What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Pune o intrebare,primeste un raspuns

graphblue

New member
Am inteles ideea! dar nu prind ceva, sa zicem ca pun filtrul de carbon pe peretele din spate. Acolo trebuie pus si extractorul de baie corect?Iar ca intake trebuie sa folosesc tot un extractor de baie ?

E buna ideea ta sa decupez din plafon sa pun becurile si din podea sa bag ghiveciul, am sa realizez o schita zilele astea!

Iar faptul ca pot baga maxim 2 plante e trist... :( am inteles ca dintr-un autoflowering nu scoti mai mult de 20-30g per planta.dar ar fi ok si asa pentru inceput ...
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Nu-ti faci probleme in ceea ce priveste gramajul. Citeste ceea ce am scris azi aici si o sa intelegi (sper) ca nu cantitatea conteaza cel mai mult.

Cand iti vei perfectiona stilul de grow, daca mergi pe clone (deci strainuri non-auto), in spatiul ala vei putea inflori chiar 8 sau 10 plantute, dar trebuie sa stii ce faci. Strainurile auto sunt un pic mai restrictive si nu iti permit sa le modelezi asa cum vrei tu, insa pe de alta parte au avantajul ca termina mult mai repede.

Daca mergi pe idea separarii luminilor de restul spatiului de grow, nu ai nevoie de flux asa de mare de aer, deci filtrarea ai putea sa o faci si cu ventilatoarele de PC de 120mm de care ai adus vorba. Tine cont ca ventilatoarele alea merg tot timpul, deci va trebui sa fie cat mai silentioase. Ti-as recomanda sa folosesti ventilatoare Noctua, sau oricum un brand renumit, cu zgomot cat mai mic la turatie maxima.

Mai ales in spatii mici nu este o idee prea buna sa folosesti extractoare conectate atat pe intake cat si pe exhaust. Majoritatea ventilatoarelor sunt concepute sa traga aerul, nu sa-l impinga, iar daca cele doua ventilatoare nu au debit identic, te poti trezi cu presiune pozitiva in box, ceea ce inseamna ca aer nefiltrat va scapa prin toate partile.

Este de dorit ca presiunea din growbox sa fie usor negativa, dar nu in mod exesiv, pentru a nu suprasolicita ventilatoarele.

Cat spatiu ai disponibil intre dulap si perete ?
 

graphblue

New member
Am inteles ideea cu gramajul

Spatiul din spatale dulapului este de 10cm

Placajul din spatele dulapului este subtire dar il voi izola pe margini cu silicon.

Daca merg pe ideea separarii luminilor geamul trebuie sa fie pe toata suprafata dulapului sau doar pe suprafata gaurii pentru lumini ?

Filtrul de carbon trebuie sa fie pe tot peretele din spate? deoarece nu stiu cat carbune activ intra , referitor la pret


Mii de multumiri man! Ma ajuti enorm in momentul asta
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Am inteles ideea cu gramajul

Spatiul din spatale dulapului este de 10cm

Placajul din spatele dulapului este subtire dar il voi izola pe margini cu silicon.

Asta e bine, inseamna ca poti face filtrarea destul de stealth. Cum vad eu acum filtrul : rama cu carbune activ montata in interiorul boxului, in partea de sus. In exterior, as monta o alta rama in care as monta respectivele ventilatoare de 120mm (3-4 bucati). Pentru ca fluxul de aer prin stratul de carbune sa fie cat mai omogen, ventilatoarele ar trebui plasate la 3-4 cm de filtru, deci rama din exterior ar putea fi facuta din niste baghete de lemn (sipci) de 30-40mm, pe care sa montezi un alt placaj, in care dai gauri si montezi ventilatoarele. Atat rama cu filtrul, cat si rama cu ventilatoarele le-ai putea fixa in loc cu ajutorul unor suruburi lungi, care sa treaca prin rama din spate catre fata (daca folosesti suruburi speciale pentru lemn -cu cap ingropat, si piulite tip fluture, operatiunea de montare/demontare a filtrului va fi foarte usoara si nu va trebui sa iti tina cineva 'contra' in spate)

Daca merg pe ideea separarii luminilor geamul trebuie sa fie pe toata suprafata dulapului sau doar pe suprafata gaurii pentru lumini ?

Ramane la latitudinea ta. Ca sa arate cel mai frumos, eu l-as face cat toata suprafata raftului de deasupra, incat nici sa nu se vada ca este acolo sau sa faca nota discordanta cu 'peisajul'.

