Salut.
Temperatura e cea mai mare problema, impreuna cu pamantul, care este cel mai prost pe care il poti gasi in magazinele din romania. Apoi, testezi ph-ul cu un cacat chinezesc care te ia la misto, si ajungi sa dai ph up si down "din burta". Niciodata nu se da si up si down, ori ai nevoie de unul ori de altul. Iar daca nu ai un ph meter de incredere mai bine iei un pamant cat de cat bunicel si uiti de reglarea ph-ului, si va fi mult mai bine pentru plante. Eu zic sa dai numai apa, fara sa reglezi ph-ul si eventual sa incepi sa dai doze mici de nutrienti odata la cateva udari. Ce trebuie sa stii de pe acum e ca va dura o gramada sa aduci aceste plante pe drumul cel bun, chiar si de reusesti sa rezolvi toate problemele. Ghivecele sunt f mari, mai ales avand in vedere solul de cacao care se afla in ele. Ca si incepator, cred ca ai folosit ghivece mult prea mari, si asta te-a incurcat si te va mai incurca si pe viitor. Asta pe langa faptul ca folosesti hps in mijlocul verii si habar nu ai ce inseamna ventilatie sau daca ai sau nu asa ceva. Nu ai spus ce putere are hps-ul, dar daca e mai mare de 250w iti va trebui un aer conditionat ca sa poti tine in frau temperaturile. Vei avea un mediu bun pentru plante atunci cand diferenta de temp noapte-zi va fi maxim 5 grade, si nu va trece niciodata sub 22 sau peste 28 grade. Umiditatea e forte importanta de asemenea, fara un RH metrer nu poti stii daca ai sau nu o problema si cu umiditatea. Ce pot sa iti zic sigur e ca pe lumina aprinsa, la peste 30 grade, cel mai probabil ai o umiditate sub 30%, fata de 60% catar trebui sa fie in perioada asta. Cu parere de rau iti zic ca nu ti-ai facut temele inainte sa te arunci pe treaba, si chiar am impresia ca ai reusit sa faci greseli pe toate planurile. Acum trebuie sa nu ai mari asteptari de la acest grow, si sa rezolvi problemele, dupa care sa incepi mai pregatit un alt grow.
Bluelab ar fi tester bun de PH. Poti lua si din cele chinezesti, insa trebuie avuta grija cu ele si calibrate si testate cat mai des. Rh meter.. chiar si unul chinezesc e bun, in conditiile in care ai cum sa il calibrezi dupa unul mai bun cumva. daca nu, o mini-statie meteo de interior ar fi cea mai buna varianta. Orice brand, numai sa fie brand si nu OEM chinezesc.
Cu temperatura, trebuie sa incepi de la 250W.. si sa vezi daca reusesti sa le tii sub 28 de grade. Daca merge.. mai urci.. si tot asa. Dar e putin probabil sa faci fata cu HPS-ul mijlocul verii fara A/C. Poate doar daca ai norocul sa ai o camera super izolata pe partea umbrita a cladirii. Daca nu, si 250W e posibil sa fie mult. In rest, eu zic sa te apuci de citit, ca is destul threaduri de unde poti invata una alta, mai ales daca folosesti si functia search cand vrei sa aprofundezi diferite subiecte. Acele multe raspunsuri "habar nu am" din postul tau denota ca nu prea te-a interesat pana acum.. Pana la urma acel prieten nu era dator sa te ajute pe tine sa iti cresti iarba, ba chiar mai rau, acum poate deveni un factor de risc, din moment ce stie despre procuparile tale.
Ce trebuie sa faci ti-am scris destul in postul precedent, acum trebuie sa mai studiezi si tu cum poti sa rezolvi problemele expuse, ca nu merg aceleasi rezolvari pentru toti, trebuie si ele alese dupa disponibilitate si buget. Eu de exemplu as arunca aceste plante, si as lua-o de la capat, dar pentru tine poate e mai bine sa mai experimentezi pe ele pana creezi un growroom perfect, ca nu cumva sa mai iti bati joc si de alta tura de plante.
le poti salva chiar si fara sa cumperi chestii scumpe (ph-ul se poate masura cu hartie turnesol.. iar pentru umiditate gasesti cevaaa bunicel pe la max 10 euro, cu o eroare suficient de mica cat sa nu te deranjeze.), dar ca si buget de timp si bani te va costa cel mai probabil mai mult sa le salvezi decat sa incepi cu alte seminte si sa o faci cum trebuie. dar .. cum ziceam, poate e mai bine sa experimentezi cu astea, pana cand mai inveti una alta.
Salut. Nu mai citesc ce ati vorbit voi deasupra, am observat ca a zis exploziv deja de pamant, care e prima si cea mai importanta problema ce-o ai de rezolvat acolo, restul nu cred ca iti afectau asa devreme plantele.
Nu stiu ce sa-ti zic de BioCANNA Bio Terra Plus, presupun ca e bun. Daca nu vrei sa te complici poti merge in Dedeman sa iei CompoSana Pamant Universal
Cat mai repede, ca pamantul ala florisol iti ucide plantele!
Recipientele le iei dupa cat de mare vrei s-o lasi sa creasca, cat ai de gand sa o tii in vegetatie.
Cam nasol sa transplantezi plantele in ghivece mai mici si sa scapi de pamantul vechi. Trebuie avut grija la radacini.
mai, trebuie tinut cont ca pe aceea tubulatura iese caldura atunci cand aerul conditionat mobil merge pe rece. Si daca ai backpressure pe acea tubulatura fortezi aerul conditionat.
cat despre plante, daca bagi aerul mai rece cu 5 grade sau mai mult decat mediu ambient.. o sa le mearga foarte prost. si din ce stiu eu majoritatea aerelor conditionate baga aer la temperatura minima pana ajung la temperatura setata. Asta inseamna ca atunci cand e cald e foarte posibil sa bagi aer la 16-18 grade peste ele si sa le degeri. Direct sau indirect, daca se simte frigul la mana si/sau termometru atunci nu-i bine. Iti va trebui un "lung room" daca vrei sa folosesti aer conditionat.