What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ???

C

Ca2

mazur said:
a tu sie nie zgodze bowiem np uklad hps 600w pobiera mocy 660 lub cos kolo tego takze z tego wychodzi ze jest inaczej
W którymś(sklera) ze sklepów lub na stronie innego pokroju spotkałem się z parametrem strat który w przypadku lampy 600W wynosił ok 36W tak więc niewiele.

@KILER: ile na kwitnieniu jest? Jak na telefon to spokojnie możesz wrzucać takie fotki na bierząco. Chyba jak narazie tylko Twoje fotki z tel jako jedyne nie żrą w oczy i są fotkami, a nie jakimiś losowymi pixelami.

@ReQuIeM dReAm: tego MH to wysoko wrzuć na początek bo mocą zajebistą operujesz. Ja siewki stawiam na parapecie i cacy ;p

Oooo właśnie ;p zerkne czy to felerne Blubbleberry pęka czy nie. Skunk x bagseed od gelowasa już leży na dnie kieliszka, a Vortex x Rosetta Stones nadal pływa i nie chce się utopić ;D (kiełkuje po jednym najsłabiej wyglądającym seedzie - i tak te najsłabsze lepiej wyglądają od tych na sztuki z seed.pl).
Przesadziłem WW z 2L do ok 4L.

Przed chwilą wpadłem na Great Idea!!! Skoro mam akwarium. Uprawiam w kokosie. To czemu by nie wykorzystać odstanej wody z pełnym zapasem minerałów i wszystkiego co łatwo przysfajalne i rozkładane bakteryjnie? Przy okazji rybki miały by co tydzień porcję nowej wody ;D

Last edited:

Fish131

Active member
A co ogolnie sadzisz o tym Fubar?
Jakby nie bylo jest to mozliwosc robienia nasion odmian ktore sa dostepne tylko z kolonow...

Last edited:

Fubar

Member
Fish131 said:
A co ogolnie sadzisz o tym Fubar?
Jakby nie bylo jest to mozliwosc robienia nasion odmian ktore sa dostepne tylko z kolonow...

Niezupełnie. Jest to możliwość otrzymania F2 z klonów. Odmiany dostępne jedynie jako klony są jakimiś sztukami wyselekcjonowanymi z czegoś ? / pewnie jakieś f2-fx/ Jeśli je zapylisz same ze sobą: będziesz miał coś podobnego jak w wypadku rośliny obupłciowej ;) – czyli nie kopie a kolejne pokolenie – typowe F2: / z drugiej strony pojedyncze samozapylenie daje więcej niż 3 krotny backross takiego klonika../
To nie odtwarza matki – mogło by jedynie wtedy gdy – jest ona homozygotą: - jedyne co to robi to zawęża zmienność populacji.

Jedyna metodą zrobienia nasion z których wyrośnie identyczna roślina jak taki klon: to sztuczne nasiona otoczkowane // kiepski dowcip.. ;D//

Selfing / bo tak to chyba nazywają u konopek// Jest to jakieś wyjście:
Ale nie jest to dobra metoda otrzymywania rasy. To się świetnie nadaje do robienia silnie homozygotycznych roślin- z których się potem otrzyma heterozyjnego Mieszańca F1: ale w wypadku wielokrotnego samozapylenia - po początkowych bardzo szybkim wzroście jednolitości roślin. – dojdzie do katastrofy - depresja wsobna – Konopie to gatunek obcopylny- nie koniecznie szybko dojdzie do pojawienia się osobników bezpłodnych: Ale należy się spodziewać szybkiego spadku wigoru i plonu.

Także : jeśli się chce np.: machnąć ze 3 pokolenia wsobne: + drobna selekcja: a następnie używać któreś z tak otrzymanych roślin do krzyżówek: ok.- ale w innym wypadku jest to nieco niebezpieczne. / opcjonalnie trzymanie klonika w nieskończoność i produkcja F2 z samozapylenia.... tylko po co? Jaki cudowny by ten klon nie był to z co drugiego F2- po posadzeniu 100 sztuk.. się wygrzebie nie gorszego..

