What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Zeptejte se na cokoliv, - konopné i nekonopné otázky

spachal

Well-known member
Veteran
>BURN: diky, ale casu na informace neni nikdy dost :]. Proste mam rad informace drive, nez je shanet na posledni chvili. Precetl jsem toho uz opravdu hodne, ptam se hlavne 'zivych' lidi na jejich osobni zkusenosti, kdyz sam je jeste nemam. Anglictina neni problem bohuzel jen v 'ITC' oblasti, zde si sice take vcelku dost ctu, ale musim doplnit slovnicek :)) ..

>papaja & benjichaouat1: vsak uz si snad brzy popovidam, proste nechci nic zkazit, co bych mohl pred vlastnim pestovanim udelat lepe. Uz jsem proste takovy :D

>simor: co presne se da zkazit na FIM? Zatim jsem jen stipal, s LST nemam zatim zadne zkusenosti. Proste 70-80% pryc, ostrym a sterilnim nastrojem. Cilem je mit tak 4-6 palic z kazde slecny, to by melo u sesti kvetinacu pokryt prostor 1x1m 'tak akorat'. SoG zatim zkouset nechci, mozna dalsi kola.

Pridal jsem dve fotky alespon boxu, nafotim to lepe a s popisem a hodim do vlakna v podpisu ..

nans

Member
4-6 palic -> stipni to normalne ve 3. patre.

Na Lst pouzivam bud 1,5 mm drat nebo oka z tohohle dratu na kytce a kvetinaci spojene tenkym vazacim dratem ( levnejsi varianta)

Bedna vypada fajn, jeste bys mohl vytunit odhlucneni :clock watch:

Nenasel jsem vlakno venovane trainingu, nebylo by vhodne nejake zalozit? :]

Zeptam se zatim tady, jaky doporucujete pro mensi indoor box? Puvodne jsem venku provadel neco jako supercropping, chtel jsem to pouzit i pro indoor, ale asi je to vazne trochu drasticka metoda ..

Zatim se mi zalibila kombinace FIM v kombinaci s LST (dratky nebo lepeni), jake s tim mate zkusenosti? Sice lehce predbiham, ale dnes snad krome vetracku je uz vse doma, zitra prijdou seminka a prestal jsem pocitat investice, protoze jsem uz na cene cca peti Sativexu ;] a to jsem jeste ani nezasadil ..

FIM ?? LED ?? ART?? Someone talks about him sometimes it makes. [YOUTUBEIF]http://www.youtube.com/watch?v=tAd2LQHaQL4[/YOUTUBEIF] ....in 29sec FIM..

Rakosnicek

Member
Veteran
jak vkládat fotky aby byly velký a nemusely se otevírat v novym okně?

prostě v tom formátu aby byly v příspěvku relativně normálně velký s tim, že když se klikne na lištu nad nima tak se jen zvětšej.... debilní popis, ale myslim, že srozumitelnej :D

Phuuu Ad

Active member
myslim ze by stacilo dat link na fotku v bbcodu
gallery_1004_2521_127493.jpg

sailinder75

Active member
chcel by sem sa opytat,jak by sem sa mohel nakontaktovat na zdejsiho clena,ked nema este 50postu,tak mu nemozem poslat pm,ale s tym borcem sa pozname,a potrebujem s nim prejednat urcitu vec ohladne pestovania...:1help:

papaja

Well-known member
Veteran
chcel by sem sa opytat,jak by sem sa mohel nakontaktovat na zdejsiho clena,ked nema este 50postu,tak mu nemozem poslat pm,ale s tym borcem sa pozname,a potrebujem s nim prejednat urcitu vec ohladne pestovania...:1help:
:laughing:
mohel nakontaktovat...
nemohel
pokračuj do 50 příspěvků, poté mohel

spachal

Well-known member
Veteran
Dotaz: ma vyznam se zabyvat 'kvasnicovym' pridavanim CO2 ke slecnam do boxu? Konkretni priklad: box 1.5m^3, v mistnosti cca 25m^3, 1-2x denne vetranym. Box ma aktivni odtah, takze by se obecne zvysovala koncentrace CO2 v mistnosti.

Je mi jasne, ze jakekoliv zvysovani CO2 vyznam alespon nejaky ma, jde jen o to, zda v tomhle pripade by to melo vyznam takovy, aby stalo za to se tim vubec zabyvat ..

