What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ??? 07

G

gelowas

witek said:
Problem: Mieszkam z ludzmi, ktorzy nie moga wiedziec o mojej hodowli, oraz mam w tym roku mature, co dosyc koliduje z okresem sadzenia.
Plan: Wykielkowac nasionka w domu, wrzucic je do plastikowych kubeczkow z ziemia, ukryc to gdzies na lace, lub polanie, jak podrosna przesadzic do ziemi.
Pytanie: Czy taka akcja ma w ogole sens? Jakie sa zalety przechowywania mlodej roslinki w domu? Czy jest to stala temperatura, brak wiatru, czy kontrolowana wilgoc? Moze lepiej od razu wrzucic wykielkowane nasionko na miejscowke i oslonic od wiatru ucieta butelka po wodzie? (skad ja wezme tyle butelek:))
Pytanie2: Okres przesadzania z doniczki do ziemi pokrywa sie z moja matura. Czy jest sens zasadzic nasiona w ziemi po 10 maja, lub na poczatku kwietnia? Sadzenie na poczatku maja bedzie bardzo szybkie i niestaranne ze wzgledu na ilosc roslin...
Pytanie3: Zamierzam sadzic w lesie. Czy konieczna jest neutralizacja pH dolomitem? Jesli tak, to czy moge to zrobic po zasadzeniu roslin? (po maturze, znowu przez ilosc krzakow) Jaka ilosc dolomitu bedzie potrzebna, oraz w jaki sposob najlepiej go zastosowac w lesie? Planuje porozrzucac rosliny po lesie w grupkach po 3, to chyba dobry pomysl? Po maturze bede mial trzy miesiace wolnego czasu, bede go mogl poswiecic dla roslinek:)
Z gory dzieki za odpowiedz.

Witek, genetyke masz odpowiednia na outdoor, wszystko winno ci elegancko wyjsc. Sztuk tez duzo stad mysle, ze moglbys zaryzykowac i wykopac troche dolkow (nie gleboko, lecz szeroko!), nawiezc ziemi kupnej i po prostu w okolicy 15 kwietnia, gdy bedzie stosunkowo cieplo wrzucic nasionka bezposrednio do ziemi, troche podlac. Na poczatku, gdy beda mlode co kilka dni przyjedziesz i podlejesz, potem same dadza rade.

brak wiatru i dobre warunki trzymania maluchow na parapecie sa moim zdaniem rzecza negatywna, wyciagnal ci sie, beda mialy cieniutkie lodyzki i przez to mniejsze szanse na przyjecie sie na dworzu. Za to kielkowanie na balkonie jak najbardziej dobry pomysl.

nie sadz w lesie, bo o ile wiem jak wyglada las to jest tam zero slonka lub b.malo, jesli juz to posadz przy skraju lasu, na jakims nieuzytku, czy tez dzialeczce (najlepiej wlasnej hehe). Zamiast rozrzucac roslinki grupkami zrob sobie 3-4 spoty gatunkowe i na kazdym te 7-10szt. To logiczne, ze jak ktos ci przyuwazy 1szt to i tak bedzie przeszukiwal okolice, a kolejne znalezione sztuki tylko utwierdza go w przekonaniu, ze ktos sobie tutaj hoduje. Natomiast jak znajdzie ci 10szt, a kolejny spot bedzie oddalony o znaczna odleglosc to nawet przy jego utracie nadal jestes happy.

castlevania, chyba kazda ziemia kupna jest git

Glegot, najlepiej sie rozkrzacza polish sativa from potw, ale niestety ma 0% thc :D najmocniejsze co doszlo na out i to palilem to C99

toptopganja, mistrzostwo swiata!

G

Guest

ja chciałem dołożyć swoje że outdoorowe roslinki jak chcesz ustawiać na skraju lasu to musi to być od strony gdzie słońce wstaje a nie gdzie się chowa też czasem się zdaży o tym zapomniec:p
Gelowas nie wiesz mniej więcej kiedy ta C'99 była wysiana i zebrana?

Finger

Outdoor grower...
Veteran
To w ogrodzie bedzie rosło mi...

To w ogrodzie bedzie rosło mi...

Kolejno:WW (na probe), Passion#1, Shaman oraz EMxHH (od Quakemind'a dzieki ziomek :wave:), White Rhino i Shiva Skunk (takze na probe out, 2 sionka w jednym packu podejrzewam ze Wr to to wieksze :p), i od znajomka Big Bud ze zhermionej rosliny dla czystej ciekawosci co wyjdzie z tego.
To tylko czesc tego co planuje bo bedzie jeszcze Maroc ale narazie nie maja go na fr.pl. Teraz pytanie co lepiej kupic pk 13/14 czy terra flores? Czy tez 2 naraz? Nigdy nie stosowalem tych nawozów zawsze jechalem na naturalu ale che zobaczyc jak prezentuja sie zbiory po tych wynalazkach.