// hmm choć z drugiej strony ciekawe: po kilku takich zapyleniach może wyłazić z populacji masę recesywnych alleli- i mogą pojawiać się przedziwne feno.. które potem można by.. :lol://- Ba: taki selfing jest także pewna alternatywa dla niemożliwych do zrobienia w domu: podwojonych haploidów z kultur pylnikowych ;>- chyba przeginam rotfl.//

O tym co siedzi w takim preparacie tu coś będzie.
/ na pewno jony srebra- najpewniej azotan – kwas girb- na 99% nie daje zbyt wiele efektów ubocznych w dawkach niezbędnych do indukcji męskich kwiatów /
Nie wiem ile kosztuje teraz azotan srebra: ale powinien być nie trudny do zdobycia: na pewno za 30$ można zrobić kilka wiader podobnego roztworu.

https://talk.hyperreal.info/thread/74

https://talk.hyperreal.info/thread/11205

Jedna sprawa: - spryskiwanie czymś takim- jest raczej wskazane powiedzmy po tygodniu od przestawienia na 12/12 – potem może jeszcze ze 2 razy – w niewielkich dawkach- i obowiązkowo na początku fazy ciemnej. – drobne zniszczenie liści: i efekty uboczne bardzo możliwe: dawki w pisemkach z OG są sprawdzone: elitexelite podawał dawki: a ktoś inny zamieszczał fotografie: sam azotan działał podobnie do kompleksu z tiosiarczanem.

KILER

Member
Ca2 said:
@KILER: ile na kwitnieniu jest? Jak na telefon to spokojnie możesz wrzucać takie fotki na bierząco. Chyba jak narazie tylko Twoje fotki z tel jako jedyne nie żrą w oczy i są fotkami, a nie jakimiś losowymi pixelami.
Ca2 No własnie w tym problem bo miałe w tel w kalendarzu i tel został sprzedany.:( Ale tak ok. 3 tygodni
Ale jest taki problem ze ta roślina sie zhermiła i co widze meskie paki to je zaraz usówam!:)

Last edited:
a oto moja mamuśka po wyjęciu z boxa (przy czym w boksie była zintegrowana z nim doniczka i cała operacja wiązała się z jego częściowym zniszczeniem ale szkody nie były duże i box może posłużyć teraz mojemu kumplowi który zaczyna zabawę z uprawą)

green green green

Last edited:

KILER

Member
Ca2 said:
@KILER: uuu walka z wiatrakami. Słabe geny czy raczej stresy?
To znaczy nosionko mam od kumpla i ostatnio on mi powiedział że matka tegoż nasionko tez była hermem a pradopodobnie zostało to spowodowane stresem!!:*( Ale narazie sie nie poddaje usuwam co zobacze!! :dueling:

Biodizel

Member
Fubar said:
Niezupełnie. Jest to możliwość otrzymania F2 z klonów. Odmiany dostępne jedynie jako klony są jakimiś sztukami wyselekcjonowanymi z czegoś ? / pewnie jakieś f2-fx/ Jeśli je zapylisz same ze sobą: będziesz miał coś podobnego jak w wypadku rośliny obupłciowej ;)
a to nie beda czasami klony tych roslin pod postacia nasion? tak sie chyba robi nasiona zenskie, i nasiona beda zenskie (nie w 100 czy nawet 99%, ale wiekszosc) chyba nawet bez koniecznosci selekcji z setek roslin 100% samicy (nawet jesli klon bedzie sie chermil pod wplywem swiatla)

nawet jesli beda sie od siebie roznily to trudno, nie zawsze tak jest, istnieje taka mozliwosc ze odmiana bedzie wygladala tak samo i bedzie dzizlala tak samo co wyjsciowa roslinka

takie roslinki roznia sie wygladem, zadziej wlasciwosciami, co widzimy dobrze patrzac na odmiany z FS

:wave:

Last edited:

Fubar

Member
Biodizel said:
a to nie beda czasami klony tych roslin pod postacia nasion?

Nie. Niby czemu miały by być? Przecież są z rozmnażania płciowego a nie z apomiksji ;)
Matka jest heterozygotą: która się rozszczepia. – Jeśli jest odmiana IBL: potomstwo będzie mało zróżnicowane: jeśli jest klonem wybranym z F2- F3 etc: to potomstwo będzie mieszaniną cech. / wszystko zależy od tego jaki genotyp ma mamusia – może dawać potomstwo zróżnicowane jak diabli: lub bardzo jednolite /

Biodizel said:
tak sie chyba robi nasiona zenskie, i nasiona beda zenskie (nie w 100 czy nawet 99%, ale wiekszosc)

dokładnie tak się to robi. Czasem niektórzy jeszcze selekcjonują matki tak aby się nie hermiły pod wpływem byle stresów.

Biodizel said:
nawet jesli beda sie od siebie roznily to trudno, nie zawsze tak jest, istnieje taka mozliwosc ze odmiana bedzie wygladala tak samo i bedzie dzizlala tak samo co wyjsciowa roslinka

Jest pewne, że wystąpi o wiele więcej podobnych fenotypów jak matka: niż w wypadku backrosa. // a po prowadzeniu linii przez kilka pokoleń : po linii samozapylenia, że odmiana będzie miała wigor jak flegmatyk..//

Takie zwyczajne podstawy : z genetyki i ogólnej hodowli roślin:
Patrz: rozszczepienie – cech w pokoleniu F2 [ jeśli mowa o .. powieleniu odmiany istniejącej jako klon- mowa jest o F2-Fx- wybranym przez kogoś..]
+ depresja chowu wsobnego. I heterozja.

Biodizel said:
takie roslinki roznia sie wygladem, zadziej wlasciwosciami, co widzimy dobrze patrzac na odmiany z FS :wave:

Odmiany z Fs. Prawdopodobnie pochodzą z klonów : ciągle trzymanych i używanych jako matki.
Jeśli prowadzili by : linie żeńskie z samozapylenia.. To po kilku max kilkunastu pokoleniach sporo sztuk z ich nasion będzie rosło wielkie jak lowrider , oraz będą wyłaziły rożnie dziwa: - sporo recesywnych alleli subletalnych.. się ujawni. Konopie sa po prostu roślinami obcopylnymi- u takich roślin- przy stosowaniu inbredu cos takiego wystepuje. Co innego rośliny samopylne – które z reguły sa homozygotyczne: i tego rodzaju allele na :: bieżąco :: wypadają z populacji. U konopek po prostu sporo tego rodzaju cech jest ukryta i przy takim prowadzeniu linii musi zacząć wyłazić.

Last edited:

Fish131

Active member
Nareszcie nasionka zaczynaja brazowiec :D
Nie wiem ktore zdjecie lepsze (chyba sa takie same hehe) wiec wrzucam oba :D
Foty robione oczywiscie moim wypasionym macro home made obiektywem haha

7983seed_br.JPG

7983seed_br_1_.JPG

Last edited:

Fubar

Member
KILER said:
Fishu: Oba zdjecia sa super :respect: lecz moim zdaniem troszke za duzo swiatła:) :respect:

jasne, że super: sa o niebo lepsze od makr które wychodziły na "pierścieniach" i starym zenicie. wszystko fabryczne.

/ głebia ostrości zero.. hmm moze to bardziej kwestia fotografa a nie sprzetu :lol:/

na tej widać pieprzone przedziorki..

16426makrozenit2.jpg

edit: o znalazłem jeszcze jedną / skaner ledwo zipi.. złom../

1642631led-21.jpg

btw: ciekawe jak były robione te foty?
dostalem link od znajomego:
niektóre sa takie, że zalautja prawie idealnymi renderami z maya
http://pishmo.com/macro/
.. obrabiane ?? Czy super sprzet i jeszcze lepszy fotograf?

Last edited:
G

Guest

huhuhhuhhuuuuuuu :D fiszu fubar mjammm sporo tej zywicy :D fubar to twoje foty?;)
mam kilka odmian i niewiem co znimi zrobic jak macie jakis pomysl to pm, najlepiej dla tych ktorzy niesa jeszcze przygotowani na oucika 07;)

Fubar

Member
madixx said:
fubar to twoje foty?;)

Z tego co pamietam.. to ja je robilem: jakiś statyw: zenit z gatunku elementy kute ze stali.. Pierscienie.. grrr.. I taka nieostra plaska chałka jako wynik. / wiek fotek z 7? lat../

C

Ca2

Fubar potrzebował bym Twój naukowy referacik na temat związków w postaci chelat i ich przyswajalności w porównaniu z chemikami. Dał byś radę coś spłodzić lub też rzucić linkiem? Ja osobiście z akwarystyki wnioskuje, że chelatowe są znakomicie przyswajalne z pominięciem bakterii glebowych. Mylę się?

Last edited:

Fish131

Active member
Male bestie (LRy) wychodza z ziemi :D Wyszly 3 sztuki:

A tutaj 4ta wychodzi:

A tutaj jeszcze male co nie co dla przyjaciela :D

No i sklepalem na szybkosci "boxa" dla LRow heh:

Last edited:

Biodizel

Member
Poczytajcie sobie thread o zwycieskiej odmianie z greenhouse na ICmag ;) ludzie sie strasznie wkor***ja, dlugo kwitnie, a stuff jest sredni, zeby nie powiedziec hu**wy ;) nawet stuff kupiony od greenhouse, wyglada jak gó*no ;) podobno nie ma smaku, jest slabe, a high to nic specjalnego, cena to ponad 20 Euro/g

twoja niespodzianka dla kumpla wyglada lepiej niz zwycieski material z GH ;)

:wave:

Last edited: