As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together!
Join ICMag Discord here!
More details in this thread here: here.
wdr jak nie ma problemu z transportem 230 litrów tego co podałeś to jest ok, ale na partyzantke cięzko sie tak uzbroic, chyba ze masz spota koło drogi i możesz łatwo tam dojechać samochodem.
Ja w tym roku za dużo dałem do miejscowej ziemi saletry amonowej tak myślę bo trochę przypaliło mi siewki trzeba uważać z tym, dolomitu tez spora dałem ale to chyba nie od tego jak myślicie ?
Na zdjęciu jest już w czystej ziemi i doszła do siebie.
To chyba od amonowej. Dolomitu raczej nie przedawkujesz, chyba że Mg z niego i on blokuje pobieranie innych pierwiastków. Być może to właśnie to, choć wątpię, bo roślina musiała by najpierw pobrać dużo tego Mg, a takie małe coś nie ma czym tego pobrać. Bardziej amonówka go przypaliła...
Co prawda moje pytanie nie dotyczy ogólnie out, ale może zna sięktoś na geodezji? Koło mojego spota widziałem dzisiaj panów w pomarańczowych kamizelkach z aparatem. Jak oni pracują? Jeden był na jednym rogu łąki, drugi po przzekątnej. Czy włąsnie po przekątnej wyznacza się wymiary i to co do geodety należy? Jeżeli tak to mój spot jest praktycznie uratowany, chyba, że będą dalej montować. Już w tamtym roku znsizczyli mi spota..
1 koleś ma taki aparat. Drógi idzie z kołkiem pomarńczowym, albo w pomarańczowej kamizelce jak daleko. Ten aparat go widzi, oblicza wszystko etc. rysuje jak idą granice działki. Potem ten pan chodzi i na narożnikach wbija kołki.
To, jeśli oni działkę mierzą (bo co mogą robić?). Jeśli ją mierzą, to pewnie coś się budować będzie... Tak kolega właśnie miał i musiał planty przenieść (na szczęście w doniczkach były).
mam pytanie...
przez wszystkie sezony sadzilem w szklarni i ziemie mialem ok 1/1 (miejscowa+podloze z pieczarkarni) a planty rosly jak na drozdzach ;p niestety w tym roku nie mam takiej mozliwosci i musze udać sie w plener... ziemie będę mial do oporu z pieczarkarni tylko teraz nie wiem ile mozna podsypać azofoski i kurzaka na jeden dolek 40x40x40 cm (coś w tym stylu) wiem ze kurzak latwo przedobrzyć a sie z nim jeszcze nie bawilem...
a i jeszcze jedna sprawa... niestety nie bede mogl zostawić ziemi na "przegryzienie sie" tylko od razu do wykopanych dolkow bede sdzil planty ;/
edit:
co do dolimitu to nie uzyskasz pH 9... razczej zadko ktorym nawozem wapniowm w formie weglanowej mozna uzyskac tak wysokie pH dlatego sa one tak bezpieczne co innego w formie tlenkowej
nigdy dolomitem nie podniesz ph do 8 -9 .to niemozliwe.gora bedzie 7 z groszami....
dolomit to nic innego jak wapń+magnez. sypiąc go za duzo mozesz przedawkowac te 2 pierwiastki(moze nie przedawkowac ,ale ich nadmiar spowoduje zablokowanie innych pierwiastkow)
Witam.
Dostalem od zaprzyjaźnionego growera 10x DP , 10x ES i 8 SM
Powiedzcie mi czy nie jest juz za pozno na wysadzanie ?Prosze o szybka odpowiedz bo za tydzien wyjezdzam i jak co to sie musze sprezac
Peace !
E: Ok. Wrzucilem juz pestki do wody ! Moze cos z tego bedzie ;P
BlinD - co do tego kurzaka to ja wale dosyć dużo i rośliną to nie przeszkadza bo zawsze jakaś się słoma trafi itd. starm się mięszać z ziemią 1:1 i nie miałem dotychczas żadnego problemu a w tym roku na jednym ze spocie dałem nawet 1,5:1 ( kurzak do ziemi) i jak byłem wczoraj zlukać to wszystko ok, rozlinki ładnie rosną hehe
1L kurzaka na 1L ziemii ? cos chyba zle polapalem ;p albo moze ja jakis inny kurzak mam ;] normalnie sproszkowany 2kg opakowanie (troszke slomy tam jest)/
a no i jak z azofoska? ;p garść na dolek bedzie ok ?
nie powinien... co do magnezu to slyszalem ze polskie gleby na ogol cierpią na niedobor Mg (chyba.. nie pamietam dokladnie bo bylem lekko skuty na laborkach ;p )
mam pytanko, prosiłbym o w miare szybką odpowiedź bo zaraz chce wyjechać na spota.
to mój drugi out w życiu , pierwszy był ładnych pare lat wstecz więc wiele nie pamiętam.
dostałem wczoraj pestki od jednego growera (Bóg zapłać), spota mam juz upatrzonego, ziemia jest tam ...hmm średnia , chce pojechać tam teraz z dolomitem i podsypać jakoś , przekopać - czy to ma sens jeszcze teraz wogule? pestki sie moczą już , wiadomo jest już z deka późno więc musze działać szybko, zaraz po wyjśćiu z ziemi dam je na spota , żeby było im łatwiej na początku to dostaną po kilka litrów ziemi ze sklepu ale coś z tą ziemią ze spota też trzeba zrobić przecież , mam jeszcze z pół litra biohumusa forte może też tam wyleje - niewiem , piszcie co byście zrobili na moim miejscu , ja na outdorze za bardzo się niezam , z góry dzięki.
E: roślin koło 10-może 20, pestek dostałem 137 ale przecież nawet te 10 krzaków to jest w huj miejsca na spocie.
ziemia jest , hmm niewiem wydaje się średnia chociaż gdzieś kiedyś czytałem że nową hute budowali na czarnoziemach a to jest w okolicach nh.
Zależy od ilości roślin które chcesz posadzić.
Radzilbym ci ziemia ogrodnicza 1/2 + dolomit z 1/2 tamtą ziemią, tylko moglbys przyblizyc jaka to gleba... biohumus to do roślin raczej niz do ziemi, ale moglbym sie mylic ;p
a sens wysadzać jest nawet pod koniec czerwca, ale plony raczej na tym ucierpią. Zawsze ta dycha, dwie będzie