What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ??? 07

kubstyl

Member
macie wszyscy racje :p to są na 90% geny, dlatego ze reszta roslinek niema tak zdeformowanych liści, a stoją w tej samej odległości od lampy.
A ta roslinka nie jest polana wodą, tylko spryskana spryskiwaczem do roslin :p

G

Guest

kubstyl said:
...ta roslinka nie jest polana wodą, tylko spryskana spryskiwaczem do roslin :p
...Czyli są tam tysiące soczewek, które tylko od natężenia światła mogą zacząć palić liście lub nie, IMO...

alfi

New member
sorki ale mam pytanko wie ktoś coś o odmianie mazar z dutch passion ??????????????? oprócz tego co jest na stronie producenta

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
kubstyl - ta ww f2 jest po prostu zmutowana lekko, na szczescie w niewielkim stopniu, moze bedzie sie dobrze rozwijac. Spryskiwanie woda ani cieplo nie ma nic do rzeczy tutaj.

pozdr, kov

sorry ze nie odpisywalem na pm, dluuugi weekend bez kompa.

Korlic

Member
Gdzie tanio można kupić HPSa ? 150W :p Szukam na allegro ale tam lipa z wyborem i cenowo też nie najlepiej. Czekam na odpowiedzi. :] Jak ktos chce sprzedac to priv :)

kubstyl

Member
@kov - dziękuje za odpowiedź ! :D bede co jakis czas zamieszczał fotki co sie dzieje z tą ww f2 i nie tylko :)
peace

sairu

Member
mazar to bardzo fajna odmiana. polecam. niska, twarde i duze topy, strasznie mocna i latwa w uprawie. niestety maja w dp 2 fenotypy mazara i mi akurat fioletowe kwiaty sie ni trafily.

LDV

Active member
Zakupiłem jak niektórzy z Was pamietaja 4pak (czteropak)Nirvanowskich nasionek z seedbaya.
Nasiona mają "średnią" kiełkowność, nie mogę powiedzieć że hujową bo jednak kiełkują ale:
Ice - żaden nie wyszedł ponad ziemie.
TOP44 - 1-2 sztuki nie wyszły ponad ziemie
Ak48 - 1-2 sztuki nie wyszły ponad ziemie

Ogólnie to to mnie poprostu boli i wkurwia z tym ice... myślałem ze eksperyment zrobie z tym na outdoorze a tutaj nasionka (niektóre) popękały niby jakiś kiełek leciutko było widać ale w ziemi nic nie robią...

Sposób kiełkowania:

48h (+/- 12h) w wodzie mineralnej/przygotowanej. Później do ziemi firmy Koener (czy jakos tak) specjalnej do wysiewu.
Dla porównania powiem że Lowrydery tym samym sposobem kiełkowały zajebiscie na 31 sztuk 30 wyszło ponad ziemie i to tak szybko że sam byłem w szoku. A lowrydery nie były najświeższe, 7 sztuk miało ponad 2 lata jeśli nie 3... Reszta to były prawie 2 letnie nasionka.

Niewiem czy to jest standard ale moze dlatego tak tanio te 4paki sprzedawali (4 pak 50$) bo nasiona byly stare? Niewiem dzisiaj wrzucilem do wody K2 (ostatnie z tych co mam z nirvany) i zobaczymy jak z tymi sprawa będzie się prezentowała. Mam nadzieje że dobrze...

ehhh ale hujowo że nawet jeden Ice nie wyszedł... :( no ale trudno się mówi i jedzie dalej, jeszcze im dam ze 2 dni może coś wyjdzie...

Pozdrawiam

BTW: Huj wie napisze na support do seedbaya i sie zapytam czy tamte kulki były stare bo teraz huj wie czy ja coś spierdoliłem czy akurat stara paczka mi sie trafiła...

EDIT:
Większość nasion popękało już w wodzie...
Tak tak... poczekam jeszcze około 2 dni i później rozkopie ziemie i zobacze co one tam knują... małe nieposłuszne pierdolce

EDIT2:
Sairu też nad tym myślałem, wiem że tak długo nie powinny leżeć w wodzie ale lenistwo jest potężne...
Z drugiej strony czemu akurat ICE nie wytrzymały a reszta bądz co bądz w sobie w sporej większości poradziła? Powinno chociaż jedno nasionka ICE dać rade nie wierze żeby 10 huj strzelił od przemoczenia...

