What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ??? 07

D

DepczacyRobaki

Shaman Trip said:
DepczacyRobaki - planty wygladaja calkiem zdrowo :D jakiej mieszanki ziemi uzywasz?
ziemia do peralgoni i kawiatow balkonowych, agroperlit, keramzyt, włókno orzecha kokosowego-Animal Grunt i troszke dolomitu na dno doniczek :wave:

selasie

ganja
ICMag Donor
Witam!!

2Miejsce jest to takie wykarczowane kolo o srednicy ok 3m w ostrych krzakach..
Dzis przygotowana zostala 1/3 ,kawalek ziemi zrylem na glebokosc 1-2lopat i miejscowa ziemie wymieszalem 50/50 z ziemia ze sklepu + obornik..
w to miejsce poszly Passion1 Mix 11szt i EMxCHEMOxHHxNL 7szt
troche gesto ale mysle ze bedzie dobrze

wyglada to tak

od lewej Passion Mix ,EMxCHEMOxHHxNL

,
Passion Mix
wszystkie byly kielkowane konniec kwietnia poczatek maja i rosly pod swietlowkami w kubeczkach..
Na zdieciu widac te male one byly w samym kokosie a reszta w ziemi i wszystkie byly podlewane tylko czysta woda ,wiec te w kokosie nie mialy co jesc i dlatego tak wygladaj ,ale powinny sie zebrac..

To nie wszystko co dzis zrobilem reszte napisze jutro(dzis)..

castlevania

Member
siemano wszystkim!! dawno mnie tu nie było (praca) , widze ze wszystkim zajebiscie rosnie, u mnie pestki out zostały zucone 2 tyg temu, teraz musze jechac sprawdzic czy cos sie wykluło i jesli tak porobie fotki i zapodam, 3majcie sie chłopy i niech ten sezon bedzie jeszcze lepszy ! pozdro

wspomnienie z in :D został jeszcze słoik tego cuda :)

greengirl

Active member
gelowas said:
PYTANIE: jak zrobic dobre macro, zeby wloski bylo widac etc?
kupilem sprzeta Lumix DMC-LZ7 , bo taki doradzili, czy czasem nie zostalem wychujany? (myslalem, ze te bobki beda lepiej wychodzic)
@PEACE!

Witam. Zacznę od tego, że wszystkie zdjęcia, które zrobiłeś są poruszone. Dlaczego? Kluczowy jest tu czas ekspozycji i punkt AF.

Światło

Pierwsze 3 zdjęcia robione są przy czasie naświetlania 1/30s, ostatnie przy 1/13s. Przy tych czasach robiąc zdjęcia z ręki idealnej ostrości nie zapewni nawet stabilizacja (którą twój aparat posiada - sprawdź, czy jest włączona). Rozwiązaniem jest robienie zdjęć w jaśniejszym pomieszczeniu lub zwiększenie ISO do takiej wartości, w której czas migawki będzie wynosił minimum 1/60 s. Jednakże za wysokie ISO może spowodować znaczny wzrost szumów w aparacie (czerwone kropki) i pogorszyć znacznie jakość zdjęcia. Pamiętaj - im niższe ISO tym mniej szumów i zdjęcie jakościowo lepsze.
Możesz też zastosować statyw i wyzwalać migawkę za pomocą samowyzwalacza (w twoim aparacie 2 lub 10s).
Ostatecznie po włączeniu wymuszonego błysku lampy zdjęcia powinny także wyjść jak należy, jednak nie będą już takie naturalne.
W twoim aparacie możliwe jest także ręczne ustawienie czasu migawki - aparat sam dobierze przesłonę i ISO.

Punkt AF

Punktem AF można nazwać miejsce na fotografowanym obiekcie, w którym aparat ustawi ostrość. Osobiście robię zdjęcia na punktowym AF (kropka autofocusa w środku ekranu monitorka aparatu) i mam pewność, że złapałem ostrość na ten punkt, który chcę mieć ostry. Jeśli ostry punkt nie ma się znajdować w centrum kadru po złapaniu ostrości przesuwasz aparat w odpowiednie miejsce i robisz zdjęcie.

Kolory

Zauważyłem, że robisz zdjęcia używając ustawień ostrości (sharpnes) kontrastu czy nasycenia (saturation) kolorów w trybie normal. Robiąc macro warto wartości tych opcji zwiększyć. Zdjęcia będą wtedy bardziej wyraziste, a kolory bajkowe czy cukierkowe. Jednakże wszystko zależy od tego, jakie zdjęcia lubisz.

