Biodizel said:cos z takich pestek jeszcze moze byc? wiekszosc moze jeszcze na krzaku wykielkowala, reszta zgnila albo splesniala razem z krzakiem, a moze sie myle? pokaz te fotki, hehe
Biodizel said:ale jak to sie dzieje ze jakis procent jednak nie kielkuje, moze Fubar podpowie? przeciez nie wszystkie musza przemarznac zeby kielkowaly, nie wszystkie tez musza swoje przelezec zeby puscily kielek
inny przyklad, jakas odmianka in, chyba ww, pestki swiezo zebrane, kielkuja bez problemu, bez przemarzniecia, czy kilku miesiecy lezakowania
Biodizel said:mysle ze jakies enzymy wchodza w gre ale to moze zalezec od odmiany, pochodzenia
Heh z tym, że nie koniecznie. Mi nasiona White Widow od bogusika i Pure Power Plant od Lewara kiełkowały masakrycznie choć te drugie nieco wolniej od WW. Bogusikowe ww zabijały tempem kiełkowania. Maroc od female seeds się przy nich ślimaczyły. Z kolei moje własne pestki WW kiełowały w tempie wzrostu sekwoi ;DFubar said:Dlaczego nasiona z seedbanku wschodziły zawsze szybciej od własnych: pomimo tego, że były zapewne : starsze: i czasem wyglądały na mniej dojrzałe?
fubar said:HODOWLA ROŚLIN
— celowa działalność człowieka zmierzająca do uzyskania nowych form roślin (odmian rolniczych) o cechach użytkowych korzystniejszych od dotychczasowych, z tego względu jest nierozerwalnie związana ze zmianami cech dziedzicznych organizmów. Termin hodowla roślin ma więc zupełnie inne znaczenie, niż mu się przypisuje w języku potocznym, mówiąc np., że hodujemy rośliny na balkonie, w doniczkach albo w piasku lub na pożywkach płynnych. W tych przypadkach jest to tylko uprawa roślin w różnych warunkach, prowadząca do reprodukcji form już istniejących.
o mnie to juz nie pamietaszZielona doniczka - Pure Power Plant f2 od Lewara