G

Guest

Hey ludzie ze wzgledu ze sezon '07 rozpocznie sie juz niedlugo, mam do was takie pytanie. Co robicie by odstraszyc najwiekszych lesnych cpunow - sarny. Dwa poprzednie sezony nie bylo tak zeby mi sie nie dojebala do zadnego krzaka :/ Jakie srodki stosujecie ? Moze i bylo pisane 100x o tym ale np jakies proszki do prania itd, ale nic nie dzialalo, wiec dlatego pytam was, doswiadczonych bo wiem ze wszyscy maja ten sam problem gdy sadza kolo lasow :) Pozdrawiam :wave:

EDIT :ale moze znacie jakies chemiczne srodki, cos co dziala w 100%

Last edited:

L&M

Member
siema wszystkim

@witek - witaj na pokładzie i witaj w klubie, ja tez w tym roku pisze mature <fuck> , fajne strainy zgromadziłeś widze że hodowle traktujesz poważnie i to sie liczy. Nie bede sie rozpisywać jak powinienes robic, powiem jak ja robie bo mam bardzo podobna sytuacje, otóż między 1 a 15 kwietnia ( zależy od pogody) przeznaczam 1 dzien na wykopanie dołków i wsypanie kupnej ziemi na spotach, już jesienią upatrzyłem sobie odpowiednie wiedz z tym nie ma problemu. Potem do takiej ziemi odrazu wsadzam pestki, i nie patrze na to czy któras zmarznie czy coś, najwyżej, zdarza się, Ty za to masz gorszą sytuacje ponieważ nieźle sie wykosztowałeś na te pestki, ja mam podobnie jak Castlevania ich setki wiedz wale to... ze wszystkich możliwych miejsc na sadzenie las to najgorsze rozwiązanie jest!! bardzo mało bezpośredniego światła!!, ja mialem w lesie na polance to mialy tylko 5 h swiatla dziennie, i lisci rosły 1 bądź 3 palczaste, typowa oznaka niedoboru światła:/ najlepsze są rolnicze ugory okolo 10 letnie, wakie z malymi drzewkami i mega chwastem, trudno sie tam dostac i dobry kamuflarz jest. Powodzenia, ps z czego zdajesz mature:D ??

@toptop nie no :respect: piękna robota chłopie, wiosna będzie kolorowa:D

@Bogusik kiedy Ci wyrosły takie wielkie już:D, jeszcze tak niedawno pamietam jak co dopiero kielkowaly a tu już takie porosły... zdrowo rosną powodzenia!

@h9trik - ja miałem w minionym sezonie obok krzaków sarny, normalnie sobie leżały a jak przychodzilem na spota to tylko spierdalały spod krzaka i tyle, rzadna roślina nie byla nawet uszczknięta, nie wiem może sarny nie lubią akurat early misty bo konopie podobno lubią i to bardzo, ja z nimi problemu nie mialem i nawet :D:D miłe zwierzątka:D:D sposoby na sarny: krew lub włosy, ogólnie to zapach człowieka ich odstrasza (włosy) a krew (prawdopodobna obecność drapieżnika w pobliżu). Sufronow dobrze mówi z tym ciepłym moczem ale to jest dosyć nietrwałe, po dobrym deszczu napewno juz nie bedzie działać, a troche krwi pod liściem odstraszy sarny na 100%

a ja ogólnie dzisiaj hpsa zamontowałem ale fotki wstawie w przyszlym tygodniu pewnie dopiero, w sobote lowrider trafia na wate, po maturze zielsko bedzie jak znalazł:pP

powodzenia :wave:

Last edited:
G

Guest

@gelowas - dzieki za odpowiedz!
C'99 hmm... w sumie dosc czesto sie o tej odmiance pisze tutaj na forum, wiec moge sprobowac zamowic.... pytanie gdzie? :confused:
A w zwiazku z outdoorem 07 chcialbym was poprosic zebyscie napisali kryteria doboru miejscowek na growa.
Wszyscy macie piekne kfiatki :bow:

pzdr!

