What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ???

polak

Active member
Outdoor 2007 uwazam za zamkniety :) hehe niestety bez fotek bo wstyd :p wlsciwie to poszedlem tylko po nasiona top44 bo zapomnialem

Biodizel

Member
cos z takich pestek jeszcze moze byc? wiekszosc moze jeszcze na krzaku wykielkowala, reszta zgnila albo splesniala razem z krzakiem, a moze sie myle? pokaz te fotki, hehe

:wave:

Last edited:

sairu

Member
Lewar 41 dzien od przelaczenia na 12/12 ja tak to zawsze licze i mysle ze wiekszosc tez. w koncu od przelaczenia do pokazania preflowerow mija tylko kolo 5-7 dni

bamse

Member
Biodizel said:
cos z takich pestek jeszcze moze byc? wiekszosc moze jeszcze na krzaku wykielkowala, reszta zgnila albo splesniala razem z krzakiem, a moze sie myle? pokaz te fotki, hehe

mylisz sie. A jak to sie dzieje "naturalnie"? hm?
przeciez roslinom nasiona od jesiennej wody nie kielkuja. hehe
One tez nie gnija z krzakiem. Ja tak sadzam outa jesienia. Wiosna one wtedy kielkuja, prawie rowno z pokrzywami:)

Biodizel

Member
juz widzialem takie ktore kielkuja jeszcze na krzaku hehe, te ktore naturalnie zimy nie znaja, rownikowe sativy hybrydyzowane i z przyspieszonym zakwitaniem ale nie tylko hehe, duzo razy sie zdazalo ze pozno zebrane pestki widac ze zaczely kielkowac a pozniej gnily albo plesnialy hehe

ale jak to sie dzieje ze jakis procent jednak nie kielkuje, moze Fubar podpowie? przeciez nie wszystkie musza przemarznac zeby kielkowaly, nie wszystkie tez musza swoje przelezec zeby puscily kielek

przyklad, LR od Greengirl, odmiana niby zimolubna hehe ;) jakies geny ruderalis, pestki 1,5 miecha, nie przemarzniete, wykielkowaly dobrze hehe, a wystarczy ze na jesien troche sloneczko zaswieci, troche wilgoci i juz ... albo na poczatku wiosny, cieplo a w nocy przymrozek hehe

inny przyklad, jakas odmianka in, chyba ww, pestki swiezo zebrane, kielkuja bez problemu, bez przemarzniecia, czy kilku miesiecy lezakowania

mysle ze jakies enzymy wchodza w gre ;) ale to moze zalezec od odmiany, pochodzenia

Last edited:

polak

Active member
pestki twarde, nie do konca dojrzale, zle ogolnie nie wygladaja, ale niestety jest ich tylko 6 :( zobaczymy w przyszlym sezonie czy dadza rade :p

Fubar

Member
Biodizel said:
ale jak to sie dzieje ze jakis procent jednak nie kielkuje, moze Fubar podpowie? przeciez nie wszystkie musza przemarznac zeby kielkowaly, nie wszystkie tez musza swoje przelezec zeby puscily kielek

W wypadku konopi najprawdopodobniej to nie występuje .

Choć czasem można odnieść wrażenie, że nasiona które poleżą z tydzień czy miesiąc wschodzą odrobinę lepiej od takich co są dopiero ściągnięte z krzaka. [ takie wrażenie niewiele znaczy ;>.. może to być błędne przekonanie :eek:parte bardziej: na myśleniu "życzeniowym".. ;>]

Wygląda raczej na to, że u konopi za to czy nasiona wschodzą czy nie odpowiada przede wszystkim temperatura.

Choć z drugiej strony niektóre nasiona wchodzą po kilku dniach a inne po tygodniu.. czemu ? ?? .
Dlaczego nasiona z seedbanku wschodziły zawsze szybciej od własnych: pomimo tego, że były zapewne : starsze: i czasem wyglądały na mniej dojrzałe? / hmm: hipoteza: , że okres gdy po zapakowaniu w woreczki leżały przez jakiś czas w lodówce – oczywiście nie zamrażalniku- mi się wydaje bardzo kuszaća ;>. Choć z drugiej strony biorąc pod uwagę, że nasion kupionych z banku miałem okazje kiełkować jakoś dziwne mało.. to..

inny przyklad, jakas odmianka in, chyba ww, pestki swiezo zebrane, kielkuja bez problemu, bez przemarzniecia, czy kilku miesiecy lezakowania

Nic dziwnego. Konopie to roślina uprawna : a nie dzika- nawet jeśli coś takiego występowało u dzikich przodków z tien-szan: to u współczesnych odmian uprawnych ;)

Biodizel said:
mysle ze jakies enzymy wchodza w gre ;) ale to moze zalezec od odmiany, pochodzenia

Można by sprawdzić na nasionach konopi dzikich ;).
Tak btw: nasiona chmielu najbliższego krewnego konopi – bardzo źle wschodzą: i chyba wymagają okresu zimnej pogody.

bamse

Member
Choc sie nie spotkalem z nasionami, ktore kielkuja po niedlugim okresie od wyschniecia(nie uwzgledniam oczywiscie nasion, na ktore w tym okresie dzialala juz inna temperatura niz naturalnie.czyli ze jak wlozymy je do lodowki, chlodnego miejsca czy poprostu beda trzymane w domu to one poprostu maja wkrete i szybko przechodza w stan gotowosci.
I dlatego tez uwazam, ze szybkie kielkowanie, nawet na krzaku jest spowodowane juz mutacją, przyzwyczajeniem nasion do cieplych, suchych temperatur tuż po dojzeniu. A to przez iwele pokolen, czego skutkiem jest przyjecie tej cechy.

G

gelowas

Fubar, wkladam ziarna do lodowki na zime, thx za info
Lewar, piekne miejsce na grow, zazdroszcze! powodzenia!

Wybiera sie ktos za 2tyg na Moleste do Warszawy? ---> PM, nie mam kogo poprosic o kupno biletu w przedsprzedazy...a jechac na darmo pol Polski to podziekuje chyba ;)

pzdr
G

C

Ca2

FUBAR? Shakir? Master, który sprawił, że bucze wszystkich co piszą "hodowla"? Czy tylko mam halucynogena?

Panowie gorąca prośba. Mojemu dobremu ziomowi wpieprzyły się do growroom'u PRZĘDZIORKI!!! 34 rośliny zaatakowane +7 roślin na flow. Znacie magiczny środek? Spiryt nie pomaga i karate ostatnio też ;/ HELP !!!

Fubar said:
Dlaczego nasiona z seedbanku wschodziły zawsze szybciej od własnych: pomimo tego, że były zapewne : starsze: i czasem wyglądały na mniej dojrzałe?
Heh z tym, że nie koniecznie. Mi nasiona White Widow od bogusika i Pure Power Plant od Lewara kiełkowały masakrycznie choć te drugie nieco wolniej od WW. Bogusikowe ww zabijały tempem kiełkowania. Maroc od female seeds się przy nich ślimaczyły. Z kolei moje własne pestki WW kiełowały w tempie wzrostu sekwoi ;D

Last edited:

Biodizel

Member
jaka jest roznica miedzy hodowla a uprawa? hehe, wystarczy ze ktos zrobi sobie troche nasion w celu pozniejszego ich posadzenia i juz moze mowic ze hoduje, a nie uprawia ;) to tak zwana hodowla zachowawcza, jesli taka osoba przeprowadzi nawet prosta selekcje, albo zrobi crossa dwuch odmian, to juz bedzie hodowla tworcza, uprawa natomiast obejmuje sadzenie, nawozenie, podlewanie, pielegnowanie, zbieranie i przechowywanie plonow, bez nasiennictwa

proste, jesli co roku kupujesz nasiona z seedbanku, sadzisz je i zbierasz z nich plony to uprawiasz, jesli co roku zbierasz i sadzisz wlasne nasiona to hodujesz (hodowla>uprawa), jesli mialo by to jakiekolwiek znaczenie to chetniej mowil bym ze hoduje niz uprawiam, ale jak powiem ze uprawiam pomimo tego ze chce zrobic nowa odmiane to i tak 99,999% forumowiczow uwagi mi nie zwroci ;)

