ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
Jak masz zamiar same AF trzymaæ to biohumus Ci w zupe³no¶ci wystarczy. Gdyby to by³y pelnosezonowki to ok one potrzebuj± sporo azotu ale dla AF a¿ tyle nie musisz im zapodawac. Dadz± doskonale rade na samym biohumusie.
Rozumiem Zaoszczedze troszke w takim razie, gdyz myslalem, ze azofoska jest jednym z wazniejszych skladnikow Moglbys mi jeszcze podpowiedziec czy mam dosypywac dolomitu za kazdym razem, gdy jestem na spocie? W sensie, podlewam roslinke, uzywam nawozu, sypie dolomit("1 lyzka na litr wody").
Najlepiej wymieszaæ razem z ziemi± z dwie szklanki. Pó¼niej mo¿esz dodawaæ co jaki¶ czas do wody. Lub sypaæ pod krzaka i bêdzie siê stopniowo uwalnial podczas deszczu.
Okey, tak też zrobie ^^ Czy ta mieszanke przechowywac w worku? Mam na mysli, po zrobieniu mieszanki wsypac ja do worka, worek zakopac, oczywiscie zrobic w nim od spodu pare dziurek by odprowadzac wode i na gorze jedna by posadzic planta czy moze nie kombinowac?
Witam ponownie ^^ Klint, jako ze jestes bardzo aktywnym uzytkownikiem na tym forum i zapewne z duza wiedza pytanie kieruje do Ciebie. Jaka metoda kielkujesz? Zastanawialem sie miedzy husteczkami a bezposrednim wlozeniem ich w ziemie.
Ja wrzucam pestki do szklanki z wod± na 24h nastêpnie pomiêdzy mokre papierowe reczniki. Po pokazaniu siê kielka do ziemi bardzo p³ytko gdzie¶ na 2mm kielkiem do do³u. Tym sposobem mam 95% skuteczno¶ci
Dodam co¶ od siebie.Moczenie jest ok lecz zda¿y³o siê kilka razy ze w¶ród pestek wiêkszo¶æ puszcza k³y ,lecz kilka razy pestki czernialy i tyle,ta sama woda itp.Nasiona sklepowe .
Robiê tak , wilgotna dobrze ziemia do³ek palcem pestka folia na górê, oblatuje folia , mini szklarenka powstaje.Parapet s³oneczny lub boxik.Kilka dni i musz± wyj¶æ.Cierpliwo¶æ jest wa¿na.Niektóre afy potrafi± wychodziæ tydzieñ.Mia³em kiedy¶ blueberry x c99 Af od qukea rozmnozylem nigdy nie bylo lipy tylko dlugo schodza.- Niedawno mowil mi sasiad stary ogrodnik, np. Papryka musi mieæ 16 18 stopni by mog³a zej¶æ.Czyli powiedzenie ze w stopki musi byæ ciep³o jest jak najbardziej aktualne.
Teraz wzi±³em np.pestki northern Light xxl od SensiG. Af oczywi¶cie.po dwóch latach na strychu,upa³,mróz itp100 % kie³ków z ziemi...Nie z lodówek sklepowych czy huy wi co.
A bywa³o ¿e ze sklepów pestki puste albo pekaly i stoj±.
Wniosek bez podniety��ze sklepiki lubi± przygraæ w ... kulki .
Ja już coś działam w partyzantce - jeden spocik przekopany + dołożone nawozy i pierwsze klony już w ziemi. No i z nasion wychodzą nad ziemię outdoorowe odmiany (tu podziękował koledze z forum ).
Zastanawiam się nad jakimś mało przypałowym ogrodzeniem przeciw sarnom, te ciekawskie k... potrafią w jednej chwili zniszczyć spota.
Witam ponownie ^^ Klint, jako ze jestes bardzo aktywnym uzytkownikiem na tym forum i zapewne z duza wiedza pytanie kieruje do Ciebie. Jaka metoda kielkujesz? Zastanawialem sie miedzy husteczkami a bezposrednim wlozeniem ich w ziemie.
Widzialem ze kilka osob na forum sadzi purpurea ticinensis, szukam tej odmiany od 2009 kiedy ostatni raz sadzilem. Dajcie jakies info co gdzie i jak, pzdr
Witam Panowie, chciałbym się jeszcze upewnić co do nawozu na flo, czytałem, że sporo osób korzystało(posty z for były dość stare) z Planton K ale ostatnio dowiedziałem się, że nie jest to najlepszy wybór dla roślinek. Myślałem o Florovicie.. Macie jakieś sugestie?