Last edited:

rberciol

Member
moze poczkeaj z tym Icem, albo wygrzeb nasionka i ponacinaj nożem?? Mi tak jeden oasis wyszedł, jutro będę robił tak drugiego.

szok

Member
LDV said:
EDIT1:
Większość nasion popękało już w wodzie...
Tak tak... poczekam jeszcze około 2 dni i później rozkopie ziemie i zobacze co one tam knują... małe nieposłuszne pierdolce

EDIT2:
Sairu też nad tym myślałem, wiem że tak długo nie powinny leżeć w wodzie ale lenistwo jest potężne...
Z drugiej strony czemu akurat ICE nie wytrzymały a reszta bądz co bądz w sobie w sporej większości poradziła? Powinno chociaż jedno nasionka ICE dać rade nie wierze żeby 10 huj strzelił od przemoczenia...

ad.EDIT1 : pierdolce,nie pierdolce ale ile dają radości

ad.EDIT2 : jeśli ktoś jest leniwy to nigdy nie osiagnie dobrych wyników w uprawie.lenistwo to najgorsza rzecz , jak olejesz podlewanie(<---fajnie brzmi) z kilka razy w ciagu 2mies to widac znaczne ubytki w plonie.jesli rosliny sa nawodnione odpowiednio to powiekszają sie kazdego dnia.sam jestem w stanie zauwazyc ze cos innego jest nie tak jesli sie nie rozwijaja standardowo. konkretnie chodzi mi np. o szkodniki które miałem już kilka razy.
jeśli chodzi o tego ICE to wydaje mi sie ze jeszcze dadza radę.nie sadze zeby z 10szt nie wyszlo zadne.widocznie ta odmiana "tak ma"

szczerze powiem ze nie rozumiem was z tymi wacikami , moczeniem nasion itp. ZAWSZE wsadzalem nasiona do ziemi w doniczce i podlewałem i po 3-4dniach mialem prawie 100% kiełkowalności.nie pamietam dokladnie ale powiedzmy ze na 100 nie wyszlo moze z 4-6szt. dodam ze kumpel ma tak samo.

hodowca85

Member
Nasiona raczej nie powinny zgnic,ani chuj tez ich raczej nie powinien strzelic w wodzie do 48-72 godzin.po tym czasie musza miec juz 'powietrze'
LDV zwiększ troche temp. (poprostu połóż tą szklankę z nasionami gdzies w cieplejszym miejscu)
i daj nasionka odrazu do ziemi ,a nie na waciki...

Najwazniejsza jest cierpliwosc, a ty jak cos ostatnio widac bardzo nerwowy jestes :p
Poczekaj jescze troszke z tym odgrzebywaniem ziemi bo tylko mozesz cos spierdolic ,a nie pomoc...

pozdro

Last edited:

bogusik2

Member
hehe Ziemia Plagron z perlitem jest zajebista :D posadziłem do niej matki GF, jutro pewnie reszte femi (poźniejsze matki klonów out).. poxniej reweg femi i wielkie plony :D hehehe Mam nadzieje ze cały ten czas ziemia Plagrom przetrzyma dzielnie ;)
Tu fotka glownie robiona z myslą pokazania pałki do samoobrony (homemade) hyhy nie na tym forum ;p ale w tle widać jak ładnie im sie rosnie w tej ziemii. pzdr

LDV

Active member
Nasiona raczej nie powinny zgnic,ani chuj tez ich raczej nie powinien strzelic w wodzie do 48-72 godzin.po tym czasie musza miec juz 'powietrze'
LDV zwiększ troche temp. (poprostu połóż tą szklankę z nasionami gdzies w cieplejszym miejscu)
i daj nasionka odrazu do ziemi ,a nie na waciki...

ja zawsze mocze rośliny przynajmniej jedną noc i później odrazu do ziemi także wacików ani kartek papieroweych wcale nie stosuje.
Możesz mieć racje z tą temperaturą... teraz wszystko stoi w moim pokoju gdzie temperatura wynosi 20-22 stopnie... w nocy nawet 18-20 bo nie lubie jak jest za gorąco...
Dam je w cieplejsze miejsce...

Najwazniejsza jest cierpliwosc, a ty jak cos ostatnio widac bardzo nerwowy jestes :p
każdy czasem jest...

Poczekaj jescze troszke z tym odgrzebywaniem ziemi bo tylko mozesz cos spierdolic ,a nie pomoc...

no nie bede narazie odgrzebywał Jeśli nawet wykiełkują i wyjdą z ziemi nie bede specjalnie na nie czekał tylko pójdą na spoty razem z innymi...
Jeśli nie wyjdą z ziemi to odgrzebie dopiero wtedy.

POZDRO

BlinD

Active member
Siemano
widze ostatnio spore zamieszanie z kielkowaniem :)
Ostatnio przyjechala moja siostra na weekend i patrzylem kielkowanie u niej bo pisze licencjat teraz cos z kielkowaniem i modymi korzonkami
w laboratorium wszystkie nasionka kielkuja w sposob :
na dno szalki petriego wrzucaja cieniutki płatek bibuły i z 10/20 kropel czystej wody i na to klada nasiona i przykrywaja wieczkiem (temp optymalna podobno 18C)
ja teraz w domu robie 24h w wodzie + woda utleniona i czekam az popekaja jak pekna wrzucam na mokrą bibulke/wacik itp. i nie przykrywam ich niczym (bo moga tedy pognić właśnie jak beda zakryte i za duzo wody bedzie) tylko zakrywam wieczkiem (zamiast szalki petriego mozna wziasc 2 malutkie talerzyki jak po pod szklanke i jedne na drugi polozyc) czekam az kielek bedzie mial z 2cm wtedy mam 100% pewniosc ze roslina wyrosnie juz
czasem mialem kielki po 7cm i nie gnily jak nie byly niczym przykryte tylko od czasu do czsu odkryc wieczki zeby mialy powietrze.. oczywiscie wszytsko trzymane w ciemnosci
wczesniej mialem probleemy z gniciem jak nie uzywalem wody utlenionej.. mysle ze chyba pomaga ona... wole na zimne dmuchac ;p

Last edited:
C

Ca2

Klony pobrane z pierwszego samca:
SSkxJB - miałem robić experyment i sprawdzić jak duże wyrosną 2 klony w kliszówce 30ml z coco. Ale przesadziłem z dobrego serca do niewielkiej doniczki :) Więcej przeprowadzek już nie będzie ;p

G

gelowas

grunwald said:
To prawda,że woda w południe latem pali roślinie liście. Jednak również obstawiam geny.

szok said:
szczerze powiem ze nie rozumiem was z tymi wacikami , moczeniem nasion itp. ZAWSZE wsadzalem nasiona do ziemi w doniczce i podlewałem i po 3-4dniach mialem prawie 100% kiełkowalności.nie pamietam dokladnie ale powiedzmy ze na 100 nie wyszlo moze z 4-6szt. dodam ze kumpel ma tak samo.

nic dodac, nic ujac,
szok, mysle ze te waciki/namaczanie sa tak popularne, bo w kazdym polskim grow faq tak podaja. 'magiczne sposoby wujka bena' , wykalaczki, benzyna itp sprawy.
mnie rowniez blisko 100% daje rade, sypie ziemie zmieszana na pol z coco-grunt, super konsystencja wychodzi.

fotki zeszlorocznych bobkow coming soon...(new aparat)

mam 5 sadzonek (wszystkie 2,5 tygodnia) 3 litrowe doniczki 3 pieknie rosna a 2 nie cha jakos rosnac najpierw zzolkly listki u dolu a teraz zolkna koncowki listkow na gorze wszytkie rosllinki sa w takiej samej ziemi doniczkach itp.. co jest grane (trzymam je pod folia w nocy tez) raz byl mroz ale 3 ladnie rosna a tym 2 cos dolega to chyba nieprzemarzly jutro planuje podlac je biohomusem forte myslicie ze to dobry pomysl
dokladnie zolkna jak na tych zdjeciach (zdjecia znalezione przypadkowo w necie bo niemam cyfrowki)

http://img523.imageshack.us/my.php?image=pb090039hg7.jpg
http://www.upimg.eu/show.php?p=9849

Last edited: