What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

OUTDOOR - PYTANIA

G

Guest

BGW - na Azofoske sie zdecydowalem ze wzgledu na inne mikroelemeny ktore zawiera. Poza tym i tak nie bede stosowal tego garsciami bo to jak dla mnie strasznie drogie jest, a bede chcial wysadzic jakies 50 do 80 sadzonek. Z tego co zrozumialem to uwazasz, ze laczac azofoske z kurzakiem lub saletra doprowadze do przedawkowania azotu przez planty. Otoz powiem ci, ze jest to malo prawdopodobne, chociazby dlatego ze jak napisalem te nawozy beda w dolnej warstwie gleby - jakies 40 cm pod powierzchnia. Poza tym w ciagu sezonu z pewnoscia bedzie padac wiec i tak czesc pierwiastkow zostanie wyplukana z gleby. W koncu nie mieszkamy na Saharze :p No i zeby nie bylo ze gadam jakies derdymaly (?? :D ), to przypomne ze juz sypalem saletre do dolka i to nie malo! Co nie oznacza, ze tak sie powinno robic. Wszystko zaleznie od glebokosci dolka, rodzaju gleby itp itd... E.: no i od odmiany kanabisu duzo zalezy, np. sensi star jest bardzo wrazliwa na duze dawki, a hh ladnie to znosi :p

Jesli chodzi o PK13/14 to zdecydowalem sie na ten preparat dzieki bogusiowi (pozdro!), ktory mi zreszta uzyczyl pare nakretek tego plynu. Poza tym pk13/14 stosuje sie wlasnie w srodku/pod koniec kwitnienia, no i mozna stosowac go jako stymulator kwitnienia :D A zreszta grunwald ladnie ci wytlumaczyl sedno sprawy :]

peace! :spank:

Last edited:
E

Ergonomic

Chyba troszkę za ciepło tam u Ciebie grunwald... Albo w jakiejś innej strefie klimatycznej mieszkasz xD

Kanaba

Member
Tam gdzie ganja dobrze rośnie ;D

Bez kitu Twój termometr grunwald wali w chuja, ale prawda... wiosna tuż tuż :D pzdr!

S

Slabywh*j

Może grunwald ma poprostu termometr w słońcu, ja tak mam i wskazywał mi dzisiaj też w okolicach 30stu stopni. Wg. mnie wiosna w tym roku właśnie się zaczyna od tego tygodnia...

V

vod

To teraz ja mam pytanie: Jakie dawkowanie tego nawozu polecilibyście?

Rozchodzi się o nawóz Plantiflor 12+12+17+2(MgO) plus odrobina boru i zynku. Nawóz jest uniwersalny (dla warzyw ale nie tylko ma podane dawkowanie np. dla pomidorów 70g/m2, po czterech tygodniach 45g/m2 i po następnych znowu 45g/m2) w postaci niebieskich granulek. Chciałem time release feritlizer, więc taki kupiłem.

Będę go do leśnej ziemi sypał: glina + czarna dobra ziemia, w której wszystkie okoliczne krzaki rosną, zdrapana z okolicy + domieszka kupnej ziemi.

Poza tym urzywał ktoś mielonych rogów? 13%N. Bym też chętnie dorzucił na veg bo to 12+12+17 mi się do końca nie podoba.

A ja mam pytanie odnośnie zapylenia. Bede chciał sobie porobić nasionka z tego co mam i sie zastanawiam jak zapylic np tylko jedna galazke ? Bo nie potrzebuje od ch*** nasion tylko troszke dla mnie i na OS'a jakiegos malego ;p Macie jakies sprawdzone metody zapylenia tylko czesci rosliny a nie calej ? Jesli tak to prosze pisać :)
pozdro :wave:

tomato

Member
Veteran
łysy, dokladnie tak jak mowisz, zapyl sobie tylko jedna galazke, ja z jednego szczyta mialem okolo 150 kulek. bierzesz pylek i nakladasz go pedzelkiem na wybranego topa. tu masz instrukcje made by kov, ja robilem podobnie, tylko nie bawilem sie w zakladanie torebek bo zapylalem rosline na dworze.
kov said:
Heja fjk, jakby ci nie wystarczylo tlumaczenie HC to przedstawiam historyjke obrazkowa. Pestki made by kov :wave:

1. Szczyt chwile przed zapyleniem:

2. trzytygodniowy pylek, zero lodowki, bo wkladanie i wyjmowanie z lodowki powoduje zawilgniecie a tego nie chcemy:

3. Troche sexu:

4. zakladamy na zapylonego szczyta torebke papierowa, co by sie reszta szczytow w boxie nie zapylila:

5. Po 2 dniach zdejmujemy torebke, i uwaga - spryskiwaczem zraszamy calego budsa co by zneutralizowac pylek ktory moze zostal na listkach. Szczyt, ktory zostal zapylony, po 2 dniach powinien wygladac tak (zauwaz zwiedniete preciki):

6. Po ok 8 dniach szczyt powinien wygladac tak:

7. Z takiego szczyta uzyskasz ok 100 pestek.

pozdr, kov
pozdro :rasta:

Wielkie dzieki tomato :) Ale wez pod uwage sytuacje na outcie, bo ja tylko na out w tej chwili sobie moge pozwolic, bede mial po 8 krzakow na spocie. A plan mam taki: jak meszczaki sie juz ujawinia to powycinam wszystkie w pizdu poza najwiekszym, i teraz moje pytanie jak zebrac z niego pylek tak aby nie zapylil mi wszystkich pozostalych panienek? Myslalem o takim sposobie ze meszczakowi obetne wszystkie galezie i zostawie ze 2, naloze na niego papierowa torbe w celu pozyskania pylku a reszta to juz tak jak tomato przedstawil :) co o tym myslicie? czy pylniki otworza sie jesli beda nakryte papierowa torba ?

tomato

Member
Veteran
łysy pamietaj, ze mowimy tu o outdorze, wiec jak nalozysz te torebki i powiedzmy zacznie padac deszcz to ci sie wszystko zmarnuje..najlepszym sposobem jest obciecie glownego meskiego szczyta, i wlozenie go do sloika z woda. i na parapet z nim. mozna podlozyc kartke zeby na nia pylek lecial, ale moim zdaniem lepiej jest trzachac bezposrednio do jakiegos pudeleczka.po dwoch-trzech tygodniach powinienes miec wystarczajaco duzo tego pylku by spokojnie zapylic jednego szczyta, tyle spokojnie wystarczy:

pozdro :rasta:

Tylko sprawa jest tego typu ze niemoge sobie przyniesc galazki gandy do domu bo mi starzy to wyjebia ;/ Wkurwili sie na mnie ostatnio bo powiedzialem im ze pale i na bank by to wywalili... wiec moze zna ktoś taka metode do zapylenia jednego szczytu w ktorej nie trzeba przenosic roslinki do domu???

Feel Fine a odnosnie tego pylku to mozna go przechowywac ok miesiaca jesli chcesz przechowywac w szufladzie powiedzmy. Aaaa i pamietaj nie moze tam byc wilgoci bo straci swoje wlasciwosci "pylne" :) Jest jeszcze druga opcja ze mozesz sobie zamrozic pylek ale jak bedziesz chcial zapylic jakas panienke to bedziesz to musial zrobic odrazu po wyjeciu z zamrazalki. Pamietaj ze pylek z uplywem czasu traci swoje wlasciwosci
pozdro

Last edited:
O

Ojciec

Ej chłopaki widzę że poruszył sie w tym temacie temat o zapylaniu :).
I ma tu pytania po jakim czasie zapylać żeński kwiatostan ? Chciałbym zrobić dwa spoty z męskimi i żeńskimi na nasionka :)

Jak mam ocenić że nasionka są już gotowe ? W jakim czasie zbierać nasionka po jakim czasie ?

V

Varg

Witam wszystkich,
Mam pytanie, czy Big Bang z Greenhouse ma szanse dojść pod polskim niebem? :)

Według producenta zbiór na początku pazdziernika, jednak czas kwitnięcia to 9 tygodni. Co o tym sądzicie? Ktoś próbował?

Producent podaje:

Flowering outdoor:

Ready at the beginning of October in the Northern hemisphere and in April in the Southern one. Yield up to 1000 gr/plant.

Varg said:
Witam wszystkich,
Mam pytanie, czy Big Bang z Greenhouse ma szanse dojść pod polskim niebem? :)

Według producenta zbiór na początku pazdziernika, jednak czas kwitnięcia to 9 tygodni. Co o tym sądzicie? Ktoś próbował?

Producent podaje:

Flowering outdoor:

Ready at the beginning of October in the Northern hemisphere and in April in the Southern one. Yield up to 1000 gr/plant.

To czy ci dojdzie ta roslina to zalezy od tego kiedy zacznie kwitnac, a jesli zacznie dopiero jak u nas na dworze jest 12/12 co ma miejsce w dniu przesilenia jesiennego (23IX bodajze) to ci nie zdazy to zakwitnac nawet na koniec pazdziernika, a co za tym idzie mozesz zebrac plesn co najwyzej (wiadomo jaka potrafi byc jesien w naszym klimacie) Lepiej szukaj czego co krocej kwitnie i dochodzi u nas na 100%. A odnosnie tych 1000g z planta to u nas tyle nie wicisniejsz chocbys sie zesral na tego kraka najlepszym nawozem :p
pozdrawiam

V

Varg

łysy łysy -> twierdzisz więc, że wszystkie odmiany zaczynaja kwitnac dopiero 23 IX ?? Jak jest z Passionem#1? To mój pierwszy sezon i chcialbym żeby ktoś naświetlił mi nieco temat. Pozdro.

Co do 1000 gr/plant to nawet o tym nie marzę.

[Edit]
Tak myślę, skoro producent podał że gotowa na początku października, to myślę sobie że po prostu nie może zacząć kwitnąć pod koniec września :)
Ale poczekajmy na więcej wypowiedzi.

Last edited:

WujekDobraRada

New member
Jak mam ocenić że nasionka są już gotowe ? W jakim czasie zbierać nasionka po jakim czasie ?

ziarenka muszą być dojrzałe poznasz to gdy zacznąć czarnieć, zielone szkoda zbierać bo obniża się się znacznie kiełkowalność.

wielu ludzi czeka po prostu jak zaczynają wypadać, ja raczej wydłubuje pare i oceniam je - jak są gotowe to zbieram.

pozdrawiam

Feel Fine

Member
Varg said:
łJak jest z Passionem#1?

Powinien dać rade późno zakwitnie (koniec sierpnia) ziory raczej w okolicy pierwszych przymrozków .. pod tunelem napewno da rade :)

Natomiast Big Bang jest od skunka i nl to samo jak passion# . Jeżeli mieszkasz na suwałkach to raczej nie masz o czym myśleć o tych odmianach. Może jestes z okolic Wrocławia to próbuj maja duze szanse ale to tylko moja opinia , niestety ale trudno jest określić outdoor .. moment dojścia , słyszałem nawet negatywne opinie o EM wiec róznie to jest gdzie to jest roślina z grupy "early"

Peace

V

Varg

Feel Fine -> Ok, w takim razie zapodam testowo 5x Big Bang na Out i zobaczymy co z tego wyjdzie :) pozdro

Feel Fine

Member
Zaczerpnij jeszcze wiedzy od bardziej doswiadczonych ;) ale widze ze całkiem niezła cena tych big bangów z greenhouse więc myśle ze warto . Nie zapomnij na koniec umiescic opisu uprawy w @@@ POLISH STRAIN GUIDE @@@polish strain guide

pozdrawiam

Latest posts

Latest posts