bogusik2

Member
Panowie fajne macie plany na out :D
LM dzieki :D rosna jak w oczach hyhy
Finger nie sadź tego Big Buda... jeżeli jesteś ciekaw to powiem co wyjdzie :D
Herm - wiecej hermowych nasionek i pyłek hermowy jeżeli przeoczysz jakieś jajuszko..
Ogólnie lepiej nie ryzykować.. jak chcesz poeksperymentowac to już lepiej na siewnej :D hyhy
Ja ogólnie jestem za tym że jeżeli sie wydało kase to trzeba ją dalej inwestować :D
Bo kupic nasiona i potem je zmarnowac to tak jak wywalić tą kase z reki prosto w błoto..
Witek - po 10 maja jak posadzisz nic sie nie stanie ;) ja własnie zamierzam wysadzac między 10 a 20 maja, okolo 2 tyg. sadzonki/klony.. matura nie pochłonie Ci chyba całego czasu ;) dla relaksu mozesz sie zająć ogrodnictwem na troche hyhy pzdr

sofronov

Member
siemano! ...dawno tu nie zaglądałem ... kutwa! panowie nieźle suną z indoorami... a sezon outdoor 2007 juz tuż tuż.
@h9tric ... jeszcze mozesz siknąć koło swych krzaków jak bedziesz na miejscówie :) to też odstrasza sarny ... pozdro

Uo-Kai

New member
Witam

W moim pierwszym ogrodzie ogrodzie rosną mi 4 cinnamon'y i bonusowy NL [regular] z FS, oryginalnie chcialem grapefruit'a ale akurat nie mieli na magazynie.
Specyfikacja Box'a:
- wymiary 54 x 92 x 150 co daje powierzchnie 0,49m^2
- flo hps 250w
- weg swietlowki 2x 27w 1x 13w (wiem że malo ale niestety zabraklo $$$)
- nawozy to biohumus i planton K
- wentylacje zapewnia wiatraczek łazienkowy i komputerowy 8cm
Na dniach planuje zamontować szybe i drugi komputerowy wiatrak do jej chlodzenia (btw jaka grubosc bedzie optymalna na 250w??)
Jak juz ja zamontuje to wrzucam planty pod hps'a na jeszcze 2 tyg wega 18/6, nastepnym krokiem bedzie budowa mini fabyki co2, prawdopodobnie kwasek soda.

15 dni wega (jeden cinnamon opozniony pare dni)

Po lewej najmniejszy cinnamon, po prawej wyciagniety NL

growbox z testowym krzakiem (blizej nieznana odmiana) przez kupe czasu rosl sobie pod swietlowka 21w bez nawozow (kumpel sie uparl :biglaugh:) po wrzuceniu pod hps'a i zapodaniu biohumusa odzyl troche. Bedzie topek na patyku ^^

Peace (PiS?!) :wave:

edit: oczywiscie krytyka/rady/sugestie mile widziane :bat:

Last edited:
Witam!
Pieknie wam rosnie :D Indorowcy :D hehe Gratuluje :D
Sezon out juz tuż... tuż... msuze zaczac powoli myslec o pestkach i z kad tu wziasc kase hehe :D
bonusowy NL [regular] z FS
Powiedz mi jak mzoe byc NL regular z FS?? Jak sama nazwa wskazuje Feemale Seeds ;p Wiec to jest raczej feminized :D
Nieprawdaż??;>
Pozdrawiam PeAcE

xy1

Member
ad Glegot - "5iemka! Mam pytanko do szanownego grona outdoorowcow: Jakie znacie najmocniejsze odmiany outdoorowe? I ktore z nich najladniej sie rozkrzaczaja?"
Odpowiedź: te które zerwałeś komuś! :biglaugh:

"...07 chcialbym was poprosic zebyscie napisali kryteria doboru miejscowek na growa."
Odpowiedź: te dzięki którym byś tam nie zaszedł :chin:

Glegot Pomęcz się trochę i poszukaj sam, a zobaczysz ile czasu i sił komuś zmarnowałeś!

witek

New member
L&M said:
Powodzenia, ps z czego zdajesz mature:D ??
Z matematyki i angielskiego, oba rozszerzone. Musze matme napisac na minimum 92%, wiec jade na guaranie codziennie ;] Nie wiem czy wy tez tak macie, ale po trawie znacznie ulatwiona jest praca z zadaniami wymagajacymi wyobrazenie sobie czegos, a niesamowicie utrudnione czytanie ze zrozumieniem :)

A ty z czego zdajesz?

Co do neutralizacji pH -- nikt sie nie wypowiedzial. Czyli ze ziemia lesna lub troche kwasna ziemia do kwiatkow jest okej? Nie trzeba z nia kombinowac? Nawozami sie chyba bede martwil podczas kwitnienia, nie?

Widze, ze wszyscy odradzaja las. Faktycznie bardzo malo tam swiatla. Dookola pelno jest pol, ale pola sie harvestuje wczesniej niz konopie, wiec mogli by rolnicy wypatrzec... Poswiece troche czasu na poszukanie miejscowek, wielkie dzieki za porady! Bede pisal grow log, opublikuje po zbiorach na forum.

