thcfanatic said:dzieki za rade ale chyba jednak sproboje jak znajde odpowiedzi na moje pytania przemysle to zrobie doklady plan wiesz kazdy sie nie pojawi w mojej piwnicy a box bedzie schowany bardzo dobrze tylko wlasnie o ten prad chodzi czy hps 70 uciagnie na 16v i jak mozna sprawdzic czt ktos kradne prad
ci co maja doswiadczenia z uprawa w piwnicy prosze o pomoc
pozdrawiam
wdr said:siema z rana,
A więc tak, żeby coś ci zaczeło swiecić na tym napięciu to musisz mieć przetwornice, nie spotkałem sie jeszcze z 16V w piwinicach, przewaznie jest 24V, zobacz na żarówce (powinniście dostać takie specjalne).
Jeśli masz 24V to wystarczy kupić przetwornice z 24/220- łatwo dostępne ale troche drogie.
Jeśli masz 16V to takiej przetwornicy raczej nie kupisz i będziesz musiał pogadać ze znajomym elektrykiem zeby ci coś takiego zmajstrował, nie powinien wziąść dużo bo chodzi tylko o odpowiednią ilość zwojów. Gorzej z tym ze elektryk od razu domyśli się po co to , i jeśli nie jest twoim znajomym to różnie moze być.
Co do tego czy łatwo wykryć w czyjej piwnicy jest większy pobór prądu to odpowiedz jest tylko jedna- banalnie.
Wystarczy przyłożyć watomierz do skrzynki z pionami a z tej skrzynki idą po kolei kable do kazdej piwnicy , i tak mamy naszego delikwenta.
Inną bajką jest to ze nikt nie będzie tego sprawdzał za 70W bo przyjmując ze żarowki mają max 40W na takie napięcie , więc wystarczy ze dwie osoby zostawią w swoich piwnicach zaświecone światło na noc i będzie podobna strata energii. Moim zdaniem do 150W nikt nie powinien robić problemów , tym bardziej jesli mieszkasz w duzym bloku , rozbije sie to na mieszkańców i zapłacą po 50gr więcej. Ale pamiętaj , wykrycie tego ktora piwnica pobiera więcej energii jest banalne a kary za takie kradzieze prądu są kurewsko wysokie.
Generalnie, do zrobienia ale kradziez to kradziez - NIgdy sie nie opłaca.
Azzzzzz said:Prosto: dobry wybor, cena odstrasza, poszukaj na innych zrodlach, widzialem juz gdzies tansze takie boxy.