What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ???

G

Guest

shrom x budha sister

1790DSC05865.JPG

balck domina

1790DSC05869.JPG

Last edited:

Fubar

Member
gelowas said:
Fubar, wkladam ziarna do lodowki na zime, thx za info

Tyle, że to prawdopodobnie niewiele jeśli cokolwiek daje ;)

Dało by to wiele gdybyś chciał je przechowywać nie do następnego sezonu a przez 5-6 lat.
Miałem tekst z instytutu włókien naturalnych o przechowywaniu nasion konopi. Według ich doświadczeń nasiona przechowywane w workach w temp pokojowej już po roku miały pewien spadek kiełkowalności. A takie trzymane w temp około zera stopni po 3 latach nie wykazywały żadnego spadku. // tak czysto teoretycznie – nasiona konopek można by pewne przechowywać z 10 lat – o ile się je dobrze po zb: wysuszy: i wsadzi w foliowy worek wciśnięty w metalową skrzynkę – umieszczona gdzieś gdzie jest powiedzmy max 2 stopnie.: lodówkę ma pewnie każdy ;> .. wiec nie trudno jest się po kilku sezonach dorobić sporej kolekcji nasion różnych odmian – tyle, że i przechowywane bez takich cudów – nasiona wschodzą i po 4-5 latach .. coraz mniej ale zawsze coś.. katastrofa zaczyna się po 6..//

Tak poza tym na zdjęciach z pierwszej edycji seedsdirect była chłodziarka : nie zamrażalnik a chłodziarka- taka w której może jest około 2-3 stopnie ?? taka lodówka bez zamrażalki... Gość trzymał w niej nasiona powkładane do hermetycznie zamykanych plastykowych pudełek.]

Nic w sumie nowego- gdy się tworzy kolekcje nasion różnych odmian w ints. Hodowli- bardzo często się przechowuje nasiona w taki sposób- wysuszone: hermetycznie zamknięte + chłodziarka. W Wypadku wielu roślin chłodzenie zwiększa ilość wschodzących nasion- lub nawet pewien okres chłodu jest niemalże niezbędny do kiełkowania. Ale u Konopi to raczej nie ma wpływu. // raczej??//

Ca2 said:
FUBAR? Shakir?

tak tak ten sam stary nudziarz.

Ca2 said:
Panowie gorąca prośba. Mojemu dobremu ziomowi wpieprzyły się do growroom'u PRZĘDZIORKI!!! 34 rośliny zaatakowane +7 roślin na flow. Znacie magiczny środek? Spiryt nie pomaga i karate ostatnio też ;/ HELP !!!

karate nie dała? Oj.. Mi działało co prawda w dawkach wykraczających mocno poza zalecane. I po kilku opryskach w stylu co 3 dni. / duża zakręcana buteleczka z czerwona nalepka- nie takie coś o wyglądzie mini probówki na aromat do ciasta. chyba nawet trochę mi zostało. Ciekawe ile lat może leżeć :lol:. /

Ca2 said:
Heh z tym, że nie koniecznie. Mi nasiona White Widow od bogusika i Pure Power Plant od Lewara kiełkowały masakrycznie choć te drugie nieco wolniej od WW. Bogusikowe ww zabijały tempem kiełkowania. Maroc od female seeds się przy nich ślimaczyły. Z kolei moje własne pestki WW kiełowały w tempie wzrostu sekwoi ;D

;) Czyli różne ludzie maja doświadczenia ;). Mi pierwsze pokolenie WW z dp. Także wschodziło szybko.. // znaczy się te co wzeszły bo .. gdzieś 6 na 10 z czego jedna żeńska ;>// Nastepne pokolenia nie były już takie jednoznacznie określone.

Podobnie hindukush , Nl specjal z KC, Early girl z homegrown..

C

Ca2

Fubar said:
tak tak ten sam stary nudziarz.
Lepszy nudziarz z ogromem wiedzy niż typ co pierdoli, że głowa boli.

BTW: IHAK nadal aktywne?