Varianta 2 je davkovani z flasky pouze pri sviceni, coz je pro me nakladove tak 1kKc navic, ale opet, ma to vyznam v tehle situaci vubec resit? Teplotu si muzu nastavit nastesti dle potreb, takze klidne i okolo 25'C v boxu, v tom by nemel byt problem.

Dik za zkusenosti z praxe! :]

sailinder75

Active member
nechcem zakladat nove tema,potreboval bych poradit ohladne ventilacie v sklepe,idem tam odizolovat miestnost 2m sirka x 2,5m dlzka x 2m vyska a do nej by sem chcel postavit dva boxe(matkaren+kloncaren a kvetovy room),privod aj odvod moze byt cez strop do stodole,ale tady sa naskyta otazka,je zima a moze to mat zdrcujuci dopad na jak energiu(vykurovanie) alebo chlad v boxoch,tak nevim ci do velkeho priestoru vhanat aj odvadzat vzduch na casovacky,ten samozrejme ohrievat(tepelny fukar),a ohriaty ho s odtahom natahovat do boxov,odtah z boxov by to s ekonomickeho hladiska mohlo ist do hlavnej miestnosti,kde by sa ohriaty vzduch mohol zmiesat s privodom a zase ho nasat do boxov,len neviem,ked by som v hlavnej miestnosti zapol odtah,aby mi nevysal veskere teplo,este mozno ked budu mat kiticky den,tak by to s tou teplotou nemusela byt taka tragedia,ale v noci by to mohlo byt zle... tak vas poprosim o nejake postrehy jak by to mohlo byt poriesene,ventilatorov mam dost,a ked nebude tak zozeniem...

spachal

Well-known member
Veteran
No, resil jsem neco podobneho, ale mel jsem to snazsi .. Jedine reseni, co me zde napada, je opravdu ohrivat vzduch na pritahu do boxu, pokud se neda nejak ekonomicky vytopit mistnost .. Ja musim kvuli boxu vyhrivat celou mistnost, nastesti jen 3x3m. Bohuzel ani tohle levne neni, zapomen na primotopy, ty Te 'sezerou'. Asi nejake starsi akumulacky, mivaji aktivni vetracek, ktery se da pri trose zrucnosti 'presmerovat' do boxu.
U LEDek mam rozdil mistnost-box pouze 3-4°C, pokud budou v boxu topit treba HPS, mela by stacit teplota okolo boxu tak cca 11°C, to se asi da dosahnout ohrivanim z odtahu.
Hodne stesti! :]

nechcem zakladat nove tema,potreboval bych poradit ohladne ventilacie v sklepe,idem tam odizolovat miestnost 2m sirka x 2,5m dlzka x 2m vyska a do nej by sem chcel postavit dva boxe(matkaren+kloncaren a kvetovy room),privod aj odvod moze byt cez strop do stodole,ale tady sa naskyta otazka,je zima a moze to mat zdrcujuci dopad na jak energiu(vykurovanie) alebo chlad v boxoch,tak nevim ci do velkeho priestoru vhanat aj odvadzat vzduch na casovacky,ten samozrejme ohrievat(tepelny fukar),a ohriaty ho s odtahom natahovat do boxov,odtah z boxov by to s ekonomickeho hladiska mohlo ist do hlavnej miestnosti,kde by sa ohriaty vzduch mohol zmiesat s privodom a zase ho nasat do boxov,len neviem,ked by som v hlavnej miestnosti zapol odtah,aby mi nevysal veskere teplo,este mozno ked budu mat kiticky den,tak by to s tou teplotou nemusela byt taka tragedia,ale v noci by to mohlo byt zle... tak vas poprosim o nejake postrehy jak by to mohlo byt poriesene,ventilatorov mam dost,a ked nebude tak zozeniem...

U need this...

Rekuperace tepla

Co to je rekuperace tepla?
Rekuperace tepla = zpětné získávání tepla. Ve zkratce: studený přítah z venku se ohřívá o teplý odtah směrem ven. Vzduch se vyměňuje za čerstvý ale udržuje si částečně svojí původní teplotu.

