What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ??? 07

Fish131

Active member
Najwieksze nasiona w mojej kolekcji to nasiona Fruit Bowl... Maja okolo 6-7 mm...

7983FB_seed_macro.JPG

Biodizel

Member
wieksze nasiona, mozna prawdopodobnie dluzej przechowywac, to chyba jedyny plus, minusy to glownie trudnosc kielkowania (grubsza lupina), i prawdopodobnie dluzej dojrzewaja na krzaku

a jakie mieliscie najmniejsze nasiona?

Last edited:

Fish131

Active member
Bio to prawda z ta kielkowalnoscia... Sweet tez mial Fruit Bowla i je kielkowal i z tego co pamietam pomimo dlugiego moczenia nasion musial tak czy tak im pomagac sie wydostac...

Biodizel said:
a jakie mieliscie najmniejsze nasiona?

Ja mialem nasiona maku do ciast haha a tak na serio to LR okolo 2mm:

7983LR_seed_macro.JPG

Dla porownania FB vs LR hehe :D

EDIT:

Przed chwila obcialem dolne liscie Grapefriutow. Te jednopalczaste liscie. Nie wiem co jest grane. Zaczely brazowiec i sa kruche, zawijaja sie do gory... Cos pomiedzy niedoborem magnezu a fosforu... Takie cos mialo miejsce na 3 z 4 krzakow... Ale chyba nie mozna mowic o niedoborze zwlaszcza ze tak jak wczesniej napisalem nie wszystkie rosliny to maja a wszystkie rosna w tym samym mixie ziemi, maja dopiero 18 dni wiec jeszcze nie zezarly wszystkiego z ziemi i na dodatek niedawno byly przesadzane do ziemi bogatej w rozne pierwiastki... No i tylko ma to miejsce na tych jednopalczastych lisciach. Obcialem je i zobaczymy co bedzie dalej :D
Ja jak zawsze bez stresu :)
Pozdro!

Last edited:
G

gelowas

najmniejsze mialem Polish Sativa (from POTW) ze 2-2,5mm wszystkie wykielkowaly szybciutko i byly good, bodajze najwieksze mam Euforia F2 (6-7) ale jeszcze nie sadzilem...czeka na lepsze czasy i hps :D

zeby bylo smieszniej to zauwazylem dziwne prawdopodobienstwo - seedy z nirvany badz od Was sa duzo wieksze i ladniejsze, niz od renomowanych dostawcow i kielkowalnosc tez lepsza...

toptopganja, wrzucaj wiecej fotek, pieknosci

pozdro 4 all

Lewar

Member
@Ryba zajebiste paczki nie ma co. szczegolnie ciekawie wyglada AH x KM, cholerstwo pewnie kwitnie 3 miesiace ale warto :D ile bym dal zeby te F1 Kali od Serious Seeds kielkowaly tak jak te :bat:

tak samo pisales ze masz problem z liscmi u kwiatkow, niedobor potasu/fosforu. kurwa, co sie dzieje, zauwazyliscie ze ostatnio duzo ludzi ma z tym problem (chociaby ja czy RD) i wszystkie od mlodego sa pod HPS? pod swietlowkami rurami mlode Ruski rosna zdrowe, ta sama ziemia. przypuszczen mialem juz duzo: grzyb ze scian atakuje kwiatki, mocno spalone nawozem korzenie czy zbyt duza zasada -ale: czy dolomit moze zaszkodzic az tak? ostatnio Schromki F2 po przeniesieniu pod swietlowki sie zawiesili i przez ponad 2 tygodnie do konca nie wyksztalcily 2 pietra. nosz kurwa mac :confused:

pozdro, Lewarrr

KILER

Member
Fishu: ciekawe masz te paczuszki!!
Nie wiecie co sie dzieje z cheechem i Lepto?? Dawno sie nie odzywali na ICMAG!

G

Guest

cheech niema czasu ani gdzie prowadzic grow do tego niema neta :/ tak wiec kontak jest z nim zdrowo ograniczony

lepto zniknol i juz chyba raczej sie niepojawi :) dawno znim nie gadalem

Giet

Member
Fish131 said:
Zaczely brazowiec i sa kruche, zawijaja sie do gory... Cos pomiedzy niedoborem magnezu a fosforu...
Miałem identycznie ale gdy przenawoziłem.
Wkurwiłem sie gdy żółkły liście i zaczołem lać jakiś uniwersalny nawóz chemiczny.
Czy liście wyglondają nie tak jakby uschły tylko mają taki dziwny odcien brązu zaczynający się od końcówek? jeśli tak i duże liście stały sie ciemno zielone to napewno to...
Jeśli tak to przesadz do innej ziemi i przepukaj korzenie

a najmniejsze sionka miałem - EM x Chemo od kolesia z hyperreal, o dziwo kiełkowały w chuj lepiej niż sionka z nirvany... wykiełkowało 20 z 20
a tych z nirvany średnio 8 na 10 a skunki te freebie(czy jak to sie pisze) 1 na 10

Last edited:

Fish131

Active member
Dokladnie to ale roznica jest taka ze ja jeszcze nie nawozilem swoich roslin... Przesadzac nie bede bo robilem to jakies 4 dni temu do ziemi ktorej zawsze uzywam i zawsze bylo oka...
Dam im troche czasu i sie zobaczy...

Biodizel

Member
wilgotnosc, nie dosc ze sa pod HPS'em, gdy jeszcze weguja (mimo ze maja 12/12 to jeszcze sa w fazie weg, wiek), to w dodatku idzie (podobno hehe) zima, ogrzewanie, suche powietrze, spryskuj na noc woda (jesli temp. w nocy nie spada ponizej 15-16C), postaw jakis pojemniczek z woda (im wieksza powierzchnia, tym szybciej bedzie parowala), koniecznie daj im N, dolistnie, i do ziemi, po przelaczeniu na 12/12, ma najwiekszy wzrost, pomimo ze jest na 12/12 to daj im duzo azotu, po pokazaniu pre (do tego czasu mozna oswietlac kompaktami), mozesz przeplukac ziemie, po kilku kolejnych dniach, mozesz podac nawoz na flo, ta odmiana potrzebuje wiecej wilgoci dopuki nie pokaze pre, niz schroomiki ktore miales wczesniej, jak chyba wiekszosc sativek

tego Lifesaver'a chcesz przeznaczyc na in czy out? :yoinks:

Last edited:

Fish131

Active member
Dzieki Bio!
Wlasnie je spryskalem woda i wstawilem 3 pojemniki z woda...
Co bys polecal do dolistnego nawozenia azotem?
Z nawozow posiadam Terra Flores, PK 13/14 i Canna Accelerator boost...
Dam im jakas polowiczna dawke tych specyfikow przy nastepnym podlewaniu czyli za okolo tydzien bo dlugo trzyma wilgoc mix z kokosem...
Pozdro i dzieki za zainteresowanie i rady!

Lifesavera szkoda mi na outdoora, wiadomo ilu pasjonatow cudzej zieleni jest w naszym kraju, a szkoda zeby taka odmiana sie zmarnowala... A jak dobrze pojdzie to w indoorze przedluze jej pokolenie i moze jakies crossy porobie :D

Last edited:

Giet

Member
no niby nie nawoziłeś ale to są objawy nadmiaru azotu, mówiłeś że jakaś specjalna ziemia z bonusami moze to przez nią wrazliwsze roslinki chorują skoro innym nic nie jest to moze nie przez wilgotność, ja bym sie bal pryskać azotem
ale pewnie jest tak jak pisze biodizel

T

technoMAXgrower

Lewar said:
tak samo pisales ze masz problem z liscmi u kwiatkow, niedobor potasu/fosforu. kurwa, co sie dzieje, zauwazyliscie ze ostatnio duzo ludzi ma z tym problem (chociaby ja czy RD)
To sie nazywa Lockout jak pierwiastek ci sie zawiesza i przestaje byc pobierany przez korzenie w nastepstwie moze kumulowac sie sie w medium dzialajac toksycznie na rosline, dzieje sie to najczesciej przy wahaniach ph.
Niska wilgotnosc - bardzo prawdopodobne choc nie jest to czynnik który ma znaczący wpływ na uzyskany plon, raczej nie przejmowałbym się tym,

Biodizel

Member
mialem to samo z ta odmiana, gdzie przy tej samej mieszance ziemi inne odmiany (indyjki), sobie radzily, ph, nie sadze, daje duzo dolomitu, i czasami sprawdzam ph, mozliwe ze ten lockout, ale jesli podlewa sie tak ze troche (5-10%) wody bedzie wyplywac z doniczki to o kumulacji raczej nie moze byc mowy, jesli podlewa czysta woda, bo nie ma sie co kumulowac, co najwyzej moze wyplukac nawozy z mieszanki

rownikowe sativki, w czasie wega, w naturalnym srodowisku maja obfite deszcze, lubia miec parno, HC tez to kiedys zauwazyl, moga byc czesciej podlewane niz indyjki, jak sie hosuje kilka odmian jednoczesnie to widac roznice, w czasie flo, maja niska wilgotnosc

spryskiwalem polowa minimalnej dawki biohumusa, co kilka dni

Last edited:

Lewar

Member
moje tak samo maja wilgotnosc 60-80% i zauywazlem ze sativki sa duzo bardziej wrazilwe
moze to przez ph, ale watpie... kiedys sie upewnie :wave:

pzdr

Last edited:

Korlic

Member
Lewar
Ja nadal sądze że to przez brak wentylacji :) Kurde nie moge uzasadnicz czemu ale mam poprostu takie wrażenie. Czy poprzez brak wentylacji w piwnicy, w 80% wilgotności rośliny mogą żółknąć, słabiej rosnąć etc. ?

Lewar

Member
@korlic
brak wentylacji i wystarczajacej ilosci co2 moze zaszkodzic i to powaznie. jednak nie w tak mlodym wieku. no moze gdyby siedzialy tydzien w malej szafuni, ale nie w tak duzym pomieszczeniu gdzie w dodatku pare razy dziennie dostarczane jest co2 z "ust"
. cyrkulacja jest, z tym ze nie ma dostepu. moze sie myle, ale na moje to nie przez to ;)