What's new
  • ICMag with help from Phlizon, Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest for Christmas! You can check it here. Prizes are: full spectrum led light, seeds & forum premium access. Come join in!

Primul grow indoor

mike1983

Member
4 x 50 w 3000k e perfect pentru plantele tale. daca faci calculul, oricum ai mai mult flux PAR din ledurile alea, chiar daca sunt la 3000k decat din chinezismele alea de cfl-uri.
decat cacaturile alea de cfl mai bine mai faceai 2 leduri..

ok , atunci o sa scot cct-urile de cfl-uri si las doar 4 x cxb3070 3000k la 50w fiecare , cica ledurile astea ar avea 161 lumeni/w , destul de bine zic eu , deci teoretic la 200w ar trebui sa am 32.000 lumeni pe o arie de 0,6 metri patrati.daca practic as avea 25.000 lumeni as fi multumit , intr-o zi de vara stiu ca sunt undeva la 100.000 lumeni pe metru patrat.deci eu zic ca e bine....oricum la urmatorul grow in locul cfl-urilor o sa mai pun un led cu lumina rece si asta e.o sa fie mai mult decat bine.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
undeva la 5000 lumeni pe picior patrat e ok, asta vine cam 55.000 / mp. dar plantele tale sunt inca mici deci ar merge chiar si mai putin. dar 200w e ok.
intrebarea e alta, au 161 lumeni pe w alimentate la 50w, sau ala e maximul la alimentare mai scazuta?

mike1983

Member
undeva la 5000 lumeni pe picior patrat e ok, asta vine cam 55.000 / mp. dar plantele tale sunt inca mici deci ar merge chiar si mai putin. dar 200w e ok.
intrebarea e alta, au 161 lumeni pe w alimentate la 50w, sau ala e maximul la alimentare mai scazuta?

Datele sunt luate de pe site-ul lor.eu din aceste date inteleg ca cei 161 lumeni/w sunt obtinuti in conditii bune de racire si la maxim 70W.sper sa nu ma insel.

Attachments

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    29.2 KB · Views: 28

mike1983

Member
din tabelul acesta reiese ca ledul poate scoate maxim 13750 lumeni , banuiesc ca asta la 107W , la 50W sigur scoate 8000 lumeni , peste 50W incepe sa ii scada randamentul.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
ce bin ai tu?
161 lumeni /w este eficienta maxima la bin-ul cel mai bun, care din ce stiu eu este AB. sper sa nu confund cu 3590 bin-urile. sansa ca tu sa ai bin-ul cel mai bun e rara daca le-ai cumparat recent, pentru ca s-au vandut imediat iar acum daca mai prinzi cateva bucati is f. scumpe.
exista si o curba de eficienta care o gasesti in datasheet, sau un table postat pe forum in sectiunea led unde scrie eficienta la fiecare amperaj de alimentare. dar tabelul ala iar e facut pentru cel mai bun bin. tu trebuie sa gasesti curba de eficienta pentru bin-ul pe care l-ai cumparat daca vrei sa stii cat au ale tale.

mike1983

Member
ce bin ai tu?
161 lumeni /w este eficienta maxima la bin-ul cel mai bun, care din ce stiu eu este AB. sper sa nu confund cu 3590 bin-urile. sansa ca tu sa ai bin-ul cel mai bun e rara daca le-ai cumparat recent, pentru ca s-au vandut imediat iar acum daca mai prinzi cateva bucati is f. scumpe.
exista si o curba de eficienta care o gasesti in datasheet, sau un table postat pe forum in sectiunea led unde scrie eficienta la fiecare amperaj de alimentare. dar tabelul ala iar e facut pentru cel mai bun bin. tu trebuie sa gasesti curba de eficienta pentru bin-ul pe care l-ai cumparat daca vrei sa stii cat au ale tale.

pe astea le-am cumparat eu : 941-CXB30700N0HAB30G Manufacturer Part No: CXB3070-0000-000N0HAB30G Prima comanda am dat-o acum o luna si am luat 2 bucati , m-au ajuns cu tot cu transport de pe mouser 550 lei , a doua serie de 2 bucati le-am comandat acum doua saptamani si m-au ajuns vreo 430 lei cuc tot cu transport tot de pe mouser.acelasi cod au ledurile din ambele comenzi.nu inteleg de ce s-au ieftenit asa deodata.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Ai bin AB, care nu pare a fi cel mai bun, astea ar fi fluxurile maxime:
BIN / @85C / @25C
AB 8,500lm 9,413lm

S-au ieftinit pentru ca au aparut altele mai eficiente..

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
asta nu stiu, ca n-am curba de eficienta in fata. dar e foarte probabil sa fie la puterea maxima.
dar de ce 8500? il poti tine la 25-30 grade pentru a spori eficienta..

mike1983

Member
asta nu stiu, ca n-am curba de eficienta in fata. dar e foarte probabil sa fie la puterea maxima.
dar de ce 8500? il poti tine la 25-30 grade pentru a spori eficienta..

ok , am luat acest tabel de pe site de la ei.la o temp de 25C si 1300 ma din grafic rezulta ca se obtin 6800 lm , pe driverele mele scrie 1500ma , banuiesc ca ledul in timpul functionarii se ridica undeva la 55C , eu unul nu pot sa tin mana pe el mai mult de 2 sec , frige destul de tare.cel putin teoretic ar trebui sa obtin 6000 - 7000 lumeni la 1500ma si 55C.este binisor pe o suprafata de 0,6 metri patrati , lumienii astia 6000 - 7000 sunt pentru un singur led , sa clarificam.deci la toate cele 4 leduri ar trebui sa am aprx 25.000 lm

Attachments

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    47.9 KB · Views: 25

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
man, greseala la tine e ca ai radiatoarele alea f mici (probabil ca atunci cand le tii la 25w e ok, dar la 50w, nu prea cred ca e ok). cu un radiator mai mare si vent-ul dat la 80% ti-ar sta la temperatura mediului, sau na, sa zicem max cateva grade peste, adica max 30 grade in total (si asta cu ledurile alimentate la 1500 mA sau mai mult). Si uite asa ai mai castiga 2000-4000 lumeni (per total) si ai lungi si viata ledurilor cu cativa ani.
pana la urma aia e, lumenii oricum se mai duc si in timp, iar cand o sa iti moara ledurile astea o sa poti lua altele ce vor avea performante duble. asa ca nu e o catastrofa. cu siguranta sunt mai bune ca niste cfl-uri.

mike1983

Member
man, greseala la tine e ca ai radiatoarele alea f mici (probabil ca atunci cand le tii la 25w e ok, dar la 50w, nu prea cred ca e ok). cu un radiator mai mare si vent-ul dat la 80% ti-ar sta la temperatura mediului, sau na, sa zicem max cateva grade peste, adica max 30 grade in total (si asta cu ledurile alimentate la 1500 mA sau mai mult). Si uite asa ai mai castiga 2000-4000 lumeni (per total) si ai lungi si viata ledurilor cu cativa ani.
pana la urma aia e, lumenii oricum se mai duc si in timp, iar cand o sa iti moara ledurile astea o sa poti lua altele ce vor avea performante duble. asa ca nu e o catastrofa. cu siguranta sunt mai bune ca niste cfl-uri.

radiatoarele sunt ok , te asigur.disipa cu usurinta 50w , le-am testat pe 50w cu ventilatoarele alimentate la 12V si abia se incalzesc , eu ma referam ca in momentul in care pun mana pe partea care lumineaza frige cam tare si nu pot sa tin mana mai mult de 2 sec.crede-ma ca am facut testul asta si cu alt radiator mai mare si la fel se intampla.Radiatoarele sunt marca Spire SP806S3, 77 mm , si au fost concepute sa raceasca procesoare socket AM3 care au si consum de 100W , deci in concluzie 50w nu ar fi problema.

mike1983

Member
Gata cu cfl-urile , le-am dat eject.Am setat ledurile la 50W fiecare , ce sa zic , lumina este super ok pentru o suprafata de 0,6 mp.Se pare ca fetele se simt super ... astept sa se mai usuce pamantul , inca este destul de umed dupa flush-ul facut de acum doua zile.

Attachments

• 20160204_082849.jpg
    20160204_082849.jpg
    33.1 KB · Views: 28
  • 20160204_082828.jpg
    20160204_082828.jpg
    36.9 KB · Views: 29
  • 20160204_082759.jpg
    20160204_082759.jpg
    45.3 KB · Views: 28
  • 20160204_082730.jpg
    20160204_082730.jpg
    40.4 KB · Views: 31

eska

Member
:D s-au incurcat gandurile de la iarba. ai grija si tu!

cert e ca ideea colectiva s-a aplicat. succes!
n-ar fi rau ca pe parcurs sa iei niste clone, la fix pt un outdoor. :wave:

mike1983

Member
update , fetele au fost transplantate in ghivecele finale...

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    60.9 KB · Views: 33
  • 2.jpg
    2.jpg
    66.8 KB · Views: 31
  • 3.jpg
    3.jpg
    46 KB · Views: 33
  • 4.jpg
    4.jpg
    50.1 KB · Views: 30
  • 5.jpg
    5.jpg
    62.1 KB · Views: 30

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
cred ca distributia luminii ar fi mai buna cu doar 4 plante, si atat plantele cat si cob-urile sa fie mai aproape de centrul spatiului. mie mi se pare ca foarte multa lumina bate pe pereti, iar cea din mijloc nu prea are lumina. de asemenea, cred ca le poti tine mai aprope de plante. cam asa le-as tine daca as avea plante tinere in primele 2 saptamani. dupa le-as apropia cat se poate fara arsuri si fara ca marginile plantelor sa ramana in umbra..
chiar si in pozitia asta, cu 5 plante, mai repede as duce cob-urile spre mijloc sa bata pe a5a planta decat sa bata pe pereti.

mike1983

Member
Multumesc expo de sugestie , maine am sa rezolv aceasta mica problema , am sa mut lumina mai spre centru , si am sa o mai cobor putin.sincer nu am coborat-o ca imi era frica sa nu ard plantele.La urmatorul grow cu siguranta am sa pun doar 4 plante.

mike1983

Member
Azi dimineata am observat la una din plante , mai exact la big bud ca unele frunze s-au inconvoiat in sus.Oare am tinut lumina prea aproape ? Am mai ridicat-o putin , am sa ma uit maine sa vad daca se remediaza problema

Latest posts

Latest posts