Jaké má rekuperace tepla výhody?
+ Úspora tepla ve výši 50-90%, šetření peněz
+ jediným nákladem je pořizovací cena a pak výkon dvou motorů pro přítah a odtah.
+ Odvlhčování vzduchu - protože se ve výměníku vlivem rozdílných teplot sráží kondenzát, dochází k celkem dobrému odvlhčení vzduchu.
+ Reverzní chod - funguje stejně jako pro ohřev také pro chlazení
+ Pracuje většinou podtlakově nebo s vyrovnanou tlakovou bilancí
+ Účinnost se žvyšuje pokud vzrůstá rozdíl vstupních a výstupních hodnot (právě díky kondenzaci vodních par)
+ Snižování uhlíkové stopy
+ Nutnost odvádět kondenzát (voda s nízkým EC, využitelné pro závlahu)

Jaké má rekuperace tepla nevýhody?
- vyšší až vysoká pořizovací cena, závislá zejména na účinnosti jednotky.
- nepřenositelnost
- nutnost předehřívání přítahu během velkých mrazů tak, aby nedošlo k námraze výměníku (dá se předejít častějším přerušováním ventilace, jednotky jsou téměř vždy v interiéru)
- nutnost čištění výměníku jednou za půl roku až rok

Kdy se mi tato technologie hodí?
+ Pokud chceš větrat místnost ale neplýtvat přitom energií.
+ Pokud se neúspěšně snažíš snižovat vlhkost vzduchu při aktivní ventilaci.
+ Pokud nemáš místo s ideálními tepelnými a vlhkostními podmínkami pro pěst
+ Pokud teplo čerpáš z okolních místností - stejně ho někde vyrobíš a zaplatíš (popř. tvoje okolí)
+ Pokud jen trochu přemýšlíš a dokážeš si spočítat že se investovaná cena může vrátit během jedné zimy!

Kdy se mi tato technologie nehodí?
- Pokud máš cirkus který neustále stěhuješ, rekuperačky se dělají na kruhové potrubí nebo k montáži do zdi - to se moc dobře netransportuje
- Pokud máš vyhovující podmínky

----------------------------------------------------------------------------------------

Modelový příklad použití - viz blokové schéma
V příkladu níže se objeví teplota -15°C, je to dáno standardem běžne používaným při projektování zateplení a výpočtu energetické bilance budovy, samozřejmě že celou zimu není -15, jen je to na tomto příkladu hezky vidět úspora tepla Svojí roli na účinosti takového systému mají také tepelné ztráty objektu - nezanedbatelnou roli hraje zateplení.

a) topení v zimě:

bez použití rekuperační jednotky
venku je -15°C, požadovaná teplota v místnosti je 20°C - rozdíl teplot je 35°C a to je teplota o kterou je nutno vzduch ohřát aby bylo dosaženo 20°C v místnosti a zároveň 500m3h všechno toto teplo vyfouká ven.

s použitím rekuperační jednotky (~70%)
venku je -15°C, požadovaná teplota v místnosti je 20°C - o teplý vzduch který vyfukujeme ohříváme studený který do místnosti nasáváme, tudíž ve výsledku nasajeme čerstvý vzduch který bude mít teplotu 9°C. Naopak vyfoukneme místo 20°C pouze 3, protože teplo jsme poslali dovnitř skrze výměník. Vzniklým rozdílem teplot v dojde ke kondenzaci vodních par a z výnměníku je odveden kondenzát (až několik litrů za den v závislosti na poměru rozílu teplot a velikosti a účinnosti výměníku)

b) chlazení v létě:

bez použití rekuperační jednotky
venku je 35°C, uvnitř místnosti běží klimatizace která vzduch ochlazuje na 20°C - klima ochladí vzduch o 15 stupňů ale kvůli aktivnímu odtahu je do místnosti přitahováno stále další a další množství teplého vzduchu.

s použitím rekuperační jednotky (~70%)
venku je 35°C, uvnitř místnosti běží klimatizace která vzduch ochlazuje na 20°C, o studený vyfukovaný vzduch z místnosti se ochladí příchozí vzduch a tak do místnosti dorazí vzduch s teplotou 24°C. Klimatizace tedy nemusí stále vyrovnávat rozdíl 15°C ale pouze 4°C!

----------------------------------------------------------------------------------------

Kondenzát z rekuperační jednotky (díky dejaVuCV za připomenutí )
Rekuperační jednotka ze své podstaty vytváří stejně jako klimatizace kondenzát.
Hodnota EC kondenzátu se blíží opravdu destilované vodě, samozřejmě je tedy nevhodná k pití, nicméně pro závlahu je skvělá.
Z jednoho měření jsem získal následující hodnoty: EC: 0.085, Ph 6.37!! Pro kyti nádhera!