Rozmiar

Robiąc macro warto ustawić możliwie wysoką rozdzielczość obrazu. Po zgraniu ich na kompa rozpoczynasz obróbkę i przycinając odpowiednio zdjęcia ukazujesz na nich to, co chcesz, aby oglądający zobaczył. Ja stosuję do tego celu programu IrvanView i jestem bardzo zadowolony.

Przesłona

Zasada jest taka: im niższa przesłona (F w aparacie) tym głębia ostrości mniejsza (na ogół obraz za i przed punktem ostrości w aparacie). Robiąc macro warto zastosować jej wyższe wartości, jednak wszystko zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Pamiętać jednak należy, że im większa przesłona, tym mniej światła na matrycy i większy czas naświetlania, co może skutkować (przy robieniu zdjęć z ręki) poruszonymi zdjęciami.

Jeszcze jedna rada - w twoim aparacie istnieje tylko pomiar wielosegmentowy - w przypadku fotografowania bobków staraj się używać ciemnego tła.

pozdro, mam nadzieję, że trochę pomogłem

greengirl

hodowca85

Member
30 dni na wegu , 6 dzień flo :

Grapefruit:

Pierwsze preflowery:

Orange Bud from Dutch Passion:

Preflowery OB:

Blockhead Spice of Life:

Całość pod 400W HPS PHILIPS Green power na 0.5m2

I jeszcze ostatnie na dwór 5dniowe maluszki:

Shaman (fem) wyrósł lekko zmutowany-jednak coś z tymi nasionkami rzeczywiście jest nie tak...ale juz jest lepiej i mysle ze bedzie OK !

POZDRO !
Niech JAH będzie z wami !

Last edited:
G

Guest

miazdzycie mnie ...
Szok... absolutny SZOK.. total garden ;) daj znaka ile szlo ci to na wegu (kurde ja trzymalem niektore odmiany po 4-5tyg i tak czy inaczej rosly mi mikrusy po 50-60cm, niby i bylo z nich kolo 60g ale to jakos malo..

castlevania.. piekna

ja dzis lece na spoty, od miesiaca albo lepiej tam nie bylem i troche serce na ramieniu co z nimi, wrzuce foty jak powroce..

czy ktos leci teraz z passion#1 DP bo u mnie to co przetrwalo z mutacji szlo fatalnie i ciekaw jestem czy mialem pecha czy ewidentnie cos spierdzielilem..

hodowca85.. jak na 30dni wega to strasznie male, wlasnie o to mi wyzej chodzilo, mi tez wogole nie chca zasowac do gory, w zasadzie nie ma roznicy czy trzymam je 2tyg czy 5tyg.. plon jest taki sam (mniejwiecej) o co chodzi..

rberciol

Member
Mutacja - jest to powstawanie nowych genów lub alleli genów już istniejących. Jest czynnikiem tasującym pulę genową na jedną lub klika potomnych. Wsytępuje z określoną częstością. Kto wie, może dają jakieś f15, dlatego mutacje występują. Tak czy siak raduj się, iż masz szamana:p

18 dzień flow

18 dzień flow

Bog - Super Sweet Cindy:
1288818dzien-flow_6_.JPG

Sensi Star:

Sativa Spirit:

Wszystkim pięknie rośnie... Ja chyba dzisiaj polecę wrzucić na spota gf x m i wwf2 bo coś im zaczyna odwalać chyba za mało miejsca maja w kubeczkach...

Pozdroo6oo

Last edited:

hodowca85

Member
Divinorum spooookojnie ...jeszcze urosną :)...siedzą juz w 20L wiadrach,a niskie tzn. wg. Ciebie małe może wydają się przez to Nisko Stresujące Trenowanie...
najważniejsze ze wszystko idzie zgodnie z moim planem

dla porównania fotki z dzisiaj ze spota wsadzone na dwór już 29.04.07,troszke im te pier... mrozy dały po uszach ,a własciwie po lisciach hehe
nie byłem już u nich ze 2tyg.

Graperfuit

Grapefruit2

Orange Bud

Dałem im dzisiaj sporą dawkę NPK wraz z mikroelementami bo widać ze maluchy domagają się jeść.

p.S. nie wiecie co tam słychać u pana Bogusika ?!
Bo po ostatniej shizie coś go nie widać :chin:

Last edited:

Cinnamon

Member
Nietypowa sytuacja :O

Nietypowa sytuacja :O

Czemu od początku miesiąca mam pecha ? :bat:

Dzisiejszego dnia wybraliśmy się z ziomkiem na takiego małego spocika.

