coco ale jakos mnie odwiodlo od tego... niewiem czemu?? :|
Ej mam taki dylemat <lol2>
Niewiecie gdzie mozna znalesc jakies przepisy i tym podbne produkcji extasy,fety itp?? :|
Dziwi mnie tylko ze w necie <gdzie jest wszystko!!> niema zadnych przepisów?? :|
Bd wdziecnzy za odpowiedz! :) |Pozdro PeAcE

G

Guest

oja ogrodnik, poczytaj sobie hyperreal, tam siedziu paru chemikow, to nie takie proste...
niezdobedizesz potrzebnych skladnikow...
widzialem tam przepis na cos innego, ale o podobnym dzialaniu...
ja gowien niebiore to nawet nieprobowlaem

biale to gowno....

Witam
Ca2 Czy moglbys podac mi gdzie kupiles ten kokos jakis link ...
Bo chialbym polowe roslinek w kokosie polowe w ziemi zobaczymy co bedzie lepiej sie rozwijało ...

Popieram zdanie Madixxa na temat bialego ...

Pozdro 600

E tam ;p Odczasu do czasu mozna! Biale to syf ale pixy,dropy itp itd nie maja w sobie samego bialego ;p!
Ale przynzjacie ze na impreze niema niz lepszego niz dropy ;p

LDV

Active member
myśle że to nie jest forum o rozmowy o kołach, fecie, kokainie itd więc temat do zakończenia...

@Ca2
Kurde wcisnołeś mi z tym koko bo z soil jest zawsze dużo pierdolenia w sensie mieszanie z perlitem itd...
Nastepna uprawe chyba też zrobie w coco...
Czy są jakieś różnice w uprawe?
Czy dorzucać też perlit do kokosu czy dawać sam czysty kokos czy w ogóle coś do niego dodać?
Kokos ma jakieś substancje odżywcze czy obowiązkowo zaopatrzyć się w jakieś dobre nawozy ze wszystkimi składnikami?
Czy można używać nawozów przeznaczonych do soil czy tylko te do coco?

Jak ktoś zna to bardzo prosiłbym o podanie linku do jakiegoś wdzięcznego opracowania o uprawie w coco z góry dzięki!

IMO: Myśle że w koko lepiej sie niedobory uzupełnia bo niema substancji ktore blokuja przyswajanie pierwiastków przez rośliny...

Pozdro i dzieki za odpowiedzi!

Biodizel

Member
LDV, strone wczesniej pisalem, przejzyj, do coco nie trzeba perlitu, mozna, nie zaszkodzi, ale wtedy jest taka sama zabawa co z perlitem w soil, jesli masz dobra ziemie to nie trzeba jej mieszac z perlitem

moim zdaniem nie ma co porownywac 2 pheno ww, do ww i ppp, ta ostatnia to glownie sativa, nic dziwnego ze ma bledsze liscie, indyjki zazwyczaj maja grube i ciemniejsze liscie i latwiej znosza niedobory czy przenawozenie, jak ww ktora jest w wiekszosci indyjka (patrzac na pokroj), moim zdaniem tak samo by wyszlo gdybys ta ppp uprawial w coco

co ci w soil blokuje wchalanianie nawozow?

Last edited:
C

Ca2

Kokos nie zawiera żadnych substancji co stabilizuje biohumus + szczypta dolomitu do podlewania. Nieco PK w przeplatankach z biohumusem (organiczno mineralny +duperela uzupelniajace).
Biodizel: przedewszystkim chcę porównać smak :p bo WW z soil już miałem ;D A ta się zapowiada naprawde ładnie. Tamten smak mmmm;D Wrócą wspomnienia ;P
Do Kokosu nie dodaje się prerlitu bo nawet dobrze napity substrat jest dość niestały i bez tęgiego systemu korzeniowego przesadzanie może być horrorem.

Last edited:
C

Ca2

www.allegro.pl > szukaj
H.com => Przetłumaczyła:Wiedzma źródło:overgrow.com said:
- Użycie włókien kokosowych jako podłoża

Kokos daje znakomite wyniki w sadzeniu bez glebowym, porównywalne w rezultatach do systemów hydroponicznych.

Jest to znakomita alternatywa do gleby, gdy hodowca chce poeksperymentować z bez glebowym medium jakim jest włókno kokosowe.

Kokos może być używany w systemach hydroponicznych, lub po prostu dodany do doniczki i podlewany jak w przypadku hodowli glebowej. Niezliczone hodowle przez dekady były hodowane w zwykłej glebie, zmieszanej z substancjami organicznymi, kompostem oraz perlitem zmieszanym w pozostałe składniki.

Podczas gdy gleba ma swoje plusy, ma także i swoje minusy: niekonsekwencja, niechciane i nieznane składniki, duże szanse na przenawożenie i przelanie. Niemal wszystkie używane ziemie ogrodnicze zostały wydobyte naturalnie, zawierając larwy i jaja robaków.

Rośliny na zdjęciach, które sadziłem we włóknie kokosowym, mają tylko 30 dni od okresu kwitnienia, a 60 dni od wykiełkowania.. Rośliny nie są w rzeczywistości tak żółte jak na zdjęciu. Zrobiłem je tak, aby uchwycić krystaliczne, słupkowe pokrycie pączków i liści, podobne w fazie kwitnienia do sadzenia wodnego, ale sadzone w doniczkach pokrytych włóknem kokosowym.

