ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
Buska nic jej nie bedzie takie zaklocenie fotoperiodu jeszcze nie sporowuje ponownego wega ani jakichs niekorzystnych zmian.
Rystal VxRS ogólnie ma podobno gruba skorupke ja lekko rozgniotłem swoje niedokiełkowane nasionka i zobaczymy co z tego wyjdzie pzdr
Musze dzisiaj albo jutro kupić nasiona na seedbay'u czy ktoś może mi napisać jak w praktyce zamówienie tam wygląda? Będe bardzo wdzięczny bo nigdy na aukcjach nie kupowałem nasionek.
VxRS kiełkują elegancko jak są ciut podgrzane. Ja wrzuciłem je na 1mm kokosu i położyłem na lampce od akwarium (20W philips). Wykiełkowały po 2-3 dniach jakoś.
buSka: może i zaczynają brązowieć ;P ale te pierwsze ;P jeszcze wyjdzie Ci tyle tego, że nie będziesz mogła/mógł (sory ale płci nie znam, a nickowi nie zawsze można ufać) się doczekać końca.
mi też VxRs dość dlugo kielkowaly a wlaściwie nie chcialy kielkować. zrobilem dokladnie jak bogusik2. wtedy dopiero kilka z nich powoli zaczęlo kielkować. finalnie wykielkowalo mi 4/12 z czego jedno zatrzymalo się w dalszym rozwoju z 4mm kielkiem.
Ca2 możliwe, że trafilo ci się akurat jakieś prężniejsze nasionko/a.
Filipek: podlewam różnie... sam zauważyłem, że wierzchnia warstwa była przesuszona i odrazu podlałem. Faktycznie kokos powinienem częściej podlewać. Pierdolone przyzwyczajenie po soil zostało ;D
Czesc i czolem wszystkim,
Po dosc dlugiej nieobecnosci an forum spowodowanej roznymi zakretami zyciowymi(min zmiana adresu zamieszkania;-)) wreszcei wracam na forum i do uprawy roli;-)
tydzien temu z pomoca dobrego kumpla zbudowalem szafe(na zdjeciu) o wymiarach szer x gl x wys 100 x 60 x 120.
Planuje do neij zakupic swiatelko HPS 250W bo obecne 100W + 4 kompakty to zdecydowanie za malo.
Szafka bedzie uszczelniona. Co do wentylacji planuje na dole 2 pasywne wloty i na gorze 3 wentyle(z zasilacza komp) wydmuchujace cieple powietrze. Jesli bedzie potrzeba wrzuce jeszcze wentyl mieszajacy powietrze w srodku, ewentualnie jakis kanal z wentylem wyciagajacy pow z lampy, ale najpierw sprawdze temp czy bedzie to potrzebne.
Niestety lipa mi wyszla troche bo podczas przeprowadzki zaginelly mi najlepsze sionka i chyba wystartuje z tym co mam czyli nizenany outdoorowe f2 wlasnej produkcji.
Na bierzaco bede wrzucal update.
pozdro starzy i nowi znajomi/nieznajomi;-)
5iemka ! Zacząłem kombinować za dawną radą bogusika2 i sprzedałem hps-a 400W. Dostałem za nią 80zl, więc zyskałem bo w hurtowni kupiłem ją za 56zl. Jeszcze dostałem pare zyla od matki i kupiłem 4 świetlówki kompaktowe 32W Philipsa (1500 lm). Postanowiłem działać jako konspirator więc zamontowałem je pod własnym biurkiem, a wnętrze pokryłem folią aluminiową.
Myślę, że powinno to wystarczyć moim k2 ale zamierzam dodać jeszcze jedną żarówę, zakryć wszystko jakimś materiałem i dodać wentylację. Stara chyba się nie skapnie... przynajmnej nie prędko. Szkoda tylko, że nie mam czym zrobić foty - aparat się zepsuł.
Ładnie wam to idzie panowie
Ja juz po zbiorach hehe
Niedlugo wrzuce jakis smoke raporcik
GrowFAther nieuwazasz ze jak na 18 dzien wega nie sa troszke za małe??;>
Pozdro PeAcE
@Kaczy fajna masz szfeczke, hps 250w to jak w morde szczelił bedzie w sam raz
@Glegot, sprzedales hps400w za 80zl?!cały zestaw czy tylko żarówe??
@Growfather, fajnie Ci rośnie, roslinki zdrowe tylko że właśnie małe są coś:/ nie wyciągają się to może za zimno mają, opisz jakie tammasz warunki
ahaha jasne, że tylko żarówe, bo zestawu do niej nie miałem. Mogłem w hurtowni zestaw (bez żarówy) zamówić za około 180zl, ale raz że nie ma tam kondensatora mocy biernej, dwa że krucho z forsą w tym miechu u mnie, a trzy że samemu złożyć to wyjdzie trochę taniej.
ehhhh myslalem ze wytrzymam do harvestu ale jednak nie =]] wlasnie maly topek suszy sie w przyspieszonym tempie (piekarnik) sasa no jestem ciekawy jak to bedzie =]
Mam pytanie (lekki OT ale tutaj najszybciej ktoś odpowie), jaki pobór VA (VoltoAmpry) ma HPS 400W (bez kondensatora), i czy z kondensatorem zejdzie poniżej 1000VA (i jaki kondensator potrzebny byłby )