ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
jungle, bogus, biodizel: reflektor z lustra nawet ujdzie (chociaz robiac go sam - pomalowalbym te plyte na bialo po prostu). lustro moze czasem powodowac powstawanie hot spot'ow ale to raczej wtedy, gdy scianki boxa sa z lustra. w przypadku odblysnika to lustro dobrze spelni swoja role.
ja bym za to popracowal nad jego ksztaltem...
idealnie jest, gdy ma ksztalt odwroconej litery U z lekko wychylonymi na zewnatrz sciankami.
dopiero co sairu wrzucal foto swojego hardcore boxa - jego odblysnik ma doskonaly ksztalt moim skromnym zdaniem.
albo zobacz tutaj.
a tak btw, biodizel, nie jestem przekonany, czy to zdrowo dla ukladu kiedy oprawka zarowki przymontowana jest do tej samej blachy co zaplonnik i kondensator :|
sadze ze te dwa elementy beda sie z deka grzaly od oprawki. ceramiczne oprawki sa fajne ale maja dwie wady - sa ciezkie i mocno sie grzeja.
Witam
Mam jeszce jedno pytanko zwiazane z elektryka chodzi mi o to czy jak wloze zarowke mh do ukladu hps 400w to czy beda to wieksze oplaty za prad takie same jak z zarowka hps czy moze mniejsze ...?
(cały czas chodzi mi o porownanie z zarowka hps - wieksze, mniejsze czy te same zakladajac ze zarowka mh tez bedzie 400w )
Requiem, moc*czas=energia [ 1000W*1h=1kWh ]. Przy założeniu, że stosujesz lampy o tej samej mocy, rachunki za energię elektryczną będą takie same. Oczywiście jeżeli czas ich pracy będzie taki sam.
niedlugo otrzymam batwinga, jednak niewypolerowanego. co myslicie o tym zeby wylozyc go mylarem? lampa to 400w, wiec temperatury bardzo wysokie ale czy mylar nie jest wykorzystywany jako material przy balonach powietrzeych? z drugiej strony to tylko folia, ciut grubsza...
to lustro nie powoduje hot spotow, a przynajmnije tak mi sie wydaje, po wlaczeniu lampy nie widac zadnych zajaczkow ale boje sie ze gdy lampa sie rozgrzeje to po prostu ... peknie
jesli elementy beda sie grzac od oprawki to je po porstu odkrece
update
SM, nie wiedzialem ze ta odmianka ma w sobie tyle genow purple w dodatku ujawniaja sie tak wczesnie ... dziwne
Bio, ta odmiana to nie purple, te czerwone plamy na mlodych lisciach sie zdarzaja, ja je mam za kazdym razem, pozniej poprostu znikaja...
Gdzies nawet czytalem ze to jakas choroba, jednak pomimo braku moich interwencji plamy zniknely...
hehe, no wlasnie sie zdziwilem, bo nie sadze pierwszy raz
... a zdazylo mi sie to po raz pierwszy, reszta odmian nie ma tych plam nigdy tego nie zauwazylem u mlodych roslinek (choc moze dlatego ze wiekszosc przewaznie rosla sobie na sloneczku
)
od czego to moze byc, od lamp? czasami purple pojawia sie u odmian zielonych pod wplywem zimna, ale te malenstwa maja cieplo przez caly czas
FISH, choroba? nawet mnie tak nie strasz
, watpie zeby to byla jakas choroba, ale kto wie, moze zeczywiscie?
ale skoro lodyzki tez ma purple (widac to na pierwszym zdjeciu), to chyba jednak troche tych purple genow musi miec w sobie? w przeciwienstwie do DF ktory jest bardzo zielony i nie ma nawet sladu tej cechy
moim zdaniem jest to od wiatrakow, keidys chyba koscioL tez to zauwarzyl kiedys pisal tu na IC ciekawe co z nim sie dzieje
przy mojej uprawie in tez to mialem ale na wszystkich roslinach, u ciebie jest na jednej to troche dziwne moze na ta rosline wiatrak dmucha najbardziej?
jungle nic nie mowie bo sam kiedyś uważałem lustro za zły odbłyśnik... nauczyłem sie jednak że jest to materiałe dobry na odbłyśnik, ponieważ odbija światło (hot spotów raczej nie widziałem żeby tworzył), jednakża nie jest dobry na ścianki boxa, ponieważ odbija barwy które nie odbijają a pochłaniają światło (albo coś pod to ) ale jestem pewiem ze może być taki odbłyśnik bo sam zostałem poprawiony... ;]
- odbija swiatlo w jednym kierunku a nie w wielu (nie rozprasza), w porownaniu z nim sciana pomalowana biala matowa farba rozprowadza swiatlo rownomiernie we wszystkich kierunkach zwiekszajac jego zasieg.
madix hehe ... one sa pod kompaktami, bez wiatrakow, mlode roslinki lubia wilgoc, wiatraki u mnie sie nie sprawdzaja przynajmniej jesli chodzi o mlode roslinki, jesli swiatlo jest nisko to nawet sie nie wyciagaja za bardzo nie zauwazylem zeby przez to jakos wolniej rosly, a nawet wydaje sie ze troche szybciej sie rozwijaja (co jest z drugiej strony dziwne, bo slabsza cyrkulacja powietrza oznacza zmniejszenie fotosyntezy? choc kloniki tez nie lubia wiatrakow, lubia za to duza wilgotnosc powietrza)
bogusik, nie wiem o co ci chodzi z tym odbijaniem i pochlanianiem swiatla, ale gdzies przeczytalem cos podobnego wiec chyba masz racje
sciany boxa chce wylozyc folia aluminiowa (ktora strona? blyszczaca czy chropowata? czy nie ma to znaczenia?), malowanie na bialo odpada
kov, przemysle to, bo wydaje sie calkiem sensowne lustro niby nie powoduje hot spotow, ale jednak nie rozprasza dobrze swiatla
choc z drugiej strony ... jesli ktos ogladal pogromcow mitow hehe to wie ze lustro odbija duzy % promieni slonecznych, nie odbija tylko czesci promieni UV (to wlasnie przez szklo sodowe uzywane do produkcji luster), odbija mniej ciepla niz blacha
Biodizel najlepiej matowa (czyli chropowatą) bo ta druga moze zajączki puszczać.
haha ja po prostu kocham ten Program ogólnie discovery to fajna sprawa. pzdr
Durban Poison od Urbana
przyklad roslinki ktorej trzeba bylo pomuc w kielkowaniu, korzonek zostal w lupince, nie potrafil sie przez nia przebic, osobiscie nie lubie ingerowac w tak male roslinki