Co do kiełkowalności:
Pierwsze siejuchy miałem w 1kl gima (obecnie kończe technikum - 4 klasa) i przez ten czas zdażyło mi się kilka razy zrobić nasiona. Z sieji zciągłem świerzutkie soczyste nasionko. Wrzuciłem na watkę. 2 dni i już wykiełkowało. A WW mojej produkcji kiełkowały do 7 dni o ile w ogóle. Być może przyczyną był krzak męski, który dzięki mojemu HST się zhermił(wśród tych WW zdażały się hermy, które ujawniały się od razu więc HST mogło być katalizatorem tego - jakieś f2 od kogoś kidyś z Hypa). Dodam, że roślina która na out wyrosła z tych nasion była 100% żeńska i nie miała nasion z czego 'Szopen' był zadowolony jak dziecię ;D

Last edited:

Fubar

Member
Ca2 said:
BTW: IHAK nadal aktywne?

Nie bardzo ;). KBN odciął dotacje ;(
Prace badawcze rotfl. Zostały zakończone kilka sezonów temu. / przez nieznanych sprawców/
A co do reszty działalności -- po co skanować podręczniki. Jeśli już to należało by napisać podręcznik od zera ;P.- A do tego trzeba coś wiecej od checi których nie ma..
Na razie to IHAK jest zapewne poszukiwany przez autorów ze 4 podręczników :lol:

Mam cos o mutacjach i abberacjach wzrostu.. Znaczy się szkic tekstu i trochę zdjęć.. ale nawet takiej chałki jak reszta nie chciało mi się z tego poskładać.

Ca2 said:
Co do kiełkowalności:
Pierwsze siejuchy miałem w 1kl gima (obecnie kończe technikum - 4 klasa) i przez ten czas zdażyło mi się kilka razy zrobić nasiona. Z sieji zciągłem świerzutkie soczyste nasionko.

Dziczka? Zawsze miałem słabość do dziczek. / głownie do dziczek w 1/ 2 lub 1/ 4.. ;P/

Ca2 said:
Wrzuciłem na watkę. 2 dni i już wykiełkowało. A WW mojej produkcji kiełkowały do 7 dni o ile w ogóle.

może za wcześnie zbierane? W 100% wschodzą nasiona które prawie same spadają z krzaka./ choć takie które nie wyglądają na nadające się do czegokolwiek czasem wschodzą w jakimś pro ceńcie../

Ca2 said:
Być może przyczyną był krzak męski, który dzięki mojemu HST się zhermił

nie wydaje mi się aby łamanie rośliny łatwo powodowało hermienie. Jedne rośliny się hermia inne nie chcą.. i jest to imo dziedziczne.

Ca2 said:
(wśród tych WW zdażały się hermy, które ujawniały się od razu więc HST mogło być katalizatorem tego - jakieś f2 od kogoś kidyś z Hypa).

Kogo? – F2 po nirwanowskim / słaby aromat/
Czy- rośliny przypominające mocno sposobem wzrostu northern light – z liśćmi szerokimi jak afgani – malple leaf. – przynajmniej 2 feno - + feno pośrednie- różnice krzewienia. – od pałki do kandelabru. + bardzo silny zapach słodko-owocowo-kocioskikowo-przepoconokoszulkowy. [ trochę tak jakby spryskać dezodorantem przepocone ciuchy które oszczał kocur – nie typowym sikiem do kuwety ale tym aromatem którym znaczą teren- jak ktoś ma lub miał nie wybrakowanego operacyjne kocura.. wie OCB../

Ca2 said:
Dodam, że roślina która na out wyrosła z tych nasion była 100% żeńska i nie miała nasion z czego 'Szopen' był zadowolony jak dziecię ;D

Zdarza się. Przy moim pierwszym namnażaniu wdowy miałem herma. W następnych wielu pokoleniach zero.

Last edited:

Biodizel

Member
DF w 0,5l kubku

LR#2

SM

obydwa krzaczki SM wykazuja podobna mutacje lisci, parzysta liczba pacow, webbed w niewielkim stopniu

:wave:

Last edited:
Wiatam wszystkich! Jak mówiłem dzisiaj dam fotke nowego growrooma ;)
Pamietacie może fotki które wrzucał Lewar??

Dzisiaj byłem pstryknąć nową fotke :D Jak widać prawie wszystko już jest zrobione.