Pokud ale máte hliníkový výměník, kondenzát na sebe naváže částice těžkých kovů (po korozi), které do sebe kyti potom může navázat a pak je vyčoudíš (pravěpodobně to bude minimum). Naštěstí má dnes spousta rekuperačních jednotek plastový výměník (díky tomu klesá cena). Nejedná se o plast jako z petlahve ale o teplovodivý kompozit, který eliminuje všechny neduhy hliníku (hlavně cenu a hmotnost) a voda z něj vyhcází po chemické stránce obohacena pouze o balast ve vzduchu. Obsah balastu ve vzduchu je potom teoreticky již zanedbatelný.

Modely na trhu, které vybrat?
Stejně jako u ventilace je klíčovou vlastností oběm přenesený za čas - m3h
Pokud máš kumbálek 10m3 tak ti bude bohatě stačit jednotka s výměnou 80m3h řádově za 7000kč
Pokud jsi svému koníčku obětoval/a 100m3, pravděpodobně budeš potřebovat pasovní jednotku s průtokem 1000m3 + 2 ventilátory s cenou cca 10000+cena ventilátorů.

Typy rekuperačních jednotek: Budu vycházet z typů běžně dostupných na našem trhu + s parametry, které jsou pro nás zajímavé - m3h:
1) nástěnné
+ nejlevnější (5-10k)
+ účinnost (70-90%)
+ včetně ventilátorů
+ all-in-one, tiché
- přitah není ohříván, kondenzát na výměníku může namrzat
- menší výkon, cca od 50 do 100 m3h
- drobné stavební úravy

2) pasivní
+ přímo na potrubí
+ cena za výkon je skvělá (1000m3h pasivní výměník za cca 10000kč!)
+ velké otvory umožňující přímé napojení na již existující ventilační systém - 150, 200, 315mm!
- nutnost přidat ventilátory, filtry, jedná se pouze o výměník (pokud existuje ventilátor na odtah tak přidat ventilátor na přítah)

Centrální jednotky jsou povětšinou koncipovány pro pasivní domy, tj malý výkon v m3h ale velmi vysoká účinnost i cena.

Odkazy na nákup:
http://ventilace.cz/ - doporučuji (menší a levnejší Britské jednotky, ceny od cca 5000 což je skvělé)
http://www.vzduchotechnika-eshop.cz/ - (větší a většinou drahé ale účinné)
+ jiné, viz google

Odkazy pro výpočet:
http://www.qpro.cz/?id=48_1_7_1#OdkazNaZacatekVypoctu

---
tagy: rekuperační jednotka , rekuperace tepla , obnova tepla , jak ušetřit za teplo , jak ušetřit za vytápění , teplota v pěstírně, nízká teplota v pěstírně, nízká teplota v boxu, mráz g****.cz FAQ

sailinder75

Active member
U need this...

Rekuperace tepla

moc diky,vubec sem netusil,ze neco take existuje,totiz on ani nebyl duvod(boxik pekne v dome),a ked to bude fakt do 10000 kc-400€ tak do teho urcite pujdem,zase o jednu vrasku menej...

ten odkaz na faq g.... uz asi neprecitam,ked je zrusene,ale este raz dikes...

spachal

Well-known member
Veteran
Zdar, dotaz ohledne "matkarny" : jak je to s rustem, pokud se kytce neustale sviti (18/6)? Da se to nejak uhlidat, nebo je proste nutne to, co leze uz moc nahoru, neustale zastrihavat? S timhle zkusenosti nemam, ale premyslim, ze bych si bednu cca 60x60xneco udelal, osvit nejaky LED UFO 150-180W. Asi na dve matky v cca 2-3L kvetinacich, abych je k rustu do vysky moc neprovokoval.
Je potreba pro matkarnu i pachac, nebo ten jen rust je v pohode, s aktivnim odtahem?
Je nejaky problem mit matku z fem seminek (CBDcrew)? Odpoved je: ano.

Preci jen to zkraceni pestu o nejmene tri tydny je znat a tak je asi nejvyssi cas o tom zacit premyslet ..

Latest posts

Latest posts