L.E. CFL-urile trebuie racite (ca sa nu iti ia foc cutia :biggrin:) , asa ca va trebui sa iei in calcul construirea unor 'light-traps' , ca sa nu iasa lumina de acolo.

Filtrul de carbon trebuie sa fie pe tot peretele din spate? deoarece nu stiu cat carbune activ intra , referitor la pret

Tot asa, depinde de tine. Cu cat mai mare, cu atat mai bine. Cel mai mic pe care ti l-as recomanda ar avea cam 15cm latime, iar de lungime egala cu peretele din spate. Cu cat suprafata lui este mai mare, cu atat motoarele ventilatoarelor vor fi mai putin solicitate, fluxul de aer va fi mai bun, filtrarea mai buna si carbunele se va imbacsi mai greu.

Si ca tot a venit vorba de imbacsire, sa ti cont ca un filtru de carbon activ nu poate fi folosit la nesfarsit. Periodic (la un an sau doi) carbunele trebuie schimbat sau reactivat , asa ca ia acest lucru in calcul cand construiesti rama, sa iti permita usor schimbarea carbunelui.

Pe langa carbune si stinghii de lemn, ca sa iasa un filtru plat, compact, care nu face burta, iti mai trebuie plasa de tantari sau tabla de aluminiu expandata si filtre de hota .

Straturile din filtru sunt asa :
- plasa de tantari (sau tabla de aluminiu expandata);
- filtru de hota ;
- carbune activ ;
- filtru de hota ;
- plasa de tantari (sau tabla de aluminiu expandata).

Cand filtrul are suprafata mare, din cauza greutatii carbunelui, daca plasa de tantari nu este intinsa foarte bine va tinde sa faca burta, iar in partea de sus vor ramane goluri prin care aerul va trece nefiltrat. Ca sa eviti acest lucru, din loc in loc (10-15cm) , dupa ce umpli filtrul cu carbune, poti folosi bucatele de sarma trecute dintr-o parte in alta a filtrului care sa tina 'peretii' la distanta egala.

Pentru usurinta umplerii si golirii filtrului, eu am dat o gaura in rama, prin care, cu ajutorul unei palnii am umplut toata rama cu carbune, apoi am pus un dop din polistiren extrudat.

Tip : cand umpli filtrul cu carbune, loveste-l de mai multe ori usor de pamant, cu miscari repetate, pentru a permite granulelor de carbon sa se aseze cat mai bine si sa nu lase spatii mari intre ele.

Nu te incurca sa cumperi carbune activ pentru acvarii, este mult prea scump. Cel mai bun este cel destinat statiilor de filtrare . Gasesti aici la un pret zic eu rezonabil , la kilogram :

http://www.wts-online.ro/magazin/carbune-activ-1-kg-p-308.html

Mii de multumiri man! Ma ajuti enorm in momentul asta

Nu ai pentru ce, de asta suntem aici, sa impartasim si altora ce am invatat si noi la randul nostru de la altii mai cu experienta.

Totul e sa stii cum sa pui intrebarea ...
 

graphblue

New member
Nu stiu cum sa iti multumesc pentru toate informatile! Am sa notez si cand voi avea bani ma voi apuca de treaba usor usor pentru ca nu am toti banii odata. Iti multumesc inca odata si in semn de multumire iti arat acest "drapel" primit cadou din spania


ne auzim pe seara, acum plec! bafta
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Daca tot vrei sa faci o treaba buna, ti-as recomanda sa folosesti niste lumini mai de soi, cu rezultate mult mai bune decat CFL-urile.

Pentru asta iti recomand leduri de 100W pe care sa le folosesti la jumatate din puterea lor (adica 50W). Vei obtine in felul asta muult mai multa lumina decat la CFL, mai putina caldura, si vei putea renunta total la cutia de deasupra.

Materialele de care ai nevoie :

- 4 leduri de 100W (daca le ti la 50W) warm white 2700K ( aproximativ ;
- 2 leduri de 100W cool white (6000-6500K) - sunt optionale. poti vegeta foarte bine si sub lumina alb-cald, dar plantele au tendinta de a se lungi un pic ;
- 4 drivere de 50W sau 2 drivere de 100W .
- 4 (sau 6) coolere ieftine de PC.

Daca te intereseaza alternativa asta iti pot da linkuri de magazine de pe Ebay care vand chestii de genul asta.
Vei vedea ca exista chiar si intre ledurile ieftine chinezeste diferente considerabile de pret. Recomandarea mea e sa mergi pe leduri cu chipuri "45 mil", care sunt mult mai durabile si au si o luminozitate mai mare.

In caz ca te decizi sa mergi pe leduri, nu va mai trebui sa decupezi tot tavanul boxului ci sa dai niste gauri de 55mm acolo unde vrei sa fie amplasate ledurile, coolerele ramanand evident in exterior, iar geamul de separare nu va mai fi necesar. Ba chiar poti masca spatiul acela cu o rama asemanatoare celor care acopera boxele audio de lemn (cu o panza inchisa la culoare, care sa aiba si rol de atenuator fonic). Spatiul unde vor sta coolerele il poti tapeta cu burete (de preferinta) negru, pentru a reduce rezonanta.

L.E.

Iata si materialele necesare, cu costurile aferente :

- 100W COB LED Warm white 45mil : http://www.ebay.com/itm/100W-45mil-...anel-9000LM-100-Watt-Lamp-Light-/380857631248
- 100W COB LED Cool White 45mil : http://www.ebay.com/itm/100W-45mil-...anel-9000LM-100-Watt-Lamp-Light-/380857625868
- 50W LED Driver : http://www.ebay.com/itm/Waterproof-...Driver-Transformer-Power-Supply-/301157417197
- Cooler CPU DeepCool CK-AM209 : http://www.proline.ro/index.php?route=product/product&product_id=29947

Nu ai nevoie de drivere pentru toate ledurile in acelasi timp, pentru ca in perioada de veg le vei folosi doar pe cele alb rece.

Costurile initiale pot parea exagerate daca e sa optezi pentru led, insa diferenta intre LED si CFL este ca ele te vor tine fara nici o problema vreo 10 ani de utilizare intensa, pe cand CFL-urile trebuiesc schimbate la fiecare 1-2 growuri, pentru ca le scad considerabil performantele.

DC-LE14162_6_b.jpg
 

graphblue

New member
Da, ma gandesc ca folosind lumini pe baza de led treaba sta altfel, nu mi se pare chiaaar asa scump dar pentru inceput o sa incerc cu CFL deoarece cu toti banii pe care ii dau pe leduri construiesc totul cu becuri cfl.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
un lighean de plastic, un umidificator ultrasonic (1-2 USD), sursa de alimentare pentru el si apa in lighean.. si aia e. partea buna e ca daca vrei autonomie mai mare poti schimba ligheanul cu un butoi, deci iesi mai bine decat sa umplii bazinul la un umidificator normal cu rezervol de 3-5-8 litri..
sau acelasi lighean cu un prosop bagat in apa in partea de jos si un ventilator care sa distribuie umiditatea din prosop in aer. mare insa grija la ce spori cresc in acel prosop.
 

sfeth

Member
un lighean de plastic, un umidificator ultrasonic (1-2 USD), sursa de alimentare pentru el si apa in lighean.. si aia e. partea buna e ca daca vrei autonomie mai mare poti schimba ligheanul cu un butoi, deci iesi mai bine decat sa umplii bazinul la un umidificator normal cu rezervol de 3-5-8 litri..
sau acelasi lighean cu un prosop bagat in apa in partea de jos si un ventilator care sa distribuie umiditatea din prosop in aer. mare insa grija la ce spori cresc in acel prosop.

si prosopu trebe sa-l scot din lighean sau cum se procedeaza?
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
reglarea umiditatii o faci din turatia ventilatorului si/sau cat de mult e atarnat prosopul in apa si cat afara. (in fata ventilatorului, evident.)
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
In ce zona sahariana iti cresti tu plantele de ai nevoie sa cresti umiditatea in perioada asta ? Vara cu greu gasesti locuri unde umiditatea sa fie mai mica de 60% indoor, ceea ce este perfect pentru veg.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
te-ai gasit tu sa scapi outdoorul de ganganii?
trebuie sa lucrezi cu natura, nu impotriva ei. iar paianjenii sunt foarte folositori, pentru ca prind o gramada de insecte daunatoare in plasele lor.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Daca vrei sa lucrezi cu natura, clasicul 'mujdei' amestecat si cu ceva ardei foarte iute, ulei de scortisoara, ulei de neem , 2-3 picaturi de sapun lichid si apa este suficient. Poti adauga si ceai din frunze de tutun (sau tigarete).

Un alt 'insecticid/fungicid' bun este laptele de vaca, stropit direct pe funze (atat la suprafata, cat mai ales dedesubtul lor), insa uneori poate crea conditii propice dezvoltarii altor daunatori, asa ca trebuie folosit ca atare.

Tine cont insa ca in cazul culturilor outdoor trebuie stropita nu doar planta, ci toata vegetatia din jur, pe o raza de cativa metri.
 
Top