Jeszcze tylko zamątować lampe, drzwiczki i kiełkować ziarno :) Pozdro :wave:

Last edited:
Jak dla mnie to ten room zajebisty :) Hehe! Moje krzaczki sa w 6 dniu wega. rosna troche powoli nieiwem czemu! Jutro rano sie postaram wczesnie wstac i jebnac kilka fotek! Pozdrawiam
P.S - Nawozi sie przy kazdym podlewaniu?? :)

Fish131

Active member
Ogrodnik ja zazwyczaj nawoze rosliny przy kazdym podlewaniu... Tylko ze mi ziemia schnie okolo 1,5-2tyg wiec przy tak zadkim podlewaniu zalecane jest nawozenie za kazdym razem poniewaz rosliny zjadaja wczesniejsz dawke nawozu...
Ale mam nadzieje ze Ty nie chcesz ich jeszcze nawozic ;)

Z uwagi na to ze wiele osob pisalo do mnie z pytaniem czy nie mialbym nasion LRa (poniewaz jak pamietacie zapylalem 1 roslinke ktora rosla w doniczce na dachu) wpadlem na pomysl (poniewaz z troche ponad 60 nasion rozdalem okolo 50) i wczoraj na wate powedrowalo 6 nasion LRa. Dzisiaj juz 1 nasiono peklo i ma malutki bialy kielek a reszta powolutku peka. Wszystko trafi do "boxa" w ktorym trzymalem meskiego schroma. Ma on powierzchnie 0,08 m2 czyli malutko ale na LRki mysle ze wystarczy... Oswietlenie bedzie 2-3 swietlowki 20W philipsa...
Jak wiadomo nasiona LRa sa dosc kosztowne a ta odmiana jest raczej ciekawostka niz super plantem wiec nie kazdego stac lub poprostu zal wydawac kase na takie szkraby. Tak wiec wszystkie moje LRki pojda oczywiscie na nasiona. Tak zeby kazdy z Was mogl posiac chociaz kilka sztuk LRa na wiosne i w polowie sezonu outdoor mial co zapalic :D
Mam nadzieje ze sie uda!

Moje schrmiki maja okolo 2 tyg do konca swojego zycia. Planowany harvest to 16 grudnia... Moze w ten weekend zalatwie aparat i pokaze Wam jak one wygladaja... A jak nie to w nastepny...
Martwi mnie jedynie to ze nasiona ktore robie (f2) sa juz coprawda duze ale nadal zielone... Mam nadzieje ze w ciagu tych 2och tyg ladnie dojrzeja bo jak nie to bede robic czesciowy harvest, czyli zostawie te pojedyncze topki na ktorych dojrzewaja nasiona.
Pozdro

Biodizel

Member
Fish'u, dobry pomysl, jestem jak najbardziej za! tez chce zrobic troche pestek LR, moze uda sie tez LR#2, chetnie sie podziele ;) jesli te LR#2 okaza sie samcami to podesle ci torche pylku

G

Guest

@Fubar bardzo dobry opis zapachu ww w stu procentach się zgadzam @ Co do Mocznika o którym już mówiłem dementuje pogłoski że jest inwazyjny i się nie nadaje spisał się całkiem nieźle , nie mam porównania co do saletry lecz po 3 dniach (1 podlaniu i 1 raz dziennie oprysk ) stwierdzam że liście poprawiły swój kolor w stopniu może nie najlepszym ale w pełni akceptowalnym :wave:

@może nie jestem najlepszy ale dla mnie Marijuana zawsze będzie piękna i jakiekolwiek nie wyglądała by to i tak kocham moje dziewczynki

Last edited:

castlevania

Member
@fishu to ja tam sie pisze jak cos na te LRki :) jak cos to sie podmienimy nawet na cos bo mam juz po pare kulek roznych odmian,
@sunshi ładnie masz w tym pudle :) pozdro !!!

rogin

Member
Fishu no jak dla mnie pomysl z tymi LR zajebisty tylko czemu nie poczekales tak jak gadalismy aż bede mial Master Low ?? W przyszlym tyg juz bede mial :/ Tak bys zrobil LR f2 , ML f2 i LRxML :/ No trudno.
peace

D

DepczacyRobaki

Hejka!Mam zrobionego boxa z akwarium 330L.Wymiary to 110dl 60sze 65wys.Mam w nim dwie jazyniowki 30W.Temperatura w dzien ok.30/31c w nocy 25/26c.Wewnatrz chodzi tylko 1en wiatrak.Akwa jest cale okbklejone folia aluminiowa.Nie mam juz mozliwosci zbicia nizej temperatury!Mam zamiar zakupic pestki PASSION z dutch passion.I teraz pytanie do was.Czy uda mi sie w takich warunkach wychodowac nasionka?Moj plan to wychodowanie jak najwiekszej liczby pestek na auta2007.Jak myslicie da rade??Aha dodam ze tegoroczne sadzonki HH przed wysiewem na spota radzily sobie tam niezle przez pierwsze 3tyg tylko wydawalo mi sie ze strasznie powoli rosly.

