What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Kiełkowanie

Widocznie był zbędny, a jaka treść się w nim znajdowala ?
Ja raczej nie polecam samego kiełkowania w wodze podobno kiełek musi wziąść 'pierwszy oddech' a jak jest ciągle w wodzie to gnije...czy to prawda nie wiem ja stosuje metode, ze 6 godzin w szklace z wodą dalej daje na waciki wilgotne daje do cieplego, ciemnego miejsca i po 3 dniach w większosci pojawiają sie kielki.

tommyboy

New member
GreenPoland said:
Ja raczej nie polecam samego kiełkowania w wodze podobno kiełek musi wziąść 'pierwszy oddech' a jak jest ciągle w wodzie to gnije...
cos w tym jest bo po 3 dniach moczenia w wodzie tylko pekly a jak przerzucilem nasiona na wilgotne chusteczki, to od razu jakby odrzyly i puscili dlugie ogonki, ufff:)

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
hehe, pierwszy oddech - niezly mit, musze go dolaczyc do swojej galerii mitów hodowlanych. Bardzo romantyczne...

Dla dociekliwych: woda=H2O

Od wielu lat wrzucam do szklanki z woda, nieodstanej prosto z kranu, nastepnie po peknieciu i ukazaniu sie 1-2mm kielka wrzucam do ziemi i jest OK.

Maly wigor w kielkowaniu znaczy ze pestki sa stare lub niecalkiem dojrzale. Gnicie zdarza sie czasami, kiedy np. roslina na ktorej rosna pestki ma plesn, i zarodniki plesni zachowaja sie na pestkach.

Niektorzy w takiej sytuacji polecaja, odwrotnie niz mowisz GreenPoland, moczyc pestki w wodzie z kranu chlorowanej, bo ona moze powstrzymac rozwoj plesni, a nie szkodzi na kielek - sprawdzilem wielokrotnie.

tak wiec dobrze jest doradzac, ale moze doradzac w oparciu o swoje doswiadczenia, a nie o zaslyszane opinie, hmmmm?

pozdr, kov

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
kov bardzo sluszna uwaga.....!!!!opisujmy wlasne doswiadczenia i odpowiadajmy na pytania a podstawie doswiadczen!!!!!!
Ja kielkowalem w odstanej wodzie IDooRMIX i EUFORIE indoormix puscil kielek a euporia nie .....ponoc pestki z DUTCH PASSION kielkuja w ziemi .....to tez tak zrobilem i przenioslem je z wody(byly 5 dni w wodzie) do ziemi dokladajac 2 nastepne.....I bylo tak ,ze piersze z ziemi wyszly te co nie byly w wodzie....
pozdrawiam

Yao!

New member
Witam, zrobilem test na zywotnosc pestek (czesc z bankow, czesc od zyczliwych ludzi), wszystkie obudzily sie do zycia, ale pojawil sie nastepujacy problem. Operacja odbywala sie w kielkowniku (takim ze sklepu przeznaczonym do robienia kielkow) oraz z odstana woda z kranu i na niektorych ,,korzonkach'' lub wewnatrz pestki (po jej peknieciu) zauwazylem male plamki (np. koncowka kielka, lub pojedyncza wewnatrz) zabarwione na rudawy kolor (rdzawy?). Nie musze dodawac, ze z tch pestek juz nic z ziemi nie wyszlo... Czy komus z Was przytrafilo sie takie cus? Ki diabel? Co tu obkminic, zeby juz wkrotce nie trafic na taka ,,przygode''? Poza tym najszybciej wystrzelila Brasil Amazonia z World Of Seeds i Lowryder, juz przesadzone do wiekszych doniczek, strasznie sie wyciagly na parapecie, zdecydowanie za malo sloncecznych dni jeszcze, moze cos jednak z nich bedzie... Pozdrawiam i jesliby sie komus chcialo skrobnac pare slow, no to dzieki.

