What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

un inceput de growbox

jtm

Some kind of shaman
Veteran
a, am redescoperit roata. pentru asta tre savstii engleza, si suspectez faptul ca o partevdin popor nu stie. si habar nu aveam ca se cheama fermented plant extract :))

cum ziceai, tre sa stii sa cauti...
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Pai clar, in romana de la unu de la altu am auzit de ceai sau infuzie de urzici, majoritatea habar nu aveau ca trebuie sa fie fermentate. Si apoi mai sunt unii care desi stiau ca trebuie fermentate, foloseau aceleasi nume pentru a defini extractul. Si e doar unul dintre exemple care ma fac sa cred ca romana nu e cea mai buna limba pentru invatat chestii de gradinarit, cel putin nu pentru cele mai avansate.
cert e ca atunci cand am auzit prima oara de FPE, mi-am dat seama ca asa trebuie sa ii zica, usor de tinut minte, si poti intelege imediat despre ce e vorba, chiar si din prescurtare. Si am intalnit produse autohtone definite ca FPE. in romana chiar nu stiu cum i-as zice fara sa incep sa explic cum se face si sa scriu o franza intreaga. in loc de 3 litere..
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Care e diferenta dintre fermentatie si putrefactie in cazul plantelor (in afara de tipul micro-organismelor care iau parte la proces si de cantitatea de apa necesara ) ?

Personal consider ca FPE in romana trebuie tradus prin 'extract de plante putrezite', pentru ca acolo nu e vorba de nici o fermentatie ci de descompunere fizico-chimica.

Nici limba engleza nu-i prea breaza uneori ...
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
pai desigur, substantele rezultate in urma procesului. nu e tot una daca fermenteaza strugurii sau putrezesc.

trebuie sa citesc fpe, nu pot sa imi dau cu parerea. in cartea respectiva se specifica, fermentate, nu putrezite.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Mai corect cred ca ar fi macerat din plante. Iar diferenta este data de flora microbiana din apa aceea, care cel mai probabil favorizeaza dezvoltarea altor organisme si in alte numere decat in sol, de aceea si dureaza mai putin. :2cents:
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
uzual maceratele sunt doar extracte apoase. uzual, maceratul se tine maxim 24 de ore la facut, vara chiar mult mai putin, chiar 12. dupa aceea, daca temperatura e destulnde mare, incepe fermentatia, datorita drojdiilor salbatice si in anumite situatii a unor bacterii. procesele de fermentatie sunt multiple asadar.

acum, daca temperatura e prea scazuta, uzual sub 18 grade, fermentatia nu va porni, sau se va opri, daca a pornit, si va incepe sa putrezeasca, si/ sau sa mucegaiasca. acelasi fenomen se petrece si la incheierea fireasca a fermentatiei, deci preparatul se foloseste rapid.

va recomand totusi cartea de care am zis mai sus, merita, mai ales pentru ca prezinta utilizarea mai multor plante, sub varii forme, pentru tratarea ... plantelor
 
U

Universu

Ti-au devorat puricii planta? :biggrin: cum se simt fetele?multumim ca ne-ai cerut ajutorul si acum ne-ai lasat cu ochii in soare.
 
Last edited:

Latest posts

Latest posts

Top