Ku naszemu zdziwieniu w jednym dołku z roślinką leżała młoda sarna :yoinks: - nie mogliśmy jej przegonić a trzeba było wysadzić roślinkę - 2 dołki wolne a zwierze nie wiadomo czy nie ranne :-/. Wysadziliśmy do zrobionego na szybko dołka bez żadnych dodatków ... - zobaczymy jak to będzie :D. Zastanawia mnie tylko czy tamten malutki durbanik odbije - fajnie by było w końcu to ona :sasmokin: .
Teraz takie pytanie czy te środki na sarny są bezpieczne dla nich ? - nie chciałbym zabijać tego stworzenia :=) widać wie co dobre :chin:
Wcześniej przed dojechaniem na spota przebiłem koło w rowerze i musieliśmy wrócić kawałek :-\. Demet :fsu:

Dwie pozostałe roślinki jak na 2 tyg. bez opieki dają ładnie radę :D

Peace iG... :kissass:

Last edited:

tomato

Member
Veteran
Cinnamon, heh, no nie wiem czemu masz pecha, ale przygoda z sarna niesamowita ! tak mnie zastanawia tylko to, czemu ona tak spokojnie sobie lezala ?? :chin: normalnie powinna spieprzac gdzie pieprz rosnie, bo plochliwe to zwierze. :Bolt: fakt, mogla byc ranna albo miec wscieklizne..
jak roslinka nie zostala zmasakrowana, to sie wykaraska.
nie wiem jaki srodek masz na mysli, ale np. SARNA STOP tylko odstrasza takie duze zwierzaki swym niemilym zapachem, wiec nic im sie tak naprawde nie dzieje. w tym roku zakupie wlasnie ten preparat, bo widzialem juz kilka sarenek w poblizu.
peace

E:Cinnamon, ten pech to pewnie przez ten twoj avatar !!! :nanana:

Last edited:

kfjatek

Member
Zrobiłem se dzisiaj 3 spoty... :)
jestem wymęczony jak chooj.. przejechałem na rowerze ze 40 km w tym ok 15 km jechałem z 30 kilogramami na plecach :/ jak wróciłem do domu to padłem na podloge w przedpokoju i myslalem ze umieram! :D
Na jednym spocie bede sadzil 4x c99 fem(klony),
na drugim 10x WRxA + 2x c99 fem(klony)
na trzecim 5x BBxA + 10x Passion#1
Jeszce bede musiał zrobić z 5 spotów bo łacznie mam ponad 110 pestek ;|
I w tym roku, na zime ruszam z indoorem :) gadałem z matulą i udało sie ją przekonać :woohoo: !! Jestem szczęśliwy, teraz ide sie tylko pożadnie wyspać bo o 21 ruszam na kluby ;]
pozdro.

G

Guest

@kfjatek - ahahah... calkowicie cie rozumiem. Ja tez robilem pare razy w zeszlym roku tego typu wycieczki z obciazeniem. Na jednej wypedalowalem (bez skojarzen!) okolo 70 moze nawet 80 km. Przez pare dni nie moglem usiedziec na swoich 4 literach :D. Zdaje sobie sprawe jaki to trud i ryzyko (bo cos moze po tak dlugiej podrozy na spota nie wypalic - np.: zapomniec wziasc sadzonek hahahah...), w zwiazku z czym zycze ci szczescia, i duzej wytrzymalosci twoim plantom, bo domyslam sie zenie zamierzasz tam jezdzic czesto podlewac :)

@hodowca85 - narzekasz na mrozy ale i tak musze przyznac ze pieknie wygladaja te twoje planty (szczegolnie 1wszy Grapefruit).

@ReQuIeM dReAm - ladne planty, tylko ciekawi mnie jakiej wielkosci sa dokladniej. Mozesz przy nastepnych fotkach porownac je z czyms (np.: zapalniczka)?

@tomato - Wielkie dzieki! Jak tam planty?

Wszystkim wam piknie rosnie! :D :D :D Ojojojoj... ta Polska bedzie jeszcze bardziej zielona niz w zeszlym roku.

Nurtuje mnie starsznie problem dotyczacy gleby. Mam do wyboru jechac 5 km na miejscowke - z tym ze jest bardziej przypalowa. Albo 15 km (uff!), ale pewnie wtedy moglbym tylko planty przywiezc i co najwyzej troche wody + perlit (malo miejsca w plecaku). Musialaby mi wtedy wystarczyc miejscowa gleba.

W zwiazku z tym pytanko: Ktos juz chodowal kanabe w piaszczystej glebie z dobrym rezultatem?

G

Guest

ehh ja mam lipe ... nigdzie nie moge znalesc dobrego miejsca na moje dzieci :p
Wszedzie ludzie chodza ..... coz ... lipa

baku

Member
z własnego doświadczenia wiem, że na piaszczystej glebie to roślinki rosną małe i dają bardzo niski plon, więc odradzam takiego podłożą chyba, że weźmiesz i nawieziesz ziemi, ale sądząc po odległości jakiej masz do swojej miejscówy to też raczej odpada :chin: chyba że poszukasz jakiegoś dobrego miejsca z dobrą ziemią niedaleko swojego spota i będziesz nosił ziemie w wiaderkach

życzę powodzenia mam nadzieje że jakoś rozwkiłasz ten problem peace :wave:

G

Guest

TRAGEDIA !!!
me serce smutkiem przeszyte, docieram do spota a tam nic.. nawet sladu,wszystko zaroslo a po 15dziewczynkach ani sladu, jeno poobgryzane galazki na krzaczkach obok...
;(
najprawdopodobniej to sprawcy tego mordu,widzialem (pewnie )ta sama trojka w trakcie wysadzania...

w ten sposob zostalem pozbawiony w zasadzie wszystkich roslin.. buuuu... zostaly tylko 2 na balkonie i najprawdopodobniej chlopaki...

kurde zostalo mi tylko 5 pestek, nie ma co sadze puki bedzie za pozno, mozecos jezcze z nich wyrosnie..

kfjatek

Member
A ja własnie wrzuciłem na wate:
-10xPassion
-6xShaman
-8xWRxA
-7xBBxA
-8xMSxSH
-5xEMxHH #2 - na parapet dla ozdoby :p
Mam nadzieje ze szybciutko wykiełkuje :D
Jutro chyba jeszcze pójdę zrobić spota oznaczonego numerem #4
na którym bedzie rosło 6x LRxWR!! ;]
A zostało mi jeszcze:
10x Shaman
10x MSx(EMxHH)
11x EMxHH - oznaczone numerem "2" niewiem moze drugie pokolenie(?)
18x EMxHH - oznaczone numerem "1" - nasiona F1(?)
10x Sundae Mix
Nie wiem jak ja to wszystko wysadze... planuje do końca miesiąca już wszystko mieć zrobione ;] Mam nadzieje ze mi sie uda! :)
Pozdro.

L&M

Member
o kurde divinorum widze że kapa wielka:/ ale nie martw sie ja dopiero dzisiaj zamoczyłem pestki i mam wielką nadzieje że wszystko dojdzie:) dzisiaj zamoczyłem:
- 2xpurple medicine
- 7x(EMxHH) x NL
- 10x NL
- 10x [(EMxCHEMO) x HH] x NL - hehe jaka krzyżówka w ogóle:D
- 1x Passion #1
- 3x The Church femi
- 1x Easy sativa femi
- 7x 3WO #1
- 1x Maroc x Grapefruit
- 2x WWxSM
- 5x Early Girl x lowrider f2
- 6x lowrider
- 11x lowrider tyle że inny,

w sumie jeszcze czeka z 10 odmian, jeszcze jakies 50 pestek:)

powodzenia panowie!

g1enek

Member
:listen2:divinorum - przykro mi bardzo - rok temu mialem podobnie zajebali mi 9 krzakow na 10 :| :no: :cuss: :wallbash:

:bow:shok - troche duzo dostales tych jakzenajbardziej odpowiednich gratulacji z Twojej uprawy, goood work ganja soldier ;D :pimp3: :pimp3:

:bow:hodowca85 - czy czasem nie masz tam za ciepło w tym boksie :) ?
btw. bardzo ladnie Ci idą na outcie.... w jakim mieszkasz wojew. ? :yummy: :pointlaug

:bow:kfjatek - Ciebie troche pojebalo :chin: hehe :D tez mam duzo ale nie az tyle i do tego na jedna osobe , powodzenia ;D uwazaj by nie bylo :angrymod:

:bow:ReQuIeM dReAm - bardzo bardzo mi sie podobaja Twoje kszaczory , good work soldier xD :bis::bis::bis:

POZDRAWIAM WSZYSTKICH :)

15 passions
5 the church
5 gf x maroc
4 purple power
5 gf x nev.haze
4 maroc
7 cinammons
3 easy sativ
to wszystko :hotbounce:F E M I :hotbounce: ;) ) :)

+ pare WW reg. , 2x NL reg, i 2 Lowryders #2 x White widow aouu ;)

wszystko daje na outa , bedzie ostro ;d

Last edited: