T
Toxsik 8
supervit zawsze... dobrze daje rade przez caly cykl.. no prawie caly bo przy koncu lepiej zbastowac... a na flo to tnt complex moge polecic... bloom rowniez... chociaz lepszy buster i pk ma canna...
Polyversum u¿ywa³em do af, Nie jestem w stanie stwierdziæ czy dziala dobrze, bo na jedym krzaku pojawila siê ple¶ñ. Reszta nie miala nic... Fart lub naprawde dzia³a.
Stosuje teraz zapobiegawczo na sezonowych.
Tak¿e po¿yjemy, zobaczymy.
Pozdro
A na AF to podawa³e¶ jednorazowo? Bo z tego co widze to mo¿na toto jebaæ ile wlezie. A nie powiem problem z szar± mam i ³apiê siê wszystkiego chyba ju¿. Jak to nie pomo¿e to kumpel rolnik ma mi za³atwiæ jakiego spray'a z USA do pomidora na szar±.
Siema
Zmieszaæ te dwa ¶rodki i u¿yæ mixa czy lepiej tylko jednego?
Jaki wed³ug Was jest najlepszy ¶rodek na ple¶ñ?
Osobi¶cie bym nie miesza³, i stosowa³ siê do instrukcji. W koñcu to fungi-/pesty-cydy
Raz u¿ywa³em TOPSIN na zainfekowany ju¿ krzak i ¶mia³o mogê go poleciæ. Teraz stosuje prewencyjnie WONDER GARLIC. Organiczny preparat na bazie czosnku i cytrusów. Od pocz±tku sierpnia chyba nie by³o dnia ¿eby nie pada³o (mieszkam w irl), a na plantach póki co ani ¶ladu ple¶ni. My¶lê ¿e podobny specyfik mo¿na zrobiæ samemu tanim kosztem.
Pozdrówki
Siema
Mam zamiar opryskaæ krzaki przeciw ple¶ni mam Teldor i Amistar.
Zmieszaæ te dwa ¶rodki i u¿yæ mixa czy lepiej tylko jednego?
Jaki wed³ug Was jest najlepszy ¶rodek na ple¶ñ?
pozdro
@trufel
Trudno mi okre¶liæ dzia³anie tego polyversum WP
Jest to ¶rodek który eleminuje zarodniki ple¶ni ale jak ju¿ ple¶ñ jest to ciê¿ko z ni± walczyæ.
Je¶li kto¶ potwiedzi ¿e uschniêty zbr±zowia³y top to top zjedzony przez ple¶ñ a potem przez polyversum to znaczy ¿e preparat jest kozak.
Ogólnie nie zaobserwowa³em raczej nowych ognisk ple¶ni ale taki ¶rodek to nie wszystko. Np. na spocie który jest mniej przewiewny a ro¶linno¶æ w ko³o niego jest wysoka ple¶ni jest wiêcej.
Ale jak to siê mówi cz³owiek uczy siê na b³êdach a ¿e jest to mój 1 out to tych b³êdów mog³em parê pope³niæ.
Za rok to zmieniam system walki z szar±.
Tylko prewencja!
Na wegu jadê z Topsinem i/albo takim jednym ¶rodkiem co poleci³ mi kolega rolnik którego nazwy teraz zapomnia³em ale podam pó¼niej.
A od pocz±tku flo pryskam tym polyversum WP i powinno byæ OK.
BTW. jest podobno ¶rodek spray którego sprowadzaj± co niekórzy rolnicy z USA KONTAKTOWY na ple¶ñ. U¿ywaj± tego do pomidorów i pryska siê tylko zara¿one miejsca. Nie tesowa³em ale jak kto¶ chce mogê siê dowiedzieæ nazwe tego specyfika.
Pozdrawiam Baj
Napisz tylko czy ten wynalazek ze stanów jest organiczny...
Jedyny skuteczny ¶rodek, to usuwanie zara¿onych kwiatostaów, lub water curring w koncowym stadium kwitnienia
S±dzê, ¿e je¶li u¿ywasz tego polyversum od pocz±tku flow, to powinno byc dobrze...
Ja mam te¿ jeszcze jedno pytanie z innej beczki:
W jakich proporcjach u¿ywaæ Atami blossom builder w formie opryku?
Podla³ bym, ale ze wzglêdu na glebê przesi±kniêt± wod±, nie jest to takie proste...