Zathir said:Przesadzic ja do duzej donicy teraz, poczekac az korzenie rozrosną sie i dopiero przesadzic czy moze wogle juz nie przesadzac?
pozdrawiam
Biohazard said:Mogę jej w jakiś sposób pomóc pozbyć sie łupiny nasiennej, meczy sie tak 3 dni
Biohazard said:Mogę jej w jakiś sposób pomóc pozbyć sie łupiny nasiennej, meczy sie tak 3 dni
Biohazard said:Spryskuje je woda, próbowałem delikatnie ręką im pomóc ale łupina jest jakby przyklejona
kov said:Zathir, moim zdaniem, jezeli roslina niedawno zostala przesadzona z kubeczka do wiekszej 3-4 ltr donicy i juz jest na flo to nie ma sensu przesadzac.
po pierwsze ma jeszcze dosc duzo miejsca na korzenie i spokojnie moze ta przestrzen wykorzystywac, potem bedziesz ta przestrzen kontrolowac i albo przesadzisz za jakis miesiac albo nie.
po drugie teraz kiedy korzenie rosliny dopiero sie rozrastaja i jeszcze nie zwiazaly tej ziemi swoja bryla korzeniowa, ryzykujesz ze przy nawet najdelikatniejszym przesadzaniu cala ta ziemia z mlodymi korzonkami sie rozsypie i rozerwie korzenie - w najlepszym wypadku bardzo spowolni sie wzrost rosliny bo bedzie musiala odbudowywac system korzeniowy zamiast rosnac.
W kazdym razie - rzesadamy tylko wtedy kiedy roslina wypelni korzeniami pojemnik, mozna to tez robic w poznym flo bez problemu, choc zauwazylem ze w tym czasie juz raczej roslina koncentruje sie na szczytach a nie na korzeniach.
pozdr,kov
dEv-9 said:Czyli do hodowania in wcale nie potrzeba 20 litrowych wiader?
Ile polecacie roslin pod hps 100w na 0,25m ?:> Pozdrawiam.
edit: Myslalem nad 1-2, box jest o podstawie kwadratu, ale jak moga byc roslinki w wiadrach 8-12l to 4 sie by zmiescily pozdrawiam.