Definicja kokosu
Większość myli użycie wyrażenia kokos. Nie ma to nic wspólnego z kakaowcem. W rzeczywistości chodzi o brązowe włókna, które porastają skorupę kokosa, uprzednio wypłukane i zabezpieczone. Czysty kokos może być użyty jak substrat, lub może być zmieszany z glebą.

Włókna kokosowe można kupić luźno w torbach, lub sprasowane w kostki. Orzechy kokosowe można znaleźć blisko plaż, oceanów i w miejscach o słonym powietrzu. Aby pozbawić kokosa słonych substancji trzeba go umyć i poddać ciśnieniu pary wodnej. Zlikwiduje to sole, bakterie, zarazki oraz wszystko inne, co może znajdować się w środku. Zabezpieczamy kokosa przy użyciu wody, wzbogaconej o magnez i wapno. Jakość tego procesu zależy od jakości kokosa. Orzechy kokosowe nie powinny być zakupione w sklepie, obierane i wmieszane w glebę.
Nisko jakościowy kokos może potrzebować usunięcia naturalnych soli i mycia.

Kokos i pH
Proces zabezpieczania znaczy również łatwe dopasowanie się pH do kokosu, który jest imperatywny jeśli chodzi o optymalne wchłanianie się składników poprzez cały żywot rośliny.

Trudno zmienić pH gleby, ponieważ zabiera to dużo czasu, aby to skorygować, kontrolować i poprawiać. Dłużej trwa korygowanie problemu gleby niż powodowanie go.
PH świeżego włókna kokosowego zaznaczone na opakowaniu waha się od 5.0 do 7.0, chociaż wszystkie włókna, które testowałem zawsze miały pH pomiędzy 6.0 a 6.5. Zmiana pH kokosu równa się kilku lub czasami tylko jednemu płukaniu w wodzie wzbogaconej o pH. Medium jest bardzo reaktywne do pH dodanej wody, daje to hodowcom sprawną kontrolę nad pH kokosu.
Ważne jest, aby użyć wodę o pH 6.0 - 7.0. PH 6.5 jest także dobre pod warunkiem, ze sadzimy w doniczkach.

Tlen i Kokos
Gleba ma tendencję do zmniejszania swojej objętości. Grudki gleby dość szybko rozdrabniają się zostawiając drobne kawałki ziemi, które zatrzymują wilgoć. Tworzą one spulchnione miejsca, które sprawiają, ze gleba przepuszcza coraz mniej powietrza do korzeni rośliny. Ziemia na dnie doniczki staje się nieprzyjaznym środowiskiem dla rosnących korzeni, które duszą się w błocie. Sadząc we włóknie kokosowym możemy uniknąć tego problemu. Włókna kokosowe nigdy się nie rozdrabniają, zostawiając dobry przepływ powietrza. Dostarcza korzeniom wystarczającej ilości tlenu.

Ponowne użycie
Kolejnym plusem włókien kokosowych jest to, ze można je użyć powtórnie. Prawidłowo używane włókna kokosowe wystarczają na trzy sadzenia. Włókna są obojętne, nie wchłaniają składników wiec roślina pobiera tylko bogatą w składniki wodę. Nadmiar składników i soli jest wypłukiwana przez wodę odpływającą przy podlewaniu.

Zapłaciłem 8 Euro za 50 litrową torbę włókna kokosowego. 24 Euro za całość i mogę tym wypełnić 9 siedemnastolitrowych doniczek aż na trzy razy. Te 27 roślin mogą przejść kwitnienie średnio 88 Euro za doniczkę.

Przed ponownym użyciem włosa kokosowego, powinno się przejrzeć włosie i usunąć wszelkie fragmenty korzeni i zgniłe liście.

Plusy i minusy
Włosie kokosowe w wielu przypadkach przeważa nad glebą. Nie zasadziłem jeszcze rośliny, która nie osiągnęłaby 60 – 90 cm od wykiełkowania w ciągu jednego miesiąca, i nie urosłaby w dalszym wzroście. Równość w podlewaniu i szybkie, bezpośrednie zmiany w pH porównywalne z wodnym sadzeniem. Koszt tego nie jest aż tak bardzo drogi, ponieważ włókna możemy używać kilkukrotnie. Po pierwszym użyciu włókna kokosowego, nie użyję więcej zwykłej ziemi ogrodniczej.

Jedynymi minusami włókna jest to, iż zauważyłem, że podczas okresu wegetacyjnego, korzenie bardzo szybko formują się w kule. Wszystkie moje rośliny po trzech tygodniach od wykiełkowania miały niekorzystne ograniczenia w rozwoju korzeni w 7 litrowej doniczce. Jeśli więc zdecydowałeś się posadzić roślinę we włóknach kokosowych i nie jesteś zdecydowany na sadzenie wodne ze wszystkimi zapasami i dodatkami, to jest to tylko mała przeszkoda na drodze do dużych korzyści.
Niestety bez fot.

Taki końcowy wniosek odnośnie żniwowania na kokosie: płukanka to pestka :sasmokin:

Last edited: