Fish131
Active member
weedsmoker said:dlaczego wy zawsze kielkujecie nasiona na chusteczkach a potem do ziemi. Przeciez jak sie przenosi kielki to mozna go w bardzo latwy sposob uszkodzic. Nie lepiej wrzucic pestki do szklanki z woda az utona i potem dac do doniczki?
Jezeli chodzi o mnie to odpowiedz na to pytanie znajdziesz w moim poprzednim poscie. Ale przypomne. Kupilem paczke (pieciopak) nasion z DutchPassion. Ale ludzie z DP sie pomylili i zamiast 5 nasion w srodku byly tylko 4. Dla mnie idealnie bo do mojego boxa i tak nie zmieszcze wiecej roslin niz 4 tylko chodzi o to ze jakbym wrzucil wszystkie 4 nasiona do wody a pozniej do ziemi to troche poczekalbym sobie zanim wiedzialbym ze wszystkie nasiona sa ok i rosna... Mi zalezy zeby miec 4 planty w boxie, nie mniej nie wiecej, i jakby jakis nasiono nie wykielkowalo to dokupilbym cos aby zapchac miejsce. Wrzucilem je na chusteczki i dzieki temu po 40 godzinach wiedzialem ze wszystkie nasiona wykielkowaly.
Wiec kielkowalem tym sposobem zeby zyskac na czasie. Ale jezeli chodzi o to jak kiełkują nasiona zazwyczaj to robie tak jak Ty, czyli najpierw mocze je przez 2 h w wodzie, a następnie wkładam do ziemi.
Peace