What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Kiełkowanie

cheech and bong

Active member
kiełkowanko
panowie nawet nie trzeba na niczym cieplym stawiac jak fasolki sa swieze to kielkuja jak szalone oto 1 rzut moich nasionek na out wysadzam duzo bo pewnie mnustwo zginie w partyzantce
tak wygladaja po 48 godzinach w inkubatorze firmy ferrero :)
w tym roku nastawiam sie na typowo wczesne odmiany
- fast blast
- shaman
- chemo x ???
- hollands hope x early misty
- low ryder mix
porcja znakomitosci od pewnego znakomitego ogrodnika

G

Guest

nice :) co do pestek vortex x rosseta stone mialem problem z wykielkowanie tych nasion, lecz po tygodniu moczenia wyszly :jump: Jezeli ktos bedzie mial te pestki od wiadomo kogo to trzeba je bardzo dlugo moczyc i w moim przypadku nie trzeba bylo nic nacinac :) Pozdrawiam :wave:

massiwo

Member
mi po 36 godzinach wyszly wszysztkie 5 SS2 i do malych doniczek poszly teraz czekam na pierwsze listki i pod lampiszona ;) ihaaaaaaaaaaaa

g1enek

Member
Witam, mam pewien problem z kiełkowaniem
5 passionow ( od femaleseeds) bardzo dlugo kielkuja juz z 5 dzien a wyszedl dopiero 1 kielek, tak samo jest z cinammonami i gf x nev.haze , wszystkie te bardzo dlugo kielkuja i nie wiem dlaczego. Wczesniej jak kielkowalem cinnamony, pasje, the church i gf x maroc, to wszystkie byly gotowe po 2 dniach, a te strasznie dlugo kielkuja, wtf ?:(

G

Guest

Ja mam dylemat bo z nasion ktore dostalem na openseed (Passion#1), na jakies 11 pekly dopiero 2. Trzymam je podobnie jak @cheech and bong, tylko ze nie w pudelku po lodach i przykryte sa z goru zmoczonymi wacikami. Ile mi sie jeszcze oplaca czekac?

57fun

Member
ja czekałem z niektórymi po 3-4 dni to zalezy od sionka...jedne mam co 2tyg lezaly sobie w wacie i pekly...az bylem zdziwiony :]

Somelier

Active member
g1enek said:
Witam, mam pewien problem z kiełkowaniem
5 passionow ( od femaleseeds) bardzo dlugo kielkuja juz z 5 dzien a wyszedl dopiero 1 kielek, tak samo jest z cinammonami i gf x nev.haze , wszystkie te bardzo dlugo kielkuja i nie wiem dlaczego. Wczesniej jak kielkowalem cinnamony, pasje, the church i gf x maroc, to wszystkie byly gotowe po 2 dniach, a te strasznie dlugo kielkuja, wtf ?:(
Passiony to chyba od DP a rozumiem ze feminizowane nasiona. A ten gf x nev haze pod lampe dajesz czy na aut ?? Na dworze to chyba nie da rady on.
Moze nasiona troche nieswierze i dlatego tak dlugo kielkuja... Dobrze jak maja caly czas taka sama temp. Mi ostatnio jeden skunk#11 fem od DP wykielkowal w niecale 24 godziny od kontaktu z woda. Roznie to bywa z tymi nasionami. Powodzenia wszystkim. :wave:

g1enek

Member
gf x nev haze daje na out :) zobaczymy co z tego bedzie

no ja to naprawde nie rozumiem jak to jest z ta kielkowalnoscia passji i cinanmonow :(

G

Guest

Potwierdzam, że Passion długo kiełkuje. Co prawda nie ten, który wielu z Was sadzi ale Danish Passion. To najdłużej kiełkujące nasiona jakie kiedykolwiek miałem. Ale ale... Dzisiaj byłem na grunwaldzkim polu i okazało się, że moje passiony są najszybciej rosnącymi roślinami :D Nie wiem czy to nie zasługa spota, który jest lekko zacieniony, czy ziemi (100% kupna ziemia bez dolomitu, bez kurzaka, bez azofoski bez dodatku ziemi lokalnej) a może genów... w każdym razie przez tydzień podwoił swoją wielkość i teraz ma około 25 cm :D
11878100_7477.jpg

g1enek

Member
twoj passion czuje sie jak ryba w wodzie hehe
/edit ; dlaczego tyle wolnego miejsca pod moim postem ?

/ed;problem w tym ze ja mam dutch passiony, a aparatu nie mam qrwa jakos zbieram sie i zbieram a bardzo chcialbym zebyscie ujrzeli prawie 60 monsterow w boxie

Last edited:

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam mam male szczescie w nieszczesciu....!!!!!
boxa opisalem juz w Przedstaw sie chcialem 3 roslinki tylko ze nie wiedzialem ze DP zaleca a nawet nalega na kielkowaniu w ziemi!!!!wsadzilem je na wacik i po 48 godz dopiero do gleby .zabardzo nie wierzylem w nie i dosadzilem 2 euforie ...teraz mam 5 feminizowanych .pytanko czy po zastosowaniu haczykow i FIM pomieszcze je tam i co do do niczek to chyba wpakuje po 2 roslinki w podluzna donice ...mozna?????

R

retbatler

wszystko można...
nie ma tego złego, więcej roślin - większy plon, albo krótszy veg. Szkoda że nie masz 6 sztuk fajny sog by wyszedł 2 rzędy po 3 rośliny, ale 5 też sobie tam jakoś rozłożysz.

Co do kiełkowania w ziemi czy na chusteczkach, to zdaje się że każda metoda jest dobra. Cały mój światopogląd na kiełkowanie runął, jak Hot Cargo napisał, że wrzuca nasiona do wody i czeka aż puszczą kiełek. Nie raz byłem świadkiem jak doświadczeni growerzy pisali że to niechybny sposób na zgnicie nasion.

pozdro

Last edited:
V

vod

ja też po prostu do wody wrzucem. jeszcze nic mi nie zgniło. a w ziemi już mi robaki kiełki zniszczyły.

Plantator

Well-known member
Veteran
ja jak mam mało nasion to wkładam je do szklanki z wodą i po nocy czasem już sie otwierają jak są dobre , a jak mam więcej nasion to odrazu do ziemi i też większość kiełkuje dobrze. w tym roku kiełkowałem też na spocie jednym , całkiem nie odwiedzając nasion , przekopałem dziury i wsadziłem po kilka sionek takich jaśniejszych co miałem z zeszłego roku i od was:] praktycznie w każdej dziurze rośnie jedna jak nie kilka roslin , za rok te zrobię taki spot , tylko przekopie większe dziury , bo chwasty bardzo szybko tam rosną .

Z tego co wiem podczas kiełkowania nie powinno być wogóle światlo ma byc ciemno, cieplo i sucho a roslinki mają mieć wilgotnosc.
Ja dodam, ze idealna temperatura do kielkowania to 28 stopni :) Nie prowadzilem zadnych badan ale większosc osob, ktore kielkują w takiej temperaturze jest zadowolona z efektow.

Woda jak wrzucacie do niej na początku nasionka to najlepiej by bylo nalac sobie ją 20 godzin przez kielkowaniem, wtedy caly ten syf i chlor sie ulotni i jest ok.

tommyboy

New member
troche mnie przestraszyliscie tym gniciem w wodzie, wlasnie wrzucilem nasiona jak Hot Cargo robi - do wody ale minely 3 dni i tylko pekly, przerzucilem je na wilgotne chusteczki, oby wykielkowaly, nasiona z nirvany ale niestety maja 1,5 roku, chociaz z tego co czytalem to do 3 lat kielkuja

G

Guest

czemu zniknął w temacie post HC o kiełkowaniu, tzn długim moczeniu w wodzie ???