V

Varg

Ile kiełkowała wam White Widow z Nirvany? U mnie od dwóch dni nic się nie ruszyło. Na początku były dobe w szklance z wodą, temperatura stała około 25 stopni, ciemno. Teraz są od 18 godzin na papierze toaletowym z wodą w papierośnicy. Maja ciemno i ciepło i nic się nie ruszyło... jak długo jeszcze czekać i jakie ewentualne działania podjąć? :D

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
^^^cierpliwie czekać, nie międlić pestek w rękach, nie zaglądać co 5 minut, nie majstrować nożykiem, nie kłaść na ciepłym wzmacniaczu, wyluzować się.

pozdr, kov

G

Guest

dokladnie kov! :D
mi kielkowaly niekiedy do 2 tygodni
co nie oznaczalo ze sa zlej jakosci :)

bob-x

New member
mój wypróbowany sposób to spodek z watą zalany wodą z kranu i nakryty dziurawą folią dla wyrównania temperatury. potem kiełki do ziemi w kubkach i na parapet, a kiedy trochę wzrosną i miną mroźne noce - pod chmurki. tym sposobem kiełkuję ok. 85% nasion. w tym roku wszystkie szamany pękły w dobę, podobnie WW (oba od femaleseeds). a rekordzistą był jeden z zeszłorocznych Lowryder x Oasis (bonus z seed.pl) pęknął po kilku godzinach, po ponad dobie wrzuciłem go do ziemi a pierwszy fim stosowałem na nim jeszcze w kubeczkach. niestety okazał się mieć jaca...
pozdr!

V

Varg

Jednak ta WW dała radę, wszystkie 3 :)

Reszta również. Jak dotąd skuteczność 100% :)

jajohg

New member
elo elo mam pytanie troche glupie ale w hodowla pierwszy raz mam 4 nasionka juz wsyztskie pekly po 2 dniach i wychodzo 2-3 mm kielki zalosmy ze maja juz 1 cm to mam je wsadzic kielkiem w dol czy odwrotnie

hodowca

Active member
Veteran
jajohg said:
elo elo mam pytanie troche glupie ale w hodowla pierwszy raz mam 4 nasionka juz wsyztskie pekly po 2 dniach i wychodzo 2-3 mm kielki zalosmy ze maja juz 1 cm to mam je wsadzic kielkiem w dol czy odwrotnie
teraz juz je wrzucaj2-3mm wystarcza.nie trzeba czekac az bedzie mial 1cm....
hehe wrzuc na glebokosc 1 cm. kielkiem do dolu...a zreszta jak wrzucisz kielkiem na bok to tez nie bedzie zle hehehehehehee
peace!

Last edited:

Azzzzzz

Member
Veteran
jajohg: Z kad ty sie chlopie urwales, wez sobie najpierw sporo poczytaj na temat hodowli, uloz plan hodowli a pozniej dopiero sie bierz za to, jak ty nie wiesz ktora strona nasionko z kielkiem w ziemie wpierdolic to watpie zeby ci cokolwiek z tego wyszlo.......

Ghonox

Member
Skoro ktoś ożywił temat, to korzystając z okazji pozwolę sobie zadać pytanie na temat kiełkowania! : d

No więc no więc...
Jak to jest z tym kiełkowaniem w wodzie?
Biorę szklankę, leję wody letniej, kładę przy kaloryferze, wrzucam do niej nasionka. One pływają (mi tonęły?) i tyle? Po kilku dniach są kiełki? Jak utoną, pękną to wypłyną czy jak? Mógłby mi to ktoś opisać jakoś :\ Bo wydaje mi się ta metoda najlepsza (nie trzeba podlewać, nie trzeba odkrywać, żeby sprawdzić czy pękło etc.)

G

Guest

Ghonox nasiona albo plywaja albo ida na dno, nie ma na to zasady, zazwyczaj jednak na poczatku plywaja na górze, po paru godzinach, dotknieciu opadaja na dno. Otwieraja sie i wychodza z nich kielki. Po co przy kaloryferze, wystarczy do szafy. Kielki wychodza róznie od parunastu godzin do paru dni.

Ghonox

Member
I tak na dnie sobie kiełek rośnie? nie zgnije ani nic? Tak po prostu w wodzie mineralnej :|? Wydaje mi się, że skiśnie czy coś...

Zathir

Member
Ghonox robisz tak:
1. Bierzesz kieliszek
2. Nalewasz wody (ja leje normalna z kranu odstana)
3. Wrzucasz pestki do kieliszka z wodą
4. Stawiasz kieliszek w ciemne miejsce (ja wkładam do pudełka i wstawiam do boxa, po 24h kiełki nadaja sie do sadzenia)
5. Jak zobaczysz ze nasionko pękło i wychodzi kiełek to dajesz do gleby (dawałem takie które miały kiełki po 2mm jak i po 10mm)

Mam nadzieje ze teraz kumasz juz i sam sie smiejesz jakie to banalne :D
pozdrawiam

BlinD

Active member
do wody z kieliszka mozesz dodac kilka kropel wody utlenionej... poprawia kielkowanie ale doslownie kilka bo za duzo nie pomaga a szkodzi juz

Latest posts

Latest posts