What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Zeptejte se na cokoliv, - konopné i nekonopné otázky

K

Krutibrko

Díky moc Maha kala :)

no nádhera,ty feminy od connoseirů vypadaj libově a pěkné počteníčko k tomu.Ještě počkám na jeden drop jestli bude a kdyžtak něco z toho vyberu

díky za tipy :)

metracek

Well-known member
Veteran
Zdravím ve spolek,
nedavno sem se prestehoval a diky tomu ted zalevam z jineho zdroje vody. Bohuzel sem zjistil ze mi PH v nove vode absolutne nedrzi (respektive drzi tak pevne, ze ho nejde trvaleji srazit). Kdyz pridam hnojiva tak to jeste jde, ale bez hnojiv se mi do 24 hodin vrati na ph 7,5. A ja sem na konci kola, hnojivo pridavat uz nemuzu.
Asi by mi, pomohla RO, ale bydlim v 7. patre a tlak vody z kohoutku tady nebude asi na osmozu idealni. A v zime si ve studance vodu nenaberu. Tak sem to konzultoval s kamaradem chemikem, který mi jako stabilizator ph na hodnotu okolo 6 doporucil citronan sodný. To je ale sůl, nevim jestli je rozumné sodifikovat půdu....Vyplachnu tu trošku sole enzymama, nebo mam hledat radej jinou cestu? Dííky za nazor :)

Last edited:

-GD-

Active member
Když jsem bydlel o 13 pater výš a používal RO, tak to bylo velice náročné :D
pak třeba RO s čerpadlem pomůže... zas ale aby nemusels měnit hnojiva, jestli máš na tvrdou vodu....

metracek

Well-known member
Veteran
Když jsem bydlel o 13 pater výš a používal RO, tak to bylo velice náročné :D
pak třeba RO s čerpadlem pomůže... zas ale aby nemusels měnit hnojiva, jestli máš na tvrdou vodu....

Jako asi by nejak fungovala....jen se mi ji nechce porizovat kvuli par mesicum v zime - na jare a v lete si poradim. Navic ten problem zacina az se zaverecnym proplache, posledni 3 tydny. S hnojivama (biobizz) se mi ph na vytoku zvysi jen nepatrne a ja sem ted v kokosu hnojil kazdou zalivkou. Takze ph bylo v pohode.

Pruser je az cista voda od 46. dne. Proto sem si rikal ze by ten citrat sodny uz nejak nezasolil nic a poslední tyden bych ten kokos prolival enzymama bez citratu at ho z toho kokosu vyplavim (recykluju kokos)....asi to budu muset zkusit, pokud mi tu nekdo nenapise ze je to chyba.

Mightyka

Well-known member
Veteran
Ahoj,
tenhle problém mám taky. Co používáš ke snížení pH? Já klasickou fosporečnou a dusičnou. Bavil jsem se o tom tady s klukama a bylo mi řečeno at vyzkoušim přípravek od AH pH minus, ten to prej udrží. Já se na to furt chystám, ale zatim to prostě řešim tak, že hned po úpravě vody hnez zaleju (drip jsme zrušil...). Jinak jak říkáš, v létě používám deštovku a žádnej problém.
Jinak na flush už je upravování pH naprosto zbytečný. Chceme aby kytka už nemohla žrát, tudíž upravování pH je kontrproduktivní.

metracek

Well-known member
Veteran
Ahoj,
tenhle problém mám taky. Co používáš ke snížení pH? Já klasickou fosporečnou a dusičnou. Bavil jsem se o tom tady s klukama a bylo mi řečeno at vyzkoušim přípravek od AH pH minus, ten to prej udrží. Já se na to furt chystám, ale zatim to prostě řešim tak, že hned po úpravě vody hnez zaleju (drip jsme zrušil...). Jinak jak říkáš, v létě používám deštovku a žádnej problém.
Jinak na flush už je upravování pH naprosto zbytečný. Chceme aby kytka už nemohla žrát, tudíž upravování pH je kontrproduktivní.

Ahoj, upravuju kyselinou citronovou. Jelikoz dusicna a fosforecna nejsou kamaradky s pudnima bakteriema (a nejsou organickeho puvodu) tak se jim snazim vyhnout.
Taky si rikam ze na proplach to asi neni az takovej problem. Jenze jedna vec je prijmani zivin a druha vec je sok. Ten sok z nahle zmeny ph v 46. dnu asi nebude nic co by prospelo.

Tohle je asi moje nejlepsi kolo obzvlast co se ecsd tyka, takovou modelku sem z nej jeste nevypestoval. Tak doufam ze se to neposere v cili... :D

Mightyka

Well-known member
Veteran
Mysíš, že tak malý množství může ovlivnit životnost půdních bakterií? Tam bych se spíš obával rozmezí pH samotnýho, v kterym maj různý kmeny půdních bakterií optimum. Nicméně možný to je.
Co Rákos, ty si botanik jak zvíře, o tomhle musíš něco vědět ne? :D
Hmmm s tim šokem to mě nikdy nenapadlo, ale zas pokud jedeš v půdě, tak tam máš tak 6.3 a voda má obvykle tak 7.3, to mi nepříjde jako nějakej zásadní rozdíl. Nebo zkus jet uplně bez úpravy pH příště. Co si budem povídat, venku to jede x krát i líp než pod W a taky tam tomu nikdy pH neupravuje... Dešťovku mám taky přes 7.

Pak postni fota ECSD :). Good luck

Rakosnicek

Member
Veteran
no hele úprava ph kyselinou dusičnou i fosforečnou je podle mě úplně v pohodě, na půdní mikroorganismy to vliv mít určitě nebude, minimálně ne v množství co bys použil, což bude max několik kapek na litr, ty kyseliny stejně disociujou na ionty, který jsou vlastně forma živin co ty kytky přijímaj... dusičná na H+ a NO3- (což je jedna ze dvou přijatelnejch forem dusíku pro rostliny) a fosforečná, respektive trihydrogenfosforečná, teda ve víc stupních, ale ve výsledku z toho budou taky vodíkový kationty a pak v závislosti na stupni disociace buď H2PO4-, HPO4 2- a PO4 3-, což jsou přijatelný formy fosforu v tomhle pořadí sestupně... mikroorganismy to přijímaj taky, vadilo by jim jenom kdybys to ph srazil nějak výrazně mimo jejich optimum,
to množství živin, který tim dodáš, je ale zanedbatelný vzhledem k tomu jak málo tam nakapeš... jinak podle toho co tim dodáváš se doporučuje používat v ideálním případě dusičnou na růst a fosforečnou na květ, skoro všechny ty komerční ph - přípravky jsou na nich postavený

já teda osobně už ph neupravuju vůbec, hnojim biobizz a na proplach dávám čistou kohoutkovou, ale ph metr už mi nešlape dlouho tak už ani moc nevim kolim měla, vypadá to dobře, tak asi v limitu :D

ten substrát má sám schopnost částečně ph držet, můžeš zkusit proměřit to co vyteče spoden z květináče při zalití a uvidíš jaký budou hodnoty, podle toho bych se řídil, ale každopádně myslim, že velkej šok nehrozí pokud budeš upravovat o stupeň nebo míň, víc bych neřešil

metracek

Well-known member
Veteran
no hele úprava ph kyselinou dusičnou i fosforečnou je podle mě úplně v pohodě, na půdní mikroorganismy to vliv mít určitě nebude, minimálně ne v množství co bys použil, což bude max několik kapek na litr, ty kyseliny stejně disociujou na ionty, který jsou vlastně forma živin co ty kytky přijímaj... dusičná na H+ a NO3- (což je jedna ze dvou přijatelnejch forem dusíku pro rostliny) a fosforečná, respektive trihydrogenfosforečná, teda ve víc stupních, ale ve výsledku z toho budou taky vodíkový kationty a pak v závislosti na stupni disociace buď H2PO4-, HPO4 2- a PO4 3-, což jsou přijatelný formy fosforu v tomhle pořadí sestupně... mikroorganismy to přijímaj taky, vadilo by jim jenom kdybys to ph srazil nějak výrazně mimo jejich optimum,
to množství živin, který tim dodáš, je ale zanedbatelný vzhledem k tomu jak málo tam nakapeš... jinak podle toho co tim dodáváš se doporučuje používat v ideálním případě dusičnou na růst a fosforečnou na květ, skoro všechny ty komerční ph - přípravky jsou na nich postavený

já teda osobně už ph neupravuju vůbec, hnojim biobizz a na proplach dávám čistou kohoutkovou, ale ph metr už mi nešlape dlouho tak už ani moc nevim kolim měla, vypadá to dobře, tak asi v limitu :D

ten substrát má sám schopnost částečně ph držet, můžeš zkusit proměřit to co vyteče spoden z květináče při zalití a uvidíš jaký budou hodnoty, podle toho bych se řídil, ale každopádně myslim, že velkej šok nehrozí pokud budeš upravovat o stupeň nebo míň, víc bych neřešil

No hned po prvnim zaliti cistou vodou prestali pit, tak sem zjistil ze je neco spatne a pri dalsim zaliti sem prave meril vytok a byl ph 7,4-7,6. Coz ten kokos fakt nezkousne. Ted uz vidim i poskozeni na listech, ale tohle kolo uz s tim nic nenadelam. I tak to bude slusny si myslim.
Ale na pristi bych to rad nejak vykoumal, snad koupim tu osmozu nebo co :D

Rakosnicek

Member
Veteran
nojo ty jedeš kokos, to jsem nepostřehl, ten samo sebou moc kapacitu k udržená ph nemá no :D já upravoval pH jen když jsem dřív jel minerální hnojiva, kokos už taky teď používám jen úplně okrajově na pár matek, který hnojim tnt komplexem od hesi a fish mixem pro podpoření tý mikroflóry (ale ph tam taky neřešim), jinak jsem ph úplně přestal upravovat s přechodem na klasický rašelinový substráty a biobizz

-GD-

Active member
ještě doplním k RO že jsem měl na litr přefiltrované vody 10l odpadu...... s čerpadlem by to bylo veselejší...

metracek

Well-known member
Veteran
ještě doplním k RO že jsem měl na litr přefiltrované vody 10l odpadu...... s čerpadlem by to bylo veselejší...

Ouu...tak osmozu si nekoupim.... :D

Nasel sem v growshopu pripravek pHiX-it od essentials kterej by mel drzet stabilni ph. Je to smes anorganickych soli. Tak radej objednam ten citronan sodny (organickou sul - myslim) a uvidim co bude :)

Diky za rady!

spachal

Well-known member
Veteran
Zdar, jak se uz zde psalo, kokos opravdu zadne schopnosti vyrovnavat pH nema, je to v podstate inertni medium.. Pro klid duse bych osobne zalivku upravil na tech cca pH 6.5 pomoci kys. fosforecne, ale osobne si myslim, ze se tim prijem vody moc nezmeni. To je spise dane tim, ze opravdu nejsou ziviny, takze slecny nemaji moc velkou snahu to do sebe koreny vstrebavat.

Jinak RO neni zase az tak draha sranda, mrkni treba na tohle, nikam nespechas, takze ono to casem proste protece :] .. http://www.profiplants.cz/produkt/reverzni-osmoza-ust-m-ro3-75gpd

Mightyka

Well-known member
Veteran
Měl bych dotaz.
Nemám ted moc místo svítit, ale přeci jen na pokusy, abych se nenudil (bonsai matku, opylování, řízky...), tak bych si rád pořídil nějakou LED žárovku cca od 30W do 70W. Koukal jsem na nabídku jak v Čechách, tak alibaba atd. Ceny jsou dost různý. Mně se líbí třeba tahle: http://www.nakupledky.cz/45w-led-zarovka-23.html , ale cena za 45W žárovku mi příjde docela přemrštěná, ale zase bych radši kvalitnější, než nějakej šmejd. Nemáte někdo zkušenosti? O LED vim uplný prd :D
Plus nechápu proč jsou třeba tyhle ledky mnohonásobně dražší než ostatní: http://www.megagrow.cz/7-led-grow-svetlomety
Dík

spachal

Well-known member
Veteran
Hoj, on se asi ozve sam alesh, ale obecne, pokud to se svicenim ledkami myslis opravdu trochu vazneji, vyprdni se na na ruzne zarovky a podobne sragory a nech si postavit nejake zakladni svetlo od nekoho, kdo 'se v tom vyzna', zkusil bych to treba zde: http://alucraft.cz/e-shop/, pripadne treba http://ledideal.cz/

Stacil by Ti jeden COB ('ledkovy multichip'), napajeci driver (zjednodusene receno trafo) a chladic. Teplotu COB vyber podle pouziti (tech 2700K je spise na kvet, ale da se pouzit i univerzalne) a v pripade VERO29 trvej na dodani 7.generace. Jako driver vyber treba LPC-60-1050 (pro jeden COB je to vcelku rozumna volba, ve vysledku budes svitit cca 38W) a jako chladic bud kus hliniku pro pasivni chlazeni, nebo treba i vetracek na CPU (pocitacovy) s aktivnim chlazenim.

Zkus jim napsat, ze chces pouze jeden multichip a mit to jako hotove reseni a uvidis, zda neco nabidnou. Jinak postavit se to da VELMI jednoduse i doma, nic sloziteho na tom neni, staci koupit potrebne komponenty.
Jinak vzhledem k ucinnosti poslednich generaci COB a kvalitnich driveru se pri prikonu tech cca 38W dostanes na MNOHEM lepsi vysledky, nez v pripade ruznych 70W LEDzarovek a podobnych blbosti :]

N

not real geroi

kvalita výkon rovnáse diy COB jeden čip (dá se zredukovat potenciometrem s příšlušným driverem volil bych vero29 gen7 a meanwell typ B)...edit kolega už to napsal za mě ... mimochodem přesně takovouhle žárovku mám jako přežívárnu má to 13w a těch pár stovek by mě stál starej vero18 čip kterej by běžel daleko líp, a když nad tím tak uvažuju tak starší cob čipy by mohly bejt lepší z hlediska ceny

edit 2 dík za odkaz oni tam mají ten decor 1750K chip = dobře oni !

spachal

Well-known member
Veteran
"Bckove" Meanwelly, to jest ty, ktere se daji regulovat ruznymi zpusoby, co se tyce vykonu (vetsinou prudova regulace, pro nase ucely), uz trochu lezou do penez. Pro jeden chip je dle meho regulace zbytecna, ale samozrejme bude zalezet na tom, kde a jak se tim bude svitit.

Ale treba tohle by take nemusela byt spatna volba pro jeden VERO29: http://www.czech-meanwell.cz/meanwe...C-60-1400-Meanwell-Napajeci-zdroj-pro-LED-60W . Vysledek by byl okolo 7000lm a stale docela slusna ucinnost okolo 145lm/W

O tech 'mensich' COB jsem uz take trochu premyslel, napriklad na FT maji za docela slusnou cenu ledky od Cree, konkretne CXA2530 - https://www.fasttech.com/products/0/10013316/2250000-cree-cxa2530-60w-4000k-6000lm-cob-led-array . Je to 60W COB (v maximu) a za slusnou cenu. Skoda, ze jen 4000K. Ale pouzit by se to dalo, treba na jeden silnejsi driver 4x COB a na matkarnu by to bylo slusne osvetleni.

>geroi: to VERO28 1750K je jen 6. generace, pozor na to :]

Mightyka

Well-known member
Veteran
Díky moc, budu to muset prostudovat víc do detailu, zatim v tom dost tápu :D. Jinak to mám jen na hrátky, žádnej květ atd. Takže se mi do toho nechce ivestovat moc peněz. Do budoucna budu určitě uvažovat o LED osvětlení matkárny, ale ted ji nemám kde mít, takže tahle investice pro mě neni aktuální.
Semínka obyčejně dělám během zimy na sklepnim okně, bez jakýhokoli osvětlení. Vždy dostanu tak 200 semen, což je pro mě uplně dostačující. Říkal jsem si, ale že bych jim mohl dopřát trochu toho světla, abych je tak netýral :).
Líbí se mi ten Vero 29 gen 7, cena 790 + DPH je v pohodě: http://ledideal.cz/www/led-grow-vero29/. Fakt se v tom nevyznám, takže moc nevim jestli k tomu ještě něco potřebuju, kolik má ten jeden čip W, kde to koupit atd. Chlapci ten web nemaj zrovna dvakrát šikovně udělanej, nebo si mylsej, že tomu všichni rozuměj... Já byl odkojen na sodíku, tohle je pro mě španělská vesnice :D.

spachal

Well-known member
Veteran
No, to je pri takto formulovanem dotazu docela slozity :) ... VERo29 je pouze takova desticka, relativne prtava, na ktere je strasne moc diod, jeste prtavejsich, mrkni treba na Google Images. Desticka ma dva kontakty, na ne musis privest napajeni. To napajeni bude mit neco okolo 36-38 voltu a pak podle toho, kolik proudu (v amperech) do te desticky pustis, tak to bude svitit. Cim vice to bude svitit, tim bude horsi pomer "lumenu na watt", tim vice to bude zrat wattu a tim vice to bude topit. Takze (velmi zjednodusene receno) pokud do VERO29 pustis 1A, pak bude vysledna spotreba 36W (36V x 1A).

To, kolik proudu do VERO29 pustis, to je prave starost driveru (tj. "zdroje/trafa"). Nektere drivery maji moznost proud regulovat, nektere ne. Takze pokud pouzijes treba zminovany LPC-60-1400 (nema regulaci), pak bude VERO29 mit spotrebu cca 52W (37V x 1.4A), coz se, shodou okolnosti :], povazuje za 'sweet spot', takovou idealni hodnotu mezi spotrebou, ucinnosti a teplotou. Mimochodem, driver s podobnymi parametry se da samozrejme koupit daleko levneji (uz od cca 6 dolaru s dopravou), ale znacka Meanwell je asi to nejlepsi, co se tady da koupit. Spolehlivost, ucinnost, odlnost, zaruka.
Driver premeni stridavy proud 'ze zasuvky' na stejnosmerny proud urcite hodnoty. Z jedne strany se tedy zapoji privodni kabel s 240V a z druhe strany vylezaji dva draty k desticce.

No a pak potrebujes tu desticku nejak chladit. Cim lepe, tim lepe :]. Cim je vyssi teplota desticky, tim hure sviti a tim rychleji (znatelne) jde do kopru. Proste ta desticka, kdyz sviti, tak se hreje a to ze velmi. Takze musi byt umistena bud na mensim kusu chladice (vetsinou hlinkoveho), na kterem je z druhe strany uchyceny ventilator, ktery to teplo z chladice odvadi pryc. Nebo pouzijes daleko vetsi kus hliniku, ktery nema aktivni chlazeni (ventilatorek) a spolehnes se na to, ze diky velke plose se to teplo vyzari do okoli tak nejak samo :].
Chladic s ventilatorem ma tu vyhodu, ze je mensi, lehci a casto i levnejsi. Nevyhodu ma v tom, ze je treba jej jednak necim napajet, aby se ventilatorek tocil (vetsinou okolo 5-12V), takze dela hluk a neco elektriky spotrebuje a druhak pokud se ventilatorek pokazi, mame problem, Hustone ..
Vyhoda velkeho kusu hliniku je v tom, ze je to proste nerozbitne :]. Nevyhoda je zase v cene (hlinik neni levna sranda) a hmotnosti. Nezda se to, ale v pripade vice COB jsme uz v radu nekolika kilogramu, coz boxiky s tenkyma tyckama nemusi tak uplne rozdychat ..
Takze, obecne, je nutne docela dobre desticku chladit, proste cim je chlazeni ucinnejsi, tim pro nase ucely lepe.

Desticku ke chladici je nutne nejak uchytit a to tak, aby se co nejvice tepla preneslo pri sviceni z desticky do chladice (ktery to teplo zase uz dal nekam pusti). Takze bud se pouzivaji tzv. holdery, proste bazmek, ktery pomoci sroubu primackne desticku na chladic, nebo se desticka prilepi teplovodivym lepidlem.
Varianta 'holder' je jednoznacne lepsi napad, nejenze lepidlo je drahe, predrahe, ale take v pripade potreby vymeny desticky za jinou (porucha, vyssi model atp.) to neni zadny problem. S lepidlem se uz proste nehne, nikdy ;].
Mezi chladic a desticku se jeste, v pripade pouziti holderu, nanasi teplovodiva pasta, ktera ma za ukol vyplnit male mezery vzduchu v nerovnostech mezi chladicem a destickou, neb vzduch dobre izoluje a to je presne to, co opravdu nepotrebujeme. Vetsinou se pouzivaji pasty pro chladice CPU (procesory v pocitaci), maji je v jakemkoliv 'pocitacovem kramku'.
Misto pasty se obcas pouzivaji teplovodive podlozky, se kterymi je sice snadnejsi prace, ale ucinnost velmi casto nic moc, osobne moc nedoporucuji.
Proste se naprd vybrat supr-cupr chladic, kdyz pak spatne zajistime prenos tepla mezi destickou a chladicem. Tohle je treba peclive ohlidat.

No a to je tak asi vsechno :]. Strucne receno, potrebujes vlastni COB (treba VERO29 podle vyberu), nejaky driver (do ktereho z jedne strany privedes napeti ze zasuvky, z druhe strany pripojis COB), nejaky chladic a uchyceni COB na nej no a to je tak asi vse ..
Pak uz jen vymyslet jak to nejak sestavit a pospojovat cinem, vymyslet uchyceni celeho svitidla ke stropu (hacky na chladici), privest k tomu bezpecne napajeni (zemnit, nepodcenit, radeji se s nekym poradit, slozite to neni) a pripadne nejaky vypinac.
Drzim palec! :]

Latest posts

Latest posts