L&M

Member
ja pisze ang podst bilogie podst i geografie rozsze.:D z matmy jestem ciemny jak tabaka w rogu:pP w lasach chyba ziemia kwaśna jest, najlepszym sposobem jest wlasnie własna ziemia, i tak nie hoduj w lesie:pP

@Uo wszystko great, widać że poczytałeś coś zanim zaczoles uprawiać:pP szyba moze byc nawet cienka dosyc , ale najlepiej <5mm, ważne jest chłodzenie, jak skierujesz wiatraki bezpośrednio na szybe to raczej nie peknie nawet przy wiekszych mocach hps-a niz 250w

powodzenia

Święty

New member
L&M jaskbyś mógł to napisz jaką masz temp. w boksie. Planuje zbudować podobny (troche mniejszy) i boje sie o temp... Miałem zamiar dać HPS 70W bez szyby i dwa wentylatory komputerowe 80x80 (1 u dołu boxa, 2 przy HPS), ale teraz widzę, że moze być trochę za ciepło... W pokoju mam ok.17oC może to tez bedzie miec jakies znaczenie?

Plantator

Well-known member
Veteran
siema witek , witaj na forum:] ja bym ci i tak i tak radzil dosypać do ziemi troche dolomitu , bo i wyrówna ph i nie będziesz mial niedoborów magnezu. jak możesz to daj jakiś starszy obornik do ziemi , z nawozów to standardowo biohumus(veg) , i planton k(flo). z innych nawozów co ja używać będe i używalem to na veg azofoka troche , dolomit ,ekolist standart(dolistnie) , a na flow planton k i ekolist pk , i przy tym powinny rosnąć bardzo dobrze , nie mogę sie outa doczekać:]
i takich plantów , peace

edit: co do tego gratisowego nl z fr.pl to niewiem czy on jest z famale seeds . ale napewno jest regular i f2 , pozdro

Last edited:

L&M

Member
Święty said:
L&M jaskbyś mógł to napisz jaką masz temp. w boksie. Planuje zbudować podobny (troche mniejszy) i boje sie o temp... Miałem zamiar dać HPS 70W bez szyby i dwa wentylatory komputerowe 80x80 (1 u dołu boxa, 2 przy HPS), ale teraz widzę, że moze być trochę za ciepło... W pokoju mam ok.17oC może to tez bedzie miec jakies znaczenie?

po wstępnych próbach przy mega chłodzeniu, do 2 wiatraków przy lampie dodałem 3 i jeszcze 4 4x4 od procesora dmuchający na szybę bezpośrednio, temp. jest bardzo znośna, rzec można że za mała, ale to na największych obrotach, zamontowałem przy zasilaczu potensjometr którym reguluje intensywność przepływu powietrza, dzieki temu moge regulować temp przy włączonym hps od 20 - 27 stC. (18 stC w pokoju) temp. mierzona w połowie boxa, 5 cm od szyby na najwiekszych obrotach 30 stC. Przy tak małym boxie koniecznie montuj szybe, nawet hps 70 w potrafi sie nieźle nagrzać a szyba to duże ołatwienie, inaczej musialbyś zastosować zajebiście dobrą wentylacje. papa

pwoodzenia :wave:

Last edited:

DRAKOS

New member
Czy to zółknięcie liści od spodu to normalna rzecz i się tym nie przejmować , czy jednak coś z tym trzeba zrobic. Dodam ze ciągle podawany jest biohumus i raz juz zapodałem Planton K 1g/1litr oraz dwukrotnie dałem jeszcze po łyżeczce dolomitu na 2 litry wody.Acha i jeszcze pytanko planton dawac przy kazdym podlewaniu jak biohumusa ??czy jak wogóle najlepiej nawozić??

Święty

New member
Dzięki L&M. Oznacza to, że pojawiają się kolejne przeciwności losu.. Czyli musze kupić szybe i więcej wentylatorów. Mam jeszcze 2 pytania:
1.Wie ktoś może coś na temat filtrów węglowych robionych domowymi metodami? Niestety domownicy nie mogą poznać mej tajemnicy...
Wykonałem niedawno taki projekt: http://img19.imageshack.us/img19/7549/filtrwglowyac7.jpg z zamysłem zainstalowania 1wiatraka z jednej strony a 2 z drugiej, póżniej stwierdziłem ze 2 wenty nie przedmuchają takiej ilości węgla więc w rezultacie przygotowałem obudowe szerokości 15mm- czy zatrzyma on zapach c99? Czy 2 wiatraki 80mm poradza sobie, żeby pompować przez niego powietrze z pod HPS?
2. Jaką technika najlepiej hoduje sie w tak niskich boxach? LST? SOG?

Latest posts

Latest posts