Last edited:
G

Guest

jako ze wychowany na hyperreal to mowie ze uprawiam hehe :D
bio jak tam maluchy? wrzuc kilka fotek jak masz czas bo jakis zastoj na forum sie zrobil ;)

e: pokaz kacze stopki :p

e2 dla c2 :D pierw HR pozniej og, i w meidzy czasie czekalem tutaj na konto po dlugim czasie dostalem pelna aktywacje i og padlo i tak jak wiekszosc zaczelem pisac tutaj, teraz HR to lekki syfek strasznie duzo ludzi ciezko to ogarnac, wszystko tam jest, ale nowi zadaja caly czas te same pytania... jak byl stary hypek to jakos wiecej pozadnych growerow tam siedzialo, pamietam uprawe rafa hehe najlepsza chyba na hr fotorelacja ;)
||
||
||
\/

Last edited:
C

Ca2

Dobrze wyjaśnione.

fubar said:
HODOWLA ROŚLIN

— celowa działalność człowieka zmierzająca do uzyskania nowych form roślin (odmian rolniczych) o cechach użytkowych korzystniejszych od dotychczasowych, z tego względu jest nierozerwalnie związana ze zmianami cech dziedzicznych organizmów. Termin hodowla roślin ma więc zupełnie inne znaczenie, niż mu się przypisuje w języku potocznym, mówiąc np., że hodujemy rośliny na balkonie, w doniczkach albo w piasku lub na pożywkach płynnych. W tych przypadkach jest to tylko uprawa roślin w różnych warunkach, prowadząca do reprodukcji form już istniejących.

madixx: też zaczynałem od H ;D

Jak narazie trudnię się uprawą ;D Ale 3 strainy z Dutch Quality już w realizacji 3x1sztuka) więc zapylanie może nasąpić i powstaną cwane crossy (do wyboru Jack Horror, Passion no.27, Blubbleberry).

Pierwsze fotki w pełni sprawnego mikroboxu (100W philips Hg free 9k lumen 2200K)

Czarna doniczka - Whie Widow f2 od Bogusika
Zielona doniczka - Pure Power Plant f2 od Lewara & Tralalińskiego ;D

Last edited:
Ca2 jak tam twoje planty?? witam wszystkich bo to jest mój pierwszy post :D
jutro jakoś wrzuce fotki z postepem prac w schronie

Last edited:
G

Guest

Mam takie pytanko:
Easy Sativa czy Maroc od femaleseeds na out '07?

Ps. Maroc to sativa?

C

Ca2

Mimo to jak uwali to ledwo powieki idzie unieść. Czasami powieki tak ciążyły, że aż głowa opadała na dół i kolana się uginały. Ale to już po drugim gramie ;D aaaa z grama suchego maroc z 10 rur wychodziło sensimilli o kosmicznej jak dla mnie ilości żywicy.

Dejf pamiętam o Tobie pamiętam ;D

Last edited:
G

Guest

ca2 jak wyglada wentylacja ? i co to za maszyna ze sloikow? cos do co2?

Last edited:
C

Ca2

3x fi80 + 1x fi 60 INTEL od P4 1.8GHz więc wydajny ;)
2x fi 80 tłoczą - powietrze prowadzone jest w górę aby rozchodziło się po szybie i owiewało od góry rośliny + na wlocie wężyk z co2 LSD ;)+Soda oczyszczona.

Nad szybą chłodzenie wygląda tak

Last edited: