No apăi Pira baci, zâne șî nouâ, ci îi aceia microgrow la tini?
D'apai asta-i musai s-o dezvolt mintenas
Inseamna un spatiu cat mai mic de crestere, unde orice cm conteaza, iar toate plantele tre' sa fie cat mai uniform dezvoltate.
De obicei cresc in sistem SOG perpetuum, asta implicand mare inghesuiala, ca in ultima vreme m-am spurcat la multi strain, astfel ca trebe' sa-nghesui cat mai multe plantute intr-un spatiu mic.
Inchipuie-ti trei-patru strain-uri crescute la un loc. Cea mai buna metoda in acceptia mea e "shit on a stick".
Becul led e mai mic decat cfl-ul, aproape jumatate si lungime si diametru, permitandu-mi sa montez mai multe surse de lumina pe aceeasi suprafata.
La o suprafata de 60/60cm aveam un panou cu 8 cfl-uri, insumand 220W si producand o groaza de caldura, era mult mai greu (kg) si dificil de manevrat.
Aici de ex la 60/30cm, aveam 6 becuri cu un total de 160W, dar uita-te la temperatura. Nu asta-i dulapul discret:
Cu led-ul, pot face un panou mai usor, mai mic/manevrabil, scoate mai putina caldura chiar daca ai wattaj mai mare decat cfl si nu in ultimul rand, lumina primita e mai buna, mai concentrata si genereaza o crestere compacta.
E f dificil de mentinut temperatura in spatiu mic, deci multe pb la caldura.
Led-ul rezolva o buna parte din asta.
Mai e streching-ul, care iti aduce alt fel de probleme. Plural.
Sub led, structura plantei (cresterea) e mult mai compacta, iar bud-ul mai dens decat la cfl de ex.
In plus, cu becuri totul e "plug and play", insurubezi si desurubezi fara materiale sau manopere speciale, cumperi si insurubezi.
La un panou comercial configuratia e prestabilita de fabricant, la DIY o faci si/sau schimbi cum vrea muschiu' tau fara frica de a pierde garantia la o scula de cateva sute de euro (minim)
Dar revenind la MICROGROW, e ca in comunism, plantele tre' sa fie cat mai egale - de-aia e bine sa folosesti clone si sa n-ai nici un fel de scrupule sau ezitari la pruning.
Eu am atitudinea: "plm daca traieste, plm daca moare", lasa selectia naturala sa-si faca de cap si elimina exemplarele slabe.
Nu te gandi la ce pierzi de la o creanga/frunza, oricum o reciclezi, dar nu-ti face planuri pe bud-ul preconizat ci pe ala care creste asa cum vrei tu.
Nu in ultimul rand, conteaza discretia: eu am primit prieteni si familie in aceeasi camera cu grow-ul si nimeni n-a observat nimic.
Bineinteles, toate precautiile trebuiesc indeplinite!
Lamurit?
p.s.
unde dreaku' a zburat dragonu' ala..?
Last edited: