What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

OUTDOOR - PYTANIA

G

Guest

No ja to troszkę inaczej robię. Wykiełkowane pestki lądują w obciętych butelkach z ziemią na balkonie już od początku kwietnia. Mam szczęśliwie balkon po południowej stronie :) Jak mają być przymrozki w nocy, poprostu przenoszę do domu. Dzięki tej metodzie z wykiełkowanych ziaren miałem 100% przeżywalność roślinek. Moczę ziarna co tydzień jedną partię więc co tydzień butelek na balkonie przybywa. Na balkonie sadzonki mieszkają ok 3 tygodni i po tym czasie sukcesywnie co tydzień wywożę część na przygotowane wcześniej poletka. trwało to w ubiegłym roku do pierwszej połowy czerwca. A pierwsze ziarno do wody poszło chyba 6 kwietnia (śmigus dyngus :D)

pozdro1410

Witam wszystkich forumowiczów ;P Mam pytanie czy ktos z was mial moze Twiligh x BigBud na outdoorze?? Jesli tak to jak sie sprawowal? czy doszedl do konca? no i czy dobre loty po nim sa?

Yarcio

Member
Dokladnie, poczytaj zanim wezmiesz sie za uprawe, bo nic Ci z tego nie wyjdzie...
TxBB dochodzi na oucie, w pazdzierniku bodajze. Palenie mocne, przechodzi na strone indyjki, niewielka domieszka sativy.

Last edited:
Yarcio ale ja już mam doświadczenie jako takie z uprawą :) W tamtym roku miałem roślinke testowa na indoorze, zebralem z niej pare g zacnego ziolka, a teraz przygotowuje się do pierwszego outa.. a ten temat to przeciez outdoor - pytania wiec uważam że moje pytanie było jak najbardziej słuszne
pozdro

Dr. Dyzma

New member
witam
mam pytanko wiosna nadchodzi i poraz pierwszy bede startowal na dworze. jak do tej pory tylko uprawialem indoor hydroponicznie.
pytanko brzmi czy jak zroie 3 - 4 tygodniowego vega w hydro czy bede mogl pozniej bez problemow przesadzic do ziemi?? bo nie chce od razu wsadzac do ziemi gdyz z hydro sa lepsze efekty wzrostowe..

dzieki i prosze o odpowiedzi i sugestie.
:joint:

hodowca85

Member
Jakie ty masz te kostki? Te małe startowe? Przecierz korzenie w zbiorniku -w ciągu tych 3-4 tyg rozrosną ci sie ze masakra! -zreszta wiesz to chyba przecierz...,ale jak mówisz ze nie bedziesz miał pózniej problemu z rozrywaniem korzeni - to nie widze zadnych przeszkód zebys pozniej zaniosł to na dwor ,wykopał dziure i przysypał dobrą ziemią... aha tylko nie zapomnij o obfitym podlaniu wodą odrazu po przesadzeniu.

Dr. Dyzma

New member
startowe sa na 2 3 dni po wykielkowaniu zaraz po tym przesadzam je do kostek wiekszysz 12x12 x12 wiec maja wystarczajaco duzo miejsca do rozpuszczania korzeni...
wiec mowisz ze nie powinno byc problemow z przesadzeniem do gleby??
dzieki serdeczne pozdro

Feel Fine

Member
zastanawiam się czy kupowanie ziemi w granicach 20 zł za worek 50 l ma sens ... pod względem kasy na pewno bo mam do wyboru o polowe tańsza uniwersalna z ph ~6,5 , przy sadzeniu 40 krzaków jest to spora oszczędność bo pod krzaka myślę dawać 25 l dołek To jest jakieś 1000 litrów ziemi czyli 20 worków . Nie mam dużego doświadczenia w oucie wiec nie wiem jak mi się to przełoży na plony .Dolomity i oborniki wszelkie inne nawozy już zdobyłem więc tak czy siak bede dodawał do ziemi , Oszczędzać czy nie ?!

G

Guest

Ja w tym roku nie bede kupowal zadnej ziemi - stanowczo za duzo roboty! - bede jechal cos takiego w tym roku:

robienie dolkow:
miejscowa gleba + dolomit + kurzak albo saletra amonowa (bardziej na dno by mlode korzonki sie nie spalily) + azofoska

ewentualne dowozenie na vegu:
biohumus

kwitnienie:
(poczatek kwitnienia) planton K + (w srodku kwitnienia) PK13/14

Miejscowa gleba wyglada niezle wiec raczej sie nie martwie ^^

Shaman Trip said:
robienie dolkow:
miejscowa gleba + dolomit + kurzak albo saletra amonowa (bardziej na dno by mlode korzonki sie nie spalily) + azofoska

Co ma na celu dawanie dwoch mocnych nawozow azotowych (azofoska i saletra amonowa)? Jak chcesz to sypac to wybierz jeden z nich.

Shaman Trip said:
kwitnienie:
(poczatek kwitnienia) planton K + (w srodku kwitnienia) PK13/14

Tu juz w ogole nie ma sensu. Obydwa nawozy to potas+fosfor (PK)

rberciol

Member
Szaman tez nie widzę sensu.. Ja robie gleba + dolomit + azofoska. Wymieszam ziemie z tymi dodatkami. Z deszczem powinna sie nawet słaba gleba dobrze dowartościować. Rok temu mieszałem tak z kupną glebą, rosło wyśmienicie:)

G

Guest

Big Green Worm said:
...Tu juz w ogole nie ma sensu. Obydwa nawozy to potas+fosfor (PK)

Planton K to rzeczywiście potas i fosfor. Preparat PK13/14 to jednak stymulator absorbowania tych pierwiastków. Sam producent zaleca jednoczesne podawanie go razem z nawozami zawierającymi te składniki.

Ja również nie kupuję ziemi w tym sezonie. No może troszkę :D Konopie rosną świetnie w prawie każdej ziemi. A na moich miejscówkach jest całkiem niezła.

white_pony

Member
Ja jesienią przekopałe moje hektary z kurzakiem, na wiosna chciałem przekopac raz jeszcze z krowiakiem i dolomitem, to wszystko czego mam pod dostatkiem Jak sądzicie tyle wystarczy?? Ziemia na spotach tez z wyglądu nie jest najgorsza, pozdr....

G

Guest

Pewnie, że wystarczy. Właśnie tak jest chyba najlepiej. Zawsze pluję sobie w brodę wiosną, że jesienią mi się nie chciało hehe.

I jeszcze złota zasada:
Zawsze lepiej wszystkiego dawać za mało niż za dużo :D
pozdro1410

Last edited:

Latest posts

Latest posts