C

Ca2

Skoro masz takie duże akwarium to pewnie masz pod nim szafkę. Lepiej jak byś ją zagospodarował. Folia alu jest do dupy tyle Ci powiem z doświadczenia. 1 wiatrak też jest lipa bo tylko będzie ruszał powietrze wewnątrz. Pomyśl nad innym rozwiazaniem.

bogusik2

Member
Jedyne wyjście to tłoczenie powietrza od spodu (troche pracy z pilnikiem i scyzorykiem i po sprawie), gdzie pewnie nie ma szkła (zakładam że odwrocileś akwarium do gory dnem chcąc "nakryć planty"... Przy czymś takim dałbyś wentylacje od spody a na akwarium postawil oświetlenie, przykrywając czymś niepalnym i nie przepuszczającym światła (lub jakaś pokrywa, jeżeli jesteś majsterkowiczem :)) Myśle ża dałoby sie w tym układzie chłodzić osobno świetlówki czy HPSa postawione na akwarium (za pomocą wiatraka lub chłodzić szybe za pomoca wody).. pomysły wyszły na bierząco wiec nie krzyczcie jak coś nie będzie sie zgrywało :) pzdr
P.S. jeżeli rzeczywiście masz pod spodem szafke to sugeruje akwarium przeznaczyć np. na kloniki a w tejże szafce zamontować wentyle i HPSa żeby było Flo... w tym układzie moglbyś wyprodukować ogrom pestek (zamiast klonów moglbyś dać pestki, ale myśle że na każdą "ture" wystarczyłby jeden/dwa samce), więc klony + 4 dosadzone nasionka na flo by stykały :) w tym układzie moglbyś też porobić jakieś crossy. pzdr2

Last edited:

Fish131

Active member
Bogusik wydaje mi sie ze on ma akwarium z pokrywa w ktorej sa juz zamontowane swietlowki dla rybek (sam kiedys mialem takie fajne duze akwarium wiec wiem... Heh ale z mojego akwarium nic juz nie zostalo poniewaz na jednej z imprez ktos sie w nie wpierdolil i spadlo rozwalajac sie doszczetnie... Przez tydzien chyba znajdowalem jeszcze rybki na podlodze i pod meblami haha).
Wg mnie ogolnie hodowla w akwarium jest zlym pomyslem. Dookola szyby wiec nie ma jak sie pobawic. Juz lepiej (jak nie ma sie szafki ktora mozna by bylo przerobic) znalezc jakies duze pudlo np po TV i w nim zrobic grow...
Wogole to Twoje akrwatium jest niskie. Przeciez jak dasz tam doniczki ktore maja liczmy minimum 15 cm to zostaje Ci 50 cm wysokosci... Tak sie zastanawialem nad tym i jakbym sie uparl robic cos w nim to albo tak jak Ty to chcesz zrobic a wentylace poprowadzic specjalnymi tunelami komputerowymi (wyglada to jak rura aluflex ale jest malych rozmiarow :)) od gory (sa to takie rekawy ktore przyczepia sie do wentylatorow np od procka a drugi koniec przyczepia sie do obudowy od kompa zeby cieplo z procka nie rozchodzilo sie wewnatrz obudowy tylko zeby odrazu bylo wyprowadzane poza obudowe...). I jakby wpuscic taki jeden tunel od gory i poprowadzic go w ten sposob zeby jedna koncowka byla polozona na dnie akwarium a druga byla by poza akwarium i do niej podlaczony bylby wentylator ktory wtlaczalby powietrze do tunelu a co za tym idzie do akwarium... Drugi taki tunel zamontowac na dorze ktorego zadaniem bedzie wyprowadzanie powietrza z boxa... Sa to oczywiscie takie rozwiazania na maxa naciagane no ale...
Hmmm a myslales jakby przewrocic to akwarium? I nie chodzi mi o takie przewrocenie jak mowi Bogus tylko zeby akwarium stalo na boku czyli podstawa bedzie wymiarow 60x65 a wysokosc bedzie 110cm... Z przodu musialbys dac jakas deske w ktorej bez problemu moglbys powiercic i zamontowac na dole wentylator wtlaczajacy a na gorze wyciagajacy... Problemem w tym wypadku stanowi oswietlenie... Poniewaz jakos musialbys zalozyc tak swietlowki... Moznaby w sumie zrobic jakis stelarz ktory bedzie lezec na akwarium a odleglosc miedzy roslinami a zrodlem swiatla zmienialbys za pomoca roslin, czyli tak jak ktos juz tutaj pokazywal w zwyklym boxie (nieruchoma lampa a pod doniczki wkladanie jakis rzeczy w celu podniesienia roslin). W takim ukladzie widzialbym albo doniczki kwadratowe ktore wykorzystaja kazdy cm Twojego akwarium albo znalezienie jakiegos pojemnika o podstawie zblizonej do podstawy akwarium tj. 65x60 cm...
To takie moje male przemyslenia.
Ale i tak najlepszym rozwiazaniem jest sklepanie wlasnego boxa z prawdziwego zdarzenia i robienia w nim cudow :D
Pozdro :wave:

A to ja sie jeszcze porozpisuje w tym poscie

Jak wiecie w ostatnich dniach odbyl sie 19ty Cannabis Cup.
Oto wyniki:

Cannabis Cup
1) Arjan's Ultra Haze#1/Green House
2) G13 Haze/Barney's
3) Martian Mean Green/Grey Area

Sativa Cup
1) Mako Haze/Kiwi Seeds
2) Opium/Paradise Seeds
3) Blue Cheese/Big Buddha Seeds

Indica
1) Big Buddha Cheese/Big Buddha Seeds
2) Fruity Thai/Ceres Seeds
3) Night Shade/Barney's

Hash
1) Carmello Cream/Barney's
2) Carmello Royale/Green House
3) Rifman's Noor/De Dampkring

Nederhash
1) Barney Rubble/Barney's
2) Water Works/De Dampkring
3) Master Kush Isolater/Green House

Product
1) Super Vapezilla/Wicked Roots
2) Portable Vortex Gravity Bong/Gravity Vortex
3) Aleda Papers/Aleda

Expo
1) Barney's Farm
2) Green House
3) Wicked Roots​

Musze powiedziec ze na next indoora planowalem albo Hawaiian Snow albo Arjan's Ultra Haze#1 i po zobaczeniu tych wynikow chyba skusze sie na Arjan's Ultra Haze#1 :D Kwitnie to 13 tyg wg GH czyli w rzeczywistosci bedzie to 14-15 tyg ale mysle ze warto :D

Last edited:

Biodizel

Member
to prawie 100% sativka, potrzeba duzego boxa, a duzy yeld jest wynikiem przelaczenia z 12/12 po rozpoczeciu kwitnienia na 14/12 (przewaznie daje sie 14/10, ale do tak dlugo kwitnacej odmiany przy 14h swiatla trzeba 12 godzin nocy, mozna bylo dac na 10/14, skonczyla by kwitnac wczesniej, ale wtedy yeld nie byl by taki duzy) hehe, Arjans Ultra Haze to moim zdaniem nic specjalnego, jedynym plusem moze byc high, a wygrala dlatego ze barney zawiodl w tym roku ;) curing trwal 4 miesiace, uprawa to soil, stawiali na smak i moc, barney pod tym wzgledem zostal wgnieciony w glebe, podobno hehe ;) takie czytamy komentarze, pestki beda drogie w porownaniu do innych bo to zwyciezca, i w dodatku żeńskie, na twoim miejscu zainwestowal bym w GFxNL od FS

duzym plusem odmiany ma byc duza produktywnosc, ale jak sie troche bardziej przyjzymy to widzimy ze yeld jest przecietny, a jak na 14/12, to bardzo maly, niektore odmianki z FS maja wieksza produktywnosc przy 12/12 i tez mocny typowy dla sativy high, GFxNL moze nie bedzie az tak produktywny, ale moca i typem high chyba sie nie zawiedziesz, a jesli juz konkretnie sativke to GF albo smaczniejszy Cinnamon

Last edited:

Latest posts

Latest posts